Merilec goriva

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jan 11, 2013 21:20

DR.E napisal/-a:MM.... jaz govorim o porabi goriva, kot... sem imel poln tank, sedaj imam po 4 urah še 9/10 tanka
Meni, je dovolj, da imam podatek o tem koliko imam še v rezervoarju, oziroma koliko je še preostalo. Pa veš zakaj? Ker tankam 1x na leto, pa še to v jeseni, da mi ne zarjavi rezervoar.

Ne zanima te
    Jasno, večino časa pelješ na jadra in te poraba na motor ne zanima dosti.

NT je vprašal, koga bi to zanimalo in koliko bi bil pripravljen plačati za to. Iz tega, kar si napisal, je jasno da tebe ne bi - in potem tudi ne dodaš več dosti k razmišljanju, katere funkcije bi zadeva še lahko imela, pa bi koga zanimale (in bi bili zaradi njih zadevo kupil).

Mene zanima
    Tudi jaz se malo vozim na motor, ampak to ne pomeni, da me zadeva ne zanima.

Recimo, da se ti kje na povratku z Visa strga zadnja pripona in si ob - ali imaš neuporaben - jambor, po možnosti v močni burji (in ustreznih valovih) in je po možnosti še kaj toka. Recimo, da nimaš nobenih drugih težav (o možnostih, kaj vse se lahko zgodi malo poglej Vandee Globe).

Mene bi v tem primeru zelo zanimalo, kako daleč pridem s trenutno zalogo goriva, v trenutni smeri na veter in pri trenutnem režimu motorja - in v katerem režimu motorja bom najdlje prišel. In tudi, v katero smer (glede na veter in tok) je moj doseg s trenutno zalogo goriva zadosten, največji... tako da pridem do varnega pristanišča, ladjedelnice, marine - kar pač rabim...

Saj najbrž vsi dobri mornarji v glavi naredijo podobne preračune, oziroma (često tudi 'čez prst' presenetljivo dobro) oceno nečesa podobnega...

Ampak če NT lahko brez hudih težav izračuna kaj od tega ali morda eksportira za računanje potrebne podatke na kak računalnik (recimo USB vmesnik ali kaj podobnega), zna to v kakšni zmedi priti zelo prav.

Še posebej, če si kje dlje, ne le na Jadranu.

DR.E napisal/-a:Repliciram še nekaj postov nazaj.. masni in volumenski pretok sta parametra, ki sta po mojem enaka, pri predpostavki, da predhodno nastavimo vrsto goriva (bencin ali deisel).

Saj lahko tudi rečemo bobu bob in fižolu fižol, čeprav sta oboje stročnici. Če rečemo bobu bob, se bomo težje narobe razumeli. Zato domnevam, da se meri volumski tok, masni tok pa iz tega in znane (ali ocenjene) gostote (kg/l) izračuna. Če oziroma kadar seveda to kdo (ali kaj) rabi.

Ampak če porabo in meriš in prikazuješ v litrih in ne v kilogramih, potem ne vem, zakaj bi zraven vtaknil masni tok.

DR.E napisal/-a:približevanju idealnega izračuna porabe in idealne pozicije ročke za plin ne bomo dosegli, ker če ni želeli kaj takega ne bi bili navtiki.

Zakaj je kdo v navtiki
    Zakaj nas pa zanima optimalni trim jader? Saj ne vseh in ne vedno, ampak večina jadralcev, ki jih poznam - in ki to znajo - ima rajši dobro nastavljena jadra kot slabo nastavljena.

Razen na tekmi - razen če ti je dolgčas in nimaš početi nič drugega - na večji barki ne skačeš na vsako malenkostno spremembo, ampak še vedno raje pelješ 6 vozlov kot štiri v istem vetru. In v jadrnici, ki dobro pelje, je mogoče podobno uživati kot v dobro nastavljeni smučki, s katero se kdo prepeljuje čez brazdo čolna, ki ga vleče.

Na surfu se pa zvrneš, če preveč slabo nastaviš. Šibati dobro na takem z dobro je pa užitek, pa na drugih malih, ki smo jih našteli v drugi temi tudi.

Prednost malih bark na jadra pred velikimi je (poleg cene seveda) v tem, da lahko bolje opaziš (oziroma čutiš), kdaj je zadeva prav.

Kot na mali jadrnici čutiš učinke nastavitev, tako bo NT-jev kazalec omogočil, da vidiš učinke nastavitev za motor.
Adaptibilno učeno besedje
    V osnovi je možnost iskanja optimumov, ki sem jo orisal, čisto enostavna - in omenil sem jo samo kot primer. NT je skoraj gotovo imel v mislih drugačno. Domenevam tudi, da je nekaj podobnega, kot je postopek za prilagajanje, ki ga je imel NT v mislih, v večini če ne vseh elektronskih upravljanjih motorjev sodobnih avtomobilov.

NT-jeva ideja pa se znebi kupa efektorjev (ki lahko crknejo oziroma jih je na kakšni poti čez Atlantik neugodno servisirati) - saj si efektor ti, ko ti zamišljeni instrument pokaže, kaj lahko storiš za večji doseg z dano količino goriva, če oziroma kadar to hočeš.

Sicer pa uspešni - tam, kjer se jim zdi pomembno - vedno iščejo optimume - najboljše, najprimerjenjše, najmanj komplicirane... rešitve - to je skoraj definicija uspešnosti.

In izkušnje iz navtike se da dobro porabiti izven nje, in zato se po mojem morajo z njo ukvarjati tudi tisti, ki šele bodo uspešni... ampak o tem ne bi tu in zdaj.

Če ti je to okrog gospodarnosti plovbe na motor vseeno, pač ne nabaviš te reči. Če že imaš kaj s podobnimi možnostmi, tudi ne nabaviš te reči.

Ali pa jo nabaviš in jo imaš za okrasek in postavljanje pred ostalimi :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » So Jan 12, 2013 08:13

Ali lahko senzorje za pretok goriva od Lowrance (NMEA 2000) priklopiš na Garmina? Namreč gre za precejšnjo razliko v ceni...

Lowrance EP-10 fuel flow sensor ~50$
http://www.lowrance.com/Root/Lowrance-D ... 100205.pdf

Lowrance EP-60R fuel flow sensor ~100$
Slika
http://www.lowrance.com/Root/Lowrance-D ... 091407.pdf

Kolikor berem po forumih, je tudi starter kit od Lowrance (potreben za povezavo senzorja na NMEA 2000 mrežo) cenejši skoraj za polovico... in kompatibilen BP.

Zaenkrat sem prebral, da se Lowrance senzorji lahko uporabijo na Garminu, naj jih pa ne bi mogel konfigurirati (recimo izvesti kalibracijo) brez kakega Lowrance instrumenta, ki pa ga baje nato lahko odstraniš.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jan 12, 2013 09:40

Ponovno v ospredje postavljam vprašanje na katerega prosim sedaj VSI, ki ste se javili konkretno odgovorite s cifro.

Vsak ve koliko je zanj in v sorazmerju s plovilom tista cena, ki bi jo bil še pripravljen plačati za prikaz porabe goriva. Vsekakor je za izvenkrmne in bencinske motorje to polovico ceneje od dizelskih, ker sta pri dizlih dva voda za gorivo primarni in povratni, zato je potrebno uporabiti dva senzorja za en motor. Pri dveh dizel motorjih pa seveda potrebujemo kar 4 senzorje ampak prav tu znajo biti prihranki ogromni.

Koliko bi bili pripravljeni še odšteti za merilnik porabe?
Verzije:
- Bencin izvenkrmi motor (1 senzor)
- Bencin vgradni 1 motor (1 senzor)
- Diesel 1 motor izpodrivna plovila in gliserji (2 senzorja)
- Dvomotorno plovilo (4 senzorji)

Vprašanje je resno, ker rabim oceniti v kolikor bi lahko izdelal tak instrument in kakšen bi bil po vašem mnenju interes.
Hvala za Vaša mnenja
Nikola Tesla
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » So Jan 12, 2013 12:28

Jah glede na to, da sem NAVMAN FUEL 3100 (bencin, 1 senzor, GPS preko NMEA mreže) kupil za 300 Eur... 300 Eur za enake funkcije, če je pa kakšna več, pa super. :D . Ga pa ne naročam, da ne bo pomote.

Zame pomembno:
1) velik zaslon oz. številke
2) nastavljiv alarm za preostalo količino goriva
3) vse funkcije, ki jih ima NAVMAN FUEL 3100 (enake kot jih je naštel Admin za Garmina)
4) lep izgled...

Mogoče bi bilo fino, da ima možnost opozorila kdaj si na polovici (s 15 % rezervo). Se pravi grem z xy litri v tanku mal se potepat in na začetku pritisnem gumb = začni računat. Ko bom na polovici do nazaj me opozori, če to želim. To bi se mi zdela neka neobvezna luštna funkcija.

Opcija, da lahko priklopiš navadno GPS miško za GPS podatke namesto Garmina in podobnih dragih GPS naprav, se mi zdi komercialno zanimiva.
Nazadnje spremenil Gorki, dne So Jan 12, 2013 15:10, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jan 12, 2013 12:50

OK, seveda gre samo za oceno, koliko je še sprejemljiva cena.

Ali je bil ta katerega omenjaš za diesel ali bencin, za 1 ali 2 motorja?
LP NT
libameta
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a libameta » So Jan 12, 2013 13:41

cca. 200 eur za en bencinski motor.
libameta
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a libameta » So Jan 12, 2013 13:45

ups prehiter sem bil, se popravljam , cca. 200 do max. 250 eur za en bencinski izvenkrmni motor.
pero123
Admiral

OdgovorNapisal/-a pero123 » So Jan 12, 2013 13:54

180 za garmin fuel sensor
--Bodybanger--
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » So Jan 12, 2013 14:10

Gorki napisal/-a:Ali lahko senzorje za pretok goriva od Lowrance (NMEA 2000) priklopiš na Garmina? Namreč gre za precejšnjo razliko v ceni...

Zaenkrat sem prebral, da se Lowrance senzorji lahko uporabijo na Garminu, naj jih pa ne bi mogel konfigurirati (recimo izvesti kalibracijo) brez kakega Lowrance instrumenta, ki pa ga baje nato lahko odstraniš.

Gorki,
imam tak senzor, dela z Garminom in dela z relativno majhnimi pretoki goriva. Je tudi zadovoljivo točen, če se ga sam ne spraviš kalibrirati ;-)

tukaj sem o tem že nekaj napisal:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=10041&postdays=0&postorder=asc&start=0
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=8217&postdays=0&postorder=asc&start=30
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=8217&postdays=0&postorder=asc&start=15
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » So Jan 12, 2013 16:50

Francelj hvala. Sam sem ločen inštrument nabavil iz podobnih razlogov kot ti: itak je na mojem malem Garminu "gužva".
To da je pa treba mal stvari optimirat tudi če že čist OK delajo, mi je pa čist jasno in dobro poznano... :D Ženske včasih ne razumejo... Kaj pipaš, če dela... Boš sam pokvaru... Evo, pa sem ti rekla... :D

@NT: sem popravil prejšnji post, da ne bo raztreseno...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 13, 2013 13:02

NT, še vedno mi ni jasno o čem se pogovarjamo! Govorimo samo o senzorjih ali o celotnem sistemu?

Torej cena za senzorje in black box, ki se priklopi na NMEA2000 obstoječega ploterja, to bi rekel, da mora biti nekje v okviru 150 EUR na senzor. Za recimo en bencin motor je to 150 EUR, za dva diesel motorja pa potem nekje max 500 EUR, saj je black box še vedno samo eden!

Če govorimo pa o celotnem sistemu z lastnim display-em, potem je verjetno treba dodati še kakšnih 200 EUR za display oziroma merilnik, ki se bi montiral na armaturko.

Še vedno pa me zanima, kako natančno je to možno meriti na recimo malem diesel motorju jadrnice, ki ima smešno nizko porabo (recimo 2 l/h), pretok čez vorlauf in rücklauf pa sploh ni tako majhen?!?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 13, 2013 16:38

Najbolj se mi zdi pomembno, da je enostavna montaža in v osnovi bo zato potreben samo priklop napajanja, kontakt (+15). V BB nameravam vgraditi Wi-Fi modul ali/in BT, še ne vem. Aplikacija na pametnih telefonih in tablicah, ker je tam tudi že GPS in tak sistem je lahko daleč najcenejši kar se tiče stroškov, zato bo v osnovi tudi primeren za zelo širok krog kupcev in namenov uporabe.

Največji problem so vsekakor senzorji, ker so strašansko dragi. V kolikor kdo slučajno pozna kakšnega proizvajalca ali pa je vsaj slišal zanj se priporočam za informacije, kajti osebno občasno iščem po spletu in do sedaj sem našel samo enega s katerimi bi se morda tudi cenovno izšlo.

V kolikor se osnovna izvedba prime in prinese dovolj zaslužka za razvoj in izdelavo orodja za izdelavo ohišja displeja, potem se vsekakor lotim razvoja namenskega displeja. V kolikor bi kje dobil primerno ohišje pa bi se razvoja displeja lotil že takoj. Najti ustrezno že obstoječe ohišje pa je skoraj mission impossible. Za nekatere izdelke sem ohišja iskal nekaj let predno sem sem našel pravega
LP NT
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » To Jan 15, 2013 19:00

odstranjen "citat"
Nazadnje spremenil Borut, dne Po Okt 21, 2013 09:16, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 15, 2013 20:45

Borut prosim pobriši "citirani del", nekako ne paše v trenutno debato.

Ti senzorčki katere kažete tukaj so prave igračke v primerjavi s pravimi, da o natančnosti sploh ne govorim. Diesel motorji niti pod razno ne bi mogli imeti vgrajen tak osnovni model senzorja že zaradi natančnosti kaj šele če upoštevamo povratni vod. Razmišljam celo o lastni konstrukciji senzorja.
LP NT
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » To Jan 15, 2013 22:40

sicer debate o tem senzorju nisem načel jaz,ampak v tvoje zadovoljstvo in predvsem zato,ker premikaš gore, sem citat izbrisal!!
me pa vseeno zanima tudi tvoja varianta,ker ta Lowrance set z prikazovalnikom stane preko 400€ ...

Lp.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov