Prilagam spodaj posnetek, 30 minut je trajalo od odhoda iz marine do tega, da sem imel vsa jadra gor. S klasičnimi jadri je le nekaj več dela. Bom skušal zbiti ta čas na kako polovico; ker sem bil prvič sam je bila "posadka še malo neuigrana"
Prvič solo
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Prvič solo
Prejšnji teden sem se z barko prvič odpravil sam. Vreme je bilo lepo, napoved OK, nadel sem si samonapihljiv rešilni jopič in gremo!
Prilagam spodaj posnetek, 30 minut je trajalo od odhoda iz marine do tega, da sem imel vsa jadra gor. S klasičnimi jadri je le nekaj več dela. Bom skušal zbiti ta čas na kako polovico; ker sem bil prvič sam je bila "posadka še malo neuigrana"
Nazadnje spremenil Grega295, dne Po Jul 21, 2014 20:43, skupaj popravljeno 1 krat.
clipper napisal/-a:Sem ti žvižgal s pomola, da me vzameš na krov, ti pa nič![]()
Ja, saj sem te videl; prišel si ravno, ko sem bil skoraj že za prvim ovinkom
Marchi napisal/-a:Bravo skipper. Sicer celega videa nisem pogledal, ker mi trokira.
S kakšno kamero si snemal?
Ja, drugič povej, gremo za posadko!
Kamera je GoPro: http://gopro.com/cameras/hd-helmet-hero-camera/
Imam nastavek za zadnjo ograjo, ki sem ga tokrat pozabil, imel pa sem sabo nastavek za na glavo. Filmček je v HD, zato traja, da se naloži, če ni povezava res dobra. Sestavil si bom še steadycam, da se ujame tudi horizontalni nagib barke, kot tule: http://www.youtube.com/watch?v=sHgH9zXv2uk
Preden sem šel prvič sam ven, sem vedno kompliciral; pa kako bom sam izplul in pristal, kako bom potegnil gor jadra, pa kako jih bom spustil ... tisoč enih skrbi. Se mi zdi pa škoda biti v marini, če je lepo vreme, jaz pa sam sem sam na barki - kar je glede na to, da sem res veliko v Izoli, pogosto. Za varnost je potrebno malo bolj poskrbeti; natančno pogledati napoved, rešilni jopič na sebi, radijska postaja v žepu, če so valovi in delam pri jamboru (vlečem dol glavno) bi se pripel ... in gasa.
Ja, tale horizonta true je pa svinjsko drag. Bo treba malo domače delavnice, ker je logika precej enostavna.
Dobro si tole spedenal. Edino malo video obdelave in predvsem reza bo še treba uvesti, da bo stvar gledljiva.
Če je napoved ok, se nimaš česa bati. Meni je neugodno edino solo pristajanje, predvsem če se te ne usmili kakšen mornar ali sosed na privezu in ob malo močnejšem vetru.
Sicer pa Novinec lahko kaj pove, kako je solo kot začetnik šibal s full jadri pri 25 vozlih ipd.
Dobro si tole spedenal. Edino malo video obdelave in predvsem reza bo še treba uvesti, da bo stvar gledljiva.
Če je napoved ok, se nimaš česa bati. Meni je neugodno edino solo pristajanje, predvsem če se te ne usmili kakšen mornar ali sosed na privezu in ob malo močnejšem vetru.
Sicer pa Novinec lahko kaj pove, kako je solo kot začetnik šibal s full jadri pri 25 vozlih ipd.
Grega 295, v marini Izola ti mornar vedno pride pomagat, ko pripluješ v marino. Če si preblizu pomola, tudi zadrži barko, da ne trešči v beton.
Kadar sem sam pristajal, sem vedno pripravil vse potrebno, bokobrane, vrvi, čakljo. Eno čakljo sem kar privezal na sprednjo ograjo, da je gledala krepko čez premec, nanjo pa sem obesil vrvi, katere je mornar snel in jih nataknil na bitve na pomolu. Vse ostalo pa gre kar samo!

Kadar sem sam pristajal, sem vedno pripravil vse potrebno, bokobrane, vrvi, čakljo. Eno čakljo sem kar privezal na sprednjo ograjo, da je gledala krepko čez premec, nanjo pa sem obesil vrvi, katere je mornar snel in jih nataknil na bitve na pomolu. Vse ostalo pa gre kar samo!
sly napisal/-a:Jaz sicer jadram s familijo, vendar je enakovredno solo jadranju![]()
Še hujše. Nič ne pomagajo pa skoz nekaj šimfajo čez skiperja. Predvsem se slišijo iz podpalubja naslednji stavki:
1. a se moramo tolk nagibat,
2. kdaj bomo krajšali,
3. samo mi jadramo, ostali čepijo na varnem
4. mi smo lačni, kdaj bomo prišli...itn.
Vrstni red je lahko tudi drugačen
Se hecam. Z mojima puncama ni tako hudo. Sta se že sprijaznili z usodo.
Sicer pa je solo jadranje užitek in ga večkrat prakticiram. Samo tako naprej Grega295. Lep filmček. Upam, da se kdaj srečava.
Lp Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Hej!
Jaz solo jadram zadnji dve leti. No... nekaj malega tudi prej, zdaj pa resno. Lani 14 dni... iz bližine Splita do Poreča, letos s Pelješca do gor.
Vsakič je resno lepo, ima pa svoje posebnosti.
Sam si napeljem dve vzdolžni vrvi čez palubo (po vsaki strani jambora) da sem lahko vedno na štriku - in sem pripet, čim gre barka več kot vozel in pol.
Toliko hitro namreč še uspem plavat, kaj več pa ne.
Hudič so samo neverini. Letos sem imel srečo z enim, ki je imel čez 40 vozlov vetra - in smolo da prvi teden nisem spal niti eno celo noč, ker so me vsakič okrog 2 do 3 ure zjutraj zbujali neverini.
No ja... radosti solo jadranja.
Da o pristajanju z jadri - oz. lovljenju boj z jadri, ko pluješ solo niti ne govorim. Čeprav... daje pa poseben občutek dosežka, kadar suvereno uspe iz prve... he, he...
Samo da zrihtam fotke, pa pripnem link.
Jaz solo jadram zadnji dve leti. No... nekaj malega tudi prej, zdaj pa resno. Lani 14 dni... iz bližine Splita do Poreča, letos s Pelješca do gor.
Vsakič je resno lepo, ima pa svoje posebnosti.
Sam si napeljem dve vzdolžni vrvi čez palubo (po vsaki strani jambora) da sem lahko vedno na štriku - in sem pripet, čim gre barka več kot vozel in pol.
Toliko hitro namreč še uspem plavat, kaj več pa ne.
Hudič so samo neverini. Letos sem imel srečo z enim, ki je imel čez 40 vozlov vetra - in smolo da prvi teden nisem spal niti eno celo noč, ker so me vsakič okrog 2 do 3 ure zjutraj zbujali neverini.
No ja... radosti solo jadranja.
Da o pristajanju z jadri - oz. lovljenju boj z jadri, ko pluješ solo niti ne govorim. Čeprav... daje pa poseben občutek dosežka, kadar suvereno uspe iz prve... he, he...
Samo da zrihtam fotke, pa pripnem link.
Rok-11 napisal/-a:Sam si napeljem dve vzdolžni vrvi čez palubo (po vsaki strani jambora) da sem lahko vedno na štriku - in sem pripet, čim gre barka več kot vozel in pol.
Kje pa jih vpneš spredaj in zadaj oz. se konča pred kokpitom ali imaš od bitve do bitve?
Kot sem bral se priporoča, da se konča pred kokpitom in da je čim bolj proti jamboru. Zase vidim dve možnosti (rdeča, zelena), ne vem katera bi bila boljša.
Imajo pa te gurtne v kompletu za ta namen v Bauhausu na navtičnem oddelku, cena za 10 m cca. 65 €.
Elan-295-grund-2 by _grega_, on Flickr
Te gurtne kupiš kjerkoli za 1€/m in si jih narediš po meri.
Jaz ne bi dajal navadne vrvi iz edinega razloga, ker če stopiš na njo, se ti zadeva zarola in lahko je neugodno.
Gurtna, ploščata, se mi zato zdi primernejša. In tudi čimbolj žive barve naj bo, da jo, v morebitnem neurju ali temi, vidiš in se hitreje vpneš.
Lahko jo napelješ od bitve do bitve, ali pa če imaš posebne rinke namenjene temu, kot na nekaterih barkah.
Jaz ne bi dajal navadne vrvi iz edinega razloga, ker če stopiš na njo, se ti zadeva zarola in lahko je neugodno.
Gurtna, ploščata, se mi zato zdi primernejša. In tudi čimbolj žive barve naj bo, da jo, v morebitnem neurju ali temi, vidiš in se hitreje vpneš.
Lahko jo napelješ od bitve do bitve, ali pa če imaš posebne rinke namenjene temu, kot na nekaterih barkah.
-
Poletni veter
- Kapitan
- Kraj: Ljubljana
Imam narejeno tako, kot je že povedal Marchi. Gurtno, ki jo enostavno nataknem na bitvi. V cockpitu imam montirana dva montažna wicharda, kamor se lahko pripnem, ko ne skačem po palubi.
Da bi vlekel vrv za sabo, še nisem prakticiral, če pa bi se kdaj odločil za kaj takega pa raje uporabim plavajočo vrv.

Da bi vlekel vrv za sabo, še nisem prakticiral, če pa bi se kdaj odločil za kaj takega pa raje uporabim plavajočo vrv.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost