Rab, Supetarska Draga

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

gregasom
Poročnik fregate

Rab, Supetarska Draga

OdgovorNapisal/-a gregasom » Pe Jun 27, 2014 09:51

Zdravo

Naslednji teden odhajam na Rab, na internetu in po forumih je glede te lokacije zelo malo omenjenega...Lovil bom pretežno iz malega gumenjaka bolj kot ne ob obalah in tudi iz obale.
Ima kdo kake izkušnje, nasvete glede ribolova? Ima kdo kak kontakt za črva na Rabu? Morda se kaj lovi tam okoli otočkov Maman...?
Na splošno je pa zadnje dni sploh bolj slab ribolov na Hrvaškem, riba enostavno ne dela...

hvala za kakršenkoli info
lp
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Pe Jun 27, 2014 13:02

Enkrat sem dopust preživel tukaj. Ribaril, ujel tudi pirke, pirke, pirke....
Kjerkoli sem lovil so bile samo pirke. Zelo agresivne in tudi zelo velike.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Re: Rab, Supetarska Draga

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Jun 27, 2014 18:48

gregasom napisal/-a:Zdravo

Naslednji teden odhajam na Rab, na internetu in po forumih je glede te lokacije zelo malo omenjenega...Lovil bom pretežno iz malega gumenjaka bolj kot ne ob obalah in tudi iz obale.
Ima kdo kake izkušnje, nasvete glede ribolova? Ima kdo kak kontakt za črva na Rabu? Morda se kaj lovi tam okoli otočkov Maman...?
Na splošno je pa zadnje dni sploh bolj slab ribolov na Hrvaškem, riba enostavno ne dela...

hvala za kakršenkoli info
lp

Nič čudnega, da je neopažena, neomenjena, ker ribolov tam pa res ni ne vem kaj. Bil tam par let nazaj in bi trije pojedli cel ribolov v enem kosilu.
Sama Supetarska je severna uvala, ki ji po položnem mivkastem terenu zelo hitro pade dno na 40-60m. Ven iz zaliva je pa druga zgodba.

Ven iz Supetarske bo treba, ker to bo pa druga zgodba.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
gregasom
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a gregasom » Pe Jun 27, 2014 20:07

Ja ravno pirk si ne zelim;)
@pajer1; po predhodnem terenu preko Navionicsa sem ravno mislil, da tak teren nebi smel biti slab...Tam cca dobrih 100m od obale se teren zacne spuscat nad 20m +. Bom pa malo vlekel panulo in lovil kolikor se bo dalo in seveda ce bo vreme dopuscalo tudi izven tega zaliva...
Pajer, ciljam bolj na ribone in ostale sparide iz colna, na kaki globini najbolj priporocas ribolov; 20-25m?

Hvala
lp
Grega
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jun 30, 2014 09:14

.

Moje izkušnje na tem področju kažejo, da je potrebno iskat ribone na severu Raba , rt Sorinj, kjer so pličaki in zelo razgibano dno. Do globine kakih 25m so nenormalno aktivni knezi in pirke. Še do dna ne pride že cuka.
Riboni pa pod 30m.
Dobro poglej karto, ker se globina zelo hitro spreminja. Od dobrih 30m pa do skoraj 90. Primeren je zgornji pličak kjer so globine od 30-45m. Je tudi dovolj velik in ne te ne zanese na pregloboko. Sidranje je zahtevno, če loviš ko je bibavica najmočnejša. Na takih globinah je vaba školjka in ligenj. Školjko poveži s filo elastiko. Svinec minimalno 50 gramov. Najlon tanek z dobro nosilnostjo, še boljše pletenica 0.12.

Panulat pa na zahodni rt Kalifront, do uvale Sv Mara. Vmes imaš pa dobro globino in lahko z močno opremo, 150 gramski svinec, večje trneke, loviš osliče.

LP

.
pajer 1

gregasom
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a gregasom » Po Jun 30, 2014 10:27

Hvala pajer1, to so prave informacije!
Bom probal te lokacije, tista dva pličaka cca 0,5 NM severozahodno od rta Sorinj, zgledata obetavno...Upam da bo vreme dopuščalo z mojo malo gumico in slabimi 4 konji:)

Pa poročam če bo kaj :)

hvala
lp
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jun 30, 2014 11:02

.

Glej, na tvojem mestu, bi odšel če je stabilno vreme, na ribone zelo zgodaj zjutraj. To je kar nekaj pred peto zjutraj. Takrat imaš mir na vodi, tudi do same lokacije imaš dobre pol ure s štirico. Okoli devetih in naprej se začnejo vozit z barkami in te samo jezijo. Takrat se ponavadi tudi začne dvigovat maestral in moraš spokat. Pa saj, če je količkaj ugodno imaš kosilo za nekaj članov družine že ulovljeno.
Za sidranje bi uporabil kar kakšen tri-štirikilski kamen, privezan na vrv premera 8mm. Drugače boš sidro pustil tam zapet med kamni, kot klop. Manj ne, ker še ta zna malo "rezat" v roke pri dvigovanju. Debelejši te pa ovira zaradi toka. Če te malo nosi nad terenom pa tudi ni slabo.
ko tu končaš se pa odpravi proti domu in pred naseljem Guliči, kjer gre cesta proti Loparju, pod "vidikovcem" poskušaj loviti točno na najnižji točki in da te malo nese proti kopnemu. Na tak način preloviš teren do doma. Ko ujameš ribona ali fratra in podobno, ne poskušaj vztrajat na mestu. Odpelji se 50-70m naprej in zopet ulovi enega, itd do roba ko se v zalivu začne dvigovat dno.

LP

.
pajer 1

gregasom
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a gregasom » Po Jun 30, 2014 13:31

ja ravno to z sidranjem se sprašujem (ker bom namreč to počel prvič sam), z 50m vrvi se lahko verjetno sidram na max 30-35m??
Ja glavno sidro (maček 3,5kg) imam že na 30m vrvi+3m verige tako da bo za globje predele in za "backup" treba res privezat kamne in daljšo vrv.

Jaz sem ravno pred naseljem Guliči (na sliki spodaj označeno z drečo piko), verjetno si pa mislil na lov v zalivu (označeno z svetlo modro) in potem dol proti domu v smeri puščice?
Slika

hvala

lp[/img]
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jun 30, 2014 17:04

.

Tole si dobro označil, kot sem mislil.

Vrv za sidrat pa lahko podaljšaš, nič bat. Podaljšaj s tem vozlom

ALBRIGHT KNOT

in z bolj drobno vrvjo od glavne, ki pa mora bit daljša kot je globina. Na koncu pa veži takole

Slika

Ker če zapneš, mora popustit na glavi in ga izvlečeš v nasprotno smer, ko ga drži samo še spodaj.
Skalo pa samo s plastično vezico ki tudi popusti, ko je upor prevelik. Seveda imej v čolnu še kakšno skalo, kot potrošni materjal.

LP

.
pajer 1

gino
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a gino » Po Jun 30, 2014 20:34

Jaz pa grem konec julija v Kampor. Ima kdo kakšne izkušnje nasvete za lovljenje v okolici al velja isto kot za gregasom-a? :roll:

Dol bom imel na razpolago fishermana 5,5m z 60hp 4t in ker grem prvič mi lahko kdo predlaga katere plaže naj obvezno obiščem? :lol:
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » Če Jul 17, 2014 22:37

Tudi jaz grem Na Rab v Kampor pa me zanima tam okolica za ribolov. Imam pa gumenjak yam 400 pa 25 konjičev yamaho 2T. Hvala v naprej!
LP Kiky

MORJE JE ZDRAVILO ZA DUŠO!!!!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jul 17, 2014 23:15

Kiky napisal/-a:Tudi jaz grem Na Rab v Kampor pa me zanima tam okolica za ribolov. Imam pa gumenjak yam 400 pa 25 konjičev yamaho 2T. Hvala v naprej!

Za gumenjaka na ribolovu je pomembno, da ima 4T motor, če hočeš kaj ujeti.

Na fishermanu pa ravno obratno.

Torej nič ne bo!

Pa brez zamere¨!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Pe Jul 18, 2014 13:39

Glede sidranja še...jaz na globini uporabljam tisto sidro ki ima žice in če zapneš ni problema ker se žica zvije in rešiš sidro nato jo pa samo poravnaš

Slika
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » So Jul 19, 2014 12:05

mamaMicka napisal/-a:
Kiky napisal/-a:Tudi jaz grem Na Rab v Kampor pa me zanima tam okolica za ribolov. Imam pa gumenjak yam 400 pa 25 konjičev yamaho 2T. Hvala v naprej!

Za gumenjaka na ribolovu je pomembno, da ima 4T motor, če hočeš kaj ujeti.

Na fishermanu pa ravno obratno.

Torej nič ne bo!

Pa brez zamere¨!

Hahaha....ta je pa res dobra...ja to z 2 T res ne vem zakaj sem napisal ....😁
LP Kiky

MORJE JE ZDRAVILO ZA DUŠO!!!!
gregasom
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a gregasom » So Jul 19, 2014 12:17

Sem dolžan kratko poročilo iz Raba. Pred slabim tednom sem se vrnil iz Supetarske Drage, kjer sem imel cel teden kar smolo z vremenom saj je deževalo kar 3-4 dni. Nekaj dni čez dan nevihte...skratka neugodno, da greš na daljšo pot z malim gumenjakom in motorjem.

Pogled iz terase
Slika

Ribolov prve dni zelo slab, lovil iz čolna na sardele, dagnje, lignja...le ribon,dva, paok, ostalo nič.
Iz obale podobno, tudi na voleka in male sipe za orado - nič.
Vlekel panulo, voblerje Maria, DTD, Rapala, Yozuri. - n.ič, probal panulo z sabiki in torpedom- nič. Malo tudi jiggal, pa hitro omagal :shock:

Iz obale sem na raka ujel par manjših hobotnic, solata vrhunska.
Ko se je vreme malo umirilo (predvsem veter), je bilo lovit veliko lažje, takrat ni toliko neslo, saj se nisem sidral. Sidranje in brumanje na globini od 25 - 35 m - parkrat, ni bilo uspešno. Lovit je bilo potrebno na globini cca 30-40 m brez sidranja z tokom, le tako se je kaj ujelo.

Veliko ur sem porabil za iskanje morskega črva, teren je dober, moral bi bit, ampak na vse luknje kamor sem nastavljal trapule - nič. Odprtih in "čistih" (sluz, drekci...) lukenj ni bilo videt.
Že skoraj obupan se 5.dan odpravim na tržnico v Rab po črva (kaže izboljšanje vremena). Svežih sardel ni že več kot teden, za črva nihče ne ve nič, en fant govori da je prodaja strogo prepovedana, ne pozna nobenga...a koncu ga najdem v starem delu mesta, proti kapitaniji-ribarnica Šanpjer, kjer majster pokliče kolega in ga dostavi naslednje jutro, cena 80 kun za komad.

Popoldne se s punco odpeljema na greben pri Rtu Sorinj. Pot z gumenjakom dolga 45 min, cca 7 km, na srečo bonaca. :D
Prispema na pozicijo, spustim na 43m (točno tam kjer je na Navionicsu označen hot spot), takoj ribon, za njim še eden, nato velik pauk. Naju že kar lepo odnese...Teren zelo težek, globina iz 8 m pade tudi na 70m +. Ovirajo še boje od mrež, mimoidoči čolni in trajekt. Iznad Cresa prihajajo spet temni oblaki, zato po uri in pol lova odrinema nazaj proti Supetarski.

Na poti nazaj na vlek dobim skušo (na DTD Crystal Gavun). Ustavim v zalivu pred naseljem (zgoraj označeno z turkizno piko), kjer ulovima še nekaj ribonov in 2 bukvi.
No končno bo nekaj za kosilo nasl.dan
Slika

Zjutraj se vrnem na pozicijo, dobim še nekaj ribonov in lepo hobotnico. Je bila kar muka ko se na palčko akcije 10-100 gr na 35 m zalepi na dno. Najprej sem mislil, da sem zapel nato sem z rokami hotel utrgat pletenico in se je le odlepila :roll:
Slika

En večer še v Lopar na večerjo (pri trajektu za Krk), seveda palica ni bila slučajno zraven. Na kos sardele brez obtežitve lovim ušate.

Torej ribolov sicer pod pričakovanji, ampak je bilo zadovoljstvo toliko večje saj sem krstil sam sebe in svojega novega gumenjaka in motor z svojo prvo samostojno vožnjo, yuhuuu še eden morjeplovec je tu!!

Pa lep pozdrav do septembra in novega ribolova (že zdaj iščem lokacije) :)
Slika

lp
Grega

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost