Palica in rola

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
2mc
Poročnik fregate
Kraj: Primorska - Kvarner

OdgovorNapisal/-a 2mc » Če Apr 14, 2011 09:10

Gaso in tudi ostali, hvala. To pa je res cel kup podatkov. Bom vsekakor poskusil vse povedano. Kako pa je z panulo? Tudi to bom probal. Mislim seveda hitrost, vabe, pribor.
CUM GRANO SALIS
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Apr 14, 2011 10:32

Zdaj si pa že zahteven... :)

Tu sem jaz bolj bogi, vendar bom nekaj vseeno rekel.

Od živih vab so najpojostejše igle in lignji. Igle je sorazmerno lahko naloviti, z prejico hitrosti lova igel relativno visoka med 4-7 vozli. Prejo kupis v vsaki riviski trgovini, jo navezes na laks brez utezi...
Lignjev ne znam loviti.

Če lovis z zivo vabo potrebujes se tank z vodo, po domace hotel za ribice, da prezivijo do svojega poslanstva.

Vleka zive vabe je sorazmerno pocasna od 2-4 vozle.

Zate morda najbolse bi bilo, ce poskusis z umetnimi vabami. Na trgu je vab vsaj toliko, kot slovencev. Umetne vabe se navadno vlece nekoliko hitreje, kot zive 3-6 vozlov.

Najenostavnejse je lahka ročna panula... malo pogooglaj...
Panula je napram temu ribolovu, ki ga je opisal @Gaso prava umetnost...

malo preberi to
http://www.4tuna.si/index.php?option=co ... &Itemid=69
pa to
http://www.h2oteam.com/?menu_item=ribolov-s-trnkom
pa to
http://www.morski-ribolov.net/forum/vie ... ?f=10&t=56
pa to
http://www.ribiska-zveza.si/forum/viewt ... la#p109837
pa to
http://www.ribiska-zveza.si/forum/viewt ... la#p107708
pa še to
http://www.ribiska-zveza.si/forum/viewt ... =14&t=5646
pa daj se to
http://www.h2oteam.com/ribolov-panula/p ... -t797.html
če imaš še kaj moči daj še to
http://morski-ribolov.net/lahka-panula/

Slišati bo sarkstično, vendar to ni moj namen... Med prebiranjem tega bos naletel se na vsaj še enkrat toliko čtiva :)
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Pe Apr 15, 2011 10:04

Hvala Gaso, tvoje pisanje je zlato!
Iščem info o lovu na kviht že dva tedna.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Apr 15, 2011 22:05

Največ o panuli in nasplošno o ribolovu boste zvedeli tukaj, tudi sam sem že veliko tu napisal, da se ne ponavljam, je pa res malo preobsežna tema, da bi se v 5 min razložilo, to se piše leta :lol:

http://www.ribolovnamoru.com/

Je pa hitrost 2-4 vozle za živo vabo absolutno prevelika, s tako hitrostjo, niti z 1kg utežjo ne bo vaba šla 20m goloboko, tudi če spustimo 80m panule v morje. Za živo vabo je primerna hitrost 1-2 vozla, drugače se vaba preveč utrudi in prej pogine, ali pa se začne vrteti itd... Z naravno mrtvo vabo, panulamo s hitrostjo cca 2 vozla, pri živi pa še bolj počasi.

Za začetnika, bi bilo pa najlažje, loviti npr palamide in plavice in ostalo plavo ribo na panulo, na površini, za to rabiš gavuna 9cm npr. Yozuri Mag minnov ali nekaj podobnega od rapale, DTD ne priporočam, ker je slabo balansiran in se prične vrteti, ob hitrosti panulanja več od 4vozle, z Yozurijevim ali rapalinim pa lahko panulamo tudi s hitrostjo do 6 vozlov.
To je bolj primerno za kakšne jadralce, da malo še zraven lovijo, drugače za kaj konkretnega pa je treba poznati pozicije, opazovati galebe itd....
Večerjo boste najlažje ulovili z globinskim ribolovom bele ribe.

Za palamide rabiš palico, npr. enako kot sem opisal za globinski ribolov, laks 0.3 in zavežeš na koncu umetnega gavuna z Rapala vozlom(brez vrtjivke) direktno, spustiš cca 50-70m za sabo, če gre za jadrnico, lahko manj in voziš 5 vozlov. Kako se zaveže Rapala vozel:
http://www.animatedknots.com/rapala/index.php
Uporabniški avatar
Poko
Poročnik korvete
Kraj: Il. Bistrica, Koper

OdgovorNapisal/-a Poko » Pe Apr 15, 2011 22:56

blze napisal/-a:Super, lets grem na Babac in bom jaz probal to tehniko lovljenja.

Aja ma dovolilnica dovoljuje dve palici na enega človeka? Al kako že?

Pa še eno noob uprašanje: Kako veš kdaj si spustil 25m laksa na dno? Ali pride laks kaj označen?

p.s pa ne se smejat vprašanju :P

Blze, vabim te, da prideš enkrat k meni v KP in greva s pasaro na ribone. Ti pokažem par fint, jaz pa se ti bom prislinil na čolnu, ko boš na Babcu. :lol:
Kdor hoče - najde način, kdor noče - najde izgovor!
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » So Apr 16, 2011 10:26

Blze, vabim te, da prideš enkrat k meni v KP in greva s pasaro na ribone. Ti pokažem par fint, jaz pa se ti bom prislinil na čolnu, ko boš na Babcu. :lol:[/quote]

Bo treba nardit spisek za čakalno vrsto za Babac za na čoln :) Sigurno se bomo dobili kej dol na pivi pa šli kako furo po zalivih :wink:

Drugače pa enkrat se bi lohk zmenla ja, da vidmo kako majstri lovijo ribe. Da se tudi kaj sam naučim, ker sem čisti začetnik :oops:
Uporabniški avatar
Poko
Poročnik korvete
Kraj: Il. Bistrica, Koper

OdgovorNapisal/-a Poko » So Apr 16, 2011 14:52

Ma začetnik sem tudi jaz, samo odkar imam svojo barkico pa lovim skoraj vsak drugi dan.
Dobro si preberi kar je napisal v svojih postih Gaso, jaz ti pa to pokažem v praksi. Na dopustu pa boste lahko ves čas jedli samo ribe, drugega sploh ne boste rabili, glede na to, da boste na neobljudenem otočku.
Kdor hoče - najde način, kdor noče - najde izgovor!
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Ne Apr 17, 2011 10:23

Res dobra navodila za začetnike. Tudi moj letošnji projekt je naloviti čim več za prehrano in do zdaj še noben ni tako dobro opisal efektnega ribolova za začetnike.
DOVOLILNICA
Sam sem sprobal že marsikaj-seveda neuspešno. Od parangala, na palico, panulo in seveda brez dovolilnice. Ali se splača reskirat, ali pa so te kontrole kar pogoste?
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Apr 17, 2011 11:08

Načeloma je tako, bolj proti jugu manj kontrol. So pa te prisotne v bistvu povsod.

Jaz sem z obale lovil kar nekajkrat brez dovolilnice. Iz čolna tega ne bi upal.

Najmanj kar je ti poberejo opremo, napišejo kazen. Če se hočejo še malo izživljati pa ti bodo zagrenili dopust DO AMENA!
Izgleda nekako tako:

-Dobar dan
-dobar dan
-Lovite ribe?
- pa ne malo se igram, nista nisam ulovio.
- pa vidimo, da lovite imate dozvolo?
nemam... ali nisam nista ulovio, samo trazim teren
- i za to vam treba dozvola...
-...
-...
-...
-po pravilniku ??? cemo vam uzet i opremu, to znači i čamac....
-oooo aaaaa...
-...
-...
- molim vas vozite prema kapetaniji...

No in tam ti opremo poberejo, ker si fejst in kapetanija dobri ljudje ti čolna ne vzamejo, resis se samo z odvzemom opreme in kaznijo...
Pa 3 ure "mučenja"

Hotel sem povedati, da za "krivolovce" v čolnih nimajo tolerance. Iz obale velikokrat niti ne gledajo...

Podobnost je zgolj naključna. Kako tocno je lo ne vem, sem pozabil :)
Malo moramo se potrpeti, dokler nasi sosedje ne gredo v EU.
mile
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Ne Apr 17, 2011 11:55

Uh, zdaj pa me je malo zmrazilo. Jaz pa se špilam s parangalom, pa eno do dve palici stalni v čolnu-sicer nista vredni nič, je pa verjetno kar mučno, če se igračkajo okrog čolna s tabo.
mile

muzičar iz Prlekije

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Apr 17, 2011 18:36

Mile, brez dvolilnice raje ne lovi iz barke, mene konstantno kontrolirajo, mislim da ko bodo v EU, bo vsako leto še bolj strogo po zakonu, kar je tudi prav. Pravila so jasna in treba jih je upoštevati.

Parangala ne smeš uporabljati na dovolilnico, ki jo lahko kupijo tujci.
Tudi sam sem včasih lovil s parangalom, ampak sedaj ne lovim več, ker sem mnenja da je preveč dela s tem in premalo uspeha.
Drugače, pa je moj nasvet za začetnike, vedeti morate kaj počnete pri ribolovu, ni ribolov kar tako, da npr. naješkaš parangal, ga vržeš v morje in imaš najmanj 5kg, daleč od tega ali pa da vržeš palico z neko vabo in panulaš, raje tega ne počnite, če točno ne vesta kako in kaj, ker bo uspeh 0 in zgubili boste veselje do ribolova, pa če bencina za brezveze. Potrebno je dobro poznati tokove, samo migracijo rib, drstenje, kdaj kje itd...., skratka ogromno faktorjev, ki se jih učiš do konca življenja, ravno zato je zanimivo. Sicer vsak ima neko svojo logiko, kako in kaj, sama tehnika, se pravi predvezi palice itd...., to se razloži vsakemu v 5min do samega uspešnega ribolova pa je še daleč.
Ne imeti nekih idej o super lovnih umetnih vabah in drugih pripomočkih itd..., to je vse brezveze, sicer sem tudi sam dal to šolo skozi, zato pa imam takšno mennje. Druge stvari so veliko bolj pomembne kot samo orodje, ki je seveda tudi pomembno, ni pa potrebno pretiravati. Skoncentriraje se na neko območje in ga naštudirajte, ne se z raznimi gliserji voziti na področja 30NM daleč o katerih nimate pojma, v upanju da boste odlično lovili, na koncu boste razočarani. Moje mnenje je, kjer je morje tam je riba, kar hočem povedati povsod se da nekaj uloviti, ne pa pričakovati, da so samo na odročnih otokih ribe, temu ni tako, kdor ne pozna teritorija bo tudi na odročnih otokih slabo lovil.

Zakaj je pa za začetnika primeren ravno globinski ribolov, ker je najmanj teh faktorjev treba upoštevati, tudi ob popolnem neznanju, je velika verjetnost, da se ulovi vsaj nekaj, ne sicer dvomestno število kg rib, vsaj za večerjo pa bo. In če začetnik nekaj ulovi ima veselje do nadaljnega ribolova in razmišljanja.
Tisti, ki niste do sedaj nevem kako lovili, poskusite najprej z globinskim in eno sezono lovite samo tako, da obvadate globinski ribolov, probajte eno tehniko v nulo izpilit, potem se lotit druge, pa vedno razmišljajte zraven ko lovite, ne brezglavo vlečt za sabo neko umetno vabo, in čakat če bo kaj, tako boste imeli slab uspeh, to je primerno za kakšne jadralce, ki poleg jadranja lovijo, ne pa če greste ciljano na ribolov.

Glede panule sem mnenja, da se ne splača loviti majhnih rib, z izjemo sabikija - turške panule, večji uspeh bo z raznimi tehnikami na trnek, pa naj bo to od kantarjev do ušat.
mile
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Ne Apr 17, 2011 18:50

Ja vidim da sem ga malo sračkal s temi iluzijami.

Je pa tak. Iz praktičnega vidika bi bilo boljše metati brez palce in potem te tudi težko ulovijo ker praktično nimaš dosti kaj od opreme ne? razen če te dobijo s kanto ribic. Če pa zadeva steče pa pač nabaviš dovolilnico.
Jaz mam letos sicer pričakovanja malo večja, ker bom stanoval pri gazdi, ki redno lovi. Upam da bom imel kaj koristi od tega.
mile

muzičar iz Prlekije

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Apr 17, 2011 18:58

mile napisal/-a: ker bom stanoval pri gazdi, ki redno lovi. Upam da bom imel kaj koristi od tega.

Saj sama oprema ni tako problematična, kolikor imam jaz iskušnje, mi še nihče ni kompliciral, če sem imel več opreme na barki, kot je dejansko striktno po zakonu dovoljeno. Če te hočejo zajebavati, potem se te tako lotijo, načeloma pa so tudi oni dokaj korektni, vsaj do mene so bili. Dovolj je, če je ena dovolilnica na čolnu in bo vse OK, nima pa nobene veze ali loviš s palicami ali na roko itd....

To kar sem citiral je najbolj bistveno, gazda pozna teren, tu se boš naučil največ. Same predveze in ostalo kramo ti vsak na forumu razloži v 1h. Pozicije, kje bosta lovila, v katerem delu plime-oseke oziroma čas, luna, kateri veter je bil 1 dan prej, kakšna je napoved vremena za naslednji dan, ali tlak pada ali raste ...., gazda ima vse to v glavi bodi siguren in ve kaj počne, to je največ vredno, več kot vsi nasveti na forumih in vse napisano v knjigah najbolj se splača kopirati lokalce, tako se najhitreje skuži zadeva, če pa gazda lovi na palico ali trnek, ali ima ray ban polarizacijska očala, bele hlačke in rapala srajčko, je pa vse irelevantno.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Apr 17, 2011 19:50

Rapala srajčko!

hahahA, ta je svetovna!

@mile kapetanija ti na eno morsko miljo prešteje kocine na prsih čez majico. Nič se bati, ko boš ti njega opazil bo on ze vse preštel :)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Apr 17, 2011 20:38

.

Gaso ti si car!

Gospodje, če boste upoštevali njegova navodila, bo še kaj iz vas. Ribič namreč. :D

Tudi moje mnenje je da je globinski ribolov najboljši za začetek.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost