Lepilo??? Leplenje nosilcev za tendo.

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mihabs
Štabni praporščak

Lepilo??? Leplenje nosilcev za tendo.

OdgovorNapisal/-a mihabs » Ne Jul 07, 2013 22:50

Pozdravljeni,

Naletel sem na nenavadno teževo, ko sem na Hypalon lepil nosilce za tendo. Vam jo opišem takoj, ko opišem potek dela, saj je bil postopek vsaj po moje pravilen.

O tem je bilo napisanih sicer že kar nekaj tem, a kljub temu me zanimajo izkušnje.

Pred leplenjem sem moral odstraniti stare nosilce (ki sem jih prav tako brez težev pred časom sam nalepil).

Ker so na Hypalonu ostali ostanki starega lepila, sem seveda zadevo pobrusil in očistil z acetonom.

Ker želim, da bo vse izgledalo lepo, sem se odločil, da dam na levi in na desni strani tub, dva prečna traka Hypalona v obliki že obstoječih linij na tubah, saj je novi nosilec tende ožji kot stari in bi se videlo staro lepilo ob strani.

Doslej vse vredu, pomerim Hypalon, ga obrežem v željeni obliki, abdekam površino oblike trakov, celotno površino pobrusim, razmastim in očistim...
Tube malo spustim.

Najprej sem površino tub namazal na tanko z lepilom, prav tako Hypalon, ki sem ga imel namen nalepit... Ko se je vse popolnoma posušilo sem abdekano površino tub ponovno na tanko namazal z lepilom in prilepil željeni trak novega Hypalona.... Z valjčkom sem istisnil zrak in odvečno lepilo in zadevo dobro obtežil ter pustil, da se posuši čez noč.

Po 24 urah želim nadaljevati z leplejenjem nosilcev za tendo.

Sedaj pa k nastali zagati.

Preverim robove nalepljenih trakov in opazim, da se nekako gumjasto dvigajo, povlečem in odlepijo se kot čigumi (traki Hypalona so bli ok :), lepilo spodaj se je vleklo kot neposušen neostik).

Odtrgam zadevo in opazim, da lahko na celotnem mestu leplenja brez težev s prstom in roko odstranim lepilo (predstavljejte si to kot, da bi odstranil gumijasti selotejp). Hypalon na tubah je bil tak, kot pred leplenjem (suh in pobrušen)

Ali se je komu že zgodila podobna stvar?

Lepilo, ki sem ga uporabljal sem uporabil že pri leplenju prejšnjih držal za tendo, tako da je bilo pravo.

Sicer sem sedaj že naročil novo, drugo lepilo za Hypalon, bom videl kako in kaj bo potem.

Mesta kamor sem lepil so dejansko takšna, kot da nisem na njih ničesar lepil, tako lepo je šlo lepilo, ki sem ga uporabljal, odstranit.

Res me zanima kaj bomo naumili.

Lp
M.
Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » Po Jul 08, 2013 08:14

sem imel enako težavo ko sem lepil flike s sc2000 ...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Jul 08, 2013 10:09

kolko globoko si pobrusil, verjetno premalo
ni dovolj samo zmatirat ampak celotno prvo plast pobrusit do živega, tako da postane hrapava enako fliko

po moje je to problem, ker si ne upate pobrusit preveč
brusi se z bormašino in okroglim(valjastim brusom)
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » Po Jul 08, 2013 11:43

Kaj pa proizvajalci gumic, oni tut brusijo, ampak uporabljajo trikomponentno industrijsko lepilo.

Pobrušeno je na gladko in namerno malo grobo, tudi Hypalon flika.

Težava je vem, da je lepilo ki sem ga odstranil kot elastika, kuhinjska gumica, lahko ga zrolam v kroglico in ponovno rastegnem.

Odstranil sem ga kar v kosih. Kot raztegljiv selotejp. Zgleda, da lepilo ni regiralo pravilno.

Ke bi dobil trikomponentno lepilo v malih porcijah?

M.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Jul 08, 2013 11:52

ma ne vem kakšno trikomponentno ti misliš, mi smo vse limali z dvokompenentnim,
vsi brusimo do živega
brez tega ne gre

poglej lepilo Neostik TB ali pa Rema tip-top
dvokomponentna
drugče pa mislim da Marinar prodaja nek komplet je 1x šlo s tistim zaflikat

zelo dobro drži tudi KENT lepilna masa
jaz tega še nisem sprobal eni so pa tukaj govorili, da gre kar ok, mislim, pa da to ni trajna rešitev

lahko pa pokličeš serviserja gumenjakov TADEJ 041786234
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » Po Jul 08, 2013 12:02

Ja to trikomponentno so mi omenili na Novomarju.

S kot je Tadej?

Lp
M.
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » Po Jul 08, 2013 12:04

Aja še tole, kako pa "obtežiš"/fiksiraš fliko, ki je dimenzije cca 30 x 20, da počiva čez noč in se suši.

Morda je bila tukaj kaka napaka, ali pa preprosto ni reagiralo lepilo.

Lp
M.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Jul 08, 2013 12:43

mihabs napisal/-a:Aja še tole, kako pa "obtežiš"/fiksiraš fliko, ki je dimenzije cca 30 x 20, da počiva čez noč in se suši.

Lp
M.

mah daj Novomar lima z istimi lepili kot cela Italija, trikomponento ja tretja komponenta je hipalon
dve sta pa lepilo in trdilec
ni filozofije razen če je pri njemu to trikomponento dražje za stranke, da te lahko opali po đepu

cvinge in les drugače pa mi nismo nič obtežili ali pa cvingali enostavno napihneš na 0.3 bara in se samo zlepi-stisne
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Jul 08, 2013 13:49

Ali ti je to lepilo preko zime morda zmrznilo.

Mogoče je tukaj napaka in lepilo ne reagira pravilno.
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » Po Jul 08, 2013 14:12

Mitja P napisal/-a:Ali ti je to lepilo preko zime morda zmrznilo.

Mogoče je tukaj napaka in lepilo ne reagira pravilno.

To ti ne znam povedat, saj sem ga kupil pred par dnevi pri navtičarju.

Morda njemu, ali komu prej.

Lp
M.
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » Po Jul 08, 2013 14:15

MareC napisal/-a:
mihabs napisal/-a:Aja še tole, kako pa "obtežiš"/fiksiraš fliko, ki je dimenzije cca 30 x 20, da počiva čez noč in se suši.

Lp
M.

mah daj Novomar lima z istimi lepili kot cela Italija, trikomponento ja tretja komponenta je hipalon
ni filozofije razen če je pri njemu to trikomponento dražje za stranke, da te lahko opali po đepu

cvinge in les drugače pa mi nismo nič obtežili ali pa cvingali enostavno napihneš na 0.3 bara in se samo zlepi-stisne

Saj 0.3 bara je ja čisto prazno. Jaz sem s plastičnim valjčkom izstisnil zrak in potem striopor v fiju tube gor in "cegu" na vrh.

A ti pa samo zalepiš gor in to je to?

Lp
M.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Po Jul 08, 2013 17:47

Sam sem lepil z Neostik.. kupil v Gumitehni in ker sem malo premalo pobrusil,je bilo isto kot pri tebi,zato sem vzel 80 brusni papir in še enkrat pobrusil in prilepil po navodilih.
Ko obrusiš da je močno hrapavo,pol bo uredu,tako kot je MareC napisal,verjetno vsi premalo pobrusimo,oziroma ne upamo preveč pobrusit.

Res pa je da prvič nisem prilepil nosilca,ker sem pred pritiskom videl da se je hotelo lepilo odlepit,ko sem ga malo s prstom podrgnil.Zato sem naredil test na flikah hypalona.Čeprav je pri isto obrušeni površini kar dobro prijelo.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Jul 08, 2013 18:26

mihabs napisal/-a:
MareC napisal/-a:

Lp
M.

Saj 0.3 bara je ja čisto prazno. Jaz sem s plastičnim valjčkom izstisnil zrak in potem striopor v fiju tube gor in "cegu" na vrh.

Lp
M.

Kaj zdaj blebetaš da je 0.3 bara čist prazno
Poglej kaj si sam napisal v tej temi
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=4784
Tebi so celo rekli da je 0.15 dovolj, kar pa sigurno ne drži poglej sibtemo v celoti
Jaz običajno pumpam na 0.25 bara pa je ok
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jul 08, 2013 20:57

Vse, kar sem do sedaj lepil z savanol T/B, ki se ga je dobilo dokler so v Savi delali čolne, potem je to postal Neostik T/B, sedaj pa se tega ne dobi več, še vedno pa dobiš Cement SC2000 od tip top, je držalo tako zelo, da se je prej razslojil hypalon, kot pa popustilo lepilo, če si s kleščami vlekel fliko dol. Pobrusiš s šmirgl ploščo na fleksarici, da površina postane žametna in to je to, nič nisem pral z acetonom.
V lepilo daš trdilec, namažeš obe površini na tanko, pustiš da se popolnoma posušita, namažeš ponovno oboje, pustiš da še malo pika, stisneš in povaljaš ali podrgneš s kosom lesa. Naslednji dan napihneš.

Edino, kar mi še pride na misel, je kakšna silikonska maža v bližini. Nekoč, ko sem še poklicno uporabljal zalivne mase za elektroniko, mi je predstavnik firme ki jih dela razložil tole:
Avtomobilska industrija ne uporablja nobenih zalivnih ali lepilnih mas na osnovi silikona. Če na eni strani fabrike odprejo škatlo silikona lahko na drugi strani nehajo barvat avtomobile.

Tako hudo verjetno ni ampak nekaj pa že bo na tem.
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » To Jul 09, 2013 08:23

MareC napisal/-a:
mihabs napisal/-a:
MareC napisal/-a:

Lp
M.

Lp
M.

Kaj zdaj blebetaš da je 0.3 bara čist prazno
Poglej kaj si sam napisal v tej temi
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=4784
Tebi so celo rekli da je 0.15 dovolj, kar pa sigurno ne drži poglej sibtemo v celoti
Jaz običajno pumpam na 0.25 bara pa je ok

Ja res je, se opravičujem, ampak me je zmedlo kr jaz na nogo tube komaj spravim na 0.2 bar. Kje je šele 0.3 bar. Te nula cela številke so me zmešale. Kr pogovorneo vedno kdo izdavi na dav bara...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov