Spuščen / dvignjen motor na plovilih

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Bine
Kapitan korvete

Spuščen / dvignjen motor na plovilih

OdgovorNapisal/-a Bine » Ne Okt 16, 2011 22:40

Že nekaj let na morju opažam, kako različno imamo postavljene motorje. Nekateri lastniki imajo motor vseskozi spuščen v vodo, nekateri ga dvignejo do konca iz vode, tako da je nad vodo tud propeler, nekateri nekaj vmes. Na položaj motorja imam v mislih trenutke, ko npr. prispemo na plažo in si tam vzamemo nekaj uric časa zase, čoln pa zasidramo v bližini, ali pa ob večernih urah ko se vsi vračamo nazaj in čoln do jutra zopet sameva.

Sam sem vedno prakticiral, da motorja nisem dvigoval nad vodo saj sem mnenja, da če je v vodi, da ga sol "napada" veliko manj agresivno kot če ves slan motor dvigneš nad vodo in ti na vročini sol razžira vsemogoče dele na motorju. Tudi impeler v takšnih situacijah verjetno požira bolj kot če je v vodi.

Kaj menite vi, glede na to da je zares veliko različnih položajev, kakšno je vaše mnenje?

lp

Bine
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Okt 17, 2011 07:09

Jaz ga imam spuščenega, isto razmišljam kot ti, pa še anoda je v vodi da opravlja svojo funkcijo.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Okt 17, 2011 07:21

Izvenkrmni ali I/O motor?
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Okt 17, 2011 09:25

Tud js mislim da če je ven iz vode da se impeler zasuši in podobne zadeve če je pa peta sam mal namočena anoda pa zunaj je pa to najslabše ker je dejansko tak kot da je motor brez anode :S Mi mamo skos dol spuščenega
Bine
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bine » Po Okt 17, 2011 09:52

ss9940 napisal/-a:Izvenkrmni ali I/O motor?

Izvenkrmni motor.

Zanimiva sta prva dva odgovora, razmišljamo isto, vendar v praksi je popolnoma drugače. Mogoče bi bilo dobro slišati še drugo mnenje in sicer kakšna je prednost če je motor dvignjen.

lp

Bine
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Po Okt 17, 2011 09:58

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 17, 2011 20:25

Da je motor dvignjen čez dan ni prav nobene prednosti, samo slabosti...

Če pa čoln puščate na privezu za 14 dni, pa j pomoje bolje, da motor dvignete, če ga lahko dvignete res povsem iz vode... Če ga dvigneš samo na pol, potem je bolje, da je popolnoma spuščen! Zakaj ven iz vode? Samo zaradi nabiranja alg in školjk...

Če pa gre za I/O oziroma po Evropsko za Z nogo, potem pa vedno povsem spuščena!!! Tam ni nobenega plusa, da bi nogo dvignil, edino, če imate tako plitko vodo, da bo pri močnejši oseki le-ta tolkla po tleh...
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Okt 18, 2011 07:19

Če si vezan na boji in so bolj skupaj bodi uvideven do soseda, da mu ne boš popraskal čolna z dvignjenim motorjem....
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Okt 18, 2011 11:38

To nima veze z impelerjem, ne bo njemu čisto nič, menjavat ga je pa treba redno ker postane trd, čez čas, ampak to ne bo preprečila voda. Če ga redno menjavate se ne rabite s tem zaradi impeelerja obremenjevati.
Drugače pa se strinjam z adminom.
wilier
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a wilier » Sr Okt 19, 2011 21:29

zanimivo ...
Morski_volk
Kapitan
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » Če Okt 20, 2011 14:57

Nikoli nisem niti pomislil da bi dvignil motor iz vode ko se gremo kopat za par ur....na privezu pa vedno
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Če Okt 20, 2011 19:30

Ne vem od kod mi navada, da motor vedno dvignem iz vode, tudi, ko se gremo kopat na kakšno plažo. Vsekakor bom sedaj bolj premislil, preden ga dvignem, saj je dejansko sedaj, ko berem vse tole, več minusov kot plusov. V kolikor res ni nevarnosti, da udari ob tla, potem nima nobenega smisla ga dvigat. Pa tudi čez noč je potemakem brez veze ga dvigat, če je v normalni globini. To pa bom res upošteval odslej. Hvala za dobre odgovore in še prej avtorju za odprtje zanimive teme!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Bine
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bine » Pe Okt 21, 2011 14:56

Janz niti pomislem ne da bi ga dvigal iz vode, ker vem kako posušena sol deluje na motorju pri 35-ih stopinjah ali več. V letošnjem letu je bil čoln v vodi en mesec in pol, od tega je tri tedne sameval na privezu pri domačinu v Kustičah na Pagu. Tudi v tem času je bil motor vseskozi v vodi in ko sem se po treh tednih vrnil na še drugo rundo dopusta ni bilo nobenih problemov, tako da plusov jaz pri dvignjenem motorju pač ne vidim.

lp

Bine
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Pe Okt 21, 2011 19:31

O, Bine, potem sva pa blizu privezana, mi smo pa ponavadi celo sezono v Metajni....

Greva na pir :lol:
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Okt 21, 2011 19:43

Motor vsekakor spuščen in pri manjših motorjih (brez trima) sprostiti varovalo, če čoln vrže ven, da se noga lahko dvigne pri udarcu ob oviro. V poštev za tiste, ki imajo čolne na boji.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost