Koliko procentna mešanica
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Pri navtiki sem dokaj bos.
Bi pa glede olja povedal takole.
Najkvalitetnejša olja za 2T, ki jih uporabljamo v dirkaskem sportu so
Agip 2T Racing, Motul 800 2T in pa Silkolene Fucs Race, To so proizvajalci olj, razna Husquarna, Stihl pa so rebrand olja od nekega proizvajalca.
Verjetno tudi Evinrude, suzuki itd... nimajo lastne proizvodje olj (ne vem, zgolj ugibam).
Nasteta olja so vsa sintetična olja. Recimo v motorju delamo od 2-3% mešanico, vendar je treba upoštevati, da se ti motorji vrtijo do 17-18.000 obratov/min. Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi to, da so dirkaškii motorji pri delovanju nad 15.000 rpm popolnoma suhi(premalo zmesi za optimalno mazanje) pa ne crkne. Zakaj? O tem lahko kaj napisem, ce ima kdo zeljo...
No, hotel sem povedati, da so moderna olja zdaj izredno učinkovita, torej ne gre pretiravati z njimi, saj se dela potem prevec saj in učinkovitost motorja se precej zmanjsa.
Slaba olja se ne mešajo dobro z gorivom in se rada izločujejo v karterju predno dosežejo izgorevalno komoro. Torej niso učinkovita in tudi "svinjajo" karter...
Jaz bom(ce bom kupil zdaj 2T motor) uporabljal Silkolena, ker najlepse izgoreva skupaj z bencinom. Pa se za 10€ se ga da dobiti.
Redne cene teh olj dosegajo 20e, torej so dobra, saj v tej ceni ni stroška "branda" proizvajalca motorja.
Bi pa glede olja povedal takole.
Najkvalitetnejša olja za 2T, ki jih uporabljamo v dirkaskem sportu so
Agip 2T Racing, Motul 800 2T in pa Silkolene Fucs Race, To so proizvajalci olj, razna Husquarna, Stihl pa so rebrand olja od nekega proizvajalca.
Verjetno tudi Evinrude, suzuki itd... nimajo lastne proizvodje olj (ne vem, zgolj ugibam).
Nasteta olja so vsa sintetična olja. Recimo v motorju delamo od 2-3% mešanico, vendar je treba upoštevati, da se ti motorji vrtijo do 17-18.000 obratov/min. Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi to, da so dirkaškii motorji pri delovanju nad 15.000 rpm popolnoma suhi(premalo zmesi za optimalno mazanje) pa ne crkne. Zakaj? O tem lahko kaj napisem, ce ima kdo zeljo...
No, hotel sem povedati, da so moderna olja zdaj izredno učinkovita, torej ne gre pretiravati z njimi, saj se dela potem prevec saj in učinkovitost motorja se precej zmanjsa.
Slaba olja se ne mešajo dobro z gorivom in se rada izločujejo v karterju predno dosežejo izgorevalno komoro. Torej niso učinkovita in tudi "svinjajo" karter...
Jaz bom(ce bom kupil zdaj 2T motor) uporabljal Silkolena, ker najlepse izgoreva skupaj z bencinom. Pa se za 10€ se ga da dobiti.
Redne cene teh olj dosegajo 20e, torej so dobra, saj v tej ceni ni stroška "branda" proizvajalca motorja.
V t18 sem skozi dajal 2% TC-W3 olja, in zaradi tega v 15 letih uporabe ni blo nikol težav. Ko je zaradi obrabljenosti začel ropotat eden od ojničnih ležajev in je Jurca odprl motor, ni mogu verjet da so bati skoraj kot novi.
Kot že napisano v tej temi, je pri evinrudu bilo veliko uničenih motorjev ko so jih na 1% laufali. Tako da js bi zaradi varnosti dajal 2%. Je pa seveda precej odvisno od kvalitete olja.
Mene bi zanimalo.
LP
Kot že napisano v tej temi, je pri evinrudu bilo veliko uničenih motorjev ko so jih na 1% laufali. Tako da js bi zaradi varnosti dajal 2%. Je pa seveda precej odvisno od kvalitete olja.
Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi to, da so dirkaškii motorji pri delovanju nad 15.000 rpm popolnoma suhi(premalo zmesi za optimalno mazanje) pa ne crkne. Zakaj? O tem lahko kaj napisem, ce ima kdo zeljo...
Mene bi zanimalo.
LP
kasaudio napisal/-a:V t18 sem skozi dajal 2% TC-W3 olja, in zaradi tega v 15 letih uporabe ni blo nikol težav. Ko je zaradi obrabljenosti začel ropotat eden od ojničnih ležajev in je Jurca odprl motor, ni mogu verjet da so bati skoraj kot novi.
Kot že napisano v tej temi, je pri evinrudu bilo veliko uničenih motorjev ko so jih na 1% laufali. Tako da js bi zaradi varnosti dajal 2%. Je pa seveda precej odvisno od kvalitete olja.Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi to, da so dirkaškii motorji pri delovanju nad 15.000 rpm popolnoma suhi(premalo zmesi za optimalno mazanje) pa ne crkne. Zakaj? O tem lahko kaj napisem, ce ima kdo zeljo...
Mene bi zanimalo.
LP
Kateri letnik je bil tvoj T 18 ? Tisti z belimi pokrovi so imeli original MAHLE blok, tam nekje do št. motorja 15 000, oziroma do letnika 1981. Serije s številko preko 20 000 (sivi pokrovi) so imeli blok izdelan v Tomosu (kopija Mahle), kjer so se bati in cilindri zelo obrabljali, imeli naj bi celo jajčaste cilindre. Firma Mahle naj bi Tomosu celo sodno prepovedala delati te bloke in to je bil konec teh motorjev. Ti motorji naj bi že po 200 urah izgubili kompresijo. To mi je povedal nek hrvaški serviser, ki je dal skozi goro Tomosov na Reško - Kvarnerskem področju.
Ja, sej Tomos je še vedno odtisnil gor znak Mahle, samo original pa ta blok ni bil več. No važno, da je deloval tako kot je treba.
Ja deloval je brezhibno. Samo nekaj vseeno ne drži pri trditvi tistega serviserja, da zgubijo kompresijo po 200 urah. Js sem jih naredu preko 1500 in ne vem kolk prejšnji lastnik.
Ko sem motor kupil, je bil v kar klavrnem stanju; prodal sem ga po 15 letih dražje kot sem plačal zanj.
Vsako sezono sem naredil 100-120 ur.
Vse, kar sem v 15ih letih zamenjal na motorju (poleg potrošnega materiala, kot so tesnila in impeler) so bili ojnični ležaji, ki so bili dejansko iztrošeni in batni obročki, ki so bili menjani zaradi boljšega občutka. Ležaje in batne obročke sem menjal po 12-ih letih uporabe.
Blok (in celoten motor) je bil temno modre barve (prašno barvan). Blok in bati so bili po besedah Jurce v odličnem stanju. Tudi motor je vedno enako močno vlekel. Nikdar nisem imel občutka da bi oslabel.
Blok (in celoten motor) je bil temno modre barve (prašno barvan). Blok in bati so bili po besedah Jurce v odličnem stanju. Tudi motor je vedno enako močno vlekel. Nikdar nisem imel občutka da bi oslabel.
Naletel sem na nekaj forumov, kjer so pametovali glede mešanice za dvotaktne motorje, procentov, količine olja in podobno. Sam sem, ko sem delal mešanico za motor (recimo 2%), vedno na recimo 20l bencina dodal 4 dcl olja. Nekateri v tem primeru kot 2 % mešanico razumejo 19,6 l bencina in 4dcl olja. Če nimam prav, imam srečo, da nisem uničil kakega mopeda, izvenkrmnega motorja, ki sem ga imel. Skratka, vedno je vse delovalo kot mora. Kako "mešate" vi ?
Nazadnje spremenil Piki, dne Po Sep 24, 2012 17:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti