Ribiška palica

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

Ribiška palica

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Sr Apr 10, 2013 21:43

Preden me napadete zakaj gledam takšen krš, naj povem da nimam nobenih izkušenj z ribolovom. Zato pa me zanima kaj menite o ribiških palicah, ki jo je trenutno možno kupiti v Lidlu za 29,99€. Ali je res tako zanič ali pa bi se vseeno dalo kaj začet s tem?
Na izbiro sta dve palici in sicer:
- 420-4 dolžina 420 cm, izmetne teže 120g - vsestranski komplet za ribolov
- 220-2 dolžina 220 cm, izmetne teže 200g - za talni ribolov

A je katera primerna recimo za orade?

Za kaj je namenjena posamezna palica, kaj je treba gledat in katere ribe se lahko lovijo z eno in z drugo?

Prilagam slike opisov, če se da kaj razbrati iz tega.

Slika

Slika

Slika
Nazadnje spremenil mravla74, dne Sr Apr 10, 2013 23:01, skupaj popravljeno 2 krat.
morskii
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a morskii » Sr Apr 10, 2013 21:55

ma če si res čisti začetnik, najprej pozabi na orade.ma res,brez zamere, če te kaj zanima z.s.nekaj evrov....v trstu veliko bolje in več uspehov z malo kilometine.l p. morski...........
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Apr 10, 2013 22:17

Tako je... Za ta denar dobiš tudi morda kaj boljšega, oziroma je vsaj občutek boljši, ker si kupil v pravi "ribiški" trgovini. Kvaliteta teh v Lidlu je sigurno boljša od tistih palic na hrvaških štantih.
Če boš vzel to za oradolov je CW 200g boljša!
To pomeni da lahko mečeš 200g svince, vendar kitajci imajo drugačne grame pomojem. Itaq kot začetniku ti ne priporočam svincev večjih od 50g, ker z težjimi ne boš vrgel nič dlje, le laks in palice boš trgal in lomil.

ne razumem sicer @morskii zakaj odmisli oradolov. Oradolov je nekaj najboljsega, sploh, ce si z kolegi. Vzames pivo in iha. V osnovi glede opreme zelo enostaven. Res pa je, da je je to na koncu že prava znanost in če si tip za to tudi odvisnost.

Ker če realno gledaš je spinanje še precej težje in predvsem dražje. Plovčkanje s pomola pa je "za otroke" saj je v kakih turističnih središčih nemogoče ujeti kaj večjega od 5cm.

Ti samo navali na nakup in veliko sreče pri oradolovu. Če te še kaj zanima pa vprašaj.

Edit: jaz sem začel z oradolovov in sem bil že na začetku kar uspešen, čez nekaj let pa že psihič, samo potem mi je preveč piva pasalo zraven že :D
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Sr Apr 10, 2013 22:35

Ja saj piše se na forumu veliko glede lova na orade, to sem kar z užitkom prebiral. Če sem iz vsega tega pravilno razbral pa je to, da sta najpomembnejša lokacija in vaba. Torej tale 200g palica bi bila boljša izbira...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Apr 10, 2013 22:47

Šele zdaj videl 200g rola ni dobra je 2,2 metra, kar je za izmet iz obale premalo....

Vzami 4,2m, še vedno dovolj močna pa še rola je hitrejša.

Potem pa samo še po neke kvalitetne trnke in svince.

Za oradolov je vaba seveda pomembna, ni pa ključna... Loviš lahko na prilepke, voleke, ligenj, bibi, morski črv...

Lokacija pa seveda je še bolj pomembna. So območja, kjer orad ni ali mesta kamor ne zahajajo...

Koleteralno loviš še arbune, ki so meniosebno še bolše ribe. Če si kje ob ribiških barkah pa tudi kakega brancina...
Seveda ni nemogoče uloviti tudi hobotnico. Jaz sem do sedaj ulovil na grund 2 hobotnice. 700g in 1,5kg :D
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Sr Apr 10, 2013 23:03

Aja sem pozabil napisat da če bi lovil bi lovil kar iz čolna ne iz obale. A je še vedno potem boljša daljša?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Apr 10, 2013 23:35

To je pa drugo... Za talni ribolov iz barke pa ti v vsakem primeru priporočam bolentino palico, ki je v osnovi zelo trda, vrh pa ima zelo mehak, da vidiš ugriz iz globine nekaj 10m. Vendar pa ta palica ni primerna za panulo. Če bi rad kombinacijo vsega pa vzami seveda ta kratko palico, ki je dobra za panulo, malo maj za talni ribolov. In iz barke prilagajaš težo svincev globini na kateri loviš
O tem si preberi prispevke od pajer1, on zelo veliko lovi na tleh.
morskii
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a morskii » Sr Apr 10, 2013 23:38

ma gremo ribe lovit........ :D
morskii
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a morskii » Sr Apr 10, 2013 23:51

drugače pe el capitano,mislim, da ima največ koristnih nasvetov za maximalni ulov.je že ujel kar nekaj..............
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Če Apr 11, 2013 19:20

Tudi jaz sem gledal tiste palice in mislim, da za ta denar ne prideš skozi v nobeni ribiški trgovini, pa če tudi kupiš najcenejšo robo, ki ne bo nič boljša od te v lidlu. Če zaenkrat še nisi resen ribič, kupi, preizkusi, potem boš pa že počasi sam videl kako in kaj.
Vsekakor je večja za lov z obale, za čoln naj bo čim krajša.
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Če Apr 11, 2013 19:51

Mogoče malo bedasto vprašanje, ampak kako pa je varno lovit iz gumenjaka? Mislim glede tega da iz nerodnosti tubuse preluknjaš... :roll:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Apr 11, 2013 20:42

težko jih preluknjaš :D
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Če Apr 11, 2013 21:34

Kar se tiče ribiškega pribora: Malo denarja, malo muzike, veliko jeze.
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Če Apr 11, 2013 22:05

No pa sem jo vseeno kupil in sicer kratko.
Evo še nekaj slik vsebine kompleta:

Slika

Slika

Slika

Slika
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Apr 12, 2013 07:41

Ma saj je za taprvo v redu komplet. Za moj okus dosti premočna ampak to potem z časom sam ugotoviš.Če prej ne, ko riba grize in moraš palico držat v roki par ur.Prijemi, posebno ribonov, pa se zaradi trdote skoraj ne bodo videli ali čutili.

Priporočal bi ti še, da odviješ 10-15 m najlona, ga shraniš za morebitne kratke naveze, če ni predebel. Skrajšaš pa najlon radi tega, ker boš imel pri spuščanju ali metanju probleme glede samoodvijanja le-tega in posledično nastanka takoimenovane "megle". Glava role je sicer pravilno napolnjena, ampak to velja pri kakovostnih najlonih, kateri so mehkejši.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta