Lica, gof...

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

bedaniel
Naddesetnik
Kraj: ptuj-pašman

Lica, gof...

OdgovorNapisal/-a bedaniel » Sr Jun 17, 2015 00:06

Ima kdo kakšne izkušnje z ribolovom od južnega dela pašmana proti žutu ali vrgadi? In kje se da na tem delu lovit kakšne večje ribe: lica,gof... Zanima me tudi kakšni so predvazi za takšen ribolov in na kakšni globini se lovi?
Hvala za odgovore in nasvete.

Lp
adriaticsailor
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a adriaticsailor » Sr Jun 17, 2015 16:13

Za lico lahko probaš v širši okolici ribogojnice;)
bedaniel
Naddesetnik
Kraj: ptuj-pašman

OdgovorNapisal/-a bedaniel » Sr Jun 17, 2015 22:08

na kakšni globini pa se lovijo in kako si pripravit predvez?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jun 17, 2015 23:05

Ribolov na gofa ali lico se zelo razlikuje glede na:
- lokacijo ribolova
- globino ribolova
- letni čas (Lice konec poletja zgodnja jesen, Gof zgodnja pomlad (VJ), panula; poleti najbolj avgust in september)
- navezo
- način panulanja
Le predvez je enaka.

Ne bi ti rad vzel poguma, vendar si se lotil na napačen način. Ne hiti. Lepo počasi in po segmentih in prišel boš do znanja in spoznanj, ki te bodo pripeljala do uspeha, če boš vztrajen seveda.

prvi nasvet
Gof se lovi s panulo z obtežitvijo na globini cca 20-30m pri hitrosti 0,5 - 1,5 vozla ob prehodih v globoko - na rtu, za podvodnim grebenom.
LP NT
adriaticsailor
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a adriaticsailor » Če Jun 18, 2015 14:30

Lahko si prebereš temo: Lov na zobatca!

Peterv6i je prilepil skico sistema, ki se uporablja za lov zobatca in gofa. Jaz uporabljam isti sistem s to razliko, da jaz uporabljam predvez debeline minimalno 0,80mm. V začetkih sem uporabljal tudi 0.50mm, a zaradi tega izgubil kar nekaj lepih rib. Nikoli namreč ne veš, kaj bo vzelo vabo na drugi strani.

Za lico, ki jo lovim jeseni (kot je bilo omenjeno), uporabljam za osnovo pletenico 0,30mm, nato pa nanjo vežem 15 m laksa debeline 0,80 mm. Nato spet vežem vrtljivko in 2 metra laksa (0,80mm) s katerega je narejen sistem s trnki. Za vabo uborabljam živo iglico. Občasno uporabim natično utež, ki pa ni nikdar težja od 100g.

V marsikateri knjižnici si lahko izposodiš knjigo Panula u pokretu. Noter imaš predstavljene vse osnovne tehnike. Z njo boš dobil osnovno znanje, kako se lotiti panulanja, katerega boš lahko nadgradil v praksi. Če pa malo pobrskaš po spletu, boš našel praktično vse;)

LP
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Jun 18, 2015 23:02

potem bom letos prešaltal iz 0,50 na 0,70 ;)
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Jun 18, 2015 23:03

Lice si poglej kako jih lovi Slimach, možicelj iz Gradeža imaš na youtube-u:

https://www.youtube.com/watch?v=4DVqPCrKB4k

https://www.youtube.com/watch?v=VUDEVZ0xIr4

p.s: prve so se pojavile tudi pri nas.. ena je padla pred dvemi dnevi 12kg na puško...

Nekaj večje pa v okolici pule (in manjše med 9-15 kg)
adriaticsailor
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a adriaticsailor » Pe Jun 19, 2015 08:27

HEHE!

Peterv6i, nikdar ne bom pozabil mojega prvega samostojnega ribolova na zobatca. Bilo je na zunanji strani Dugega. Predvez 0.50 mm. Po dobrih petih minutah močan prijem.....še danes ne vem, kaj je bilo na drugi strani. Vem samo, da je riba pregriznila najlon med prvim in drugim trnkom in da ni bil zobatec, ker je riba ob prijemu odpeljala 200m vrvice kot nič (TLD 25). Po mojem mnenju je bil gof, saj je najprej bežal v globino in šele nato na odprto. Možno, da je predvez poknil na kakšni skali... Druga opcija je bila tuna,katere smo kasneje videli v akciji v neposredni bližini.
Takrat sem se odločil, da pod 0.80 ne grem:)

LP
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Pe Jun 19, 2015 08:45

adriaticsailor napisal/-a:V marsikateri knjižnici si lahko izposodiš knjigo Panula u pokretu. Noter imaš predstavljene vse osnovne tehnike. Z njo boš dobil osnovno znanje, kako se lotiti panulanja, katerega boš lahko nadgradil v praksi. Če pa malo pobrskaš po spletu, boš našel praktično vse;)
LP

Jaz sem pred leti očetu kupil to knjigo..
ker sem kasneje videl da ne bo kruha sem mu jo zaplenil..
Noter je kar lepo opisano kako in kaj vendar več ali manj za "viško panulo".

Slika
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Jun 20, 2015 12:45

Tonči ima super knjge. Sem jo prebral lansko leto, pa je notri res veliko koristnega.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost