Kako izbrati primerno Sidro

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Feb 23, 2012 10:55

Mitja, v primeru, da se zatakne, natakneš na verigo obroč (najbolje če je kovinski ali nekaj zimproviziraš), na obroč privežeš vrv, ter obroč povlečeš po vrvi do sidra. Obroč mora priti do krakov sidra. S čolnom se odpelješ nad sidro, ali pa še kakšen meter naprej, ter povlečeš. Največkrat deluje. Mogoče bi se dalo tudi z navadno zanko na vrvi, vendar bi jo moral nekako obtežit.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Feb 23, 2012 11:06

SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Feb 23, 2012 19:48

Tudi meni je od teh najbolj všeč isti, kot Texu.

Zadevi rečejo 'anchor rescue' (klik na prvo sliko)

Všeč mi je tudi, da ni omenjanja, da so edini in najboljši na svetu, ampak lepo piše, na katerih tipih sidra se po njihovem obnese in kje bi utegnil imeti težave.
Slika
Tale inox rorček z verižico naj bi bil stalno na sidru. Če imaš spuščenih več sider, bi utegnil rabiti (če se vsa zataknejo) tak hec za vsakega, pa lahko samo en hec za dviganje (retriever) - in to imajo tudi v ponudbi.
Slika
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Feb 29, 2012 15:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Če Feb 23, 2012 22:46

kocka napisal/-a:Uroš, da je bolj zihr pa še agregat navežeš in vržeš v vodo. :lol: pa še kaka riba se dobi(če agregat laufa).

Ma je treba gont to sranje če hočeš hladn pir :D
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Feb 24, 2012 06:00

acvnuk napisal/-a: Bom pogledal za kakšen ponaredek ki bi bil nekje vmes!

Samo to ne ! Original Delta, ali pa nič.
Sem se pogovarjal z raznimi mornarji s skoraj identičnimi sidri, kot je bila moja Delta. Vsaj na oko je tako izgledalo. Vsi so imeli slabe izkušnje. Finta je v razporedtvi teže po samem sidru. Kitajc pa samo obliko skopira, pol je pa šmorn :x mogoče je tudi kakšna kopija blizu, samo najti jo :roll:
Zatorej edina garancija prava Delta in maš mir.
V Kammu v BTC jih prodajajo, preveri ceno.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Pe Feb 24, 2012 07:10

Po Delto 10 kg ni treba v KAMM. Imam jaz eno 10 kg novo za prodat.
(bo precej cenejša)
Pa še spojni člen in kljuko dam zraven.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Feb 24, 2012 07:39

obojan napisal/-a:Po Delto 10 kg ni treba v KAMM. Imam jaz eno 10 kg novo za prodat.
(bo precej cenejša)
Pa še spojni člen in kljuko dam zraven.

Cena pa je ???
Ure dnevi leta tečejo....
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Pe Feb 24, 2012 08:26

100 Evro
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Feb 24, 2012 08:31

obojan napisal/-a:100 Evro

A je pocinkano, lahko daš kakšno sliko pa pod male oglase daj :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 24, 2012 17:06

kr en napisal/-a:
acvnuk napisal/-a: Bom pogledal za kakšen ponaredek ki bi bil nekje vmes!

Samo to ne ! Original Delta, ali pa nič.
Sem se pogovarjal z raznimi mornarji s skoraj identičnimi sidri, kot je bila moja Delta. Vsaj na oko je tako izgledalo. Vsi so imeli slabe izkušnje. Finta je v razporedtvi teže po samem sidru. Kitajc pa samo obliko skopira, pol je pa šmorn :x mogoče je tudi kakšna kopija blizu, samo najti jo :roll:
Zatorej edina garancija prava Delta in maš mir.
V Kammu v BTC jih prodajajo, preveri ceno.

Sodobna originalna delta sidra se razmeroma dobro vkopljejo - njihovi predniki in CQR (ki ima poleg podobne oblike tečaj na steblu sidra) se, če niso v začetku padli na dno v pravem položaju, sploh niso vkopali.

Glej recimo http://www.bluemoment.com/newanchors.html - mislim da je tu kar dober pregled pomankljivosti različnih starejših sider.

Delta ima po vsem sodeč velik del (ali vse od teh?) slabosti odpravljene tako z veliko pozornosti na spremembo in testiranje oblike kot s obtežitvijo konice sidra, kar jo postavlja v ugodnejši ozriroma pravilnejši položaj v primerjavi z neobteženimi plužnimi sidri , ko pada na dno.

Da lahko najdeš dober nadomestek, bi moral prej doktorirati iz tega sidra (bi rekel recimo Mic-Tic), pa še bi se lahko urezal. Torej, kot je zapisal kr en, če delto, potem originalno, ali pa sem moraš zelo zelo dobro razumeti na sidra.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Feb 25, 2012 06:53

Fantje teorija je eno, nasveti drugo, realnost pa je spet čist tretje. Zatorej!
Edino pametno sidro, kateremu boš zaupal in mirno spal je tisto, katerega uporabljaš 10 let in te ni razočaral! To je lepo napisal Uroš in še kdo.
Po netu lahko narediš milijon klikov , uporabiš sto linkov in prebereš veliko teorije. Lahko še mal zraven pametuješ po forumu. Đabe. Zvečer v zalivu ob napovedi vetra 30+ kn, ste samo ti, tvoje sidro, veriga in izkušnje. Hočem povedat, da tud najboljše sidro za tisti teren ne bo zagotovilo za mirno spanje, ob pomanjkanju izkušenj iz sidranja.
Varno sidranje ni le nakup sidra in pritisk na gumb winča! Je še marsikaj več. Mornar in sidro se spoznavata z leti. Na različnih terenih, ob različnih vetrovih, z različnimi tehnikami itd itd.
In le čas ter noči prespane na sidru ti dajo z leti samozavest.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » So Feb 25, 2012 18:33

kr en napisal/-a:Fantje teorija je eno, nasveti drugo, realnost pa je spet čist tretje. Zatorej!
Edino pametno sidro, kateremu boš zaupal in mirno spal je tisto, katerega uporabljaš 10 let in te ni razočaral! To je lepo napisal Uroš in še kdo.
Po netu lahko narediš milijon klikov , uporabiš sto linkov in prebereš veliko teorije. Lahko še mal zraven pametuješ po forumu. Đabe. Zvečer v zalivu ob napovedi vetra 30+ kn, ste samo ti, tvoje sidro, veriga in izkušnje. Hočem povedat, da tud najboljše sidro za tisti teren ne bo zagotovilo za mirno spanje, ob pomanjkanju izkušenj iz sidranja.
Varno sidranje ni le nakup sidra in pritisk na gumb winča! Je še marsikaj več. Mornar in sidro se spoznavata z leti. Na različnih terenih, ob različnih vetrovih, z različnimi tehnikami itd itd.
In le čas ter noči prespane na sidru ti dajo z leti samozavest.

Bravo, nekaj takega hočem jst dopovedat, ampak zgleda nisem znal tako nazorno opisati!

To je to!
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 25, 2012 18:38

Kaj naj pa tisti, ki še nismo morjeplovci niti 5 let? :D
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Feb 25, 2012 18:39

mamaMicka napisal/-a:Kaj naj pa tisti, ki še nismo morjeplovci niti 5 let? :D

Ljubi morje, drži se obale :wink:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 25, 2012 18:42

ja saj ob obali se sidramo... Na odprtem ne rabim sidra :P
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti