Ribolov na Krku

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

Ribolov na Krku

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Jul 21, 2008 19:15

Ima morda kdo izkušnje z ribolovom na vzhodnjem delu Krka(Rudine- Šilo- Vrbnik)? Kaj se da ujeti, kakšen sistem lova...Imam veliko volje in malo izkušenj. Če bo kdo po 15 avgustu kje blizu Solin se priporočam za kakšno učno uro.
mirno morje
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Po Jul 21, 2008 20:48

odvisno kako misliš loviti-z obale ali iz čolna.če boš lovil s čolna si kupi karto za ribolov-priporočam!
Roman 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Jul 21, 2008 21:29

Do letos sem lovil z obale, sedaj lahko tudi z čolna. Ni problem kupit karto, če veš kdaj kje in kako lovit. Vem, da so policaji prisotni (vsakkih toliko se prevozijo z gumenjakom)zato ne izzivam.Sem pa nekajkrat poizkusil in spustil trnk za par minut (ko mi je fishfinder kazal jato pod čolnom), pa ni niti cuknilo. Torej preden kupim karto bi rad dobil dovolj znanja i informacij sicer se bojim, da bo uspeh isti, kot da lovim v banji.
mirno morje
bobiboss
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a bobiboss » To Jul 22, 2008 10:22

osebno nimam veliko izkušenj z lovom iz čolna tako da o tem ne bom :) vem pa da veliko lovijo na parangal(če je sploh dovoljeno!?) s čolnom v gibanju torej nekako pod "štantgasom"se pelješ naokoli.pa tudi od vabe je odvisno.pa dober ulov.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » To Jul 22, 2008 10:28

Vetjetno si mislil panulo, Bobi? Parangal je dolga vrv na katero so montirani trnki z vabo in se polaga na dno in tam pusti lezati nekaj ur. Panula pa je ribolov z umetno ali zivo vabo v gibanju. Roman, ce bos kaj na obali po vikendu se oglasi, pa bomo kaksno rekli, ce ne pa konkretno vprasaj kaksen ribolov te zanima, pa ti bomo poskusali kaj pomagat.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
bobiboss
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a bobiboss » To Jul 22, 2008 10:51

imaš prav nemo ja panula.sem zamešal.parangal se ti zvrti med plovbo zato se ga polaga.še kakšno o vabah!?
Uporabniški avatar
nemo
Admiral

Panula

OdgovorNapisal/-a nemo » To Jul 22, 2008 13:38

Za panulo rabimo srednje mocno palico, ca. 12-30 lb, 0.30-0.40mm 200m laksa, razlicne vabe (red head rapala, umetna skusa ali kaj podobnega) in svinec za hitro snemanje. To je svinec, z kavlji oblecenimi v gumo, ki ga nataknemo na laks, da vabo ne vlecemo cisto po povrsini. Na osnovni laks navezemo vrtalko, za predvez pred vabo je pa najboljsi fluorokarbonski laks ( Vanish ali Seaguar), ki lomi svetlobo tako, da je pod vodo skoraj neviden in ga zato riba ne opazi. Vabo je najbolje zavezati z tako imenovanim Rapala vozlom, sliko kako ga zavezati pa dobis v vsaki skatlici Rapala vab. Fluorokarbon naj bo vsaj 5m dolg, za boljsi ospeh. Ko si vse zvezal, spustis vabo v vodo, pustis fluorokarbon ven do konca, nato pa ca. 1.5-2m za vrtalko nataknes svinec. Spustis se 15-20m laksa in zacnes vleci ob obali, na ca. 10-25m globine z 2-4vozli hitrosti, odvisno od vabe.( na skatlici pise, kaksna brzina je najboljsa)
Vabe so potapljajoce ali pa tiste, ki plavajo po vrhu (poppper) odvisno kaj zelimo loviti. Vsaka je oznacena.Pri nas v Jadranu najbolje dela redhead, imitacija sardele (siva) ali skuse(plava).Najboljsi cas lova je zgodaj zjutran ali pred mrakom, vplivajo pa tudi plima in oseka( nabavi si tablice za kraj kjer lovis-kapetanija ali net). Sicer ni nobena umetnost, vendar si nabavi kaksno knjigo za zimo in spomladi veselo na delo....

Aja, pa se nekaj o vozlih na
www.animatedknots.com
Roman 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Jul 23, 2008 10:08

Hvala za nasvet. O panuli nisem vedel nič, ker do letos nisem imel čolna. Sem pa opazil, da nekateri vlečejo za sabo laks, vendar brez palice semo na na roko. Nisem razumel kakšen je semljiv svinec in kako ga pritrdiš da ne pride do vrtivke. Predvidevam, da je teža svinca odvisna od vabe in je na vabi napisano koliko svinca potrebujem. Globino verjetno uravnavam z hitrostjo. Kako pa ugotovim hitrost brez brzinomerja ali GPS? Ali kdove koliko gre Suzuki 70 na min. obratih in pri katerih obratih dobim 2, 4 vozle(čoln fisherman 5m, 500-600kg)? Link z vozli mi ne pomaga dosti, ker ne razumem dobro angleško.
Nemo sporoči mi tel št. Kje te najdem na Krku?
mirno morje
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 23, 2008 13:42

Roman, našega Nema boš nalaže našel v Genovi ali na kakšnem redozemskem otoku, recimo Ibiza ali Malorka, tudi Sardinija.... :D

Minimalna hitrost je odvisna od propelerja, ki ga imaš gor oz. njegovega koraka. Bi pa ocenil na minimalnih vrtljajih, da bo hitrost okrog 2 do 3 vozle.

LP
Roman 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Jul 23, 2008 21:25

Halo!? 5 metrov flourkarbona plus 2 metra do svinca to je 7 metrov. Kako potem spraviti ribo do čolna? Kolikor sem videl imajo na barkah kratke palice1.5 do 2 metra.
mirno morje
Uporabniški avatar
nemo
Admiral

OdgovorNapisal/-a nemo » Če Jul 24, 2008 00:54

Hej Roman, to je priblizno tako, kot, da bi ti sex poskusil opisati z besedami. Ce bos imel cas se oglasi v naslednjih dveh tednih v Portorozu, ali pa poklici na 031 381 774, pa ti bom pokazal par tehnik ribolova. Je bolj preprosto kakor pa opisovati na forumu. Pa se hladno pivo imajo v Marini pri Stregi.
Roman 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Jul 24, 2008 10:09

Hvala za povabilo.Portorož se mi zdi nekako oddaljen. Upam, da se oglasi še kdo iz Krka tam mi je bolj domače, izprobamo lahko tudi terene kjer bom lahko kasneje lovil. Če pa se ne bo noben javil, pa morda pridem v Portorož.
Mislim, da je Admin opozoril, da je tel št varneje pošiljat na zasebno.
mirno morje
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Jul 24, 2008 20:37

Vzemi trnk številka 6 in 40g svinca, kupi malo zmrznjenih lignjev za vabo. Zasidraj se v kakšni plitvini sredi bolj globokega morja, npr plitvina But pred mestom Krk. Spusti do dna in dvigni kakšen meter. Prav gotovo boš ujel kakšnega arbuna. Manjših trnkov ne uporabljaj, da ta male ribe še malo zrastejo.
Dobra vaba so tudi klapavice (pedoče), za to pa rabiš še najlonsko nit, da meso školjke na trnku poviješ. To nit dobiš v vsaki ribiški trgovini.
Začni proti večeru, malo pred zahodom.
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Če Jul 24, 2008 20:55

Pa ne pozabi dovoljenje za ribolov. :wink:
zorz

OdgovorNapisal/-a zorz » Pe Sep 05, 2008 12:03

Mene pa zanimajo dobre lokacije za ribolov z obale na Krku.Lovim na grunt.Nastanjen sem v Malinski in sem sam malo pogledal,pa se mi zdi da je bolj slabo.Hvala

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost