Evo podatki o carinah i davkih v RH do 31.05.2013

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » Sr Apr 17, 2013 12:54

Kar se tiče carinjenja sem verjel izkušnji forumaša in lahko rečem samo da priporočam v Zadru špedicijo Cromiss
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » Ne Apr 21, 2013 08:37

zozi napisal/-a:
Mitja P napisal/-a:Seveda gre, saj če se plovilo ne nahaja v Eu potem mu ni bilo potrebno plačati ddv.

A registriraš lahko v svoji državi brez plačila dajatev- si nemec(slovenec) in odpelješ barko v hrvaško, ne plačaš davka, jo pa registriraš v svoji državi nemčiji (sloveniji)? Ali se motim?
Ma nič mi ni jasno. :shock: :shock: :shock:

Tolmačenje, da samo Bog ve in da gre za posebne izmišljotine južnih sosedov seveda nima nič skupnega z resnico: velja EU zakonodaja, ki jo je Hrvaška morala prenest v svojo zakonodajo. Če kdo smatra špediterje za bogove, pa tudi prav ... torej špedicija je pravi naslov, ki mora vedet vse. Sicer pa še enkrat:

1. za plovilo, ki je bilo registrirano na neko EU zastavo pred 1.7.2005, ne plačaš ničesar !

2. izogib plačila DDV in carine je bil mogoč, če si kot ne-rezident Hrvaške kupil plovilo, registriral v EU (ali ZDA, ali kjerkoli že izvez HR), pa izvozil iz EU (oz. ZDA ali neke tretje države). V tem primeru se pač po zakonodaji doseže oprostitev plačila DDV in carine

3. z vstopom HR v EU pa veliki brat iz Bruslja na "svojem teritoriju" pač ne dovoli več luksuza brez plačanih dajatev; imaš možnost odpeljat tako plovilo izven EU (npr. Črna gora) in ne plačaš nič, ali pa je pač potrebno carinit in cesarju dati kar je njegovega. Kaj je tu tako nelogičnega ?

4. edino nelogično postane, če imaš dokumente, da si plovilo res carinil in plačal dajatve v EU po 1.7.2005: če je potem plovilo stalo ves čas v HR vodah (torej izven EU) je po 3 letih izgubilo status EU in je potrebno tako plovilo ponovno uvozit v EU. Seveda lahko uvoz urediš kjerkoli v EU, no Hrvaška je tu pač ponudila cenejšo možnost z znižanim DDV, a le do 31.5.2013

Če bi bilo malce več volje, bi se vse tole dalo najti že nekaj postov nazaj.... treba je pač malo poiskat.

Pot pod noge - do špediterja, pa bo hitro vse jasno.
bostjan9
Admiral

hr zastava

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Ne Apr 21, 2013 19:28

Dodajam še svojo zgodbo.

V sredo sem bil v Zadru in opravil nekaj formalnosti glede urejanja dokumentacije iz nemške na hrvaško zastavo. Bayliner 2252, Ciera Classic, let. 2001.

1. OIB kodo sem uredil v 5 minutah.
Na porezni upravi Zadar sem šel do vratarja, ki mi je izpolnil formular
(resnično prijazen dečko). Svetoval mi je, da je dobro če se izkažem s
potnim listom in tako sem tudi storil. Dokumente mi je že kar on
fotokopiral in me napotil v 1. nadstopje, kjer mi je delavka izdala OIB
broj. ( strošek =0 - Eurov ).

2. odhod do špediterke TRANSADRIA, Gaženička cesta- je v isti stavbi
kot carinska uprava.

Vse papirje sem imel kopirane:

- vinjeta, prometno dovoljenje od čolna, zavarovanje-zav. Triglav,
kupoprodajna pogodba-overjena ob nakupu plovila pri notarju,
kopijo potnega lista, fotokopijo fotografij čolna na katerih se vidi reg.
oznaka plovila, štev. trupa in štev. motorja.

Obrazec - pravnomoč in Izjava o vrednosti rabljenega plovila (oboje na 1 listu) sem šel overit do notarja Emila Brkiča, Domovinskega rata 3, Zadar. Strošek 40 KUN. To pa je tudi edini dokument, ki sem ga uveril.

Carinik se ni strinjal z mojo oceno plovila, zaradi tega je zahteval FAX iz Car. uprave Split, kjer so ocenili, da cena moje barkače znaša 11.500 Eurov in na to ceno sem plačal PDV in Carino.

Grem na banko, plačam PDV, Carino, okoli.....Kun......in stroške špedicije 937 Kun.

Nazaj na Špedicijo, kjer mi napišejo : JEDINSTVENA CARINSKA DEKLARACIJA, vse kopije poštemlajo in GOTOVO.

Vse skupaj sem uredil v dobrih 2 urah.

Bil pa bi še verjetno prej "gotoF", če ne bi imeli ravno ta dan kontrolo iz EU in so jih nadzorniki nekaj "drkali", da so bili vsi cariniki panični do konca in so še po zgradbi morali hoditi v šapkah. Noreli so kot nori nad temi nadzorniki in mene "kurčali" - zakaj jih nismo zablokirali pri vstopu v EU, da sedaj ne bi bilo tega sranja.....i

Sedaj pa po izpis iz nemškega registra in vpisat čoln na Hr zastavo.

Ali lahko kdo napiše kakšni stroški so še z vpisom,.....?

l.p. b9
AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » Ne Apr 21, 2013 20:44

Isto sem delal v Zadru, nisem pa rabil overit popolnoma ničesar, zanimivo !
Če praznike bom probal urediti vpis v register, bom javil kako je šlo oz. kaj vse se potrebuje
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Po Apr 22, 2013 07:04

Za vpis v register hoče firma yachtpool iz Poreča samo za njihovo uslugo 600€ :shock:
Res hočejo eni s temi stvarmi na lahko obogatet :evil:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Apr 22, 2013 09:41

Uf 600€!!! Tile pa res nimajo meje!? Ja, res se cene zelo razlikujejo.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Apr 22, 2013 09:42

--
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Apr 22, 2013 13:13, skupaj popravljeno 1 krat.
AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » Po Apr 22, 2013 11:19

spyder napisal/-a:Za vpis v register hoče firma yachtpool iz Poreča samo za njihovo uslugo 600€ :shock:
Res hočejo eni s temi stvarmi na lahko obogatet :evil:

Upam da si se dostojno poslovil od njih :D :D pa da nisi preklinjal v slušalko
zupi
Poddesetnik

upis

OdgovorNapisal/-a zupi » To Apr 23, 2013 10:45

Vpis v register lahko urediš sam na kapitaniji.
Izpisnico z apostilom ti lahko uredi firma Navtis. Navadna pošta traja 3 tedne.
Poceni overjeni prevod izpisnice in apostila v hrvaški jezik pa firma EUROLANGUAGE iz Zagreba, ki ti lahko pošlje prevod na dom in plačaš po povzetju.
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Po Apr 29, 2013 13:59

Marchi napisal/-a:Uf 600€!!! Tile pa res nimajo meje!? Ja, res se cene zelo razlikujejo.

In za koliko se cene razlikujejo oz. kje v bližini Poreča (Červarja) ali pa kar v celi Istri z Reko vred je veliko cenejše ali "najcenejše" in kako :?: :oops:
-
P.S: Prosim odgovor še danes. Hvala :arrow:
aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Sr Maj 01, 2013 12:31

aleks09 napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Uf 600€!!! Tile pa res nimajo meje!? Ja, res se cene zelo razlikujejo.

In za koliko se cene razlikujejo oz. kje v bližini Poreča (Červarja) ali pa kar v celi Istri z Reko vred je veliko cenejše ali "najcenejše" in kako :?: :oops:
-

Kaj nihče ne ve :? .... al nočte povedat :evil: .. Še vedno pa rabim kakšno info. glede urejanja prepisa iz USA na HR zastavo o cenejši ponudbi kot na Yachtpoolu v Poreču, kjer so ceno za svoje storitve medtem menda povečali na 1000 EUR :shock: :twisted:
Aja pa naj bo čim bliže Poreču.. pride pa v poštev tudi Krk... vnaprej hvala
AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » Sr Maj 01, 2013 18:21

pa saj je bilo na forumu že par kontaktov špedicij objavljeno z tega območja ! Poglej par strani nazaj,pošlji jim mail in naj ti povejo ceno usluge pa še povedali bodo kakšne papire rabiš.
Kar se tiče vpisa v register pa idi sam na lučko kapetanijo. Brez veze da plačuješ nekomu da ti odnese papirje tja pa ti to mastno zaračuna.
Uporabniški avatar
urby79
Višji praporščak
Kraj: Porat, RAb

OdgovorNapisal/-a urby79 » Po Maj 06, 2013 17:48

aleks09 napisal/-a:
aleks09 napisal/-a:

-

Kaj nihče ne ve :? .... al nočte povedat :evil: .. Še vedno pa rabim kakšno info. glede urejanja prepisa iz USA na HR zastavo o cenejši ponudbi kot na Yachtpoolu v Poreču, kjer so ceno za svoje storitve medtem menda povečali na 1000 EUR :shock: :twisted:

teres špedicija se mi zdi ti bo najcenej in najhitrej zrihtal.
so pa v industrijski coni kukuljanovo na reki. v isti stavbi kot carina.
aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » To Maj 07, 2013 09:57

urby79 napisal/-a:
aleks09 napisal/-a:
aleks09 napisal/-a:

-

teres špedicija se mi zdi ti bo najcenej in najhitrej zrihtal.
so pa v industrijski coni kukuljanovo na reki. v isti stavbi kot carina.

Hvala za odgovor čeprav smo nekaj že zrihtali.. bo pa mogoče prišlo prav drugim..
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Maj 07, 2013 17:52

Carinjenje v Puli rešeno, brez zapletov. Poiskal sem različne ponudbe, ACI mi je ponudil "paket sa mašnom" (kompletna storitev, od carinjenja do registracije) za borih 1700E+carina+PDV+takse.... Ni kaj, skromno. Tudi recimo Trust iz reke ponuja podobno storitev za dobrih 1200E :(
Malce sem se pozanimal okrog in poslali so me k špediciji Feršped Pula (neposredno pri carinarnici na Šijani). Sam sem moral po OIB. V Puli čakaš cca 14 dni, pa še overitev fotokopije osebne izkaznice so si dodatno izmislili. Na pot v Pazin, če odštejem marendo in kavo, rešeno v 5 min.
Špediterju predal papirje:
-plovno dovoljenje
-kupoprodajno pogodbo (ni nujno)
-kopijo računa novega plovila (ni nujno)
-tri slike (barke, ser. št. motorja in trupa)
-vinjeto
-pogodbo z marino
-inventarno listo
-zavarovanje plovila
-OIB
-podpisano izjavo vrednosti plovila
-pooblastilo za carinjenje
Z papirji je šel do carinika in sta se na osnovi Schwanke kataloga 2013 dogovorila za vrednost plovila, ki sem jo vpisal na izjavo. Ničesar nisem rabil overjat.
V četrtek je prejel dokumente in vložil, v petek sem pričakoval carinsko deklaracijo :idea: , žal računi brez krčmarja. Na carini so imeli "blazno gužvo" (beri:cariniki 2 uri pred marendo in dve po sedeli v kafiču, potem pa spet dve uri pred koncem šihta). No v ponedeljek dobim mail, da so papirji urejeni in jih lahko dvignem, ko pridem v Pulo in seveda prej plačam carino in PDV. Plovilo so mi ocenili cca 20-25% manj, kot sem pričakoval glede na prakso.
Strošek špediterja 200E+PDV (230E).

Sedaj pa izpisnica iz D registra in v borbo na kapetanijo :cry:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost