BIG OM
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Lep pozdrav dragi prijatelji.
Najprej bi se vam z Mitom iskreno zahvalila za čestitke. Bom poskušal odgovoriti na nekaj vprašanj.
- Borba z ribo je trajala 1uro in 55min v stand up tehniki. Bilo je jebeno. Po eni uri in pol so začele mišice drhteti in prihajali so krči. Moral sem razbremenjevati noge tako, da sem od časa do časa prenašal silo iz ene na drugo. Ves čas sem imel v glavi podatek, da je neka hrvaška ekipa teden dni prej za 249kg tuno rabila 8ur in da imam moči mogoče še samo za eno uro. Rečem Mitu: kaj meniš ali greva do FULL STRIKE-a. Spogledava se in skleneva, da vseeno pustiva nekaj rezerve. Hočem povečati moč na zavori, pa glej ga hudiča saj je že vseskozi do konca (44lb). Rečem Mitu ne bo šlo več ker je že tak itak do konca, ostane še samo pritisk prstov ob bombino in seveda posledično boleči žulji na palcih. Kmalu začutim rahlom pouščanje ribe. Takrat se je začelo pumpanje na polno, pa četudi samo po milimeter, ni bilo popuščanja. Mišice so drhtele, krči so prihajali v valovih, bolečine so postajale vse močnejše, nampak v globini se je začelo svetiti tunino telo. Končno je žival ob čolnu. Perfektno Mitovo gafanje, potem še en gaf v usta. Ponavadi tuna ob čolnu znori. Bal sem se glede na to kako velika je, da ne bo moč zadržati gafov v rokah, rečem Mitu vzami harpuno in je nabodi skozi glavo. Napaka! Doma narejena harpuna - prešvoh, ni mogla prebiti kosti. Mito prime gafe, jaz pa se cel naslonim na harpuno in naenkrat zdrsne skozi glavo. Povlečem za vrv in glej ga vraga na kosti se je pretrgala 4mm debela zajla. Spoznal sem, da tu ni zajebancije in da mora poleg palic, laksa, rolc tudi vsa ostalo oprama biti močna in robustna. Ne vem ali je to pravilo ali ne vendar je najina tuna bila tako izmučena, da niti ni prav posebej divjala. Mislim, da se tukaj krepkom ruši prepričanje nekaterih ribičev, ki trdijo, da ob prijemu tune ima ribič veliko časa riba pa vse manj. Verjamem, da bodo to potrdili bolj izkušeni od mene (TUNA), da če ne delaš na ribo dovolj sile se odpne ali pa borba traja in traja.
- Barka je kupljena v Zagrebu. Izdeluje jih moj dober prijatelj (podjetje-bimexprom), tip barke pa je MEDITERAN 18.
- Čestitke posadki v Červar. ŽELEL BI DOBITI KONTAKT Z VAMI!!!!
Po končani borbi prispe sodniška barka. Naprosiva posadko za pomoč pri dvigu ribe na krov. Štirje nismo uspeli. Nazadnje reče sodnik, da jo naj priveževa ob čoln in nekako uspeva do 19:00 prispeti nazaj v matično luko, drugače..... Barka okoli 5.5m riba ob boku preko 3m maksimalna hitrost čolna na full gas 6vozlov (kot starec in morje). Po eni uri in pol spoznava, da ne bova uspela pravočasno priti v luko. Treba bo nekaj narediti. Izza Cresa kjer sva tuno ujela sva prišla komaj do trajektnega pristajališča na Cresu. Pred nama do Omišalja pa še Creški kanal in cel Kvarner. Hotela sva prositi kapetana trajekta da nama s sidrom dvigne ribo na čoln, pa sva zagledala v enem zalivu turistično barko. Napotila sva se do nje in kapetan nama je takoj, ko je slišal za kaj gre prijazno pomagal. Ribo je dvihnil z winčem za zatezanje priveznih vrvi in jo spustil na barko. Barka se je krepko nagnila, midva pa sva vse bokse s srdelamim in ostalo opremo prestavila na premec in desno stran barke. Startava. Razočaranje, hitrost na full 7 vozlov. Samo zgubila sva čas. Mito gre na premec se nagne preko ograje kot prim jadranju. počasi začne hitrost rasti:8....8,5....9....12...20...22vozlov. Do te hitrosti sva potrebovala okoli 3km.
Vse se je srečno izteklo. USPELA SVA!!!!!!!!!!!
Najprej bi se vam z Mitom iskreno zahvalila za čestitke. Bom poskušal odgovoriti na nekaj vprašanj.
- Borba z ribo je trajala 1uro in 55min v stand up tehniki. Bilo je jebeno. Po eni uri in pol so začele mišice drhteti in prihajali so krči. Moral sem razbremenjevati noge tako, da sem od časa do časa prenašal silo iz ene na drugo. Ves čas sem imel v glavi podatek, da je neka hrvaška ekipa teden dni prej za 249kg tuno rabila 8ur in da imam moči mogoče še samo za eno uro. Rečem Mitu: kaj meniš ali greva do FULL STRIKE-a. Spogledava se in skleneva, da vseeno pustiva nekaj rezerve. Hočem povečati moč na zavori, pa glej ga hudiča saj je že vseskozi do konca (44lb). Rečem Mitu ne bo šlo več ker je že tak itak do konca, ostane še samo pritisk prstov ob bombino in seveda posledično boleči žulji na palcih. Kmalu začutim rahlom pouščanje ribe. Takrat se je začelo pumpanje na polno, pa četudi samo po milimeter, ni bilo popuščanja. Mišice so drhtele, krči so prihajali v valovih, bolečine so postajale vse močnejše, nampak v globini se je začelo svetiti tunino telo. Končno je žival ob čolnu. Perfektno Mitovo gafanje, potem še en gaf v usta. Ponavadi tuna ob čolnu znori. Bal sem se glede na to kako velika je, da ne bo moč zadržati gafov v rokah, rečem Mitu vzami harpuno in je nabodi skozi glavo. Napaka! Doma narejena harpuna - prešvoh, ni mogla prebiti kosti. Mito prime gafe, jaz pa se cel naslonim na harpuno in naenkrat zdrsne skozi glavo. Povlečem za vrv in glej ga vraga na kosti se je pretrgala 4mm debela zajla. Spoznal sem, da tu ni zajebancije in da mora poleg palic, laksa, rolc tudi vsa ostalo oprama biti močna in robustna. Ne vem ali je to pravilo ali ne vendar je najina tuna bila tako izmučena, da niti ni prav posebej divjala. Mislim, da se tukaj krepkom ruši prepričanje nekaterih ribičev, ki trdijo, da ob prijemu tune ima ribič veliko časa riba pa vse manj. Verjamem, da bodo to potrdili bolj izkušeni od mene (TUNA), da če ne delaš na ribo dovolj sile se odpne ali pa borba traja in traja.
- Barka je kupljena v Zagrebu. Izdeluje jih moj dober prijatelj (podjetje-bimexprom), tip barke pa je MEDITERAN 18.
Po končani borbi prispe sodniška barka. Naprosiva posadko za pomoč pri dvigu ribe na krov. Štirje nismo uspeli. Nazadnje reče sodnik, da jo naj priveževa ob čoln in nekako uspeva do 19:00 prispeti nazaj v matično luko, drugače..... Barka okoli 5.5m riba ob boku preko 3m maksimalna hitrost čolna na full gas 6vozlov (kot starec in morje). Po eni uri in pol spoznava, da ne bova uspela pravočasno priti v luko. Treba bo nekaj narediti. Izza Cresa kjer sva tuno ujela sva prišla komaj do trajektnega pristajališča na Cresu. Pred nama do Omišalja pa še Creški kanal in cel Kvarner. Hotela sva prositi kapetana trajekta da nama s sidrom dvigne ribo na čoln, pa sva zagledala v enem zalivu turistično barko. Napotila sva se do nje in kapetan nama je takoj, ko je slišal za kaj gre prijazno pomagal. Ribo je dvihnil z winčem za zatezanje priveznih vrvi in jo spustil na barko. Barka se je krepko nagnila, midva pa sva vse bokse s srdelamim in ostalo opremo prestavila na premec in desno stran barke. Startava. Razočaranje, hitrost na full 7 vozlov. Samo zgubila sva čas. Mito gre na premec se nagne preko ograje kot prim jadranju. počasi začne hitrost rasti:8....8,5....9....12...20...22vozlov. Do te hitrosti sva potrebovala okoli 3km.
Imeti dobre prijatelje, je veliko več, kot imeti ves denar tega sveta!!!
PALAMIDA napisal/-a:Lep pozdrav dragi prijatelji.
Res iskrene čestitke za ulov, za borbo, za iznajdljivost in zmago! Rekel bom samo še to. da je tudi tvoj podpis, oziroma tekst v njem povsem na mestu in tudi sovpada z zgodbo, ki si jo tudi lepo napisal.
Ampak imam pa eno provokativno vprašanje:
Kaj hudiča boš pa lovil sedaj - arbune na grund?
Green to green or red to red, safely go ahead!
Hoj, odgovor na to: kaj bom lovil sedaj. Ja tune, se ve. Pa ne mislit, da mi arbunčki na grunt ne dajejo veselja ali pa zmešani modraki. Da o palamidah in plavicah na fini pribor sploh ne govorim. Mislim, da je pravi užitek ribolova v tem, da poskusiš vsakega nekaj. Pa še bolj okusne so, te tamale ribe. Sem pa sam pri sebi sklenil, da če bo sreča še kdaj poklonila takšno ribo, jo vračam morju. Mislim tudi, da je največja neumnost postavljati si višje norme zaradi ene ujete ribe. Po vsej verjetnosti se to zgodi, če sploh se, samo enkrat v življenju.
Naj se tudi vam nasmehne sreča!
PALAMIDA napisal/-a:Hoj, odgovor na to: kaj bom lovil sedaj. Ja tune, se ve. Pa ne mislit, da mi arbunčki na grunt ne dajejo veselja ali pa zmešani modraki. Da o palamidah in plavicah na fini pribor sploh ne govorim. Mislim, da je pravi užitek ribolova v tem, da poskusiš vsakega nekaj. Pa še bolj okusne so, te tamale ribe. Sem pa sam pri sebi sklenil, da če bo sreča še kdaj poklonila takšno ribo, jo vračam morju. Mislim tudi, da je največja neumnost postavljati si višje norme zaradi ene ujete ribe. Po vsej verjetnosti se to zgodi, če sploh se, samo enkrat v življenju.
Res je, kar si napisal... Poleg tega mi je pa tudi všeč tvoje razmišljanje, ki je vse prej kot požrešnost na trofeje in samovšečnost... Zato ti še toliko bolj privoščim in ti tudi toliko bolj čestitam!
Res je tudi, da so arbuni prav dobri in okusni, tudi lovit jih je zabava.
Ampak jeb...mti, kdaj bom jz ujel pol, ma kaj pol, 3kg od tvoje ribe
Hec, lepo se mej!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Palamida,kakšno opremo, -rolo-palico-laks- sta imela, specifikacija? Ker si zelo hitro spravil ribo h čolnu. Očitno ji res nisi pustil dihati.
Jaz sem poleti za borbo 25kg tuno, na panulo z jadrnice, rabil kar 1uro in 40min, resda z opremo 50lb senator penn, 50lb vrvico in palico 50-80lb. Sem jo pa vlekel zelo previdno, ker sem se bal da bo šlo vse v tri pm. In mala tuna je norela okoli jadrnice, potem pa še majhen gaf itd...
Kaj je z zgodbo iz Červarja? Kdo kaj več ve?
Jaz sem poleti za borbo 25kg tuno, na panulo z jadrnice, rabil kar 1uro in 40min, resda z opremo 50lb senator penn, 50lb vrvico in palico 50-80lb. Sem jo pa vlekel zelo previdno, ker sem se bal da bo šlo vse v tri pm. In mala tuna je norela okoli jadrnice, potem pa še majhen gaf itd...
Nazadnje spremenil Klino, dne To Sep 13, 2011 16:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Tale naslov bo pravi
http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/f ... -ribo.html
Drugače pa to ni bilo na hrvaškem
Drugače pa to ni bilo na hrvaškem
Ure dnevi leta tečejo....
blza napisal/-a:Palamida,kakšno opremo, -rolo-palico-laks- sta imela, specifikacija? Ker si zelo hitro spravil ribo h čolnu. Očitno ji res nisi pustil dihati.
Hoj, palica 50/80 stand up NORMIC, predvez 125lb SEGUAR, glavni najlon 80lb STRIKER - NORMIC, trnek 8 off shore bait hook OWNER, rolca SHIMANO TIAGRA WLRSA 50lb.
Zakaj se nekateri toliko časa mučite z borbo pa čeprav riba ni neke pretirane velikosti. V prvi vrsti morate zaupati v svojo opremo in poznati kje so njene meje. Zavora na rolci mora biti nastavljena natančno po navodilih proizvajalca in če so zraven še vozli brezhibno izdelani imate v vsakem primeru vsaj 50% rezerve. Pri borbi s tuno je zelo pomembno, da ribo ves čas izčrpavate. Ne ji pustiti dihati, kajti če si opomore bo ona postala vodilni igralec, borba bo trajala in trajala. V takih primerih velikokrat zmaga riba. Strah, da je riba mogoče slabo zapeta je odveč, ker če je, se vam bo tak itak pri labavem laksu še prej odpela. Pravilo: ribič ima čas, riba pa vse manj pri lovu tune ne drži, razen če imate željo trpeti z napetimi mišicami in na soncu ure in ure.
Klino napisal/-a:No... tale rekord pa ni dolgo trajal
Čestitke za veličastni primerek BLUE MARLINA (samička v najlepših letih). Do sedaj sem ujel že 29 raznoraznih mečaric. Vse izpuščene razen dveh, moje prve in ene, ki je bila zapeta skozi oko.
Rad pa bi opzoril, da se mi pogovarjamo o modroplavuti tuni. Škoda, da mečaric ni v jadranu razen Swordfish in iglančkov. Po moči so veliko slabši od tun enake velikosti, so pa skoki iz vode izredno atraktivni.
MOJSTRI
Bravo mojstri......
Pustite vi ostala morja....važno je, kaj se ulovi v Jadranu, tu kjer mi lovimo....
Vsaka čast,
samo eno minuto bi jo imel željo utrujati, da bi videl kakoto to izgleda.....
l.p. b9
Pustite vi ostala morja....važno je, kaj se ulovi v Jadranu, tu kjer mi lovimo....
Vsaka čast,
samo eno minuto bi jo imel željo utrujati, da bi videl kakoto to izgleda.....
l.p. b9
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta