A mogoče kdo ve,če imajo hrvatje ista pravila za prevoz tovora na strehi avta.Po našem zakonu lahko gleda tovor do 1m zadaj in 1m spredaj,bočno pa do 0,5 metra,za več pa moraš označiti.
Namen imam da bi dal na streho kr sestavlen čoln,glede dolžine ni problema,samo bočno bi bil na vsaki strani dobrih 15cm čez.
Vem da boste rekli naj peljem raztavljenega,vendar sem porabil za sestavljanje pri normalni temperaturi 1,5ure,to se pravi pri 40stopinjah 3ure.
Ker vsi vemo da so hrvatje zlo zateženi,me zanima,da ne bom imel pol kakšnih problemou na cesti.
Lp
prevoz gumenjaka na strehi avta
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Re: prevoz gumenjaka na strehi avta
Mislim, da ne bi smelo biti problemov. Kaj pa če bi spustil malo zraka iz tub? Pazi predvsem, da ga boš dobro pritrdil, da ne ogrožaš drugih udeležencev v prometu.
LP anzi
Privezal ga bom vsekakor raj preveč(v prihodnosti ga predstavim v rubriki plovila forumcev),glede pira bo pa tud zraven,sam če bi vi vedl,kakšen hec je ta čoln sestavit,bi se mogoče tud podobno odločili kakor jest.STarega beograd sporta sestaviš v cca 10min pri 40stopinjah,za tega sem pa porabil 1,5ure + da ga daš v vodo,namontiraš motor,priklopiš komande. Pa še to kot smo že v neki temi govorili da ko pridemo na morje moramo že tisto sekundo pluti po morju.
Lp
Lp
Glede prevoza gumenjaka na strehi: citat iz ZVCP:
Pravila nalaganja
Tovor ne sme segati čez prednji del vozila. Lažje predmete lahko na prtljažniku na strehi prevažajo osebni avtomobili ali tovorna vozila tako, da tovor sega največ 1 m preko prednjega dela vozila. Sprednji konec tovora ne sme biti nižje od nivoja strehe vozila.
Tovor lahko sega največ 1,5 m preko zadnjega dela vozila.
Označevanje tovora
Če sega tovor več kot 1 m preko najbolj oddaljene točke na zadnji strani vozila, je potrebno tovor na najbolj izpostavljeni točki označiti:
na osebnih avtomobilih in vprežnih vozovih s tablo velikosti 25 x 25 cm, pobarvano izmenično s poševnimi trakovi oranžne in bele barve, ki odseva svetlobo, postavljeno prečno na smer vožnje, podnevi ob dobri vidljivosti pa lahko z rdečo tkanino velikosti najmanj 25 x 25 cm.
Tabla in luč ne smeta biti višje kot 1,5 m nad voziščem.
Tovor - bočna omejitev
Če sega tovor čez vozilo na bočnih straneh, mora biti označen na bočno najbolj izpostavljenih mestih na sprednji in zadnji strani z zgoraj opisanimi tablami, ki morajo biti nameščene prečno na smer vožnje. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti mora biti tak tovor označen na bočno najbolj izpostavljenih mestih tudi z belima lučema na sprednji strani in z rdečima lučema na zadnji strani.
lp, bieffe.
Pravila nalaganja
Tovor ne sme segati čez prednji del vozila. Lažje predmete lahko na prtljažniku na strehi prevažajo osebni avtomobili ali tovorna vozila tako, da tovor sega največ 1 m preko prednjega dela vozila. Sprednji konec tovora ne sme biti nižje od nivoja strehe vozila.
Tovor lahko sega največ 1,5 m preko zadnjega dela vozila.
Označevanje tovora
Če sega tovor več kot 1 m preko najbolj oddaljene točke na zadnji strani vozila, je potrebno tovor na najbolj izpostavljeni točki označiti:
na osebnih avtomobilih in vprežnih vozovih s tablo velikosti 25 x 25 cm, pobarvano izmenično s poševnimi trakovi oranžne in bele barve, ki odseva svetlobo, postavljeno prečno na smer vožnje, podnevi ob dobri vidljivosti pa lahko z rdečo tkanino velikosti najmanj 25 x 25 cm.
Tabla in luč ne smeta biti višje kot 1,5 m nad voziščem.
Tovor - bočna omejitev
Če sega tovor čez vozilo na bočnih straneh, mora biti označen na bočno najbolj izpostavljenih mestih na sprednji in zadnji strani z zgoraj opisanimi tablami, ki morajo biti nameščene prečno na smer vožnje. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti mora biti tak tovor označen na bočno najbolj izpostavljenih mestih tudi z belima lučema na sprednji strani in z rdečima lučema na zadnji strani.
lp, bieffe.
Ko tole berem sem se spomnil na moje mladostniško popotovanje s čolnom na strehi. Pa ni bila gumica...
Na Zastavo 101 sem iz originalnega prtljažnika (Bećej) predelal nosilce, ojačal, razširil in potem nanj naložil 3,5m dolgo banjico. Trije ornk deci smo ga dvignil gor, stoenka pa je kar počepnla... In zjutraj na Krk... Se pripeljem čez zadnji tumel na Rijeki (Trsat) in glej ga policaja, ki me začne ustavljat. Bil sem prepričan, da zaradi čolna, ki je bil dog od začetka do konca 101-ke in ne samo malo čez streho
. Pa ni bilo to... V veliki vnemi sem vozil s parkirnimi lučmi. Za čoln mi ni nič omenil, le gledal je zakaj hudiča so kolesa toliko v blatnikih...
Nazaj je šlo brez problema in potem enako še naslednje leto.
LP
Na Zastavo 101 sem iz originalnega prtljažnika (Bećej) predelal nosilce, ojačal, razširil in potem nanj naložil 3,5m dolgo banjico. Trije ornk deci smo ga dvignil gor, stoenka pa je kar počepnla... In zjutraj na Krk... Se pripeljem čez zadnji tumel na Rijeki (Trsat) in glej ga policaja, ki me začne ustavljat. Bil sem prepričan, da zaradi čolna, ki je bil dog od začetka do konca 101-ke in ne samo malo čez streho
LP
Si pa heroj moram reči, da boš vozil na strehi. Osebno bi ti priporočil staro avto prikolico pa nanjo lepo naložiš, tam pa napihneš do konca. Te pa razumem in poznam te probleme . Nekaj časa sem zlagal v prtljažnik, potem sem ga vozil na brako prikolici napihnjenega ali spuščenega, skratka vse smo probal. Najlepše je pri 40 C, na soncu pripravljat čoln , pa še kakšen pirček podlage, teče ti povsod, publika gleda, otroci sitnarjo"oči dej hitr" potem, še kaj pozabiš, pa prosim "dej skoč" pa odgovor "men se ne lub" pa še do vode in motorček gor....Skratka lepo, sedaj sem šel pa rajši na čoln s prikolico.
Kupi 12V sesalec za prah, ki ima na drugi strani nastavek za pihanje ali pa 12V pumpo za blazine, pa se tisto pihanje čolna iz ene ure skrajša na pet minut, le čisto na koncu ga na potreben tlak napumpaš z NOŽNO pumpo. Tiste ročne pumpe, pri katerih deluje bat v obe smeri, so čisto zanič, slej ko prej te uščipne v križu, pa še ves zrak črpaš skozi ventil premera 10mm, kar predstavlja dodaten napor. Torej električni pihalnik in nožna pumpa.
motorni
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov