Yamaha F80 (in podobni) - polnjenje akum. (kako ugotoviti)
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Yamaha F80 (in podobni) - polnjenje akum. (kako ugotoviti)
Buh dej..
Prejšnji teden sem hotel zaverglat motor pa je bila baterija prazna..
Odvil sem dva vijaka na pokrovu motorja F80 in okoli vztrajnika navil štrik..
V prvem poizkusu ko sem potegnil mi je štrig od kontra udarca dvignil noht.. v drugem potegu sem vžgal motor..
Vozil sem se nekaj časa vendar se baterija ni "napolnila"..
Odnesel sem jo domov in jo nafilal na polno..
Sedaj sem se vozil par dni in je motor normalno vžigal vendar me zanima
kaj pomeni če grem na števcu s tipko (mode) na batt (batery) in tam mi žmiga vrednost 12V oziroma 11.8V ..
Nekje sem bral, da bi moral alternator filat z nekoliko višjo napetostjo oziroma da bi moral na števcu ko deluje motor videti napetost med 13 in 14 voltov..
- probal bom še odklopit klemena in z inštrumentom izmerit napetost ki jo daje motor..
Če pa kdo ima izkušnje naj mi sporoči če je morda fuč regulator napetosti?
lp
Peter
Prejšnji teden sem hotel zaverglat motor pa je bila baterija prazna..
Odvil sem dva vijaka na pokrovu motorja F80 in okoli vztrajnika navil štrik..
V prvem poizkusu ko sem potegnil mi je štrig od kontra udarca dvignil noht.. v drugem potegu sem vžgal motor..
Vozil sem se nekaj časa vendar se baterija ni "napolnila"..
Odnesel sem jo domov in jo nafilal na polno..
Sedaj sem se vozil par dni in je motor normalno vžigal vendar me zanima
kaj pomeni če grem na števcu s tipko (mode) na batt (batery) in tam mi žmiga vrednost 12V oziroma 11.8V ..
Nekje sem bral, da bi moral alternator filat z nekoliko višjo napetostjo oziroma da bi moral na števcu ko deluje motor videti napetost med 13 in 14 voltov..
- probal bom še odklopit klemena in z inštrumentom izmerit napetost ki jo daje motor..
Če pa kdo ima izkušnje naj mi sporoči če je morda fuč regulator napetosti?
lp
Peter
Če ti toliko kaže med delovanjem motorja je fuč alternator, napetost med delovanjem mora biti med 14 in 14,5 volta. Lahko je fuč regulator napetosti. Če pa je to napetost v mirovanju, je akumulator precej prazen (pod 50 %). Če ti pade na tako napetost precej hitro in ni obremenjen, je zanič. Vsekakor zmeri koliko dejansko polni še z voltmetrom, neodvisno od inštrumenta motorja.
Ne odklapljat baterije med delovanjem motorja
Lahko resno poškoduješ elektroniko.
Z voltmetrom izmeri baterijo, vžgi motor in zopet zmeri. Napetost postopno raste od prej izmerjene napetosti. Če ni tako je nekaj narobe z polnjenjem. Znancu je pred kratkim crknil regulator in mu tudi ni polnilo baterije. Ena od možnosti.
Najprej preveri vse el. spoje iz navitja, na regulator in dalje.
L.p.
Lahko resno poškoduješ elektroniko.
Z voltmetrom izmeri baterijo, vžgi motor in zopet zmeri. Napetost postopno raste od prej izmerjene napetosti. Če ni tako je nekaj narobe z polnjenjem. Znancu je pred kratkim crknil regulator in mu tudi ni polnilo baterije. Ena od možnosti.
Najprej preveri vse el. spoje iz navitja, na regulator in dalje.
L.p.
Evo.. danes sem si vzel malo cajta in premeril..
Najprej sem odstranil pokrove in pogledal kam gredo žice iz navitja..
Preko enega konektorja so spojene na regulator.. iz regulatorja pa grejo ven 2 žice črna - in rdeča +..
Iztaknil sem rdečo žico in z instrumentom izmeril napetost...
Ko sem motor vžgal je med črno in rdečo žico kazalo cca 1.7 Volta..
Regulator pa se je "grel"...
Po mojem je glih to fuč..
Bil sem na servisu (glih iz firbca) in hočejo na pamet prodajalca nekje od 220 - 270 EUR za ta regulator
)
Bom pa zdaj vprašal drugače...
Glede na to, da je to le regulator iz izmenične v enosmerno napetost ali ne obstaja kakšna univerzalna - kopija regulatorja?
Recimo pri bratu smo na tohatsu 9 konjev dali kar regulator, ki sem ga kupil na tomosu (15-18 EUR).. drugače so na tohatsuju ponujali regulator za okoli 90 EUR...
Na mojem regulatorju v yamhai piše gor RS41 481 H23
Kaj mi svetujete?
Baterija, ki jo imam v čolnu je navadna baterija kot za v avto 75 Ah..
Pa še nekaj sličic..

Najprej sem odstranil pokrove in pogledal kam gredo žice iz navitja..
Preko enega konektorja so spojene na regulator.. iz regulatorja pa grejo ven 2 žice črna - in rdeča +..
Iztaknil sem rdečo žico in z instrumentom izmeril napetost...
Ko sem motor vžgal je med črno in rdečo žico kazalo cca 1.7 Volta..
Regulator pa se je "grel"...
Po mojem je glih to fuč..
Bil sem na servisu (glih iz firbca) in hočejo na pamet prodajalca nekje od 220 - 270 EUR za ta regulator
Bom pa zdaj vprašal drugače...
Glede na to, da je to le regulator iz izmenične v enosmerno napetost ali ne obstaja kakšna univerzalna - kopija regulatorja?
Recimo pri bratu smo na tohatsu 9 konjev dali kar regulator, ki sem ga kupil na tomosu (15-18 EUR).. drugače so na tohatsuju ponujali regulator za okoli 90 EUR...
Na mojem regulatorju v yamhai piše gor RS41 481 H23
Kaj mi svetujete?
Baterija, ki jo imam v čolnu je navadna baterija kot za v avto 75 Ah..
Pa še nekaj sličic..

Najceneje je ce dobis nekje usmernik iz kaksnega starega altenatorja, ali kaksen univerzalni usmernik, samo da je dovolj mocen. Pri tem moras samo paziti da ti voltaza ne presega 15V, ce polni motor vec kot to, bos unicil akumulator, zato je regler da ne polni v nedogled. Pri taksnih motorjih se pa to redko zgodi da so tolk mocni statorji da bi voltaza presegla 15V.
Lp,jole
Lp,jole
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Da ne bom koga užalil bom raje potegnil črto in nič komentiral, ker verjamem da so ti vsi želeli le najboljše. Na žalost pa je vse napisano napačno! Edino Glens ti je dal pameten in uporaben nasvet.
1. Ti nimaš alternatorja!!!!
2. imaš dinamo, ki ima več fazno zamaknjenih navitij. Ponavadi so 3.
3. Izmenično napetost moraš izmeriti na vsakem navitju posebej ob delovnih obratih motorja in ko je vse lepo priklopljeno. Brez obremenitve bo meritev napačna.
4. Izmenična napetost se v regulatorju za vsako navitje posebej najprej usmeri in nato regulator poskrbi, da napetost na izhodu ne preseže 13,8V (max 14,2V).
5. Ni vsak univerzalni regler dovolj močan, ker je vse odvisno od nazivne moči tvojega dinama. Prazen aku potegne namreč toliko toka kolikor ga dinamo pač lahko pri danih obratih zagotovi. Vsi regulatorji imajo temperaturno in tokovno zaščito in tudi, če ga boš preobremenil ne bo crknil ampak se bo samo grel. Seveda pa to velja le za delujoč regulator.
6. Najprej izmeri navitja. Odklopi regulator in med vsemi tremi žicami (ponavadi so rumene ali bele barve) priklopi 12V žarnico 20W ali 50W pri večjih motorjih. Na mirnem teku žarnica samo brli ko povečaš gas mora močno zasvetiti obremenjeno navitje pa lahko meriš z voltmetrom nastavljenem za merjenje izmenične napetosti. Napetost na merjenem IN OBREMENJENEM NAVITJU mora ob višjih obratih narast. Med vsemi tremi žicami mora biti približno enak rezultat, če je navitje OK.
Če je ta test uspešen še vedno pa ne polni dovolj neobremenjenega akumulatorja potem je temu kriv regulator za dinamo.
Lep pozdrav
Nikola
1. Ti nimaš alternatorja!!!!
2. imaš dinamo, ki ima več fazno zamaknjenih navitij. Ponavadi so 3.
3. Izmenično napetost moraš izmeriti na vsakem navitju posebej ob delovnih obratih motorja in ko je vse lepo priklopljeno. Brez obremenitve bo meritev napačna.
4. Izmenična napetost se v regulatorju za vsako navitje posebej najprej usmeri in nato regulator poskrbi, da napetost na izhodu ne preseže 13,8V (max 14,2V).
5. Ni vsak univerzalni regler dovolj močan, ker je vse odvisno od nazivne moči tvojega dinama. Prazen aku potegne namreč toliko toka kolikor ga dinamo pač lahko pri danih obratih zagotovi. Vsi regulatorji imajo temperaturno in tokovno zaščito in tudi, če ga boš preobremenil ne bo crknil ampak se bo samo grel. Seveda pa to velja le za delujoč regulator.
6. Najprej izmeri navitja. Odklopi regulator in med vsemi tremi žicami (ponavadi so rumene ali bele barve) priklopi 12V žarnico 20W ali 50W pri večjih motorjih. Na mirnem teku žarnica samo brli ko povečaš gas mora močno zasvetiti obremenjeno navitje pa lahko meriš z voltmetrom nastavljenem za merjenje izmenične napetosti. Napetost na merjenem IN OBREMENJENEM NAVITJU mora ob višjih obratih narast. Med vsemi tremi žicami mora biti približno enak rezultat, če je navitje OK.
Če je ta test uspešen še vedno pa ne polni dovolj neobremenjenega akumulatorja potem je temu kriv regulator za dinamo.
Lep pozdrav
Nikola
Nazadnje spremenil Nikola T., dne So Sep 23, 2017 08:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Kot ti je odgovoril že NT, tukaj nimaš kaj početi z regulatorjem od alternatorja!!! Tisti ima povsem drug namen, saj regulira napetost vzbujevalnega navitja rotorja in NE močnostni del!
Kupiti bo potrebno nekaj za usmerjanje in regulacijo napetosti, je pa res, da je lahko od drugega proizvajalca. Spet pa ne vem, če ima to smisel, da odkrivaš toplo vodo in tvegaš, da še kaj skuriš, če lahko kupiš original za par EUR več in samo stakneš konektorje. Navtika pač ni poceni...
Kupiti bo potrebno nekaj za usmerjanje in regulacijo napetosti, je pa res, da je lahko od drugega proizvajalca. Spet pa ne vem, če ima to smisel, da odkrivaš toplo vodo in tvegaš, da še kaj skuriš, če lahko kupiš original za par EUR več in samo stakneš konektorje. Navtika pač ni poceni...
No po dolgem času sem se vrnil na regulator...
Na Ebay-u sem v Angliji našel regulator za suzuki intruder 3 fazni regulator 35A za ceno 40 funtov (s poštnino vred)..
Na regulator sem precinil žice in regulator zmontiral na obstoječe luknje na bloku motorja (regulator je malenkost daljši od originalnega yamahinega regulatorja)..
Sledil je še priklop žic in tesitranje na suhem..
Ostale slike še sledijo...
Spodnji manjši regulator je Yamahin zgornji je Suzukijev
Cena regulatorja
270 EUR = yamahin regulator
94 EUR = suzuki intruder (sicer regulator za moped)
prihranek = 176 EUR
Verjetno so v prvem regulatorju zlate žice
ali pa ker gre za navtiko je faktor cena x 3.. verjetno bo to...
Na Ebay-u sem v Angliji našel regulator za suzuki intruder 3 fazni regulator 35A za ceno 40 funtov (s poštnino vred)..
Na regulator sem precinil žice in regulator zmontiral na obstoječe luknje na bloku motorja (regulator je malenkost daljši od originalnega yamahinega regulatorja)..
Sledil je še priklop žic in tesitranje na suhem..
Ostale slike še sledijo...
Spodnji manjši regulator je Yamahin zgornji je Suzukijev
Cena regulatorja
270 EUR = yamahin regulator
94 EUR = suzuki intruder (sicer regulator za moped)
prihranek = 176 EUR
Verjetno so v prvem regulatorju zlate žice
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov