Murena

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

al

Murena

OdgovorNapisal/-a al » To Jul 07, 2015 11:45

Skoraj vsakič pri podvodnem ribolovu (na drugi lokaciji) naletim na par muren.
A so se te živali tolko razpasle al kaj? Predvčerajšnjim sem jih naštel šest!

Zanima me ali tam kjer so murene ni hobotic? Najbrž se ti dve vrsti ne marata med sabo? Oz. ali prisotnost murene pomeni prisotnost rib?...

Ok tole je najbrž mal pretiravanja ampak a murena ugrizne? Dostikrat se svalkam v pličakih, med skalami in ko se potegnem iz skale na skalo je spodaj (zadaj) murena. Se pravi par cm stran. Saj ponavadi se skrije- če se ima kam (če je luknja dovolj velika) ampak saj vemo kako so živali in surprise efekt.
(aja, vem da ima usta skoz odprta in ja ne izgleda glih "kjut" ampak vprašam pač).

hvala poznavalcem za odgovore...
ELAN666
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » To Jul 07, 2015 11:49

ej na korčuli (prižba) sem jih tudi jaz dnevno oz nočno srečeval.........do sedaj mi ni še nobena nič naredila (prste imam cele) tudi jaz jih ne streljam ker sploh ne vem kako pripravit to ribo.........to pa , da kjer je morena ni hobotnic lahko potrdim da ne bo držalo ker sem jih ravno tam lovil tako podnevi kot ponoči in na korčuli je tudi v sezoni (zgodnji) še vedno dovolj ribic za nahranit družinico.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Jul 07, 2015 11:51

Če se ji zazdiš nevaren in nima kam strupeno ugrizne. Tudi, ko je na harpuni zna bit divja. Je pa super na žaru! Nič je ne guliš, le na svaljke jo narežeš in okrog obrneš, da je meso zunaj in koža notri. Okus podoben kot ugor, morda boljša. Na Lastovu in Korčuli so včasih polnili murenine želodce z njenimi jetri in ostalo drobovino, ter jih spekli.
ELAN666
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » To Jul 07, 2015 11:55

SR 290 napisal/-a:Če se ji zazdiš nevaren in nima kam strupeno ugrizne. Tudi, ko je na harpuni zna bit divja. Je pa super na žaru! Nič je ne guliš, le na svaljke jo narežeš in okrog obrneš, da je meso zunaj in koža notri. Okus podoben kot ugor, morda boljša. Na Lastovu in Korčuli so včasih polnili murenine želodce z njenimi jetri in ostalo drobovino, ter jih spekli.

jaz imam že z ugorjem na špici dost dela ..........in če se že odločim za strel takoj krenem na površje ker vem da bo "štala " s špago :)
al

OdgovorNapisal/-a al » To Jul 07, 2015 12:00

aha ok. fajn. kaj to pomeni strupeno ugrize? da moram k dohtarju kar hitro?
ker vedno se potikam tam kjer ni ravno neke ambulante..
je kaksna prva pomoč a la vroča voda?

mi pa ni da bi jo ustrelil in pekel na žaru. kaj vem... sem bolj za "srebrne ribice" pa kaksna hobotnica.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Jul 07, 2015 13:17

Morena ima strupen ugriz, kožo in kri. Ob ugrizu zelo boli, strup pa ni toliko nevaren, le rano je potrebno dobro sprati. Strup je pa termolabilen.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Jul 07, 2015 14:00

Daki napisal/-a:Morena ima strupen ugriz, kožo in kri. Ob ugrizu zelo boli, strup pa ni toliko nevaren, le rano je potrebno dobro sprati. Strup je pa termolabilen.

..... kot vse beljakovine. Tako je potrebno območje greti (ker na žalost varianta s kislino ne gre).
Beljakovine koagulirajo - (8. razred OŠ), če jih segrevaš ali obdelaš s kislino.

Pišem zato, ker so je bilo organsko kemijo (kot kaže) lahko narediti in še vedno ob pikih os, čebel,.... (tudi mureno spada v ta del) rano ali pičeno mesto ljudje hladijo - NAROBE.

Dokler to počnejo odrasle osebe, ni to prav hudo, ko pa vidim, da male otroke ob pikih hladijo, pa me kar zvije.

Torej, do 40 kg, več pikov,.... obvezno gretje (tam ... 55 - 58 C .......)

https://www.youtube.com/watch?v=mPFPMJQxESQ
https://vodovod-rh.si/
jedujedu
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a jedujedu » To Jul 07, 2015 14:42

Daki napisal/-a:Morena ima strupen ugriz, kožo in kri. Ob ugrizu zelo boli, strup pa ni toliko nevaren, le rano je potrebno dobro sprati. Strup je pa termolabilen.

A pa je zihr, da je ugriz strupen? Mene so učili, da je problem v bakterijah, ki jih ima v ustih in se ti potem mesto ugriza fino gnoji. Takole kot piše tukaj: http://www.h2oteam.com/podvodni-lov/varnost/?id=116

Katera teorija je torej prava? Vsekakor je ne bi rad preizkušal na sebi :-) Enkrat sem eno potegnil ven in je bila divja ko sto mater. Dobra pa tudi. Podobna reč kot ugor.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Jul 07, 2015 14:51

Kot pravi Daki je strupena slina, kri in koža. Če te ugrizne se grdo gnoji zaradi strupa, pa tudi bakterij.
Stari rimljani so bili nori na murene in so jih tudi gojili. Najbogatejši so menda od časa do časa vrgli v bazen kakega sužnja za izboljšanje okusa muren. :shock:
al

OdgovorNapisal/-a al » To Jul 07, 2015 14:59

na, pa smo tam...
torej ko te ugrizne murena, kako oskrbeti rano? :idea:
blisk
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a blisk » To Jul 07, 2015 15:06

Murena v ustih nima strupa, tako kot ga ugor nima. Pri mureni in ugorju je strupena kri, strup je termolabilen. Problem so bakterije v ustih in rana se okuži in ne zastrupi. Zaradi infekcije se rana zelo zelo dolgo celi.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Jul 07, 2015 21:30

murena ima v ustih bakterije.. in če te ugrizne se rana infecira... to je to..
Ima pa napram ugorju veliko bolj čvrste in ostre zobe..
Ugor ima močan ugriz.. problem je ko te ugor ugrizne avtomatsko potegneš prst.. zobke pa ima oštre kot žiletka..

Koliko so bile velike te morene? mi smo jih na paklenih in proti visu lovili take od 6kg.. ko jo počiš naredi osmico najbolje jo je streljati z ostmi direkt za oči..

ELAN666 ponoči s puško je prepovedano loviti! ;) sicer vem da je to pri sosedih nacionalni šport..
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Jul 07, 2015 21:37

Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Jul 08, 2015 00:15

blisk napisal/-a:Murena v ustih nima strupa, tako kot ga ugor nima.

Morena ima sigurno strupeno slino, kot sem že napisal jaz in pa tudi SR 290. Ugor pa koliko vem ima samo strupeno kri.
Da pa ne odpiram nove teme, ko smo ravno pri strupenih ribah. Kolega ribič mi je povedal, da se je letos v jadranu pojavila nova vrsta strupene ribe napihovalke. Baje je o tem tudi nekaj pisalo v hrvaških časopisih. Ali kdo kaj ve o tem?
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Sr Jul 08, 2015 08:33

Ni se letos pojavila. Je prisotna že več časa.
http://www.regionalobala.si/novica/najb ... -v-jadranu
Tu je prispevek iz leta 2012.

lp.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti