Ribolovne dovolilnice

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

Ribolovne dovolilnice

OdgovorNapisal/-a ribon » Ne Avg 05, 2007 20:21

Zanima me, ali kupujete ribolovne dovolilnice za HR?
markomkm
Štabni praporščak
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a markomkm » Ne Avg 05, 2007 20:25

Dozvole kar kupuj ker znaš imeti probleme z policijo. Za 60 kun se pa to ne splača.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Ne Avg 05, 2007 22:23

Samo enkrat je na Malem Losinju nisem kupil, pa sem moral placati 200 kun kazni. Ni se mi dalo cakati do 8.30, da se odpre agencija, pa je prisel mimo policaj na poti v sluzbo in me ujel na delu!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
ribon
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a ribon » Ne Avg 05, 2007 22:31

Takole je. jest sem letos kupil 2 dnevni in jih ne bom nikoli več!
Zakaj, ker tam kjer sem jaz na morju ni rib.
Rekli boste, ne znaš lovit, pa luna.. plima/oseka...pa ni tako.
Enostavno lokalni ribiči ko ni tur. sezone potolčejo vse kar gre in leze. Uporabljajo nelegalne metode, da jim uspe sprazniti morje. Območje kjer lovom je sorazmerno majhno in z leti intenzivnega ribolova se je izpraznilo.
Tako da se bom sedaj kar švercal če bom hotel malo namočit trnek...
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Ne Avg 05, 2007 23:08

jaz ne ker nic ne ujamem pa se tam kjer bivamo ne prodajajo dovolilnic tako da bi moral v naslednje vecje mesto in se mi zdi zamalo ce ne more recimo prodajati v marini...
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Po Avg 06, 2007 08:07

jaz pa dovolilnice vedno kupim, ker hočem imeti med ribolovom mir. Preverjali me še niso, sem pa prepričan, da bi me takoj, ko bi bil na vodi brez nje.
Po drugi strani se mi zdi tudi pravilno, da so te zadeve tako urejene. Ne vem, zakaj naj bi bil ta ribolov zastonj!?

O izropanosti morja, slabem ulovu, načinih ribolova domačinov in turistov bi se pa dalo veliko povedati. Moja lastna izkušnja: morje preseneča! Negativno in pozitivno. Če imamo na voljo samo par dni na leto, potem imamo problem.
markomkm
Štabni praporščak
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a markomkm » Sr Avg 08, 2007 18:40

Znanca sta šla na hrvaško lovit (podvodni ribolov) kupita dozvole pa na lov. Med ribolovom dobita kontrolo ker nista bila pozorna da so jima dali dozvole za rekreacijski ribolov in ne za športni sta ostala brez vse opreme zasegli so jima tudi gumenjak, šla sta k sodniku kjer jih je čakala velika kazen plus kazen za ulovljene ribe. Pa sta karto plačala le da je razlika v barvi. Skratka raje plačaš kar je pa je mir.
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Če Avg 09, 2007 08:25

Ja, Hrvati so zadevo z dovolilnicami precej zakomplicirali. Na kratko:
Razlikujejo REKREACIJSKI in ŠPORTNI riboliv;
rekreacijski;
- dovolilnica je modre barve (če se ne motim)
- dovoljeni so razni načini ribolova razen lov s puško
- cena je enaka kot za športni ribolov
- kupi jo lahko vsak z osebnim dokumentom

športni;
- dovolilnica je oranžna
- dovoljeni so razni načini ribolova razen lov glavonožcev (pri rekreacijkem se mi zdi da lahko, so razlike za državljane HR in tujce)
- kupimo jo lahko samo z veljavno izkaznico zveze za ribolov na morju - po principu: včlanimo se v klub za ribolov na morju (Najlažje na Hrvaškem, plačamo članarino), z včlanitvijo v klub se včlanimo tudi v zvezo (plačamo članarino) in šele potem lahko kupujemo ribolovne dovolilnice (plačamo vsako posebaj). Torej, za lov s puško je poleg vsake dovolilnice še letni strošek cca. 150 kn za zvezo in klub.

Zdaj, mislim, da pri kontroli nebi bilo problema, če npr. lovimo lignje z dovolilnico za športni ribolov, če pa z rekreacijsko lovimo s puško je pa zadeva drugačna. TOrej, za puško nujno oranžne karte! :)

Dovolilnice za športni ribolov je najbolj preprosto nabaviti v Ljubljani (Črnuče, Brnčičeva), ker se tako izognemo iskanju prodajalcev dovolilnic na HR.

Pa še "slovo zakona": http://www.dps-zagreb.hr/ribolovne.htm
pajek
Višji vodnik
Kraj: ljubljana

ribolovne dovolilnice

OdgovorNapisal/-a pajek » Če Avg 09, 2007 11:22

z rekreacijsko dovolilnico lahko tudi loviš mehkužce-na peškafondo in ne smeš loviti z puško.Pri športni dovolilnici peškafondo ni dovoljen.Dovolilnica je pri Hrvatih obvezna tako za lov z obale kot s čolna.
Kazni so pa pri njih precej zasoljene,če te dobijo brez dozvole.
ribon
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a ribon » Pe Avg 10, 2007 05:30

Ma samo kompliciranje je z temi kartami. Ko pa ribič z kočo potegne in uniči vse kar leze in plava je pa vse OK.
Pa še to, kam pa gre denar od dovolilnic... sigurno se ne vrača" v morje" ampak potuje v Zagreb za vse druge namene.
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Pe Avg 10, 2007 08:25

@ribon; mislim, da se vsak, ki lovi na morju sprašuje o teh zadevah.
Dejstvo je, da si največ škode naredijo sami - koče, ludar, čiketi,.... (rekreacijski in športni ribolov je zanemarljiv). Kar se pa kart tiče je pa jasno; denar od nacionalnih (rekreacijske, športne) gre v ZG na ministarstvo za poljoprivredo, more...
Sem pa spraševal rangerja v Telaščici na Dugem otoku (park prirode) ko mi je prodajal karto; rekel je, da denar (ali pa vsaj direktni del) ostane njim - lokalni skupnosti. To se mi zdi zelo fer. Naj ga porabijo po svoje, za svoje potrebe. Seveda pod določeno kontrolo :) Je pa dnevna karta 300kn :(

Mislim, da lahko v prihodnosti na tem področju pričakujemo "parcelizacijo" oz. povečanje števila raznih parkov prirode in drugih "posebnih" območij, kjer bodo za ribolov veljala posebna pravila.
ribon
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a ribon » Pe Avg 10, 2007 19:55

Najlepše bi bilo, da bi bilo možno kupiti letno dovolilnico po NORMANLI ceni! Mesečna je 700 kun a kaj ko nikoli nisem mesec dni na morju. Če jo bom pa kdaj kupil, pa bodite sigurni da bo suhem kar nekaj rib.
soncius
Kapitan bojne ladje

frišna prigoda

OdgovorNapisal/-a soncius » Po Sep 03, 2007 11:30

živijo fantje!
po dolgem času zopet tu, saj veste dopusti, vmes pozabil geslo...
..ena frišna prigoda glede dovolilnic...

V soboto popoldne smo z mojim fišermanom trije ribiči kakšnig 5NM pred Balami v Istri. Skratka dva od treh potnikov sva vpisana kot posadka, eden ne. Lovimo trije, dozvolo pa ima samo ta ki ni vpisan na barki. Lovimo, lovimo, ena birca druga...in naekrat nekaj šiba proti nam..seveda iz smeri sonca tako da jih ne razločiš mdokler niso 10 m proč. Skratka pridejo, prijazno pozdravijo in na srečo takoj debata o rovinjski noči, pa kdo bo, pa kdo ne bo.... No in pregledajo dokumente in se nam opravičijo ker so splašili ribe in grejo naprej.

Torej če bi želeli bi nam nasuli kazni za 2 toni rib! Od sedaj naprej bom imel vedno dozvolo!!
soncius
Kapitan bojne ladje

še 1x

OdgovorNapisal/-a soncius » Po Sep 03, 2007 11:32

to se zgodi ko so prsti hitrejši od možganov..

a kdo ve, koliko stane dovolilnica če si lastnik nepremičnine na hrvaškem oz. če si tam prijavljen??
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » Po Sep 03, 2007 11:37

js sem nekaj slisal, ce si prijavljen za stalno tam in da si to na otoku prijavljen imas za sportni ribolov brezplacno dovolilnico.tako naj bi veljalo na unijah za ostale otoke pa ne bi vedel.ce pa hoces lovit z mrezami pa je neko malo doplacilo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta