pajer1 napisal/-a:.
Da dodam še jaz nekaj , žal negativnega, s temi peleti.
V strokovnih krogih je narejena študija, ki bo verjetno prav kmalu primaknila svoj lonček v obliki davkov.
V glavnem je problem kurišč v dvigu CO2-ja v okolje. To se pa dogaja zato, ker se predeluje kotle za sistem kurjenja peletov, za kar v osnovi niso bili namenjeni. Zato imajo pri gorenju peletov le ti prenizko temperaturo in s tem preslabo izgorevanje.
Vse to sem prebral v DELO-vi Sobotni prilogi, kakih dva-tri mesece nazaj. Namenski kotel, ki bi odgovarjal normam, stane kompleten kar okoli 7000 EUR-ov. Predelava starega kotla pa nekje od 800 EUR-ov.
LP
.
Bo držalo. Najcenejša varianta je menjava oljnega gorilca za gorilec na pelete na obstoječi peči. Vendar takšna peč ni namenjena kurjenju z peleti in je večji onesnaževalec, kot kurilno olje (predvsem prašni delci in tudi ostali produkti izgorevanja). V Avstriji, Nemčiji in tudi marsikje drugje takšne kombinacije niso dovoljene. Tudi pri nas se že pripravlja predpis, ki takšnih kombinacij ne bo dovoljeval. Vprašanje je samo, kdaj bo sprejet. Po moje bo zadeva podobna, kot pred desetletji, ko so prepovedali kurjenje z premogom v mestih.
Sicer pa se ti investicija v gorilec za pelete+stara peč povrne že v eni ali dveh kurilnih sezonah. Če pa je potrebno nabavit komplet opremo, pa glede na življensko dobo, nisem prepričan, da se izplača, sploh, ker so dimnikarji vedno bolj tečni in pedantni pri pregledu ogrevalnih naprav (očitno z dimniki nimajo več dovolj dela

)