Vprašanja o strojniških rešitvah na čolnu!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

Vprašanja o strojniških rešitvah na čolnu!

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Če Jul 12, 2012 11:02

Pozdravljeni,

v zraku je neka nova ideja (dokaj realna) in to je začenjanje opremljanja nekega kalupa (stila Grašo cca. 5m) NOVEGA seveda. Takoj pred začetkom se porajajo vprašanja:

- namen je generalno obnoviti nek Volkswagnov diesel motor. Podrlo bi se vse do zadnjega vijaka, speskalo, barvalo, vstavilo nove srajčke, menjalo bate, ležaje, ... pač generalka+. In pred nabavo motorja vprašanje, ali bi bilo bolje imeti motor 1.6D s 55 ali 60 konjskimi silami ali bolje imeti 1.9TD motor z 90 ali 110 konjskimi silami. Vprašanje je le zaradi turbine in hlajenja le te. Ali bi taka turbina zdržala, glede na to, da v avtu rade gredo k vragu. Kako bi rečil hlajenje take avtomobilske turbine?

- kako pride menjalniški prenos za osovine? Ali ima kdo tak prenosnik na zalogi?

- kako veš določiti propeler pravih dimenzij?

še bodo vprašanja pred začetkom oz. pred sklenitvijo, da se lotimo projekta!

HVALA VSEM!
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Če Jul 12, 2012 11:36

Tak motor ne boš nikoli registriral na kapitanji. Včasih se je to dalo zdaj se pa ne da več. Edino če je slučajno bil že kdaj v pisan v register na kapitaiji. Drugače je pa bolje TD, kot navaden D.
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Če Jul 12, 2012 11:54

Pouprašaj nikolo teslo , on je dohtar za wv in eksperimente
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jul 12, 2012 11:57

čado a maš počitnice ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Če Jul 12, 2012 12:00

črešnje in breskve je pobral , zdaj se bo pa lotil delat :lol: :wink:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Jul 12, 2012 12:08

O jaa. Tole bo še zanimivo.

Papirjev pa Čado itak ne rabi, ker v italiji gre to vse brez problema :D :D
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Če Jul 12, 2012 13:32

@TEX sem vedel, da se boš kot inžinir strojništva priključil pogovoru z strokovnimi nasveti in ne boš sral z tvojimi večnimi bedarijami. Žal še ne gre za moj čoln, bom pa sodeloval pri prijateljih, če se bodo odločili za projekt! Za motor naj jebi bil problem, ker imajo od nekega 4 cilindričnega diesla papirje in številke, tako da bi se dalo v blok (ko bo itak že odprt in podrt) odtisnit te številke. V italiji mislim, da bi bil še večji problem kot pri nas.

Zame pa še ni čas žal za tako pasarco, mi gumica z yamaho 40 povsem odgovarja in služi svojemu namenu!

Drugače imam počitnice ja, hvala za skrb in zanimanje, žal me pa bolj kot ne boli k.... za češnje in breskve in podobna zelišča @pešekan!

@MitjaP je če se lotijo projekta, bo res zanimivo!
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Če Jul 12, 2012 13:34

Drugače pa @Tex, jaz sem si počitnice vsaj zaslužil....
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Jul 12, 2012 14:46

Pozdravljen Čado!

Je bilo že kar nekaj napisanega o "Marinizaciji motorjev".
Sam sem tudi imel v planu to delo.
Kot prvo, bi na tvojem mestu poklical g. Vidovič Braneta, 041-345-918. Dela pri klasifikacijskem zavodu Bureau Veritas v KP, glede možnosti registracije motorja.
Glede motorja pa tako. Najboljše je imet čisto navaden golfov motor. Brez elektronike in turbo polnilca. Če še te bo zanimalo kaj, imam kar nekaj literature o marinizaciji, v hrvaščini, še več pa v nemščini. Seveda gratis.
Če boš kaj rabil, javi.

LP
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » Če Jul 12, 2012 14:52

Z marinizacijo avtomobilskega motorja boš imel velike probleme z našo birokracijo, vsaj po informacijah katere sem sam zbiral. Najbolje je osebno stopit do "odgovorne" osebe in se na 4 oči z njim pogovorit. Telefonsko ne boš rešil ničesar. Drugi problem je dizelska črpalka katero je treba predelat. Če bi rabil motor kateri bi ves čas delal na višku moči bi ti tega ne bilo treba, tako pa je treba predelat regulator vrtljajev sicer se bo motor na čolnu obnašal tako kakor vrtna kosilnica ko poči tista šuštica na vplinjaču...
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Če Jul 12, 2012 20:08

No to je bilo vprašanje, katerega sem pozabil, kako deluje naftna črpalka oz, ali bi bilo pametno vgraditi tudi črpalko kar od avtomobila?

@antilone, seveda bomo potrebovali, vsak stavek pride prav, ti bom javil, ko bo stvar resna!

VSEM HVALA ZA NASVETE GLEDE HOMOLOGACIJE, kaj če bi stvar prijavil kot samogradnjo tudi ne bi šlo gladko skozi kajneda?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jul 12, 2012 21:45

Sem ti še sem prekopiral odgovor, ki 100% paše tvojemu vprašanju.
Pri vseh dizlih je potrebno pri predelavi potrebno predelati visokotlačno črpalko z vse režimskim regulatorjem, ki skrbi, da so obrati konstantni glede na položaj gasa. V avtu ima gas funkcijo navora in obrati se ob neobremenjenem motorju dvignejo.
NIKAKOR ni primeren TDI motor zaradi previsoke temperature turbine.

Mariniziran motor pride v poštev samo, če že posedujete barko s takim motorjem in bi ga le zamenjali z starim. Drugače pa se tega ne da več registrirat, kar je popoln nonsens saj preferirajo novejše motorje s skupnim visokotlačnim vodom (common rail), ki je vse prej kot ekološki, ko prejme parkrat "kvalitetno" gorivo. To bodo še veselice glede tega in dober golf bo še zmeraj veliko lepše in zanesliveje deloval ob samo kanček večjem onesnaževanju, če primerjamo isto kubaturo. Katalizatorji pa tako ali tako niso za na plovilo zaradi previsoke temperature in sedaj res ne vem čemu vse te kolobocije glede nekih predpisov.

Imam mariniziranega golfa1,6D v jadrnici 12m s katerim sem zelo zadovoljen. Niti pod razno ga ne zamenjam za kakšnega Yanmarja, ki so bili, ko sem še iskal primeren motor, v bistvu predelana "traktorska" Kubota, Volvo penta pa je bil takrat še sinonim za okvare, hrupno delovanje, požrešnost...ne hvala in to za ceno spodobnega osebnega vozila. Odločitev ni bila težka. Mariniziral sem golfa.

Sedaj po 1300 urah in več kot petih letih lahko samo potrdim, da sem se pravilno odločil.

BISTVENE PREDNOSTI GOLFA 1,6D:

- MAJHNA PORABA: 2,41 l/h Povprečje na več kot 1000ur pri 6,3 vozla potovalne hitrosti.

- MIREN TEK: motor deluje tiho v celem režimu obratov. Dodal sem dodatno težo na vztrajnik zaradi mirnega teka v ekstremno nizkih obratih. Le pri novih Yanmarih sem opazil tako miren tek. Volvo Penta ima preveč vibracij v nižjih obratih vsaj na plovilih na katerih sem bil jaz.

- JE IZREDNO TIH: Tukaj je Yanmar najbližje, vendar je moj golf še vedno tišji. Volvo penta, Lombardini in še nekaj drugih so veliko glasnejši.

- VZDRŽEVANJE je zelo enostavno in poceni. Tega verjetno ne rabim posebej komentirat saj mi servisira motor avto mehanik, manjša opravila kot je menjava olja in podobno pa opravljam sam.

V praksi sem videl, da noben doma mariniziran motor ni bil zanemarjen za razliko od tovarniških, tako da imam zares zelo velike pomisleke o umesnosti tako strogih predpisov, ki predpisujejo nekaj, kar je neizvedljivo. Emisije motorjev na plovilih bodo vedno višje, že zaradi tega, ker ne moremo direktno prenesti visokotemperaturne tehnologije katalizatorjev na plovila. V tem je "catch", če tega ni, potem je dober, vzdrževan DOMA mariniziran golf ravno toliko dober ali slab, če hočete, kot zanemarjen tovarniški motor z CE (sumljivo) oznako.

Predpisi naj bi predpisovali način, da bo nekaj prav narejeno ne pa, da ubijajo ustvarjalnost in razvoj. Osebno to jemljem tudi kot kratenje mojih pravic. Kljub temu upam, da se bo našlo še kaj entuziastov, ki bodo marinizirali motor.

Ostalo boš našel tukaj...
Lep Pozdrav
Nikola Tesla

Slika
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jul 12, 2012 22:59

Čado,sprašujem te če imaš počitnice,ker ti zopet hodijo neumne ideje po mislih ( verjamem,da si jih zaslužil, saj si pridno hodil na izpite )!
Vsi vemo kakšni so tvoji projekti... ponavadi žal nedokončani in nedelujoči ;) . . .
Lepo bi bilo, če bi res enkrat speljal kako stvar do konca... veliko nas je tu, ki ti lahko pomagamo, ampak na koncu ti itak veš več od ostalih...
Bolje bi bilo, da si kupiš še en "nevidni laks" in greš lovit ribe tja nekam na sredo kvarnerja... ;) ( pridem mimo in ti pripeljem pivo ) :wink:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jul 12, 2012 23:53

Hja, tole je res blesavo, da nam ne dovolijo marinizacije...
Vseeno pa je to mogoče dobro, pa ne na račun izpustov, saj so tam motorji čisto dobri, vendar na račun tega, da vsak nekaj packa po motorju, pa čeprav nima pojma! Seveda je marsikateri samograditelj in marinizator motorja to naredil zelo skrbno, vendar pa je marsikdo tudi spacal skupaj zelo na hitro...

Glede motorjev brez in s turbino pa je tako, da bi jaz osebno TAKOJ PREPOVEDAL proizvodnjo vseh diesel motorjev, ki so brez turbine! To nima niti v avtu, niti v barki kaj iskat!!! To je tehnologija iz pred 2. svetovne vojne, ki je ZELO požrešna in po porabi blizu bencinskim motorjem... Marinizacija turbinskih motorjev ni noben bav-bav, je pa res, da je malce težje. Vsi diesli za v barke so danes marinizirani traktorji ali avtomobilski motorji, nekje nad 70 KM pa so tudi vsi s turbino! Zraven sodi OBVEZNO tudi intercooler hlajen z morsko vodo, ki ga nekatere URADNE PACKARIJE podjetij, ki se ukvarjajo z marinizacijo NIMAJO! Take bi tudi nekam privezal in mučil par dni, da se malo spomnejo osnovnega znanja termodinamike in plinske enačbe... :evil:
Glede Golfa 1.6D, se strinjam, da je super motor, njegova šibka točka je blesavo postavljena vodna črpalka, na kateri jermen VEDNO malo drsi... To je NT kar dobro rešil z dvojnim jermenom, kar mislim, da daje rezultat brez drsenja, še vedno pa so jermeni hitro raztegnjeni in jih je potrebno dotegnit... Na teh motorjih so nekateri med alternator in vodno črpalko dodali še eno jermenico (napenjalec) na nasprotno stran jermena, ki je povečal kot ubira na vodni črpalki...
Glede porabe je tale Golf zagotovo precej šparoven, je pa res, da bi podoben motor s turbino pokuril nekje 20% manj... Ne vem zakaj ni nihče mariniziral tega motorja iz Golfa TD...?
Glede predelave Bosch pumpe ali podobne visokotlačne črpalke je to malce preveč paniciranja! Res je, da na težkem deplasmanskem plovilu, kot je recimo jadrnica to zagotovo koristi, da je regulator črpalke od "traktorja", ki daje konstantne vrtljaje, na vseh ostalih plovilih pa je to popolni "bull shit", ki ga prodajajo nekateri. Črpalke nima smisla predelovati, popolna izguba časa in denarja... Tudi vsi bencinski motorji so brez regulatorja in še kako dobro delujejo v barkah, pa se nobeden nič ne zaganja... Tudi vsi izvenkrmni so brez, pa vsi lepo porivajo tako jadrnico, kot pasaro, kot tudi gliser... Torej, ne nasedat neumnostim!

M2C... :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 13, 2012 07:17

Admin z vsem se strinjam, kar si napisal ampak vserežimski regulator za izpodrivno in polizpodrivno plovilo je nuja, saj moraš drugače pri plovbi nenehno popravljat gas. Enkrat skoraj crkne, po valu navzdol pa se zažene v obrate. Za gliserje pa tvoja trditev absolutno drži, tam ne rabiš regulirat obratov saj se upor in posledično navor motoja ne spreminja dosti, nikakor pa ne toliko kot pri deplasmanskih plovilih.

Glede turbine je pa zadeva taka. Motorni prostor na plovilh je relativno majhen in pri deplasmancih vedno zaprt v neki luknji. Zračenje je večinoma omejeno na prisilno zračenje. V jadrnici pa so okoli motornega prostora kabine in je zelo problematično dobro toplotno izolirat stene. Turbine se ne sme hladiti in tako imaš sredi majhnega motornega prostora enormen grelec, ki skoraj žari. Temperatura izpušnih plinov se giblje od 600°C naprej (v plovilih !!!).
Sem plul že na tovarniških plovilih, kjer je bilo spanje v zadnjih kabinah poleti taka muka, da še takega entuziasta mine.

S tehničnega vidika pa se strinjam, da bi bila poraba manjša, vendar pri tako malih obratih (2000 obr/min) na katerih delovni motor deluje opazne razlike ne bi bilo. Teoretično le do max 7% pri isti prostornini in delovnih pogojih. Je pa res, da je zaradi višjega tlaka in temperature zgorevanje čistejše.
LP NT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov