Palica in rola

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Perfect
Naddesetnik
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a Perfect » Po Apr 18, 2011 21:07

če pa gazda lovi na palico ali trnek, ali ima ray ban polarizacijska očala, bele hlačke in rapala srajčko, je pa vse irelevantno.[/quote]

Zdaj pa lahko poveš, da si se tud z Shimano Calais CL200DC mal hecu, drugač jo bo še res šel kdo kupit :lol:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Apr 18, 2011 21:26

Saj ta rola shimano je super, samo ne pretiravat z nakupom opreme. Ta oprema lovi bolj ribiče kot ribe, kupit je treba tisto kar res potrebuješ, imam tudi eno Shimano Stella, ampak v omari, pa verjetno eno malo trgovino z ribolovno opremo v skladišču, itak je večina vseh športnih ribičev dala to šolo skozi, uporabljajo pa 10% svojega pribora. :lol:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Apr 18, 2011 22:17

@Gaso
imas morda kak nasvet kakšno bolentinko naj kupim. Ne sme biti predolga, ker je čoln majhen. Tudi ne preslabo, ker sem optimist in ne bi rad zaradi opreme izgubil kapitalke :) 5kil ribo mora zdržati. Rabil bi dve za obe imam namenjene role od Shimano ST in DL 10000RA. Ena bo za sina!

Hvala!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Apr 19, 2011 12:59

Že dolgo nisem kupil, kakšne role ali palice, tako da trenutno bolj malo spremljam palice in role. Drugače kar sem pa do sedaj testiral, imam največ dobrih izkušenj z Shimano, imel sem tudi dosti ostalih rol in palic, pa je bilo bilj za eno sezono, ali pa je rolo skurilo ob prvem potegu malo večje ribe. Po mojem če boš vzel karkoli od shimana bo kvalitetno, imam eno TLD rolo z palico več kot 10let in je kot nova, tako da vsekakor ne boš zgrešil če vzameš Shimano.

Za čoln so se meni pokazale najbolj uporabne palice do 2-2.5m, z daljšimi je samo problem. Jaz imam večinoma palice s tršim vrhom tam okoli 200g, za lov manjših rib. Nisem pa ravno nek ekspert za palice, imam nekaj izkušenj z njimi, vendar nisem preveč študiral tehnične karakteristike posameznih modelov različnih proizvajalcev, ker če po pravici povem me niti ne zanima. Jaz palico v 5min kupim, zvijem vrh v trgovini če mi odgovarja, da ni premehka, druga stvar ki pa se mi zdi bistvenega pomena, pa so vodila, če so neka plastik fanstastik bo samo najlon pregrelo, vodila morajo biti vrhunska, npr kakšna Fuji vodila, ki ne pregrevajo najlona, hkrati morajo biti pa dovolj kvalitetna da jih npr. pletenica ne uniči. Ker sem imel v preteklosti veliko problemov s pregrevanjem i trganjem najlona zaradi slabih vodil, pri vodilih ne delam kakšnih kompromisov, ampak hočem vrhunska.
Uporabniški avatar
2mc
Poročnik fregate
Kraj: Primorska - Kvarner

OdgovorNapisal/-a 2mc » To Apr 19, 2011 21:47

To so pravi nasveti. Gaso, kaj mislis, ali se kar po ceni vidi, ali je rola in palica prava. Namrec, ce stane vse 5 EUR verjetno ni neke kvalitete.
CUM GRANO SALIS
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 20, 2011 02:10

Malo se tudi po ceni vidi, ampak pri Shimanu imajo bolj ali manj vse kvalitetno, so še druge kvalitetne firme, samo jaz sem z Shimanom bil vedno zadovoljen, tako da se mi ne da več ekperimentirat. Govorimo seveda o teh manj librskih zadevah ne o kakšni Big Game opremi. Nisem pa jaz nek ekspert za te palice, tako da naj raje kdo iz foruma kaj doda, mislim da jih je kar nekaj ki se na palice in role bolj spoznajo od mene.

Vodila Fuji so pa ta:
http://www.fujitackle.com.au/
primerjava z drugimi vodili:
http://www.youtube.com/watch?v=86vNZbKt ... re=related
Vrhunska firma palic pa je tudi XZoga, sicer delajo bolj palice za VJ.
http://www.xzoga.com/products-rods.html
http://www.youtube.com/watch?v=7QZVLimRzjI
Če pa loviš na roko pa nimaš teh problemov :lol:
bostjan9
Admiral

OPREMA

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Sr Apr 20, 2011 05:38

Ko je enkrat riba na trneku, mislim, da si vse naredil.

Za športni ribolov je najboljša ena dobra mach palica, pa neka povprečna rola in laks, ki je ne mota.

(drugače je za big game in podobne specialnosti)

Bolj problem je kako ribo spraviti na trnek. Kaj ji ponuditi.....

b9
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Re: OPREMA

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Apr 20, 2011 06:59

bostjan9 napisal/-a:Ko je enkrat riba na trneku, mislim, da si vse naredil.

Za športni ribolov je najboljša ena dobra mach palica, pa neka povprečna rola in laks, ki je ne mota.

(drugače je za big game in podobne specialnosti)

Bolj problem je kako ribo spraviti na trnek. Kaj ji ponuditi.....

b9

Ne in ne! Streljaš mimo!

Slaba palica ima slaba vodila, ki uničujejo vrvico ali najlon. Še enkrat poglej filmčke od Gaso-ta. So vzorčni primer! Ko se "sliši" najlon, pri navijanju, ga takoj zamenjam, ker je iztrošen, uničen, skratka zanič.
Povprečno rolo ti demolira že povprečna Orada od cca 1 kg.

Čar ribolova in posledično uspeh, je v drobnih skrivnostih. Kaj obesit na trnek in kako, sploh ni skrivnost. Oprema je zelo pomembna. Sploh pa pride do izraza, ko imaš zapeto kaj večjega. Takrat bi dal 100 kom lepih rib, ki sem jih ujel 2, 3 dni prej , za to kapitalko.

Morda je dobra primerjava z gumami na avtomobilu.
Za suho in lepo vreme, pa defenzivno vožnjo je vsaka guma dobra. Ko se razmere začnejo spreminjat na slabše, pa se začne kazat zakaj je ena dražja od druge. Ko pa vrag vzame šalo ........

Delno se še kaj skompenzira z znanjem, toda definitivno se dober materjal obrestuje.

LP

.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Sr Apr 20, 2011 07:34

Kaj so SIC obročki?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Apr 20, 2011 07:41

akisek napisal/-a:Kaj so SIC obročki?

http://www.imperial-baits.si/index.php? ... 8&Itemid=4

lp

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 20, 2011 12:45

Točno tako je kot pravi pajer, tudi sam sem imel kakšno poceni rolo in palico, pa se mi je pri prvem potegu skurila rola, tudi najlon se mi je večkrat pregrel in pretrgal. Zato je bolje kupovati manj robe, ampak kvalitetne, kot pa dati 1000€ za 15 kompletov zaradi katerih lahko potencialno izgubiš ribo. Tudi za 0.5kg ribona ali kantarja mora biti oprema vrhunska, ker kar močno vlečeta. Slabe robe je pa v raznih trgovinah ali pri kramarjih, kjer prodajajo ženske torbice kar veliko. S slabo palico in rolo raje ne lovite, raje potem lovite na roko.

Silicon Carbide = SiC , tudi ta Fuji so SiC, najboljši modeli palic večine priznanih proizvajalcev, pa običajno imajo na svojih palicah ravno Fuji vodila

Jaz sem se omejil, za na opremo za ribolov iz čolna, npr. globinski ribolov, ter govorim o palicah za tak način ribolova. Za lov iz obale so čisto druge zahteve in ogromno raulike, npr med surfasting opremo ali pa spinning oprome, ali pa še kaj drugega.
Nazadnje spremenil Gaso, dne Sr Apr 20, 2011 13:11, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

Re: OPREMA

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Apr 20, 2011 12:56

pajer1 napisal/-a:
Delno se še kaj skompenzira z znanjem, toda definitivno se dober materjal obrestuje.

Tudi oprema lahko delno kompenzira znanje... Ali morda bolje povedano, dobra oprema ti lahko odpusti kako neumnost.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Apr 20, 2011 13:12

Gaso napisal/-a:Tudi za 0.5kg ribona ali kantarja mora biti oprema vrhunska, ker kar močno vlečeta.

Iz lastnih izkusenj lahko povem kako je izgledalo drilanje 38cm pirke z sinovo palico za katero sem dal 20€, na njej je bila Shimanova rola ST-RA...
Do takrat nisem niti poznal te ribe, zato sem sprva mislil, da sem ulovil SOMA, z veliko začetnico, komaj kaj se je premikalo, palica je ječala, slabo palico sem kompenziral z zavoro na roli in švicanjem(živci).
Pirka niti ne vleče, se pa zelo upira... in tudi uide med kamne, sprva sem celo mislil, da sem že zapel in sem že začel proceduro trganja...
Po nekaj minutah sem spoznal, da je res riba in da se dela z mene norca... Nisem poznal tega, da se ribe skrivajo med kamne. Mislil sem, da je gor ena velika riba, ki verjetno še ve ne, da je zapeta in da se samo upira in hrani dalje...

Sem ze zakompliciral...
Kaj sem zelel povedati... Ko sem ribo spravil ven je palica ustala rahlo ukrivljena, ena rinka zvita, in iz rink je sel un premaz al kar ze je, rola je bila kar konkretno segreta, ker sem imel dokaj odvito, da ne bi ponesreči v pričakovanju 15kilskega zobatca prevec povlekel in zlomil palice ali odtrgal vrvice. Vrvica se ne spomnim katera je bila, vem pa da ni bila iz štanta.(saj sem sinu vedno dajal svojo opremo, razen palice, ker je bil premajhen, da bi znal z njo delati in je z njo mlatil po tleh, padala mu je itd...) No in sem premisljeval takrat o tem, da bo ravno palica uničila vrvico in da se lahko strga...

In ja @Pajer1, takrat bi reskiral, palico, rolo in ves ulov za tri dni naprej in nazaj za tisto ribo, da bi jo lahko dal ven!
Seveda mi je sin pobral vse kredite, ker je zapela njemu :(
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 20, 2011 13:14

Brezveze se s slabo opremo zafrkavati, vas bo samo glava bolela, pa znanje gor ali dol, iskušeni vozniki avta tudi ne dajo na svoj avto nekih no name kitajskih gum, kljub temu da imajo dosti znanja.

Pri meni sta samo dve varianti, ali kvalitetna palica in rola, drugače pa raje kar ribolov na roko, tam vsi ti problemi odpadejo, če se lovi s slabo palico in rolo, je to samo dodaten problem. (gre za ribolov iz barke)
Uporabniški avatar
Poko
Poročnik korvete
Kraj: Il. Bistrica, Koper

OdgovorNapisal/-a Poko » Sr Apr 20, 2011 17:38

Gaso napisal/-a:Ko loviš se ne sidraš, loviš vedno na dnu in spuščaš najlon tako da se svinec vedno nahaja na dnu, najlon pa rahlo napet, ...

Mene pa so takšnega ribolova učili mački na SLO obali in tam se vedno sidramo pri globinskem ribolovu. Seveda globina pri nas ne presega 25m.
Zanima me, kakšna bi bila prednost ribolova z nezasidrano barko oz. zakaj se ne sidrate? Zaradi globine ali česa drugega?
Kdor hoče - najde način, kdor noče - najde izgovor!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost