Ribolov na morju - Pomoč in nasveti

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

xpolhecx
Naddesetnik

Ribolov na morju - Pomoč in nasveti

OdgovorNapisal/-a xpolhecx » To Jul 09, 2013 01:26

Lp vsem ljubiteljem ribolova!

Julija se odpravljam na otok Krk na počitnice in se želim en dan posvetiti samo ribolovu. Ne vem kako bo nad tem navdušena draga, recimo da bo preživela in mi pomagala haha. Vglavnem, imam veliko veselje do ribolova, večinoma pa sem do zdaj lovil samo v naših rekah, tako da se na morski ribolov zelo slabo spoznam. Če začnemo kar na začetku:

1) Dovolilnica za ribolov
Šele po nekaj prebranih forumih sem ugotovil, da je za ribolov na morju potrebna dovolilnica (vedno sem imel v glavi, da lahko na morju iz obale prosto ribariš). Zanima me, kje, kdaj in kako pridobiti rekreacijsko dovolilnico za en dan. Spletni nakup? Torej je potrebno počakati da dovolilnica prispe po pošti? Kdaj je potrebno navesti kateri dan boš ribaril? Je možno dovolilnico kupiti tudi kje na Krku in kje se lahko pozanimam glede nakupa? Ribe bom lovil iz obale, in tudi iz čolna ki ni na motorni pogon. Je potrebno imeti kakšno posebno opremo, če pride kontrola?

2) Vrste morskih rib
Zelo slabo poznam morske ribe in niti ne vem katere so primerne za kakšno večerjo (razen orade). Torej katero vrsto izpustiti in katero vzeti s seboj? Je potrebno še posebej paziti na kakšno strupeno vrsto?

3) Ulov
Kako pravilno prijeti ribo, ker imajo nekatere zelo ostre plavuti? Uporabljate kakšne rokavice ali druge pripomočke? Kako najbolj humano ubiti ribo, sem si pa že pogledal.

4) Ribolov + vaba
Mi lahko kdo priporoča kakšno vabo uporabiti oziroma na kakšno vabo prijema določena vrsta? Kakšno velikost trnka priporočate oziroma tehniko ribolova iz čolna?

Za vse nasvete in informacije se že vnaprej zahvaljujem! :)
Nazadnje spremenil xpolhecx, dne To Jul 09, 2013 16:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jul 09, 2013 07:18

.

Lep pozdrav tudi tebi.

Takole je to. Ribolov na morju ima kar veliko posebnosti.

Dovolilnico kupiš preko neta ali pri trgovcih, agencijah, ....za naslednji dan, tri dni, teden, mesec.

Nevarni morski organizmi so opisani na teh straneh, prebrskaj.

Cel roman bi se dal napisat na tvoja vprašanja. Prosim te , da pobrskaš po teh straneh. Smo že vse opisali.
Lahko obiščeš še morski forum Ribiške zveze Slovenije, ........

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » To Jul 09, 2013 07:31

Glede dovolilnice - ne vem, kje boš na Krku, kje bi ti bilo najbližje, jaz jo kupujem v agenciji na avt.postaji v mestu Krk.
Aja, pa takoj sosedna vrata je ribiška trgovina, tako da ima tvoja draga dovolj časa za kavo :) :)
LUNA557
Kontraadmiral
Kraj: Soline

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » To Jul 09, 2013 14:52

Dovolilnice se da dobiti tudi v Šilu turistična agencija ESTE,Punatu v turistični agenciji zraven je kiosk z nekaj ribiške opreme in omenjeno v Krku.
xpolhecx
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a xpolhecx » To Jul 09, 2013 16:41

Super hvala. Torej glede dovolilnice je rešeno. Ne bom kupoval preko interneta, ker še nimam točno izbranega termina za ribolov, tako da bom obiskal kakšno agencijo in tam kupil karto za naslednji dan. Najbrž bom v kampu na Krku ali Baški.

Vsekakor bom te dni malo več prisoten na tem forumu in poiskal čimveč odgovorov. Če pa je kdo pripravljen direktno odgovoriti na "nerešena" vprašanja, bom zelo hvaležen ;)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jul 09, 2013 17:44

xpolhecx napisal/-a:Super hvala. Torej glede dovolilnice je rešeno. Ne bom kupoval preko interneta, ker še nimam točno izbranega termina za ribolov, tako da bom obiskal kakšno agencijo in tam kupil karto za naslednji dan. Najbrž bom v kampu na Krku ali Baški.

Vsekakor bom te dni malo več prisoten na tem forumu in poiskal čimveč odgovorov. Če pa je kdo pripravljen direktno odgovoriti na "nerešena" vprašanja, bom zelo hvaležen ;)

Takole dopisno bo bolj malo od znanja ribolova na morju.
Opozarjam te, da morska voda in sonce uničujeta opremo, ki je prvenstveno namenjena sladki vodi. Po treh dneh najlon ruži po palici in mašinci, da srce boli in peče. Po vsakem, količkaj, ribolovu na morju moraš menjat trneke in prame na navezah, ker izgubijo ostrino in elastičnost. Predpisujem po vsakem ribolovu sprat opremo s sladko vodo. Zategovanje ob prijemu je malce z zamikom, ker drugače jemljejo vabo kot na rekah. Poglavje nevarne ribe vzemi kar se da resno. Posledice so katastrofalne!

Tale riba , pajek, pauk, ranj, .... je "žlehtnoba" na 10. potenco, ne glede na njegovo velikost.
Tiste črne bodice za glavo in na vsakem škržnem pokrovu po ena prozorna. Te ti dajo, ma kaj dajo, vzamejo vso pamet in pustijo bolečino do norosti. Tu vrag vzame šalo.

Slika

Škrpene, škrpoči, bežmeki so pravi jagenjčki proti njemu..............

Napisal sem šele 0,001 promile kar bi moral pa se tudi sam odpravljam na dopust, sicer je pa 99% napisano, samo preiskat je potrebno. Tisti manjkajoči procent si pa ti sam s svojim drilom, občutki, tehniko, materjalom, časom, ......... in ravno ta procent je ponavadi 95% uspeha!

LP

.
pajer 1

xpolhecx
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a xpolhecx » Sr Jul 10, 2013 01:10

Hvala pajer1, vsekakor bom upošteval tvoje nasvete. Danes sem kar dosti prebrskal o morskem ribolovu, izvedel tudi dosti stvari (sicer teoretično ampak vseeno). Dosti informacij sem našel tudi na tem forumu :)

Načeloma me najbolj skrbi nepoznavanje morskih rib in kako ravnati z nepoznano vrsto ob morebitnem ulovu. Večinoma so najbolj nevarne bodice ane? Ugriz in strupena kri nista tako problematični?

Trenutno pa iščem kakšne slike oziroma video posnetke, kako namestimo določene vabe (npr lignja, sardelo) na trnek. Kako vi pripravite in narežete lignja/sardelo? Nekje sem prebral, da uporabljajo elastiko s katero potem povijejo vabo. Prvič slišim za kaj takšnega (filoelastika). Dobro bi bilo tudi videt kako spraviti voleka na trnek :D
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jul 10, 2013 06:00

.

OK. načeloma se ne more skočit iz drugega razreda osnovne šole na zadnji letnik fakultete. To kar bereš je pa tudi bolj dopisni tečaj sexa, kot pa praksa v postelji.

Saj ti rečem, samo ranja se boj. Ostale so tudi zoprne ampak se preživi.

Morda še tale link, da boš šel na "izpit" še bolje pripravljen.

http://www.som.si/zanimivosti.module.php?id=356

LP

.
pajer 1

xpolhecx
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a xpolhecx » Če Jul 11, 2013 11:31

Super, sem že vse prebral. Pred morjem grem še v knjižnico, se da dobiti kakšna dobra knjiga o morskem ribolovu, priporočila?
Raro
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Raro » Če Jul 11, 2013 12:01

Glede vab, pogledaj še malo tu:

http://morski-ribolov.net/viewtopic.php?f=25&t=31
xpolhecx
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a xpolhecx » Če Jul 11, 2013 12:09

Hvala Raro, tudi to sem že prečital :) Saj ni neke filozofije, nekaj bomo že ujeli. Pogledat si morem samo še vrste morskih rib in jih malo bolj spoznati
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Če Jul 11, 2013 12:51

pajer1 napisal/-a:
xpolhecx napisal/-a:Tale riba , pajek, pauk, ranj, .... je "žlehtnoba" na 10. potenco, ne glede na njegovo velikost.
Tiste črne bodice za glavo in na vsakem škržnem pokrovu po ena prozorna. Te ti dajo, ma kaj dajo, vzamejo vso pamet in pustijo bolečino do norosti. Tu vrag vzame šalo.

Slika

Škrpene, škrpoči, bežmeki so pravi jagenjčki proti njemu..............
.

Mimogrede: na pauke smo "redno" (osebno sem ga nagazil 3x v enem mesecu) stopali na Dolgi plazi pod Ulcinjem (Crna Gora). Tam je sama mivka in je te pizdarije tudi cisto blizu obale kot kaze "kolikor hoces". Nikoli pa nobenega nisem videl, tako da o njihovi velikosti ne znam sodit...

Boli ko prasci, dokler se nismo naucili so (pred menoj se) bili fantje/dekleta v bolnisnicah z hudimi oteklinami in bolecinami. Kasneje smo vbode "zgali" kar s cigareti: nekdo, ki kadii, ti CIMPREJ po piku in ZELO BLIZU (pac toliko da ni direktnega stika) nad vbodom drzi cigaret. To se je izkazalo kot najbolsi in najhitrejsi tretma. Posledic potem ni in si v prej kot 1/2 ure kot nov.

Boli pa nekaj minut po vbodu kot svinja in je ena najhujsih bolecin, kar sem jih dozivel.
xpolhecx
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a xpolhecx » Če Jul 11, 2013 13:50

Tole res ni hec, hvala za vsa opozorila :)
LUNA557
Kontraadmiral
Kraj: Soline

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » Če Jul 11, 2013 15:18

Z pajki ni šale,najbolša prva pomoč pa je čimbolj vroča voda,ker greješ cel prizadeti ud! PREVERJENO!!!!
xpolhecx
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a xpolhecx » Če Jul 11, 2013 15:20

Jaz se jim bom rajše izogibal. Kadim ne, voče vode pa tudi nimam namena prevažat s seboj. Kako pa najlažje odpneš to ribo s trnka?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost