MINN KOTA za pomožni motor

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

MINN KOTA za pomožni motor

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Ne Dec 07, 2008 15:48

Zanima me, če ima kdo izkušnje z temi igračkami. Izgleda priročno za pomožni motor za lažje čolne do 780 kg. Sam imam fisherman z motorjem in opremo cca. 500 kg + oz. prav tam okoli 700 kg če nas je 5 na njem. Cena je sprejemljiva in tudi lepo se ga pospravi v podkrmni del.
Glede priklopa pa predvidevam, da zadostuje akumulator od čolna. :?:

http://www.navtikasport.com/index.php?categoryID=51
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Dec 07, 2008 18:30

Luštna in priročna zadeva. In ravno v tem jaz vidim slabo stran. Prelepo se sliši, 10-20 ur, 8 km/h, tudi samo ob bonaci, bi bilo prelepo. Rešen problem z pomožnim porivom pri okvari glavnega, priklopiš na obstoječe akuje. Ne zavzame prostora , cena glede na ponujeno, je zelo ugodna.
Ne vem ali je napaka pri meni in sem preveč črnogled, ampak je prelepo , da bi bilo resnično.
Predstavljaj si pri dizlih, da moraš imet vedno mešanico ali bencin v kanistru, za pomožni motor in pa seveda motor sam. Tu pa ne potrebuješ nič, samo motorček in kabel :idea: .
LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Dec 07, 2008 21:25

Atilone je napisal: Prelepo se sliši, 10-20 ur, 8 km/h

Verjetno ne dobimo vse naenkrat. Motor ima po podatkih 360W, kar pomeni 30A pri 12V, torej kakšne tri ure na akumulator 105Ah, če seveda nismo prej do nezavesti s tem akumulatorjem zaganjali glavni motor. Če hočemo na omenjeni akumulator pluti 20ur, pomeni to cca 5A toka. torej 60W moči, najmanjši tomos 3 pa jih ima kakšnih 2000W, pa tudi ni kaj prida, če malo bolj piha.
Verjetno bo problem že pri rahlem nasprotnem vetru.

Dobro bi bilo, če bi tule o izkušnjah napisal kdo, ki je to že poskusil
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Dec 07, 2008 22:01

NO GO!
Kot ste že napisali, iz enaga ali dveh akumulatorjev ne bo dovolj energije, da bi s tem kam prilezel. Kot prvo je problem že moč oz. potisk, kot pravi motorni, seveda pa tudi, če bi bil motor močnejši, ni dovolj energije. Da bi bilo to uporabno, bi moral v barki imeti nekaj tisoč Ah shranjene energije... Potem pa bi šlo, do takrat pa, bencinarji bodo še naprej prepevali...

LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Dec 07, 2008 22:16

motorni napisal/-a:Atilone je napisal: Prelepo se sliši, 10-20 ur, 8 km/h

Verjetno ne dobimo vse naenkrat. Motor ima po podatkih 360W, kar pomeni 30A pri 12V, torej kakšne tri ure na akumulator 105Ah, če seveda nismo prej do nezavesti s tem akumulatorjem zaganjali glavni motor. Če hočemo na omenjeni akumulator pluti 20ur, pomeni to cca 5A toka. torej 60W moči, najmanjši tomos 3 pa jih ima kakšnih 2000W, pa tudi ni kaj prida, če malo bolj piha.
Verjetno bo problem že pri rahlem nasprotnem vetru.

Dobro bi bilo, če bi tule o izkušnjah napisal kdo, ki je to že poskusil

A imaš ti te izkušnje. Jaz ne . Bral sem opis motorja na linku in na glas razmišljal , da , če bi to držalo kar tam piše ( v kaj ne verjamem-sem tudi napisal), bi bila stvar priročna. Nisem postavljal teorije ali trditve.
Ne vem pa kaj naj pomeni tvoje predavanje o amperih, voltih, vatih in primerjava z Tomosom, kateri funkcionira na total drugem principu.
Na koncu pa ta stavek, da tu naj piše tisti kateri ima izkušnje z omenjenim motorjem.
Pa kaj se vedno tu mora najti kakšen , ko ne vidi povezave, potem pa strelja v prazno. Čudi me samo še to , da nisi napisal , da se naj ne delamo pametne pred drugimi in vsakega njihovega prispevka ne komentiramo in spodbijamo.
Kot si ravno kar delal ti.
Popravi me SAMO če kaj narobe napišem, ali pa je to postal šport od nekaterih, da me brez veze popravljajo.
Če nimate kaj delat, opišite recimo delovanje kakega releja , termostikala in podobnih stvari, in njihovo področje uporabe, če že streljate z raznimi amp, w, v itd.
Pišem pa v množini iz že navedenega vzroka.
Če pa je kaj napačnega navedenega v mojem prispevku zgoraj, pa se obrni na prodajalca tega motorja, kateri je odgovoren za tehnične navedbe.
Mariachi
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Mariachi » Po Dec 08, 2008 09:13

Podobni motor je bil že testiran na vodi in test objavljen v valu mislim,
da lansko leto na začetku poletja.

Zelo mi je bil všečen glede na velikost in uporabnost po karakteristiki.
Kot sem že napisal, test je bil opravljen na vodi, a žal na bohinjskem
jezeru. Izkazal se je odlično in je bil priporočen za vse jezerske ribiče na
čolnih, ko pa se odpravim v trgovino KAMM v BTC-ju pa mi prijazni
prodajalec razložil in me postavil na realna tla, ter mi prodal bencinarja
4taktnega suzuki 5, s katerim sem prezadovoljen.
Namreč akomulatosrki je zelo primeren za na mirno vodo kot so jezera,
tudi po morju bi še šlo ob bonaci seveda še najbolje, zelo rizično pa je že
ob manjšem valovanju morja in nekoliko vetra. Me je kar hotro prepričal
na klasiko :) in sem vesel da me je.
:D Kar si srce želi, na morju vidi :D
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Dec 08, 2008 20:11

atilone, oprosti.
mogoče sem malo nerodno napisal.
tudi jaz sem samo na glas razmišljal o tehničnih podatkih, ki sem jih prebral na strani proizvajalca in napravil nekaj primerjav in s tem nisem mislil, da je s tvojim zapisom kaj narobe. Tudi zadnji stavek sem mislil v tem smislu, da bi dobili tule še zapis koga, ki je imel tak motor že v vodi, nikakor pa s tem nisem nič slabega.

lp

motorni
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Dec 09, 2008 08:09

Vse OK :wink: .
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Dec 10, 2008 00:46

No lepo, da ste "zgladili". :D
Atilone, tebi pa predlagam, da ne reagiraš prehitro, da ne bo nepotrebnih prepirov. :wink: Vse to mislim v dobrem smislu, da ne bo kakšne zamere...

LP
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Dec 10, 2008 10:47

Motorji na električni pogon so razviti predvsem za sladkovodne ribiče. Njihovo poslanstvo je v eko varianti. Nikakor ni primeren za pomožni motor!

Jadralci imamo glavni motor v jadrih. Pomožni pa tisti , ki naj bi občasno ropotal v kabini ! :wink:
Atilone ali kaj razmišljaš , da napraviš motosailer? V te fazi gradnje imaš še čas. :wink:
FISHING & SAILING IS LIFE
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Dec 10, 2008 19:21

Pozdrav El Capitano !
Razmišljam, razmišljam. V ponedeljek sem absolutno za, v sredo že nisem siguren , v petek si rečem ne. In to traja že dolgo.
V načrtih je opisano mesto postavitve jambora.
Ko razmišljam, da ko se bom spustil proti jugu in lepim maestralom v hrbtu, sem zopet takoj za. Tako sem prišel do zaključka, da si bom pripravil vse za postavitev jadra. Luknja za jambor bo pripravljena, pokrita z poklopcem, sedež jambora na tleh v kabini, bo pripravljen ( ne montiran ), smreka je že rezervirana. Pri prvi sečnji pade, potem pa ima kar nekaj časa za sušenje.
Drugo ti zaenkrat ne morem povedat, ker še sam kolebam. Si bom pa ta vrata pustil odprta, za vsak slučaj. Je pa še tu en problemček, kateri bo imel ta zadnjo besedo.
LP
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Če Dec 11, 2008 22:35

1kW=1000W=1.34KS(konj)
360W=0,48ks(konj)
To pomeni, da zgoraj omenjeni motor nima niti pol konja moči.
Če si ne predstavljate koliko je to, verjetno vsi poznate najmanjši dvotaktni motor od Yamahe, Suzukija, Johansona..... od 2 konjev.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Dec 11, 2008 22:53

Pa še Yamaha ima 2 konja dokler je bencina,oni drugi pa dokler je tisto malo toka...LP Iztok
Uporabniški avatar
neptun
Poddesetnik
Kraj: Radeče

OdgovorNapisal/-a neptun » Če Avg 27, 2009 16:45

Sam lahko povem na morju sem mel enduro 30.Za pr obal vozt je ubistvu čist dost.ampak sedaj želimo it na recimo pašman,ugljan,dugi otok,... pa to ni dost.pa ne zarad baterije ampak morskiga toka.sma s stricom testirala enkrat:zanesl ga je za ene 150 m ko sma bla ene 300 m od obale. seveda motor(ček) je bil na yamahi 240S. lahko rečem da sem zadovoljen :lol: (mi ni za velike hitrosti, čeprav...) in že gledam po močnejšem motorju(el.) ker je za ta čoln čist dost. mogoče si bom naredu tud celice(na tendi) da se 2. akumulator fila ko vozm.pol pa ko se 1. sprazne pa zamenam. :)
matjaz80
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » Če Maj 12, 2011 20:50

je morda kdo v tem času izprobal električni motor? Sam razmišljam, da bi vzel Minn Kota Endura 55 ga priklopil an svoj akumulator kateri bi se polnil, ko bi bil vžgan glavni motor. Po testu sodeč, ki sem ga zasledil na strani, ki imajo drugo znamko električnih motorjev. http://tayana.si/strani/index2.html naj bi podoben motor imel 25 kp kar naj bi bilo enakovredno 2,5 KS. Glede na test na strani so podatki kar zanimivi a vprašanje kako je v praksi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti