Koliko procentna mešanica

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Feb 06, 2011 11:11

Pri navtiki sem dokaj bos.
Bi pa glede olja povedal takole.
Najkvalitetnejša olja za 2T, ki jih uporabljamo v dirkaskem sportu so
Agip 2T Racing, Motul 800 2T in pa Silkolene Fucs Race, To so proizvajalci olj, razna Husquarna, Stihl pa so rebrand olja od nekega proizvajalca.
Verjetno tudi Evinrude, suzuki itd... nimajo lastne proizvodje olj (ne vem, zgolj ugibam).
Nasteta olja so vsa sintetična olja. Recimo v motorju delamo od 2-3% mešanico, vendar je treba upoštevati, da se ti motorji vrtijo do 17-18.000 obratov/min. Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi to, da so dirkaškii motorji pri delovanju nad 15.000 rpm popolnoma suhi(premalo zmesi za optimalno mazanje) pa ne crkne. Zakaj? O tem lahko kaj napisem, ce ima kdo zeljo...
No, hotel sem povedati, da so moderna olja zdaj izredno učinkovita, torej ne gre pretiravati z njimi, saj se dela potem prevec saj in učinkovitost motorja se precej zmanjsa.
Slaba olja se ne mešajo dobro z gorivom in se rada izločujejo v karterju predno dosežejo izgorevalno komoro. Torej niso učinkovita in tudi "svinjajo" karter...

Jaz bom(ce bom kupil zdaj 2T motor) uporabljal Silkolena, ker najlepse izgoreva skupaj z bencinom. Pa se za 10€ se ga da dobiti.
Redne cene teh olj dosegajo 20e, torej so dobra, saj v tej ceni ni stroška "branda" proizvajalca motorja.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Feb 07, 2011 07:15

Sem imel tomose in če jim daš preveč olja je potem problem z izgorevanjem in se vse maši. Če mu daš 2% dobrega olja bo letelo in letelo. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Po Feb 07, 2011 11:12

Imam yamaho 40 letnik 1981 in na motorju piše 1:100. Olja vlijem toliko da je mešanica cca. 1,2-1,4%. Uporabljam yamalube olje od yamahe in motor dela ko urca. Če boš tako naredil neboš nič sfalil, daj tam malenkost več kot 1% pa bo ok.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Feb 07, 2011 17:33

V t18 sem skozi dajal 2% TC-W3 olja, in zaradi tega v 15 letih uporabe ni blo nikol težav. Ko je zaradi obrabljenosti začel ropotat eden od ojničnih ležajev in je Jurca odprl motor, ni mogu verjet da so bati skoraj kot novi.

Kot že napisano v tej temi, je pri evinrudu bilo veliko uničenih motorjev ko so jih na 1% laufali. Tako da js bi zaradi varnosti dajal 2%. Je pa seveda precej odvisno od kvalitete olja.

Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi to, da so dirkaškii motorji pri delovanju nad 15.000 rpm popolnoma suhi(premalo zmesi za optimalno mazanje) pa ne crkne. Zakaj? O tem lahko kaj napisem, ce ima kdo zeljo...

Mene bi zanimalo.

LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Feb 07, 2011 17:50

kasaudio napisal/-a:V t18 sem skozi dajal 2% TC-W3 olja, in zaradi tega v 15 letih uporabe ni blo nikol težav. Ko je zaradi obrabljenosti začel ropotat eden od ojničnih ležajev in je Jurca odprl motor, ni mogu verjet da so bati skoraj kot novi.

Kot že napisano v tej temi, je pri evinrudu bilo veliko uničenih motorjev ko so jih na 1% laufali. Tako da js bi zaradi varnosti dajal 2%. Je pa seveda precej odvisno od kvalitete olja.

Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi to, da so dirkaškii motorji pri delovanju nad 15.000 rpm popolnoma suhi(premalo zmesi za optimalno mazanje) pa ne crkne. Zakaj? O tem lahko kaj napisem, ce ima kdo zeljo...

Mene bi zanimalo.

LP

Kateri letnik je bil tvoj T 18 ? Tisti z belimi pokrovi so imeli original MAHLE blok, tam nekje do št. motorja 15 000, oziroma do letnika 1981. Serije s številko preko 20 000 (sivi pokrovi) so imeli blok izdelan v Tomosu (kopija Mahle), kjer so se bati in cilindri zelo obrabljali, imeli naj bi celo jajčaste cilindre. Firma Mahle naj bi Tomosu celo sodno prepovedala delati te bloke in to je bil konec teh motorjev. Ti motorji naj bi že po 200 urah izgubili kompresijo. To mi je povedal nek hrvaški serviser, ki je dal skozi goro Tomosov na Reško - Kvarnerskem področju.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Feb 07, 2011 23:55

Svojega tomosa sem kupil rabljenega, bil pa je letnik 1989. Mel pa je srebrn pokrov, na bloku pa je pisalo MAHLE. In mislim da je bil pravi mahle. Sicer pa še danes laufa, upam da ga sedanji lastnik pazi tako kot jaz.

Upam da bo etec zdržal vsaj pol ur tomosa...
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Feb 08, 2011 09:09

Ja, sej Tomos je še vedno odtisnil gor znak Mahle, samo original pa ta blok ni bil več. No važno, da je deloval tako kot je treba.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Feb 08, 2011 10:25

Ja, sej Tomos je še vedno odtisnil gor znak Mahle, samo original pa ta blok ni bil več. No važno, da je deloval tako kot je treba.

Ja deloval je brezhibno. Samo nekaj vseeno ne drži pri trditvi tistega serviserja, da zgubijo kompresijo po 200 urah. Js sem jih naredu preko 1500 in ne vem kolk prejšnji lastnik.

Ko sem motor kupil, je bil v kar klavrnem stanju; prodal sem ga po 15 letih dražje kot sem plačal zanj.

Vsako sezono sem naredil 100-120 ur.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Feb 08, 2011 10:56

Uf, to je pa kar veliko. Kaj si pa moral vse zamenjati ? Je bil blok (nikasil v cilindrih) še v dobrem stanju ? Najslabše so bile baje zadnje serije, ki so imele črn, ne plavi blok.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Feb 08, 2011 12:09

Vse, kar sem v 15ih letih zamenjal na motorju (poleg potrošnega materiala, kot so tesnila in impeler) so bili ojnični ležaji, ki so bili dejansko iztrošeni in batni obročki, ki so bili menjani zaradi boljšega občutka. Ležaje in batne obročke sem menjal po 12-ih letih uporabe.

Blok (in celoten motor) je bil temno modre barve (prašno barvan). Blok in bati so bili po besedah Jurce v odličnem stanju. Tudi motor je vedno enako močno vlekel. Nikdar nisem imel občutka da bi oslabel.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Sep 24, 2012 14:30

Naletel sem na nekaj forumov, kjer so pametovali glede mešanice za dvotaktne motorje, procentov, količine olja in podobno. Sam sem, ko sem delal mešanico za motor (recimo 2%), vedno na recimo 20l bencina dodal 4 dcl olja. Nekateri v tem primeru kot 2 % mešanico razumejo 19,6 l bencina in 4dcl olja. Če nimam prav, imam srečo, da nisem uničil kakega mopeda, izvenkrmnega motorja, ki sem ga imel. Skratka, vedno je vse delovalo kot mora. Kako "mešate" vi ?
Nazadnje spremenil Piki, dne Po Sep 24, 2012 17:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Sep 24, 2012 14:38

Tako kot ti.
Saj se ne gleda da vsebuje 20 litrov 2 procenta ampak da je cela zmes dvoprocentna.Saj na kantici lepo piše 50l -> 1l ne 49l -> 1l ali nekaj takega
Kakorkoli to je tako mala razlika da nima smisla se s tem obremenjevati.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Sep 24, 2012 14:57

Ja, saj ta teorija ne pije vode, vedno se je reklo mešanica 50:1 (2% olja), pomeni, da na 50 l bencina dodaš liter olja, ne da 50 l mešanice pri 2% vsebuje liter olja. To slednje je zame 49 litrov bencina in liter olja, torej 49:1.
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » Po Sep 24, 2012 19:23

meni je rekel bivši serviser na Tomosu v pokoju,
za T 4 in T 18 naj dajem 4 % mešanico. malo bo dimilo in zamazalo svečke ma nikoli ti ne bo zaribalo, mešam z oljem OMW - 2T-M in ni problemov
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Sep 24, 2012 19:30

Po dolgoletni uporabi Tomosovih motorjev menim, da 4 % mešanica s kvalitetnim oljem ni potrebna, ker toliko olja ne zgori v celoti in samo paca motor.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti