Lov hobotnice z obale

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

Lov hobotnice z obale

OdgovorNapisal/-a nemo » Če Jul 19, 2007 10:00

Kakor vsi dobro vemo, je hobotnica priljubljena jed vecine mediteranskih narodov. Imajo razlicne nacine kako jo ujeti, in ravno pred nekaj veceri sem opazoval starejsega gospoda, ki je v plitvini ujel rakovico in jo z tanko vrvico privezal na laks (brez trnka!). Nato je pocasi hodil ob robu pomola in rakovico vlekel ob navpicnem zidu. Ko je hobotnica prijela rakovico, jo je potegnil do povrsine, kjer jo je zataknil z velikim trnkom pritrjenim na rocaj metle z koscki zice. V enem veceru jih je ujel kar lepo stevilo.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Če Jul 19, 2007 16:52

hja on jih je nalovil oz polovil tko da ce grem jaz sigurno ne dobim nobene...problem bi bil ze pri lovu rakovice :D
iggy
Naddesetnik
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a iggy » Po Jul 23, 2007 20:39

Za lov na hobotnice obstaja več načinov. V Dalmaciji so se največkrat služili osti in olivnega olja! To tehniko lova se ponekod uporablja še danes kjer ribič pokaplja po morju kapljice olivnega olja - naredi se filem in tako točno vidi kaj je spodaj! Potem pa osti ki so lahko do 4m .. pa hop!
Druga tehnika lova je bila predvsem namenjena za lov iz čolna - trabakule kot jo znajo imenovat dalmatinci! Na vrv cca 30 - 50m navezala manj kvalitetna riba - tudi 2-3 kom na razmak 1m! Vse skupaj se vleče po podnu tako da motor dela na zelo malih obratih! Ko je ribič začutil da se nekaj dogaja počasi privleče na površje in ga z gandžo ( palica na kateri je 5-10 trnekov - večjih zvezano v rožo) in tako hudobnico samo zahaklja in je to to...
Novejši način lova pa je z malim rakom na katerega na spodnjem delu navežeš kos verige ,takoj pod njim pa 2-3 trnke! Ta stvar se vleče po podnu in je primerna tako iz obale kot iz čolna! Hudobnica se sama natakne ...
Seveda obstaja pa tudi lov z puško, kateri je pa (vsaj zame najbolj zanimiv)!! Pri tem moramo najbolj pazit da ne streljamo pravolotno na skalo, ker lahko pride do samopoškodbe ali še huje da koga poškodujemo!
OBVEZNO PA JE potrebno imeti dovolilnico (Hrvaška) ker sem videl policaja kako je v Istri lovil tudi otroke po plaži ki so se igrali z rakcem! S tem ni šala! Kazni so od 500 kun pa tam do 5000 - 10 000€
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Pe Apr 22, 2016 12:05

Stara tema sicer, ampak...nimam nobenih izkušenj z ribičijo, tudi ne vem a hobotnice spadajo v to temo... Skratka, znanec me je navdušil, da je čisto brez znanja z nekim plastičnim rakom ujel par hobotnic... tega raka vlečeš po dnu in hobotnica se ga oprime.

Zanima me kje se takšnega raka kupi, ter ali rabiš dovoljenje za lovit na ta način?
Wellcraft 2600 Martinique
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Apr 22, 2016 12:48

a noben vec razen nas parih na roke ne lovi hobotnice. Ce si ze pod vodo, jo primes, ugriznes in gres ven.
blisk
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a blisk » Pe Apr 22, 2016 13:28

No 1. tega raka dobiš v vsaki ribiški trgovini. Rabiš pa seveda dovolilnico za lovit
evo tukaj imaš par modelov
http://www.trofeja.si/katalog/umetne-va ... hobotnice/
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Pe Apr 22, 2016 13:35

blisk napisal/-a:No 1. tega raka dobiš v vsaki ribiški trgovini. Rabiš pa seveda dovolilnico za lovit

Super link, kaj pa dovolilnica je isto al z obale al s čolna al... skratka rabiš papir tut ne sam vabo ;)
Wellcraft 2600 Martinique
blisk
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a blisk » Pe Apr 22, 2016 14:13

Na hrvaškem je ista s čolna in iz obale. V Sloveniji jo rabiš samo s čolna.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Apr 22, 2016 21:18

No. 1 napisal/-a:
blisk napisal/-a:No 1. tega raka dobiš v vsaki ribiški trgovini. Rabiš pa seveda dovolilnico za lovit

Super link, kaj pa dovolilnica je isto al z obale al s čolna al... skratka rabiš papir tut ne sam vabo ;)

Na Hrvaškem se dovolilnice kupujejo izključno preko neta. Seveda tudi v nekaterih agencijah, ribiških trgovinah in podobno, toda samo preko računalnika.

Pazi!!!! Kupiš jo lahko samo za naslednji dan. Se pravi, ne moreš je kupiti za isti dan. Se zbudiš in te prime, da bi šel lovit. Ne gre!

Lahko pa kupiš dnevno, trodnevno, tedensko, mesečno

Da ne boš preveč iskal, tule je LINK kjer se kupi dovolilnico. Najprej se prijaviš in potem kupuješ po potrebi.

.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Pe Apr 22, 2016 21:34

Verjeli ali ne, jaz sem jo 2014 kupil v Puli in sem ji izrecno rekel, da od naslednjega dne naprej. Ko sem pa pogledal, je veljala že isti dan tako, da sem na hitro šel v kamp in izkoristil še tistih par ur tega dne. Kopoval sem jo namreč popoldan v turistični agenciji in sem jo pogledal kasneje ne takoj po plačilu. Kako ji je to uspelo preko interneta, ne vem?

lp.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Apr 22, 2016 21:40

Jaz jih sicer bolj redko kupujem, sem pa lanjsko leto lahko kupil za tekoči dan na turistični agenciji.
Od kdaj pa jih na agencijah ne prodajajo več?
mirno morje
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » So Apr 23, 2016 02:17

Mene je v Poreču vedno vprašala ali želim veljavnost od danes ali od jutri naprej... kupil pa sem od jutri, lovil pa že danes.. :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Apr 23, 2016 08:47

Roman 1 napisal/-a:Od kdaj pa jih na agencijah ne prodajajo več?

Od kje tebi tale informacija, da sprašuješ?

Zopet hitri prsti, ali kaj?

.
pajer 1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Apr 23, 2016 08:50

.

Morda pa so v sistem prodaje za lov istega dne vpete agencije.

Ne vem, ker sem do sedaj samo enkrat kupil dovolilnico v agenciji, pa še to terminsko in ne dnevno.

.
pajer 1

Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Apr 23, 2016 11:27

Meni se zdi logično zakaj na netu lahko kupiš samo za naslednji dan, na prodajnem mestu pa tudi za isti dan.
Če bi lahko na netu kupil za isti dan bi odprli možnost poizkusov prevare.
Recimo: Loviš brez dovolilnice. Pride policija in preden ti dobro rečejo "dober dan" lahko žena hitro kupi dovolilnico s telefonom.
Ko policiji uspe ugotoviti tvojo identiteto že imaš veljavno dovolilnico.
In potem je lahko cel problem policiji dokazovat ali si prej lovil ali prej kupil dovolilnico.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti