OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Jan 12, 2018 13:13
.
Kaj reči, da bo kolikor toliko razumljeno, okoli ribiških dovolilnic za HR morje?
Hrvatje so po velikem pritisku s strani uradne politike EU-ja, lani, le sprostili nakup dovolilnic, oz. so izenačili pogoje za vse rezidente EU-ja. In naše veselje je bilo neizmerno. Saj je še nekaj veselja, toda, da so pa toliko zakomplicirali letošnji nakup, pa presega vse meje. Pa je na vse skupaj vplivalo še sprejetje novega pravilnika, ki je bil sprejet brez razprave v zadnjem hipu. In imamo situacijo, ki po mojem mnenju ne izboljšuje razmer. Športno ribištvo sploh ni gospodarska panoga. Kot taka ne bi potrebovala nevem kakšno zaščito, oz. nadzor nad prodajo dovolilnic. Na enem od hrvaških forumov sem prebral, da imajo sedaj 26 različnih kategorij dovolilnic in še 4 poddovolilnice. (puška, vrša, parangal, velika riba , pa še kaj ...) Tudi tam se uporabniki čudijo taki zakompliciranosti dejavnosti, ki je za samo HR državo, tak vtis daje vse skupaj, "strašno pomemben" dejavnik v proračunu.
Ker sem se malo poigral glede nakupa letošnje dovolilnice so dejstva sledeča.
Preko neta je nakup nemogoč. Zakaj, še sam bog ne ve!
Načeloma se lahko kupi samo na Hrvaškem. Res jih Scubacenter na Brnčičevi-LJ, SLO, prodaja, toda so samo podaljšana roka ribiškega društva Ribon Novigrad Istarski.
Klical sem vsaj deset prodajalcev dovolilnic na HR, seznam je objavljen na straneh ministrstva, in je stvar taka. Turistične agencije, trgovine in podobno prodajajo samo rekreacijske dovolilnice. Zakaj nimajo tudi športnih, ne zna nihče odgovorit. Ribolovna društva, klubi pa le te prodajajo, toda so časovno omejeni na neke uradne ure, ki so povečini dvakrat na teden in to v poznopopoldandskih, oz. večernih urah in še to med tednom.
In še in še tega, tudi da je članstvo obvezno, ve se zakaj to nabijajo, ... Tukaj je svetla izjema trgovina Cesar na Malem lošinju. Itak se zame le oni zmeraj obnašajo profesjonalno in ne naduto odkar jih poznam.
Konec koncev, znajti se je treba!
Res je, kar se kaže tudi tokrat, da so hrvatje svetovni prvaki v kompliciranju stvari, ki bi morale biti enostavne kot keks!
Malo sem na glas razmišljal, pa nja še kdo kaj doda, popravi intakodalje.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!