Tomos 18 hlajenje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

juremb
Praporščak

Tomos 18 hlajenje

OdgovorNapisal/-a juremb » Če Avg 23, 2012 15:25

Zdravo,

porihtal sem si motor Tomos18, pa se mi zdi da je kontrolni curek malo šibek. Bral sem da bi naj teklo kot iz pipe ampak pri nas iz pipe precej bolj teče kot iz mojega Tomosa :) Povejte tisti, ki ste že tak motor imeli če je ok.
Je pa menjana šalčka in impeler, pa nov termostat je not. Kanale sem tudi spihal...

http://www.youtube.com/watch?v=0w96UMJx ... e=youtu.be

Ja, mešanica je malo premočna. Problem ja zadet če delaš samo 1 liter :)
Hvala.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Avg 23, 2012 15:36

He, he... pravi ekološki motorček za po Bodenseeju :twisted:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Avg 23, 2012 18:12

Možno je, da si narobe obrnil pregrado med pokrovom črpalke in samo črpalko, ali pa si slabo vtaknil cev vode v dosed v bloku.

Po ogledu videa vidim, da še kar teče, ni neke večje panike. Motor naštelaj, preveč ti trese v prostem teku. Pravilno naštelaj zmes zraka in goriva (vijak za zrak mora biti odvit za en obrat), poglej, če je predvžig v redu nastavljen - servisna navodila imaš na forumu. Je pa vojna izvedba, kul. :D
Bojan5
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Če Avg 23, 2012 23:06

Tekel je neobremenjen motor, pa lepo teče hladilni curek ven. Brez skrbi ga montiraj na čoln in naaa moooorje!
Če te še skrbi. Naj se nekdo od članov posadke, ki je videl KAKO šprica ven na mestu, da ima občutek, pri polnem plinu in obremenjenem motorju potrudi pogledat. Samo, da ti ne pade ven!

Edino fine nastavitve pa še manjkajo. Ne SME tolko cukati in otresati! Gre bolj za porabo kot obrabo.

Vozil sem 2 18ki in vem kaj govorim. Termostat odpre na polno šele pri polni temperaturi, katere pa s "praznim" turiranjem ne dosežeš.

TOMOS je DRUGAČEN.
TOMOS je še danes, trdim, "mercedes" v savojem razredu.

:oops: pa sem spet sprožil vojno.

Neeeeeeeeeeee me tepst sej bom priden :D. Tud v Merca samo še 2taktol dajem.

Če gre pa Merc na dno pa vem kater motor BOM kupil. T-18!
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
juremb
Praporščak

OdgovorNapisal/-a juremb » Pe Avg 24, 2012 08:02

Ok, hvala. Pa trenutno sta še stari svečki, vsaka drugačna, pa vžiga in vplinjača še nisem nič nastavil. Potem bo verjetno boljše, ampak mislim, da že zdaj zelo lepo teče...

Aja, pa ni vojaška izvedba, samo jaz sem ga tak pobarval, da je kao v stilu izvenkrmnih motorjev iz petdesetih... Mogoče malo zgrešeno, ampak zdaj je kar je.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Avg 24, 2012 08:17

he, he, si pa zadel. Zdaj pa poglej original vojaško izvedbo:

http://postimage.org/image/2bdvzr9ac/
juremb
Praporščak

OdgovorNapisal/-a juremb » Pe Avg 24, 2012 08:34

:D
No, moj ma vsaj bel pokrov..
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Tomos 18 hlajenje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Sep 21, 2012 16:54

juremb napisal/-a:Zdravo,

porihtal sem si motor Tomos18, pa se mi zdi da je kontrolni curek malo šibek. Bral sem da bi naj teklo kot iz pipe ampak pri nas iz pipe precej bolj teče kot iz mojega Tomosa :) Povejte tisti, ki ste že tak motor imeli če je ok.
Je pa menjana šalčka in impeler, pa nov termostat je not. Kanale sem tudi spihal...

http://www.youtube.com/watch?v=0w96UMJx ... e=youtu.be

Ja, mešanica je malo premočna. Problem ja zadet če delaš samo 1 liter :)
Hvala.

Živjo glede curka vode je za te obrate ok.,pri večjih obratih je nekoliko močnejši,če si menjal šalčko in impeler.V slučaju da ni močnejšega curka pri višjih obratih,imaš pa lahko že načet (počen,preparel)škorenj,ki je pod bočnimi pokrovi pod motorjem,ali pa prežgano gumi tesnilo na alu. cevki,gre od impelerja do vstopa le te v blok motorja.Ravno na tem mestu je tudi izpuh motorja,ki se meša z povratno vodo,ki gre v izpuh skozi propeler.V obeh primerih je treba motor sneti s podnožja in podreti spodnji del.
mašinfirer
juremb
Praporščak

OdgovorNapisal/-a juremb » Pe Feb 01, 2013 22:03

Zdravo,
v jeseni sem potem s tem motorjem šel na eno hitro probno vožnjo na Dravo. Bil sem kar presenečen, ker je letelo ko strela, ampak pojavil se je tudi en problem.
Po cca 3 minutah glisiranja na ful gasu je začel čoln izgubljati hitrost. Enostavno je upočasnil...potem sem malo spustil gas in vozil počasi, nato sem ga spet dal do konca in je spet letelo. To se je ponovilo ene trikrat.

Vem, da boste zdaj predlagali, da se je motor pregrel in zato izklopil en cilinder, ampak meni se ni zdelo kot da leti samo po enem cilindru. Bi pričakoval da se to sliši, da začne bolj neenakomerno tečt.

Je možno, da je kriva postavitev motorja, ki je verjetno prenizko? Motor sem moral imet natriman do konca naprej, tako da je tiščal premec čolna dol-drugače se je čoln preveč dvigoval.

Rad bi to zdaj rešil pred začetkom sezone...

Slika
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Feb 01, 2013 22:20

Najprej poravnaj kavitaijsko ploščo z dnom čolna potem bo dobil trim svojo pravo vlogo. glede izgube obratov bi pa js reko da mu primanjkuje goriva na ponem gasu. Lahko je umazanija v uplinjačih, slaba membrana na črpalki, pokvarjena "kugla" za ročno črpanje, razpokana cev in ti vleče "faušluft" ali pa je težav v rezervoarju.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Feb 01, 2013 22:22

Z izklopljenim cilindrom čoln ne bi več glisiral. Koliko obratov je izgubil, je kaj cukal ? Lahko imaš problem z elektroniko, ki malo prekinja in motor izgublja moč. Nekako se mi zdi, da ni gorivo, ker bi začel prej cukati in ne šele čez tri minute. Bencinsko pumpo lahko izločiš tako, da ročno pumpaš gorivo, ko izgublja moč. Če neha, je pumpa.
Nazadnje spremenil Piki, dne Pe Feb 01, 2013 22:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Feb 01, 2013 22:31

juremb napisal/-a:Zdravo,
v jeseni sem potem s tem motorjem šel na eno hitro probno vožnjo na Dravo. Bil sem kar presenečen, ker je letelo ko strela, ampak pojavil se je tudi en problem.
Po cca 3 minutah glisiranja na ful gasu je začel čoln izgubljati hitrost. Enostavno je upočasnil...potem sem malo spustil gas in vozil počasi, nato sem ga spet dal do konca in je spet letelo. To se je ponovilo ene trikrat.

Vem, da boste zdaj predlagali, da se je motor pregrel in zato izklopil en cilinder, ampak meni se ni zdelo kot da leti samo po enem cilindru. Bi pričakoval da se to sliši, da začne bolj neenakomerno tečt.

Je možno, da je kriva postavitev motorja, ki je verjetno prenizko? Motor sem moral imet natriman do konca naprej, tako da je tiščal premec čolna dol-drugače se je čoln preveč dvigoval.

Rad bi to zdaj rešil pred začetkom sezone...

Lep pozdrav Rekel bi tkole glisiranje po slatki vodi je mal drugače kot po morju.Na morju čoln prej zglisira kot na reki in se tudi drugače obnaša.Stakšnim trimanjem da špica rine dol siurno ni ok.Treba je dvignit motor za kašno luknjo gor,čeprav je na reki drugače kot na morju.Glede pešanja moči,da nekej časa gre ,pa ne,pa spet gre,je lahko dotok goriva,oddušnik na rezervoarju je zaprt ali pa zamašen,ker se ustvarja podtlak in pumpa na vleče dovolj goriva,u tem primeru bi se vidl da je tudi pumpico potegnil skupej.Kaj pa membrana na črpalki.Verjetno je še prva.In z leti otrdi,da komej diha.Pa spoj med rezervarjem in motorjem,da tam ne rosi,ker pol potegne tam zrak.Pa še nekej.Poglej sesalno cev v rezervoarju,ta ki vleče bencin,ponavadi rada poči ali pa je ohlapna in se meša zrak z gorivom.Vodna črpalka pa mora metat vodo tudi v prostem teku,le da malo manj kot pod gasom.

Slika
mašinfirer
juremb
Praporščak

OdgovorNapisal/-a juremb » Pe Feb 01, 2013 22:36

Čoln je 3,4m dolg, relativno lahek jezerski čoln iz mahagonijeve vezane plošče.
Več o čolnu tukaj: http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight=

Saj je nehal glisirat. Obnašal se je tako, kot da bi spustil gas približno na eno tretjino. Cukal ni.
Cev in pumpica sta nove, uplinjač očiščen, gorivo sveže, ampak možno bi bilo da mi vleče zrak na spoju cevi z motorjem, ker se mi zdi ta bolj rahel-malo miga...
Membrane v črpalki nisem menjal, bi pa jo z veseljem, če bi vedel kje se dobi?
Bom tudi pregledal komplet napeljavo goriva....

Kakšne rešitve pa obstajajo za dvignit motor? Bo treba nekaj čarat z inox pločevino in lesom?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Feb 01, 2013 22:44

Potem bi lahko bil tudi izklop cilindra. Kaj si počel okoli vodne črpalke in termostata, si čistil kanale v bloku ? Motor, ki mu manjka goriva cuka, ne pa da vleče enakomerno, kot bi vozil le s tretjino plina ? Ni nujno, da bi na enem cililndru tresel, verjetno edino v prostem teku.

Motijo me te tri minute. Motor, ki ima problem z gorivom, bi izgubil moč takoj, ko bi dal poln plin. Kot sem rekel, lahko je tudi elektronika in ti občasno izklopi en cilinder. To bi se lahko zgodilo tudi zaradi termostikala, ki bi prešel v stik in izklapljal en cilinder, kot to dela v primeru pregrevanja (vedno izklaplja gornji cilinder).
Nazadnje spremenil Piki, dne Pe Feb 01, 2013 22:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Feb 01, 2013 22:47

Naš merc je sam znižal obrate in moč ko mu je primanjkovalo goriva... potem si spustil gas na polovico malo peljal in je šel spet na polno en čas...
Glede višanja krmne stene je dost odgovorov in rešitev na forumu. Odvisno za koliko in kakšna je krmna stena...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov