KURILNO OLJE-PELETI

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Jan 10, 2013 20:53

bsc46 napisal/-a:
DR.E napisal/-a:Fanjte,

pri zagonu kotlov se nastavijo neki osnovni parametri, ki so v osnovi podani, vsak serviser jih nastavi na podlagi delovanj kotla ob zagonu. Če zamenjate pelete je treba postavitvi parametre.

Je pa res, da je v peletih ves drek, ki ostaja na žagah in v silosih od predelave farmske hrane.

ČE potrebujete kak nasvet vam lahko priskočim na pomoč.

No, čisto v vseh peletih pa ni dreka. Ne tako nasplošno govorit.
Imajo tudi slov.proizvajalci zelo kakovostne pelete, predvsem pa čiste če razumeš kaj hočem povedat.

Ja...ja...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
gabr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gabr » Pe Jan 11, 2013 07:02

Probal že veliko pelet različnih proizvajalcev. Še najbolje oziroma so najboljši peleti iglavcec. Najmanj odpadka in največji izkoristek. Ravno tako ni žlindre in nepotrebnih blokad. Sicer so nekoliko dražji vendar so res top. Načeloma pa drži podatek, bolj beli boljši so.
TEST: pelet vrzi v vodo kateri se mora potopiti in po nekaj časa se razpusti. Vse kar ostane na dnu kozarca je sranje.....

http://www.peleti.com/ prva dobra dobava
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Pe Jan 11, 2013 22:23

Jaz sem jih pa vzel od Enerlesa (iglavci) in sem čist zadovoljen.
pero123
Admiral

OdgovorNapisal/-a pero123 » Če Sep 12, 2013 23:32

ima kdo kakega majstra da mi zmontira gorilc na obstojeco pec.....in vse priklopi? lp
--Bodybanger--
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Pe Sep 13, 2013 15:19

Pero, imaš zasebno sporočilo.
"Dalmatino povišču pritrujena"
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Pe Sep 13, 2013 16:28

Še mojih 5 centov...
Že leta 2008 sem zasledil. da naj bi v EU v roku 10 let prepovedali ELKO za kurjavo, in sicer zaradi ¨izpušnih plinov¨ - ekologija in to. Toliko v razmislek o prihajajočih gibanjih cen energentov. Kar se pa tiče peletov, pa tole: pelete se kupuje poleti, ker je tedaj najnižja cena. Bolj so beli, bolj so jelovi - kot najboljši, čeprav 80% jelovine - 20% bukovine še gre, kar je razmerje večje, je več pepela in slabši izkoristek...Žal je tako, da večina melje in preša vse živo, potem so pa manjši izkoristki, pacanje, pogosti izpadi... Razen enega podjetja okrog Pivke (Ne spomnim se imena, lastna proizvodnja, vse razprodano vnaprej), večina kupuje Avstrijske pelete. Res je, da so malo dražji, toda ob dobljenih ¨kalorijah¨, brezhibnem delovanju in minimalni količini pepela, cena ¨zdrži¨. Toliko.
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Pe Sep 13, 2013 21:44

Mogoce profiles razdrto
jramsa
Štabni praporščak
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a jramsa » Pe Sep 13, 2013 21:47

Že leta 2008 sem zasledil. da naj bi v EU v roku 10 let prepovedali ELKO za kurjavo, in sicer zaradi ¨izpušnih plinov¨ - ekologija in to. Toliko v razmislek o prihajajočih gibanjih cen energentov.
To sploh ni res!
ELKO je eden najbolj čistih energentov (poleg plina), ima pa seveda svojo ceno, katera nevzdržno raste. Tudi sam sem mnenja da je "nafta" za v mašino in za v peč.
Peleti, takšni in drugačni pa so roko na srce, tudi vse dražji.
Najboljša rešitev so drva...trenutno še v večini primerov neobdavčena.
Energija nasplošno pa je res dragocena.
LP
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Pe Sep 13, 2013 21:54

kok-pit? napisal/-a:... Razen enega podjetja okrog Pivke (Ne spomnim se imena, lastna proizvodnja, vse razprodano vnaprej), večina kupuje Avstrijske pelete.

Verjetno misliš Enerles Pivka.
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Pe Sep 13, 2013 23:25

Se motiš.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Sep 14, 2013 08:47

.

Da dodam še jaz nekaj , žal negativnega, s temi peleti.

V strokovnih krogih je narejena študija, ki bo verjetno prav kmalu primaknila svoj lonček v obliki davkov.

V glavnem je problem kurišč v dvigu CO2-ja v okolje. To se pa dogaja zato, ker se predeluje kotle za sistem kurjenja peletov, za kar v osnovi niso bili namenjeni. Zato imajo pri gorenju peletov le ti prenizko temperaturo in s tem preslabo izgorevanje.

Vse to sem prebral v DELO-vi Sobotni prilogi, kakih dva-tri mesece nazaj. Namenski kotel, ki bi odgovarjal normam, stane kompleten kar okoli 7000 EUR-ov. Predelava starega kotla pa nekje od 800 EUR-ov.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » So Sep 14, 2013 09:38

Ja, Profiles Razdrto sem imel v mislih.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Sep 14, 2013 10:41

pajer1 napisal/-a:.

V strokovnih krogih je narejena študija, ki bo verjetno prav kmalu primaknila svoj lonček v obliki davkov.

V glavnem je problem kurišč v dvigu CO2-ja v okolje. To se pa dogaja zato, ker se predeluje kotle za sistem kurjenja peletov, za kar v osnovi niso bili namenjeni. Zato imajo pri gorenju peletov le ti prenizko temperaturo in s tem preslabo izgorevanje.

Vse to sem prebral v DELO-vi Sobotni prilogi, kakih dva-tri mesece nazaj. Namenski kotel, ki bi odgovarjal normam, stane kompleten kar okoli 7000 EUR-ov. Predelava starega kotla pa nekje od 800 EUR-ov.

LP

.

Bo držalo. Najcenejša varianta je menjava oljnega gorilca za gorilec na pelete na obstoječi peči. Vendar takšna peč ni namenjena kurjenju z peleti in je večji onesnaževalec, kot kurilno olje (predvsem prašni delci in tudi ostali produkti izgorevanja). V Avstriji, Nemčiji in tudi marsikje drugje takšne kombinacije niso dovoljene. Tudi pri nas se že pripravlja predpis, ki takšnih kombinacij ne bo dovoljeval. Vprašanje je samo, kdaj bo sprejet. Po moje bo zadeva podobna, kot pred desetletji, ko so prepovedali kurjenje z premogom v mestih.
Sicer pa se ti investicija v gorilec za pelete+stara peč povrne že v eni ali dveh kurilnih sezonah. Če pa je potrebno nabavit komplet opremo, pa glede na življensko dobo, nisem prepričan, da se izplača, sploh, ker so dimnikarji vedno bolj tečni in pedantni pri pregledu ogrevalnih naprav (očitno z dimniki nimajo več dovolj dela :twisted: )
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Ne Sep 15, 2013 17:13

zlatko83 napisal/-a:
pajer1 napisal/-a:.

LP

.

Bo držalo. Najcenejša varianta je menjava oljnega gorilca za gorilec na pelete na obstoječi peči. Vendar takšna peč ni namenjena kurjenju z peleti in je večji onesnaževalec, kot kurilno olje (predvsem prašni delci in tudi ostali produkti izgorevanja). V Avstriji, Nemčiji in tudi marsikje drugje takšne kombinacije niso dovoljene. Tudi pri nas se že pripravlja predpis, ki takšnih kombinacij ne bo dovoljeval. Vprašanje je samo, kdaj bo sprejet. Po moje bo zadeva podobna, kot pred desetletji, ko so prepovedali kurjenje z premogom v mestih.
Sicer pa se ti investicija v gorilec za pelete+stara peč povrne že v eni ali dveh kurilnih sezonah. Če pa je potrebno nabavit komplet opremo, pa glede na življensko dobo, nisem prepričan, da se izplača, sploh, ker so dimnikarji vedno bolj tečni in pedantni pri pregledu ogrevalnih naprav (očitno z dimniki nimajo več dovolj dela :twisted: )

A to velja za vse nenamenske peči?
Ko sem se jaz zanimal je bilo rečeno, da so večji problem peči na kurilca kot pa na trda goriva. Mi smo hoteli zamenjati tudi peč, pa je majster rekel, da nima smisla menjati dobro peč in delati dodaten strošek. Imamo pa klasično peč WVterm. Zamenjali smo gorilec, cena 1700 evrov in investicija se je v enem letu skoraj v celoti povrnila.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Ne Sep 15, 2013 17:59

Kakor znamo razmišljati v naši državi, se bodo najbrž res obesili na pelete.
Noben ne bo pomisli, da pri nobenem obdavčenem energentu ne ostane več denarja v Slo.
Plin, nafto kupujemo v tujini (po slabo izposlovanih cenah), drva v glavnem uidejo davku (no delno se vseeno pokrivajo s katasterskega dohodka), premog je, seveda če je čemu podoben, iz tujine,....
Pelete pa v veliki meri izdelujemo pri nas, na to se pa še obesi davščine. Ni dovolj??

Najbrž si res ne zaslužimo svoje države.
https://vodovod-rh.si/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov