Podvodni ribolov-začetnik

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

FLAPJACK

Podvodni ribolov-začetnik

OdgovorNapisal/-a FLAPJACK » Če Apr 02, 2015 22:44

Star sem 18 let in lovim približno 2 leti. Do sedaj sem bolj tipal in se želim malo podučiti o tehnikah itd. Do sedaj sem lovil večinoma tako, da sem na površini opazoval in se nato potopil, ko sem opazil ribo. Rad bi začel z tehniko "šuljo", ki se mi zdi še najbolj primerna za začetek. Zanima me koliko časa se moraš plaziti na dnu za uspešen ulov-lov. Kakšen nasvet glede tega kako bi natreniral pljuča. Če mi lahko kakšen malo opiše tehniko in kako začeti??hvala! 8)
jedujedu
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a jedujedu » Če Apr 02, 2015 23:02

Jaz bi ti toplo priporočal obisk kakšnega tečaja potapljanja na vdih. Pri tem se vse začne - ko enkrat veš kako varno "živeti pod vodo". Iz teorije se da marsikaj naučit, praktični del pa po mojem mnenju ni nadomestljiv.

Tako sem tudi jaz začel. Potem te šele zares potegne (ali pa tudi ne) jaganje za ribami. Na tečaju sem bil pri Juretu Daiču (http://www.h2oteam.com). Tip enostavno zna - ni samo dober potapljač, je tudi zelo dober pedagog.
Nazadnje spremenil jedujedu, dne Če Apr 02, 2015 23:05, skupaj popravljeno 2 krat.
jedujedu
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a jedujedu » Če Apr 02, 2015 23:04

Aja, pa na tistem linku boš našel tudi veliko napisanega o tehnikah lova, opremi ...
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Pe Apr 03, 2015 08:12

Največji poudarek pri podvodnem ribolovu je varnost... kar pa večina ljudi spregleda. Veliko mladih podvodnih lovcev se rada dokazuje z globokimi potopi in na interetu objavljajo slike ur na katerih je izpisana globina.. (lahko pa uro zavežeš na štrik in jo potopiš globoko v modrino in boš takoj zmagal)..
Šalo na stran.. Pri podvodnem ribolovu sem v zadnjih 15-ih letih zaradi nepravilnih pristopov pri potapljanju izgubil 7 prijateljev stari so bili med 25 in 40 let.. Vsi so se lahko potopili na 20 in več metrov vendar mala nepazljivost in nezbranost te lahko hitro stane glave..

V vodi prevladujejo drugačne zakonitosti kot na kopnem. Ko enkrat pomočiš obrazni del v vodo se aktivirajo drugačne funkcije v telesu. Ker obrazni del zazna vodo tako ne pride do dihalnega refleksa kar po domače povedano je tako:
- če na suhem zadržuješ sapo jo boš lahko zadržal določen čas in telo bo samo od sebe sprožilo dihalni refleks (nočeš ali hočeš) boš zrak udihnil.
- če obrazni del potopiš v lavor vode in zadržujep sapo lahko pride do hipoksije ker v tem primeru obrazni del zaradi preprečitve spontanega udiha (da ne pride voda v dihalni sistem) ne sproži dihalnega releksa.. Torej se lahko utopiš v lavorju..

Potem pa imaš še globlje potope kjer se parcialni tlak spreminja.. posledično se v telesu spreminja tudi ogljikov dioksid.. ob vračanju na površje se razmerje plinov v telesu poruši in človek lahko zaradi tega pade v nezavest (black out).. Če ob sebi takrat nimaš nekoga da ti pomaga imaš lahko morda nekaj sreče..
1.) če te z obraznim delom obrne v vodo si končal ker imaš obraz v vodi in receptorji ne sprožijo dihalnega refleksa
2.) če te obrne na hrbet in imaš obraz na zraku pride do dihalnega refleksa in se rešiš..
To je le "teorija".. v praksi so še valovi, obtežitev, etc...

Tako, da ti tudi jaz predlagam obisk tečaja.

Po drugi strani pa opažam, da je vedno več podvodnih lovcev, ki niso dovolj seznanjeni z etiko podvodnega ribolova in streljajo vse kar se premika.. Tako lahko v poletnih mesecih v morju srečaš obstreljene šarge in oradice, ki so enostavno premajhne - neodrasle ribe.

Podvodni ribolov velja za selektivni ribolov kar pomeni, da se zavestno odločiš katero ribo boš "odstrelil" in to narediš z odločitvijo.. Torej če ti prileti mali brancin od 20 dag pred puško in te gleda to še ne pomeni, da ga je potrebno ustreliti..

Pri začetkih v podvodnem ribolovu je najbolj pomembna tehnika premikanja pod vodo.. Pod vodo ne smeš povzročati hrupa, ne smeš plavutkati po površini morja in ne smeš imeti nog, ki bi ob ležanju na dnu ali plazenju bile višje od trupa - glave.. Pomembno vlogo pri podvodnem ribolovu na šuljo igra tudi morski tok in pa sončna svetloba.. vedno glej, da imaš sonce za hrbtom in če se držiš obale in si desničar potem mora biti obala na tvoji levi strani tako, da imaš s puško možnost manevriranja od smeri plavanja pa na odprto stran morja.. Trikov in vsega se boš z leti naučil.. pomembno pa je, da si miren , zbran... Veliko pozornost moraš v poletnih mesecih posvetiti tudi plovilom, ki plujejo - glisirajo tudi samo nekaj metrov od obale.. (gliserji so mi pokončali 2 prijatelja. enega v rovinju drugega v šibeniku.. noben čoln se ob tem ni zaustavil ampak so pičili svojo pot)..

toliko od mene..

primer hipoksije ali black out-a: (na posnetku mu pihajo v obraz, da receptorji zaznajo "zrak" in pride do dihalnega refleksa)
https://www.youtube.com/watch?v=qLe81lUbPNg

primer ko pride do black out-a med plavanjem pod vodo kjer oseba zadržuje zrak (forsira).. glej na 2:20
https://www.youtube.com/watch?v=dKGTe4sQ9ew

primer podvodnega lovca.. ko pride na površino se vidi kako izpusti puško iz rok in ga začne tresti (temu rečemo SAMBA) in to je korak preden lahko padeš v nezavest.. zgodi pa se tik pod ali na površini če preveč časa zadržuješ sapo.. teh stvari se človek ki to doživlja ne zaveda!
https://www.youtube.com/watch?v=YXopsexpiQA

Primer "black out-a" ob vračanju iz globine na površino..
https://youtu.be/hUAYKjkoOs0?t=69

kot pravi moj kolega s katerim večkrat lovim
"ODPOVEDATI SE ZARADI VARNOSTI JE ZNAK ZRELOSTI, POMENI PA BITI KORAK PRED NEVARNOSTJO"
Nazadnje spremenil peterv6i, dne Ne Apr 05, 2015 21:29, skupaj popravljeno 7 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Apr 03, 2015 10:22

zelo dobro napisano!!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Apr 03, 2015 14:16

To z glisaranjem je večni problem. Meni je lansko leto na Lošinju italijan za las zgrešil prijatelja, ki je šnorkljal 10 metrov od obale. Potem ga je pa še nadrl, kaj za vraga se potaplja brez boje. Prijatelj je bil v takšnem šoku, da sploh ni nič rekel. Čudno da ni še več nesreč, glede na obnašanje nekaterih.
FLAPJACK

OdgovorNapisal/-a FLAPJACK » Po Apr 06, 2015 20:58

hvala za odgovore! Še eno vprašanje imam glede šulje. Ali moraš biti za šuljo 1-2 minuti na dnu in potem streljati ko ribo opaziš ali se potopiš šele takrat, ko vidiš ribo in si ji potem približaš po dnu.??
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Apr 07, 2015 13:07

Pri "šulji" ali podvodnem ribolovu s tehniko prikradenja čas ni pomemben..
Ponavadi najprej ribo vidiš in si pripraviš na hitro plan kako boš pod vodo priplaval do ribe..
Čas je relativna zgodba.. brancin lahko uleti po desetih sekundah lahko po pol minute ali minuti.. Ponavadi se vse zgodi pod eno minuto...
Tehnika pa ima še druge cake kot so te, da se je ribi bolje približati iz globine v pličak tako, da si ti nižje od ribe.. (s tem bo riba imela večje zaupanje kot pa če te vidi, da do nje prihajaš iz obale)..
Nikoli ne plavaj čez skalo ampak vedno okrog skale iz spodnje strani.. ribe so večkrat tik za skalo in če boš skalo preplaval boš večkrat ribo "povozil"..
Najprej treniraj na salpah in cipljijh.. so kar dovolj zahtevne ribe....

Brancin če bo lutlal med skalami bo prišel na puško.. bolj zaupljivi so tisti ko sredi poletja lebdijo na pol vode in ko te vidijo se premaknejo za kakšne pol metra.. ko pa vidijo kaj imaš v namenu lepo mirno odplavajo..

"šulja" ni tako enostavna kot si ljudje mislijo saj ko splašiš ribo v obali lahko naslednjih 50 metrov plavaš do nove priložnosti... pa tudi riba se ne obnaša več kot se je pred 15-imi leti saj se je populacija podvodnih lovcev nenormalno povečala..

en moj star posnetek iz 2009...
https://vimeo.com/8135548

lp
Peter

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost