Novi ribič

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
2mc
Poročnik fregate
Kraj: Primorska - Kvarner

Novi ribič

OdgovorNapisal/-a 2mc » Po Avg 30, 2010 08:39

Letos sem samo poskušal, za drugo leto pa sem se resno namenil, da bi se bolj posvetil ribolovu z barke. Tako trnkom kot puški. Zanima me, kakšno opremo naj nabavim. Palica, laks, mašinca itd. Morda tudi obstaja kakšna dobra revija, za katero ne vem. Ali pa kakšna i-net stran.
Kar se tiče dovolilnic, pa mislim, da sem razumel. 700 kun-1 mesec-2 palici-2 puški.
Pa še morda glede vab. Vem, da je to zelo relativno, vsak hvali nekaj drugega. Ampak, a je res črv najboljši?
CUM GRANO SALIS
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Avg 30, 2010 09:31

Tukaj je zelo zanimiv forum, kjer boš zvedel vse kar te zanima.
http://www.ribolovnajadranu.com/forum.htm
LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Avg 30, 2010 11:53

Tukaj je še bolje opisano glede ribolova, pa tudi članstvo je parkrat večje, so pa vsi člani Raptorjevega foruma, kjer je oprema lepo sistematično opisana, katerega link je dal Atilone, tudi člani na centralnem HR forum-u.:
http://forum.ribolovnamoru.com/
Uporabniški avatar
2mc
Poročnik fregate
Kraj: Primorska - Kvarner

OdgovorNapisal/-a 2mc » Sr Sep 01, 2010 07:20

Ker vidim, da je tukaj kar nekaj strokovnjakov na tem področju, bi vprašal naslednje: kakšna naj bo palica za lov z barke: enodelna, teleskop ali 2-delna? Dolga ali kratka? In kakšno rolo naj nabavim, da bi lahko lovil, hkrati pa eventuelno potegnil ven tudi kaj večjega?
Vem, da ta vprašanja zvenijo strašno naivno, ampak nekje moraš začeti, a ne?
CUM GRANO SALIS
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Sep 01, 2010 08:37

Palic imaš na eno dovolilnico (športno ali rekreacijsko) lahko (doma ali na barki) kolikor hočeš. Tudi 105 če želiš, zgolj uporabljati (namakati) ISTOČASNO smeš le dve. Podobno je z puškami. V vodi imaš lahko naenkrat le dve puški z športno dovolilnico.
Ta člen si popolnoma napačno PO SVOJE razlagajo policaji, zato sem zaprosil za uradno pojasnilo zakonodajalca. Na plovilu imam vedno na vidnem mestu štiri palice. SAMO na dveh pa imam trnke in policaji so zadovoljni, če jim le znaš razložiti zakon kajti v večini ga ne poznajo v detalje in si ga zato poenostavljeno tolmačijo.
LP NT
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Sep 01, 2010 10:55

Jaz imam dvo delne, 2.2-2.5m bolj da jih lažje pospravim, z daljšimi je malo težje delat če imaš manjšo barko, teleskopske se mi najprej pokvarijo, zato raje vzami ali dvodelne ali enodelne. Potem je pa odvisno kaj loviš, če gre zaglobinski ribolov, boš raje imel trše palice, za kakšne ušate pa mehkejše, jaz imam dve palici na barki ki imata akcijo 200g, pa vse lovim z njimi, od ušat do iglic, pa tudi palamide.

Globinski ribolov na trnek pa lovim kar na roko, ker so tam globine do 40m, drugače pa je za globinski ribolov koristno, če imaš veliko razmerje na roli, da hitro dvigneš. Imam en majhen multiplikator Shimano za ta namen, z velikim razmerjem, ampak najraje lovim kar na roko.

Ostale role pa imam vse za morski ribolov mislim da so za vijačenje, pa tudi en komplet z shimano Stella, za vertikal jigging.

Ampak večinoma vse to ne uporabljam, za začetek si kupi za lov iz plovila en univerzalen komplet, kakšno panulo za šarune(sabiki), pa kakšen trnek za globinski ribolov, to zadnje dvoje imaš v vsaki obalni ribiški trgovini. Preveč ne kupuj, ker boš kot jaz imel na koncu veliko robe, ki je sploh ne uporabljaš.

Poglej od Shimana katalog, meni so njihove role dolgo izdržale, kakšnih Baltzer ali drugih firm specializiranih za slakovodni ribolov pa se izogni, njihove role zelo hitro korodirajo. Jaz osebno bolj malo vem o rolah in palicah, ker lovim čisto starinsko, zato niti ne spremljam preveč teste opreme itd...

Za laks ti priporočam Momoi, ali Jinkai, z Berkliey sem imel same probleme, ostali pa so bili vsi dokaj solidni, flurocarbon če ga uporabljam imam isto Momoi. Trnki za ribe so mi najboljši Gamakatsu ali pa Owner(za večje trnke).
iv567
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a iv567 » Če Mar 17, 2011 22:00

Zdravo

Zanima me kakšno je uradno mnenje o številu palic na barki. V soboto sem bil namreč na sidru na Grgurju in sem imel bližnje srečanje s policijo in mi je ,ko je videl 3 palice brez rol, bile so surf palice katerim sem samo menjal nekaj laka in niso oprema za ribolov z barke omenil, da bi gadno platio če bi napisal prijavo in da mi bo zaenkrat oprostil, da pa ni čisto zastonj prisel mi je zaračunal zastavo, ki je res imela znake zimske burje za ker sem odštel 200 kun. Za mnenje bi pa prosil, če se ga nekako da skenirati in objaviti tu na forumu še za koga drugega, ker je teh primerov kar nekaj.
Hvala
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Mar 18, 2011 00:25

Uradno kot si oni to razlagajo, je da kar je dovoljeno v dovolilnici, lahko imaš na barki, kakršnakoli debata o tem je nepotrebna, ker mi nismo tisti ki pišemo kazni.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Mar 18, 2011 01:07

Zakon imajo v CRO že dobro napisan, le policaji si napačno razlagajo besedi "upotreba" in "držanje na plovilu". Da je temu res tako naj povem, da je "...dozvoljena upotreba tri udice na kančenici.." in samo dve naenkrat. Ali Vas je kdaj kdo že vprašal: "Koliko udica imate na plovilu?"
Gre za popolnoma identično izrazoslovje in torej, če imate več kot šest "udic" ste po tej logiki naredili popolnoma identičen prekršek kot, če imate več palic na plovilu. Zakon ne prepoveduje imeti na plovilu več trnkov niti palic, temveč samo istočasno uporabo večje količine od predpisane. Problem pa je v tem, ker se policaji delajo, da tega ne vedo.
LP NT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost