grdosinje
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
grdosinje
Zdravo;
Nisem vedel kam bi dal tole pisanje in sem prilepil sem, ker menim, da prav ribiči najbolj poznate dogajanja pod gladino.
Zadnje čase se pojavljajo informacije o presenetljivo veliko vrstah velikih morskih sesalcev in velikih rib, ki naj bi bile stalni prebivalci Jadrana, a se o tem prej niti govorilo ni, kaj šele, da bi kdo kaj takega ujelna trnek ali celuloid. Ravno danes sem recimo na netu odkril, da tu okrog lomastijo tudi male orke, ki so male le po imenu.
Vem, da se okrog Morjeplovca vrti kar nekaj morskih volkov, ki so opazovali vseh vrst teh velikih živali. Lepo prosim za poročanja, ki bi jih zagotovo z zanimanjem prebral še marsikateri obiskovalec tega foruma.
Mene zanima čisto vse od tjulnjev, do kitov, morskih psov, mant, mečaric.
Nisem vedel kam bi dal tole pisanje in sem prilepil sem, ker menim, da prav ribiči najbolj poznate dogajanja pod gladino.
Zadnje čase se pojavljajo informacije o presenetljivo veliko vrstah velikih morskih sesalcev in velikih rib, ki naj bi bile stalni prebivalci Jadrana, a se o tem prej niti govorilo ni, kaj šele, da bi kdo kaj takega ujelna trnek ali celuloid. Ravno danes sem recimo na netu odkril, da tu okrog lomastijo tudi male orke, ki so male le po imenu.
Vem, da se okrog Morjeplovca vrti kar nekaj morskih volkov, ki so opazovali vseh vrst teh velikih živali. Lepo prosim za poročanja, ki bi jih zagotovo z zanimanjem prebral še marsikateri obiskovalec tega foruma.
Mene zanima čisto vse od tjulnjev, do kitov, morskih psov, mant, mečaric.
.
Želve niso taka redkost, kot bi morda mislili. So po celem Jadranu. Ker so plazilci morajo hodit na površje po zrak. Videl sem take od 50-150kg. Najlažje se jih vidi zelo rano zjutraj, ko je mirno morje. Če ne delaš preveč pompa se ji z barko priližaš na nekaj metrov. če imaš pa kake ribe za "brum" jo pa še nahraniš. Pride čisto blizu. Ko smo brumali za tune se skoraj zmeraj pojavljajo. Na odprtem morju se pojavijo še kapitalne igle. 2-3x večje in debelejše kot v priobalju.
Morda pa bo zanimiva tudi tale spletna stran.
http://www.morigenos.org/
LP
.
Želve niso taka redkost, kot bi morda mislili. So po celem Jadranu. Ker so plazilci morajo hodit na površje po zrak. Videl sem take od 50-150kg. Najlažje se jih vidi zelo rano zjutraj, ko je mirno morje. Če ne delaš preveč pompa se ji z barko priližaš na nekaj metrov. če imaš pa kake ribe za "brum" jo pa še nahraniš. Pride čisto blizu. Ko smo brumali za tune se skoraj zmeraj pojavljajo. Na odprtem morju se pojavijo še kapitalne igle. 2-3x večje in debelejše kot v priobalju.
Morda pa bo zanimiva tudi tale spletna stran.
http://www.morigenos.org/
LP
.
Nazadnje spremenil pajer1, dne Po Feb 25, 2013 07:50, skupaj popravljeno 2 krat.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
dinksi napisal/-a:pajer1 napisal/-a:.
Ker so sesalci morajo hodit na površje po zrak.
Želve so plazilci.
Ne se norčevat iz napake.....
Želve (znanstveno ime Testudines) so plazilci, za katere je značilno, da njihovo telo ščiti koščen ali hrustančen oklep, ki je nastal iz preobraženih reber. Danes poznamo okoli 300 živečih vrst želv, mnoge od katerih so zaradi počasnega premikanja in dolgega generacijskega časa kritično ogrožene. Skupina je poznana tudi po fosilnih ostankih izumrlih predstavnikov, najstarejši izmed katerih so stari okoli 210 milijonov let[1] in dokazujejo, da so želve ena najstarejših skupin plazilcev, starejša od kač in kuščarjev.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Resnično sem si želel videt čim več informacij o velikih ribah, morskih sesalcih in plazilcih, ki stalno ali občasno prebivajo v Jadranu.
Seveda je želva plazilec! napaka pač, ki je zagotovo nastala pomotoma in je ni treba žigosat. Če gremo le dve stopnji naprej po drevesu od razpredelnice sesalci-plazilci-ribe, sem prepričan, da 99% sodelujočih ne bi več vedela, da je neko bitje napačno razvrščeno.
Vse skupaj sem si predstavljal kot debato o podobnih vprašanjih kot jih navajam v nadaljevanju. Če ga kdo pobiksa, ga kar naj, na napakah se učimo. (Če se hočeš naučit preveč naenkrat seveda pride do težav.)
Za belega psa je znano, da stalno biva tu, celo rekorderja so ulovili v Kvarnerju. Sicer je že kar nekaj let od takrat, a vseeno. Menda je bil včasih prav Kvarner območje z najmnožičnejšo populacijo belih na svetu. Z izlovom tun se je populacija razredčila in predvsem umaknila na odprto za tuni, ki so spremenili svoje navade in se menda tudi drstijo na odprtem in ne več v zalivih.
Na zahidni strani zunanjih otokov mi je tesno pri srcu, ko se z puškjo potopim ob steni, ki se konča nekje doli v temi. Kakšna je nevarnost, da te tam srečajo pasji zobki, ko imaš ribo ali mehkužca na harpuni?
Menda naj bi občasno prišel v Jadran tudi Mako? Modrulj je seveda precej bolj množičen kot si večina predstavlja in tudi prav dolgi zrastejo.
Je vsaj približno tako nevaren-živčen kot v toplejših morjih?
Peščeni tiger živi kje v Jadranu? Menda naj bi, a ne vem. Ve kdo kaj več?
Sumi se, da morski tigri zahajajo predvsem k Anatolski obali. Kaj pa jadran? Na zemljevidih o njihovem bivalnem prostoru je tudi Jadran pozitivno obarvan, a tega skoraj ne verjamem. Ve kdo kaj več?
Atlantski pes živi v Jadranu?
Kaj je z šesteroškrgarjem. Je nevaren človeku ali ni?
Še kaka večja pasja mrcina lomasti tod okrog?
Največja v Jadranu ulovljena tuna meri in tehta?
Največji zobatec?
Največji ugor?
Največja lica?
Največji gof?
Medvedka se je kot kaže ponovno za stalno naselila v Kvarner. Ve kdo kaj več?
Mala orka naj bi bivala v Sredozemlju in tudi Jadranu. Bi znalo biti to res?
Kakšen je rekordni primerek mečarice iz Jadrana?
Glavač? Menda naj bi bil večkrat prisoten v južnem globjem delu Jadrana. Res?
Še katera želva razen Glavate Karete privesla v Jadran? Nosijo slednje jajca kaj severneje od črnogorske obale?
Je povezava med množičnostjo medus in številom karet res neposredna?
Živi portugalska ladjica tudi v Jadranu?
Potapljanje ponoči precej nevarnejše kot čez dan? Seveda glede na morske požeruhe.
Seveda je želva plazilec! napaka pač, ki je zagotovo nastala pomotoma in je ni treba žigosat. Če gremo le dve stopnji naprej po drevesu od razpredelnice sesalci-plazilci-ribe, sem prepričan, da 99% sodelujočih ne bi več vedela, da je neko bitje napačno razvrščeno.
Vse skupaj sem si predstavljal kot debato o podobnih vprašanjih kot jih navajam v nadaljevanju. Če ga kdo pobiksa, ga kar naj, na napakah se učimo. (Če se hočeš naučit preveč naenkrat seveda pride do težav.)
Za belega psa je znano, da stalno biva tu, celo rekorderja so ulovili v Kvarnerju. Sicer je že kar nekaj let od takrat, a vseeno. Menda je bil včasih prav Kvarner območje z najmnožičnejšo populacijo belih na svetu. Z izlovom tun se je populacija razredčila in predvsem umaknila na odprto za tuni, ki so spremenili svoje navade in se menda tudi drstijo na odprtem in ne več v zalivih.
Na zahidni strani zunanjih otokov mi je tesno pri srcu, ko se z puškjo potopim ob steni, ki se konča nekje doli v temi. Kakšna je nevarnost, da te tam srečajo pasji zobki, ko imaš ribo ali mehkužca na harpuni?
Menda naj bi občasno prišel v Jadran tudi Mako? Modrulj je seveda precej bolj množičen kot si večina predstavlja in tudi prav dolgi zrastejo.
Peščeni tiger živi kje v Jadranu? Menda naj bi, a ne vem. Ve kdo kaj več?
Sumi se, da morski tigri zahajajo predvsem k Anatolski obali. Kaj pa jadran? Na zemljevidih o njihovem bivalnem prostoru je tudi Jadran pozitivno obarvan, a tega skoraj ne verjamem. Ve kdo kaj več?
Atlantski pes živi v Jadranu?
Kaj je z šesteroškrgarjem. Je nevaren človeku ali ni?
Še kaka večja pasja mrcina lomasti tod okrog?
Največja v Jadranu ulovljena tuna meri in tehta?
Največji zobatec?
Največji ugor?
Največja lica?
Največji gof?
Medvedka se je kot kaže ponovno za stalno naselila v Kvarner. Ve kdo kaj več?
Mala orka naj bi bivala v Sredozemlju in tudi Jadranu. Bi znalo biti to res?
Kakšen je rekordni primerek mečarice iz Jadrana?
Glavač? Menda naj bi bil večkrat prisoten v južnem globjem delu Jadrana. Res?
Še katera želva razen Glavate Karete privesla v Jadran? Nosijo slednje jajca kaj severneje od črnogorske obale?
Je povezava med množičnostjo medus in številom karet res neposredna?
Živi portugalska ladjica tudi v Jadranu?
Potapljanje ponoči precej nevarnejše kot čez dan? Seveda glede na morske požeruhe.
- frikmusic
- Admiral
- Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
- Kontakt:
Lansko leto avgusta smo na južni strani Fratra-Veruda srečali žival podobno tjulnu.
Na forumu se nisem hotel blamirat, ker bi se verjetno posc.. od smeha.
Na samem sem vprašal par morjeplovcev in dobil odgovor, da je to po vsej verjetnosti medvedka, ki je baje redni gost v okolici Kvarnerja, je pa to kr velika živalca za moj pogled podobna tjulnu samo večja
Frik
Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Saj medvedka je tjulenj in to edina živeča v rsta v Sredozemlju. Na Jadranu so jih iztrebljali, ker naj bi trgala mreže in na splošno prinašala nesrečo. Za te, ki jih videvajo v Kvarnerju se ne ve ali so to osebki, ki so preživeli pogrom, ali je morda to ponovna naselitev osebkov, ki so priplavali iz sredozemlja. Če je slednje, bi lahko sklepali, da je bila to dolga naselitvena pot, ki je skoraj zagotovo pustila korenine še kje drugje na otokih med Jonskim morjem in Kvarnerjem.
Roberth1 napisal/-a:Čeprav je bil avtor napake opozorjen, da je napisal narobe (sem poslal PS zelo hitro).
Zanimivo se mi je zdelo, da ni bilo odziva in ustrezne poprave teksta (ker še ni bilo nobenega posta po njegovem, se popravljanje tudi ne bi videlo).
Hvala za opozorilo!
Sem ga kar hitro videl! Priznam napako, prehitro pisanje me je zaneslo, toda za popravek ni bilo ........
Glej, v tej temi sem tudi moderator in bi lahko vse pobrisal. Moje , tvoje, vse. Nisem , ker sem prepričan, da bo tako še bolj poučno.
LP, pa brez zamere, ker : Takle mamo!
LP
.
pajer 1
gros...
Roman 1 .... koliko pa je tehtala ta želva????
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov