rola

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

bedaniel
Naddesetnik
Kraj: ptuj-pašman

rola

OdgovorNapisal/-a bedaniel » To Okt 08, 2013 22:03

mi lahko kdo razloži za kaj so funkcije na multirolah?
Penn Squall 60ld[/img]
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Okt 09, 2013 08:28

Pozdravljen na Morjeplovcu.
http://www.angelplatz.de/details.php?p_ ... rer=psmido
Ta rola: , nima kaj kompliciranih funkcij. Ročka za pomik naprej-nazaz, je zavora. Če jo čaš na minimum, se boben prosto odvija. Pri spuščanju za panuliranje. Ko daš na pozicijo "full" pa je skoraj fiksen boben. Nastaviš si pač pozicijo , prilagojeno na nosilnost vrvice oz. lovljene vrste rib. Vijak na tej ročki pa regulira trdnost ročke glede pomika.
"Zlati" obroči na bobnu, pa ti pokažejo koliko vrvice imaš navite. Do prvega , notranjega obroča, je rola napolnjena z 1/3 vrvice. Naslednji je do 2/3, zunanji pa ti pokaže da je boben poln.

LP
bedaniel
Naddesetnik
Kraj: ptuj-pašman

OdgovorNapisal/-a bedaniel » Sr Okt 09, 2013 22:05

https://www.google.si/search?q=penn+squ ... B900%3B550

Pri tretji sliki še me zanima za kaj je jeziček (lugs) na vrhu (2 jezička) in črna zaklopka ?
Ter pri četrti sliki črna tipka pri zavori?

Hvala za odgovor. Lp
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 09, 2013 23:26

1. FREE, Ročica spodaj, boben se vrti prosto, zavira ga le upor raglje. Do te pozicijje moraš ročico potisniti preko meje katero čutiš na ročici. Do te točke je boben še rahlo zavrt, čisto spodaj pa je zavora popolnoma sproščena.
2. STRIKE gumb, Omejevalec ročice - zavora pri kateri se lahko boriš z ribo brez bojazni, da pretrgaš vrvico. Za pravilno nastavitev zavore z narebrenim gumbom v korenu ročice si poglej moj prispevek TUKAJ
3. FULL, ko pritisneš gumb STRIKE in ročico pomakneš naprej do konca je boben zavrt do kraja. Obstaja možnost pretrganja vrvice.
4. Raglja, Izklop, tiho, glasno
Ostalo kot si že sam prebral.

Vedno imam med plovbo v vodi vsaj eno palico s 30 ali 50lbr rolo, navito s holow core vrvico 130lbr. Na sliki je rola Shimano Tiagra30 WLRSA navita z laksom katerega sem že zamenjal z vrvico.
Slika

LP NT
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Okt 10, 2013 08:55

bedaniel@:Pri tretji sliki še me zanima za kaj je jeziček (lugs) na vrhu (2 jezička)
Jezička sta, podobno kot tukaj http://www.angel-domaene.de/Shimano-Tyr ... --465.html
, namenjena za priklop na trebušno oporo http://www.angel-domaene.de/Angel-Domae ... -8997.html
Pri tej "tvoji"roli, nista pač fiksna, kot na sliki na linku, ampak se "potopita" v ohišje role.

LP

PS: Zakaj pa je sedaj taka blazna širina pa tudi ne vem.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Okt 10, 2013 18:36

atilone napisal/-a:...

PS: Zakaj pa je sedaj taka blazna širina pa tudi ne vem.

Povezava na google je taka, da je forumov program ne uspe zlomiti v novo vrstico prej, kot pri taki širini, učinek na prikaz je pa podoben kot s preveliko oziroma preširoko sliko.

bedaniel napisal/-a:Google: penn squall sql60ld

Pri tretji sliki še me zanima za kaj je jeziček (lugs) na vrhu (2 jezička) in črna zaklopka ?
Ter pri četrti sliki črna tipka pri zavori?

Hvala za odgovor. Lp

Ista povezava v taki obliki, kot sem jaz dal v navedek (quote), pa nima tega učinka.

Bedaniel lahko to popravi v svojem drugem prispevku v tej temi (zamenja svojo s povezavo iz tegale prispevka).

Lahko pa to spremeni tudi Pajer1 (moderator pri ribah - če naredi to, lahko potem pobriše še tole in Atilonejevo vprašanje, kar oboje ne bo več aktualno).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
anto
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a anto » Ne Nov 03, 2013 09:34

Pozdravljeni morjeplovci!

Moja rola dela dobr ampak ko dam na njo kakšno umetno ribico mi na vsake toliko časa začne štekat.če kdo ve kaj je narobe naj mi prosim svetuje.Hvala!!!

L.P.
anto
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a anto » Ne Nov 03, 2013 09:36

naj mi svetuje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti