Davek na plovila

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Davek na plovila

OdgovorNapisal/-a admin » Po Dec 11, 2006 19:22

Spodaj je citat vprašanja, ki ga je postavil uporabnik "afna" v uvodni temi.
Administrator

CITIRAM UPORABNIKA "AFNA"!

Kje lahko bolj natančno zveš, kolk bo treba plačat za mojo barko. Dolžina je 7,6 m.

LP in hvala

KONEC CITATA!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Dec 11, 2006 19:34

Za izračun davka na plovila je poleg dolžine potrebno poznati še moč pogonskega motorja in pa starost plovila.
Moč motorja je kar konkretna postavka, prav tako pa je olajšava na starost 5% na leto (samo na moč in dolžino), kar pomeni, da bo treba za npr. 8 let staro barko plačati precej manj kot za novo...

Več o davku lahko izveste direktno na DURS-ovi strani:
http://www.durs.gov.si
ali direktno
http://www.durs.gov.si/si/aktualno/novi_zakonski_akti

Enostaven za izračun je tudi kalkulator, ki ga lahko dobite na:
http://www.alegris.si/download.html

Upam, da kaj pomaga...
Administrator
afna
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a afna » To Dec 12, 2006 22:20

Hvala za odgovor. Sedaj mi je jasno. Ne bo glih poceni ta stvar, če je motor močan...
Kalkulator na linku je super

LP
katarina
Desetnik

OdgovorNapisal/-a katarina » Sr Dec 13, 2006 19:01

Zdravo. Mal sem pregledala linke na temo davkov na plovila... Zaenkrat še ne potrebujem tega, vendar so informacije vedno dobrodošle. Kalkulator na strani od podjetja Alegris se mi zdi zelo uporaben, dostopen in enostaven za uporabo.

Lp, :P
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » To Dec 19, 2006 22:11

Sem že zadnjič pregledal ponujeni link in ugotovil, da je kalkulator uporaben. Sedaj samo še pohvala...

LP
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Pe Apr 06, 2007 23:19

Je kdo že prijavil svoje plovilo? Greš s papirji na davčno in ti izračunajo davek? Kako hitro po nakupu je potrebno plovilo prijaviti?
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Apr 07, 2007 18:36

O tem res ne vem veliko. Trenutno sem brez čolna, ker sem ga ravnokar prodal, čakam pa novega...
Upam, da ve kdo drug kaj več. Bom pa vsekakor malo preveril na ministrstvu kako je natančno s tem in vam sporočim.

LP
magit
Poddesetnik
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a magit » Če Jul 17, 2008 23:22

Pozdravljeni. Sem nov na tem področju (tako na forumu kot v navtiki), najprej sem si sicer podrobno prebral večino vsebin, sedaj pa malce spravljam skupaj vse, kar naj bi "morjeplovec" vedel. Mislim da bi tak "priročnik" glede vsega bil tudi zelo dobrodošel spremljevalec vsakemu novincu, ko bo sestavljen pošljem link.

No, pa k moji radovednosti - glede prijave in davka, kakšne so izkušnje leto kasneje, kak je postopek, kdaj prijavite plovilo ipd. Kako je tem če je lastnik podjetje?

Dobrodošle so vse info, za katere sem hvaležen.
od vizitke do letaka, od nalepke do plakata, sedaj tudi majice, štampiljke in več... najhitreje in najceneje - tisk in oblikovanje
Uporabniški avatar
darkside
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a darkside » Sr Maj 09, 2012 00:02

kaj je možno da za plovilo dolžine 21,95 metra moči 2x1085 da je davek "samo" slabih 3.300 eur? plovilo čisto novo ter s ceno 1,5 miljona eur.

malo gledam tako informativno različne dolžine, cene, moči itd. jaht in sem uporabil tale kalkulator pa ne vem če je to ravno realno. ali pač?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 09, 2012 08:49

A ni dovolj? Kaj ti bi kar 50% vrednosti plovila usekal, vsako leto :roll:

Država dobi od teh 1,5 M, 20%DDV = 300.000 €
Registracijo, vsakoletno plovno dovoljenje, po novem še davek cca 3000€ / leto
od tega živijo
- marina
- zavarovalnica
- servis, vzdrževanje
- tank štela
- turizem (oštarije, suvenirnice, ribarnice, štanti...)
nekaj 10.000 / leto

in ja zdaj bodo še povišali davek na plovila, ker je to prestiž.
20m jahta je prestiž, se strinjam, samo lastnik plača že državi več, kot če bi denar držal v žepu in če mu bomo nabijali davščine, bo pač registriral tam, kjer so morjeplovskemu žepu ugodnejše razmere.

Ne strinjam pa se, da so plovila do nekaj 10.000 € vrednosti, prestiž. Pogledati je potrebno celotno premoženje.
Mogoče ima nekdo 60m2 stanovanje vredno 100.000 € in barko vredno 50.000 €,
drugi pa 100m2 stanovnaje vredno 250.000 € pa nobene barke in javka, kako je treba jahtaše obdavčit, da ne govorim o večini, ki imajo barke vredne nekaj bogih jurjev. Te je teba šele obdavčit :roll:

Kdo je zdaj "bogatejši" in bi moral plačati za prestiž, a?

Sem za simbolične obdavčitve, tako da narod ne javka in da pač vsak nekaj prispeva v krizi. In zdajšnje tarife so popolnoma ustrezne.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Maj 09, 2012 10:15

Se popolnoma strinjam Marchi s tabo.

V tej državi so tisti, ki doma trošijo in plačujejo davke (s tem posledično vzdržujejo državo) "tepeni" . :roll:
Med slovenci ni nacionalne pripadnosti, kot denimo v Avstiji, Švici in drugje. Kar je po vseh pokvarjenih politikih, Hildah, Bavčarjih in ostalih lopovih povsem normalno.
Najbolje pride skozi tisti, ki izgleda revež, vleče podpore, na Kosovu ALI v Bosni ima dve bajti in spi na MILIJONIH :twisted: Temu ni potrebnoplačati nikakršnega davka, saj je njegova bilanca v kurcu, ne vozi dragega avtomobila in kar je najpomembnejše ugaja Slovenceljnem s svojo "skromnostjo" . BULLSHIT :twisted: :twisted: :twisted:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
darkside
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a darkside » Sr Maj 09, 2012 11:45

ja to se strinjam. saj je dovolj.
samo glede na našo super državo bi pričakoval da bi nabili davek nekam tak da se ti kar zmeša.

namreč malo napačno sem se izrazil s tem ko sem tako butasto vprašal.

je pa res da so davki na to previsoki, saj itak dobi država kot si rekel.

čeprav obdavčitev se strinjam z nekom ki je po tv povedal da bi jih morali znižati in bi tako tuje morjeplovce pridobili in ne da bi vse odgnali.
Baufix
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Baufix » Sr Maj 09, 2012 12:54

Skratka: eni imajo biblijo, drugi pa knjigo "HLAPEC JERNEJ IN NJEGOVA PRAVICA.

Mi Slovenclji se res obnašamo hlapčevsko, in smo eden drugemu fouš.
Zato pa je pri nas ena sama klošarija.

Morda navzven izgleda malo drugače, saj ogromno družin živi v lastnih hišah, in ima nadpovprečno dober vozni park.
Ampak to je le navzven, ko pogledaš od blizu, pa vidiš, da je življenski standard ena sama revščina.

Zadnji čas je, da spoznamo, da samo od sebe ne moremo preživeti, ter da se moramo usmeriti na pridobivanje kupcev/strank izven naših meja. Tako pa bi morali začeti razmišljati ne le podjetniki, temveč tudi država.

Nenazadnje: tudi če ima pri nas milijon firm le poštne predale (po vzorcu Liechtenstein-a ...), me nič ne moti, le da jim znamo pobrati davek.

Enako velja za davek na plovila: če lahko slovenec odpre offShore firmo in pluje na USA zastavo, res ne vem, zakaj ne bi mogli v nek privlačen davek zaviti neko varianto, da bi cela vzhodna evropa lahko odprla firmo pri nas, za potrebe lastništva plovila pod SLO zastavo.

Škoda edino, ker imamo premalo obale...(in premalo privezov).
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Maj 09, 2012 14:37

Kaj pa un plača k ma avtodom vreden 50 k€ + ????

Aja registracijo pa cestnino, za Duhovnikovo vinjeto.... A to pa ni luksuz?? :roll: :roll: :roll:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Maj 09, 2012 18:36

Baufix napisal/-a:Skratka: eni imajo biblijo, drugi pa knjigo "HLAPEC JERNEJ IN NJEGOVA PRAVICA.

Mi Slovenclji se res obnašamo hlapčevsko, in smo eden drugemu fouš.
...

Ne dajaj čisto vseh Slovencev v isti koš.

Je tale prispevek napisal nekdo, ki je bil ostalim za boljši rezultat na tekmi fouš?

Tudi hlapčevsko se ne obnašajo vsi.

Druga reč je, v kaj nas (in mladino) vzgajajo sistem in okoliščine. To, da lahko učenec pošlje učitelja v PM in naredi nalogo ali pa ne, učitelj pa pravno dovoljeno ne more narediti kaj podobnega nazaj, ne omogoča, da bi bil učitelj vzor, kakšen naj bo 'nehlapčevski' Slovenec.

Tudi s foušijo je podobno - če je za dober rezultat (tudi učni) stimuliran ves razred, ne bo zlahka nihče svojemu sosedu fouš za dober rezultat, in taki vzorci vedenja se v značaju ustalijo. Če pa - kot vse prevečkrat, v šoli enako kot drugje - v nebo kujejo uspeh enega in grajajo večino drugih, bo fovšija za priznanje enako naraven odziv - in se tudi taki vzorci vedenja v značaju pogosto ustalijo.

Torej ne toži povprek o hlapčevskih Slovencih. Vprašaj se, kaj pripelje k temu, da je takih mnogo, in vprašaj se, kaj lahko naredimo, da jih bo manj :!: :!: :!: :!:

Pa ne mislim, da je to pomembno spremeniti lahko (zakonodaja, 'strokovnjaki' - ni važno, s kakšnimi papirji...). Ampak nedvomno lahko naredim to, da tistim, ki so bili na tekmi boljši, nisem fouš.

In lani, ko sem zmagal lanski niz tekem mini-12 skupno, sem imel vtis, da mi nihče od ostalih ni bil fouš.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov