Tokovi in vetrovi okrog Korčule
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Tokovi in vetrovi okrog Korčule
Spoštovani! Kot novo pečeni morjeplovec malo s strahom pričakujem poletje , ko bo napočil trenutek resnice.Namreč življenski sopotnici bom moral dokazovat svoje pomorske veščine,zato mi bo v veliko pomoč vsak podatek o pihanju ter valovanju okrog Korčule.Ker barka ni velika mi bo vsak podatek prav prišel.Hvala
Dobrodošel med nami!
Daj ti malo povej kaj to pomeni "barka ni velika"?
Mogoče si plul do sedaj s kolegi na 50 in več feetnih barkah, sedaj kupil eno 40-ko in praviš da ni velika...
Na splošno pa, južni Jadran je v lepem vremenu bolj problematičen za manjše čolne! Sicer ni nevarno, nikakor pa ni prijetno. Povprečen dnevni maestral močno pojača nekje pri Drveniku in ne pojenja vse do juga...
Daj ti malo povej kaj to pomeni "barka ni velika"?
Mogoče si plul do sedaj s kolegi na 50 in več feetnih barkah, sedaj kupil eno 40-ko in praviš da ni velika...
Na splošno pa, južni Jadran je v lepem vremenu bolj problematičen za manjše čolne! Sicer ni nevarno, nikakor pa ni prijetno. Povprečen dnevni maestral močno pojača nekje pri Drveniku in ne pojenja vse do juga...
admin napisal/-a:Na splošno pa, južni Jadran je v lepem vremenu bolj problematičen za manjše čolne! Sicer ni nevarno, nikakor pa ni prijetno. Povprečen dnevni maestral močno pojača nekje pri Drveniku in ne pojenja vse do juga...
V popoldanske času! Prej zna biti ok.
@msajina
Povej koliko metrov imaš, da se ne boš matral s čevlji. In povej tudi kam na Korčuli greš!
Med mestom Korčulo in Lumbardo (na jugu otoka) je relativno ugoden akvatorij tudi za manjša plovila z manjzmogljivimi motorji. Tam so tudi otočki primerni za obiske in kopanje. Kakšnih strašnih tokov ni. Moraš pa paziti, da ne zapluješ preveč proti sredini Pelješkega kanala, ker potem te bo popoldan odpihnilo daleč na jug.
Vir: 808
Hvala Marchi.Vendarle 1 ki razume brkina.Imam Zodiaca cadeta 3.40 na krmi pa Yamaha 15 hp. Že leta sem sem stacioniran v Račišču,letos pa sva si s polovico(lepšo) omislila to plovilo da si malo popestriva 3 tedenske počitnice.Zato me zanima do kod seže moj domet glede na skromno dolžino (barke seveda).
Kaj pa vem!? Iz Račišča greš komot do mesta Korčule, samo nazaj, če boš po 12ti uri, boš od Kneže do Račišča moker. Prej probaj sam, potem pa pelji drago. Ne da bi te strašil, samo kot je admin rekel, popoldanski maestral tam dobro potegne in temu primerno je morje. Je pa razdalja kratka, tako da malo pravega morjeplovstva pa že morata doživet.
Ti bo kdo drug še kaj povedal, ki je tam plul s čim podobnim. Jaz z jadrnico se tam okoli kar dobro počutim. Edino kajtarjev in surfarjev je ogromno in moraš pazit, da ne nagaziš kakšnega plavajočega.
Ti bo kdo drug še kaj povedal, ki je tam plul s čim podobnim. Jaz z jadrnico se tam okoli kar dobro počutim. Edino kajtarjev in surfarjev je ogromno in moraš pazit, da ne nagaziš kakšnega plavajočega.
Ko zaide sonce
EDIT: poslal iz androida in ga je očitno 2x uvalio
EDIT: poslal iz androida in ga je očitno 2x uvalio
Nazadnje spremenil Marchi, dne So Mar 03, 2012 09:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Ojla. Glej, proti zahodu imaš dve plaži (Vaja- to verjetno poznaš in Samograd je malo naprej in ni tako bela). Če si boš vzel čas komot prideš do Babine (splača se ti še panulat) ali pa celo do Prigradice. Maestral ne piha več tako močno in pogosto, kot je včasih. Popoldne boš imel dolg val iz smeri Hvara (na pol gasa ne bo problema). Komot ti je dosegljivo Lovište na Pelješcu in kompletna obala proti vzhodu do pod Orebića. Če se boš vračal v popoldanskih urah se držiš Pelješca, kjer so manjši valovi (je pa veter močnejši). Nasproti Orebiča imaš pri Majsanu otoček Stupe, kjer je krasna konoba. Vsi otočki do Lumbarde glih tako niso problem, je pa tam omejitev do 5 kn in redno kontrolirajo (to je v trikotniku od Dominčeta - trajekt, pumpa do Badije in Vrnika. Najvišji val in kratek je v normalnem maestralu za pričakovat na punti od Korčule (pri carinskem pomolu), kjer je kanal na tem delu najožji (kle sem pred 25 leti že zlomil podnice).
Kopat se plača peljat še na Sitvaro, Vrnik, Badijo, Majsan, obe plaži pri Lumbardi (Pržina in Bilin žal - obe sta mivkasti), punta od Korčule (rt Ražnjić) ima tudi nekaj malih plažic, na Pelješcu med punto in Sv. Ivanom, ...
Če te še kaj zanima vprašaj, jest hodim dol 37 let do 3x/leto.
Kopat se plača peljat še na Sitvaro, Vrnik, Badijo, Majsan, obe plaži pri Lumbardi (Pržina in Bilin žal - obe sta mivkasti), punta od Korčule (rt Ražnjić) ima tudi nekaj malih plažic, na Pelješcu med punto in Sv. Ivanom, ...
Če te še kaj zanima vprašaj, jest hodim dol 37 let do 3x/leto.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti