Antifouling, gelcoat

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

fišrmen

Antifouling, gelcoat

OdgovorNapisal/-a fišrmen » Po Maj 21, 2012 19:26

Pozdravljeni
Sem nov na forumu in imam nekaj vprašanj v zvezi z nanosom AF in poliranjem gelcoata. Prebral sem že veliko tem, vendar nikjer nisem našel konkretnega odgovora, zato sem odprl novo temo o tem. Imam čoln ki je bil minimalno 10let v vodu sodeč po algah in školjkah na dnu, sedaj pa smo se spravili v obnovo tega čolna. Čoln je drugače v odličnem stanju samo zanemarjen je. Namen imam odstraniti AF in ga na novo nanesti in pa spolirati gelcoat.
ANTIFOULING:
-kako najlažje odstranim alge, školjke in umazanijo ki se je nabrala v teh letih?
-kako pripravim dno za nanost AF, ali moram ves star AF spraviti dol in če je to potrebno s čim je najlažje?
-kater AF naj kupim, rabim samo da bo opravljal svojo vlogo in bo čim bolj obstojen?
GELCOAT:
-gelcoat je zelo zbledel ni pa spraskan ali spokan, ali ga je useeno potrebno mokro brusit da mu povrnem sijaj?
-z poliranjem imam kar nekaj izkušenj pa vendar katero pasto mi priporočate in kateri izdelek za zaščito polirane površine(vosek,..)?

Z mehaniko in navtiko imam kar nekaj izkušenj in mi to delo ni tuje, hočem pa da bo rezultat čimboljši in ker vem da vas je na forumu veliko strokovnjakov me zanimajo še vaša mnenja :D
Zahvaljujem se vam za odgovore in pomoč

LP
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Maj 22, 2012 12:00

Alge in školjke najlažje spraviš dol z lopatico, vendar takoj, ko dvigneš barko iz vode, predno se zasuši. Ko bo enkrat suho, boš imel precej več problemov. Vse skupaj spereš z vapom. Potem pobrusiš z brusnim papirjem, najlažje z vibracijsko-rotacijsko mašino. Ker se ti verjetno niti ne sanja kakšen antifouling je sedaj gor, je najboljše, da ga zbrusiš vsega dol. Potem zaščiti z epoksi primerjem, to je tudi zaščita proti osmozi. Nanesi dve roki. Kakšen antifouling boš dal, ti bodo povedali hlaponarji, jaz sem jadralec.
Predno brusiš, poskusi strojno spolirat gelcoat. Jaz uporabljam polir pasto 3M. Obstajajo različne granulacije.
To so moje izkušnje, morda ti bo še kdo dal kakšen nasvet.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » To Maj 22, 2012 19:32

Pozdravljen na forumu, fišrmen!
Glede na to, da si nov na forumu seveda ne moreš takoj videti in vedeti vsega, zato ti predlagam, da na temo antifoulinga in gelcoata uporabiš funkcijo "išči" (v zgornjem meniju) in vpiši ključne besede, ki te zanimajo. Boš presenečen nad številom zadetkov - o tem je namreč bilo res napisanega že ogromno... :wink:
Uživaj in deli z nami morjeplovske izkušnje, čau!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 22, 2012 21:36

Kratki uvod, ki ga je napisal MarjanT je dober začetek, nadaljevanje pa lahko - poleg iskanja z išči - najdeš recimo tudi v tejle temi - kamor najdeš povezavo tudi v prispevku v temi o zanimivih povezavah v delu foruma, ki se mu reče baza znanja.
Barke so na različnih mestih, kjer so različne okoliščine, kar zadeva obraščanje, in uporabniki imajo različne izkušnje z izdelki (in cenami) različnih znamk - in ni smotrno, da to tu ponavljamo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
fišrmen

OdgovorNapisal/-a fišrmen » Sr Maj 23, 2012 18:29

Hvala za use odgovore in linke, ki so zelo koristni. Sem našel veliko strani z veliko uporabnimi informacijami. :)
Malo sem raziskoval o različnih proizvajalcih past in AF in se ne morem odločit od katerega naj kupim. Kaj mi vi priporočate?
Antifouling:
-hempel hard racing
-internacional
http://www.navtikaceneje.si/sredstvo-pr ... 0-ml-belo/
-skippers
http://www.navtikaceneje.si/sredstvo-pr ... -ml-modro/
ali kakšen drug?
Polir pasta:
-Pai Boat
http://www.navtikaceneje.si/polirna-pas ... cut-500-g/
-Nauticlean
http://www.navtikaceneje.si/polirna-kre ... lean-1-kg/
-ali 3m(katera pasta od 3m)?
Zelo bom hvaležen za kakršnokoli koristo informacijo in odgovor! :D
Hvala LP
Uporabniški avatar
makica
Višji praporščak
Kraj: kamnik

AF

OdgovorNapisal/-a makica » Po Jul 16, 2012 14:09

Živjo vsem!
Vidim, da se razumete na raznorazne premaze in tudi jaz sem si že kaj pomagal s tem, kar ste napisali.
Rad bi na kratko nekaj vprašal glede tegale. Glede na stanje antivegetanitvnega premaza, posameznih črnih lis od koles prikolice na mojem čolnu, sem pred dvemi leti tudi jaz premazal mojega "revčka" po trebuhu (trupu). Skopiral sem si navodila s foruma, vprašal za nasvet ob nakupu barve in seveda pobarval podvodni del. Vse lepo in prav, čoln je bil lep, da sem bil kar malo ponosen.
Lani pa se mi je pred sezono pojavila na robu malo daljša temno rumena lisa (rob med podvodnim in nadvodnim delom plovila). Malo sem zadevo obrusil, se sicer spraševal od česa bi to bilo, a se nisem preveč sekiral.
Letos se je zadeva ponovila in sicer je bil ves čoln lisast. Malo zelenkast, rumenkast, skratka po trupu je izgledal kot en garjav pes. Škoda, da nisem prej slikal. S sinom sva ga namreč v soboto očistila. Omenjena zadeva gre sicer kar stran, a se je treba kar malo potruditi z gobo. Tudi voda in pena med drgnjenjem je zelenkasta.
Ali mi torej ve kdo povedati v čem je problem? Zakaj prej trup ni bil nikoli tak, zdaj pa čez zimo nastane vse lisasto. Po sezoni je bil enako očiščen kot prejšnja leta.
Uporabljal sem HEMPEL hard racing, pred nanosom sem cel trup obrusil, vmes sem naredil pavzo po navodilih. Če bi mel kdo kako vprašanje glede materiala, mislim, da imam zadevo še doma, ker nisem vsega porabil.
Vnaprej hvala za kak nasvet, odgovor.
Deluj tako, da bo maksima tvojega delovanja postala vsesplošni moralni zakon!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov