Najprej naj omenim, da smo vsi udeleženci tega pohoda izjemno povezani z morjem. V organizaciji jadralnega kluba Odisej se tedensko udeležujemo že več let zapored, plesnih vaj. Ob koncu vaj pokramljamo v katerem od bližnjih lokalov o dogodkih preteklega vikenda, ter kujemo nove načrte. Življenje je tako veliko lepše in prav veselim se ponedeljkovih večerov. Pri kovanju najbolj drznih načrtov vsekakor prednjači prijatelj Štefan, ki pa pozablja da se ne ustrašim kar tako zlahka in ponavadi prav zaradi tega včasih na koncu prav sam potegne ta kratko. Pred leti mi je predlagal, da greva v začetku januarja loviti ribe v čolnu brez gretja. Seveda sva šla vendar ni vedel, da jaz mraz zelo dobro prenašam medtem, ko je on skoraj dva dni šklepetal z zobmi. Seveda sva skupni ulov - zobatca še isti dan skupaj spekla in z družino smo preživeli prekrasen večer.
Na enem od srečanj je predlagal, da gremo peš iz Ljubljane v Punat. Nisem rabil dolgo za premislek, saj sem prav rabil nekaj kar bi me premaknilo izza računalnika. Zadnje leto in pol sem dejansko garal ko črna živina in nisem šel niti enkrat samkrat smučat, niti nisem imel časa za kolo. Sedaj sem sklenil to malce spremeniti oziroma reorganizirati še prej pa se naužiti svežega zraka za prihajajoče izzive in projekte.
Na pot smo se odpravili v petek 26.4.2013 ob 12h. Več dni pred tem smo načrtovali pot in zbirali karte ter informacije. Uspel sem celo nekajkrat na Šmarno goro in narediti nekaj krajših tur, da sem pregnal pajčevino z riti.
Z leve; Mateja, Darjo, Štefan, Andreja, Tomaž in moja malenkost
Z Ilovškega Štradona odhitimo novi dogodivščini naproti.
Po Ižanki čez avtocesto. V daljavi se že vidijo hribi katere imamo danes namen "pomalicat"
Po prometnih cestah, kjer je le možno uporabljamo površine za peščce
Kmalu za nami ostane prometna ižanka in že smo na poti proti Iški.
Natanko nad cesto se dviga hrib nad Iško na katerega se moramo povzpeti.
Nismo še prišli daleč, vendar kdor je poskusil hoditi po ravnem ali pa se poganjati s skirojem bo vedel, da je nekaj kilometrov po soncu že razlog za postanek in hitro osvežitev. Takrat se nam malce porajajo dvomi saj je pred nami še zelooo dolga pot prvi žulji pa so že tu.
Zračenje nogavic ob kavici.
Odhitimo dalje proti Iški
Ob visečem mostu pred domom v Iški pospravimo skiroje v torbe in si jih oprtamo na rame. Na začetku se nam zdijo še dokaj lahki. Imajo "vsega" 5kg.
Prečkamo Iško
Močno odsvetujem pot po kateri smo šli mi in priporočam pot, ki vodi preko naslednje brvi, ki se nahaja ZA domom v Iški. Kasneje vam bo jasno zakaj.
Pečine na vrhu, ki so nam dale "vetra"
Pot se zelo strmo vzpenja vendar je pot na začetku lepa in zelo široka kasneje pa se zoža v stezico, ki je prav lepo uhojena in zelo lepa za hiter vzpon.
Tempo se nam zaradi skirojev malce upočasni, vendar napredujemo. Čutimo pa že odvečno težo, ki jo predstavljajo.
Lepa narava in še kar dobra pot
Občasno se odpre prelep pogled na nasprotni breg.
Potka se počasi zoža nato pa naredimo veliko napako, ker poslušamo GPS in trapaste elektronske karte. Zavijemo desno, kot nas vodi GPS. Potka izgleda shojena, vendar kasneje ugotovimo zakaj.
Potka se počasi izgublja in kmalu je ni več. Kmalu mi postane jasno, da so to stezico naredile živali, ki so prišle do pečine nato pa niso mogle poti nadaljevati nikamor drugam kot ob vznožju pečin, zato je bila potka tako lepo uhojena, da nas je to preslepilo.
Teren je ponekod tako razrahljan, da se mi je pohodna palica zadrla tudi do pol metra globoko. Eno palico zlomim že po nekaj minutah. Kamni na katere smo stopali so se večinoma podali pod našo težo in sprožali so se plazovi. Nekajkrat padem in zadeva ni bila nič zabavna. Prav jezen sem bil nase, ker sem se pustil zapeljat Štefanovemu GPSu. Take napake verjetno ne ponovim saj od sedaj dalje še bolj kot prej, na takih poteh zaupam le kompasu, specialki ter markiranim potem. GPS xyz (Ne smem povedat imena, da ne bo Jure (zastopnik za Ga...) jezen.) me ne prepričajo dokler karte niso vsaj toliko detaljne kot papirnate specialke. Tistemu, ki me ne pozna naj pojasnim, da se (med drugim) profesionalno ukvarjam z instrumenti, navigacijo, radarji in avtopiloti. Lahko rečem, da instrumente znam uporabljat. Problem pa je, če podatki niso natančni in te zavedejo, da se znajdeš v taki situaciji, ki bi se navsezadnje lahko kaj hitro slabo končala, zato pamet v roke in za osnovno navigacijo v naravi priporočam le specialke in kompas, GPS pa le kot pomoč pri določanju položaja.
Veste kaj pomeni kratica GPS? Gdje's Pitaj Seljaka.
Pobočje je zelo strmo in le s težavo se prebijamo
Po dolgotrajnem plezanju ob vznožju le najdemo prehod čez previs
Na sliki ni videti strmine, vendar je strmo, veliko prestrmo za našo opremo.
Z velikim naporom dosežemo vrh. Zamislil sem se, kako neverjetno nepremišljeni smo bili, saj nam je že pošla voda in moči.
Na vrhu malce počijemo. Moči se pričnejo vračati in mišice prenehajo boleti.
Kmalu ugotovimo, da smo ob počivanju pokasirali kar precej klopov katere smo poskušali še pravočasno odstraniti.
S pomočjo papirnate karte in kompasa najdemo na vrhu cesto in se odpravimo proti Krvavi peči.
Končno Vas. Vode nam je že zdavnaj zmanjkalo zato smo zelo žejni.
Pred muzejem vojne za Slovenijo v Krvavi Peči stoji pipa, ki pa je na našo žalost zaprta.
V Vasi srečamo domačina in ga poprosimo za vodo.
Uležem se na od sonca ogrete tople tlakovce in uživam ob pitju vode. Kazalec energije se nam vsem opazno dviga in kmalu se vrne tudi dobra volja in optimizem.
Pot nas vodi v smeri Lužarjev a najprej moramo zopet navkreber.
Na vrhu vzpona se malce odpočijemo čeprav nas čas že priganja. Imamo namen priti do Lužarjev.
Pridemo do prve asfaltne ceste in že se s skiroji spustimo po klančku. Veselje ne traja dolgo saj z bližnjega dvorišča priteče pes in se zapodi za Štefanom meni pa s tem zapre pot in že vidim kako letim. Ustrašil sem se, da ne padem naprej, zato se nagnem nazaj in padem na nahrbnik in kljub ne preveliki hitrosti na asfaltu pustim nekaj kože. Rano mi lastniki psa oskrbijo še prej pa jo izdatno razkužimo z žganjem. Malo zapeče ampak mi gremo dalje.
Upam le da se smola s tem vsaj zame konča in res je bilo tako. Naslednji dan sem imel po riti in hrbtu črne potplutbe in še zdaleč ni bil tako nedolžen padec kot se je sprva zdelo. Prave bolečine sem čutil šele naslednje dni.
Pot nadaljujemo mimo prelepih vasi. To pa je križišče v Neredih, kjer je doma ženina teta.
Precej je še makadam cest.
V Lužarjih obešajo zastave za prihajajoč praznik
Dosegli smo cilj za ta dan. Lužarji
Na koncu Vasi nas čaka kombi in odpelje domov prenočit in lizat rane.
Konec prvega dne poti iz Ljubljane v Punat
Ljubljana - Lužarji: 35km
Čas, kml ... pa dodam kasneje.
Za naslednje dni opisi še sledijo.
LP NT