Orade-Dalmacija

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Polaris
Poročnik fregate
Kraj: lJUBLJANA

Orade-Dalmacija

OdgovorNapisal/-a Polaris » Po Feb 03, 2014 13:37

Lani oktobra,smo se vračali iz štiri dnevnega ribolova na Korčuli.V lepem vremenu smo se odločili,da se zapeljemo po Pelješcu in čez Neum do avtoceste.Tik pred mejnim prehodom z Bosno,smo preko mosta videli školjčišče in prodajo školjk.Zavili smo desno takoj za mostom -mislim,da se imenuje Bistrina in naročili surove ostrige.Med okušanjem,se nam je pridružil gazda in štartala je debata.Pojambral je,da mu kompletno zunanjo linijo školjk požrejo orade.Delajo mu ogromno škodo.Takoj je krenila debata o spomladanskem obisku tega zaliva.Zanima me,če je kdo od vas ribičev Morjeplovca že kdaj lovil v teh krajih.Zanimajo me načini ribolova,kakor tudi sorta vabe.Gazda je omenil raka volka :roll:
Srečno pot in mirno morje!
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Po Feb 03, 2014 14:30

Vaba pomoje najboljša kar tista školjka, ki jih orade tam kradejo :)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Feb 03, 2014 15:15

Drugače kot na morsko kumaro mi orade še ni uspelo ujet na trnek.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Feb 03, 2014 15:32

.

Orada ni izbirčna glede vabe, ima pa prefinjen okus.

Samo sveže, sveže in še enkrat sveže vabe so zakon zanjo.

Več ali manj sem pri vsaki ujeti pregledal vsebino želodca. Notri je vse od morskih ježkov, školjk, rakov, ........

Sardele iz hladilnika so že 70% manjši uspeh kot sveža, itd ......

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Polaris
Poročnik fregate
Kraj: lJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a Polaris » Po Feb 03, 2014 16:51

Super informacije,hvala.
Srečno pot in mirno morje!
bostjan9
Admiral

orada

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Po Feb 03, 2014 18:05

Velik črv .....dobra riba....
Nazadnje spremenil bostjan9, dne Po Feb 03, 2014 23:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 03, 2014 20:10

Se opravičujem, ker sem si drznil napisati z katero vabo sem imel največ uspeha pri oradolovu.
Nazadnje spremenil mamaMicka, dne To Feb 04, 2014 01:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Feb 03, 2014 21:47

.

Zdaj bo šla pa debata v najboljšo vabo, a ne?

Narobe! Trdim, da je svežina vabe najpomembnejša. Največ se lovi tudi na najdostopnejšo. Voleki, dagnje in rakci so polovili največ orad in še danes je tako.

Saša Šverko, legenda današnjega časa iz lošinjske vale, največ orad polovi z rakcem in školjko.

Orada se giba pri dnu zelo počasi in stalno preiskuje področje v pričakovanju grižljaja. Neštetokrat sem jih opazoval med črvolovom. Tako z masko in dihalko. V vodi je sposobna obrnit kamen težji od nje in bliskovito popapat rakce in črvičke, ki ne uspejo pobegnit. Ježa z glavo obrne in razbije. V posidoniji pobere male organizme v trenutku. Na splošno njeno lenobno plavanje ni drugega kot iskanje hrane.
Veliko sem jih ulovil na bi-bija, velikega morskega črva, voleka in potem se manjša izbor mojih vab. Lovil sem pa skoraj na vse zgoraj naštete.
Praktično orado ulovimo takrat ko plava mimo vabe. Če je vaba prepričljiva jo bo premamila v ugriz, če ne gre pa naprej.
Pa še nekaj je pomembno pri oradi. Mala vaba, mala riba, itd .... Ona ni malenkostna, ona ni zastonj velika, ona ni zastonj kraljica, ona je Orada z veliko začetnico.

Najboljše vabe za orado ni! Najboljše je veliko lovit in potem se tudi ujame!

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Raro
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Raro » To Feb 04, 2014 08:34

Jaz sem jih večino ulovil kar na latvice...
Res pa je, da na bibija in morskega črva niti nisem probal.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta