Vezave akumulatorjev

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Avg 05, 2010 20:52

Napetost je prenizka, kot si ugotovil že sam...

Na diodnem ločilcu so silicijeve diode, ki pridelajo 0,7 V padca napetosti. Tako dejansko alternator nikoli ne more pravilno napolniti akumulatorjev. Rešitev je še ena dioda v povratni veji, ki gre na regler v alternatorju. Ta ga "pretenta" in mu daje ukaz, da je napetost za enakih 0,7 V nižja, zato alternator polni nekje na 15 V, akumulatorji pa so takrat na 14,3 V. Alternator mora imeti tak regler, da ima možnost priklopa povratne zanke in le-ta ni direktno spojena v njem...

Boljša varianta brez padcev napesti je pomoje kakšen avtomatski rele, ki spoji akumulatorje paralelno, ko alternator začne polniti. Lahko malo improviziraš sam ali pa kupiš kvalitetno rešitev Cyrix...

Nizka napetost pa je lahko tudi vzrok, da akumulatorji še niso polni. Recimo jaz imam 300 Ah akumulatorjev na 50 A alternatorju, ki mu rata pošteno vroče, ko more nadopolniti kar je popapcal hladilnik in ostali porabniki na barki. Kakšna ura plovbe ne da kaj posebej dobrih rezultatov na napetosti, alternator pa se še kar smodi... Žal nimam ampermetra, vendar predvidevam, da polni nekje s 45 A, kar pomeni, da če se akumulatorje spraznil za recimo 100 Ah, potem rabiš več kot 2 uri plovbe na večjih vrtljajih, potem pa dodaj še izkoristek polnjenja akumulatorjev, kar je še dodatnih cca. 35 do 40% časa in si na času polnjenja 3,5 ure, da je nazaj tistih 100 Ah... Vse to je v primeru, da akumulatorji na polno vlečejo tok, vemo pa, da polnilni tok proti koncu pade, zato dodaj vsaj še kakšno uro... Rešitev v takem primeru je le mama omrežje v eni od marin in dober polnilec...

LP
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Če Avg 05, 2010 21:25

Mi smo diode menjali s to zdevo:

http://www.victronenergy.com/battery-isolators-and-combiners/argo-fet-battery-isolators/

kjer je padec napetosti zelo majhen.

Sem pa zasledil tole zanimivo zadevo:

http://www.victronenergy.com/panel-systems-remote-monitoring/bmv-600s%20and%20bmv-602s/

Uporablja kdo mogoče?
LP, Uroš.
McSan
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a McSan » Ne Maj 06, 2012 12:05

Kupil sem čoln s kabino, 6,70m letnik 93 (MerCruiser 4,3) in raziskujem električno napeljavo. Že cel dan prebiram tale forum o vezavah akumulatorjev, vendar vseh odgovor nisem našel...
Montirana imam dva akumulatorja, štartni in servisni, ki sta povezana na stikalo "of, 1, 2, both". Sledil sem "žicam" in ugotovil da preklopnik "dirigira" iz katerega akumulatorja se napaja sistem, vendar mi zadeva ni všeč...
Navajen sem vezave, ki je običajna na jadrnicah, kjer je servisni akumulator samo za porabnike, štartni pa za motor, polneta se vedno oba...
Pri meni pa bi moral vseskozi preklaplat, ko vžigam motor na štrtnega, potem pa na servisnega, kar pomeni 10 krat na dan odpiranje motornega pokrova in preklapljanje (hkrat pa upati, da ne crkne alternator, ker sem zasledil na forumu tudi ta problem, kjub temu da je dovolejno preklapljanje med delovanjem motorja samo na of ne...), pa še če preklopim med vožnjo na servisnega, mi štartnega ne fila...
Ali mi lahko kdo opiše kako je to rešeno na jadrnicah, kjer običajno ni tega preklopnika... ali pa kak link do vezja in informacija kje se dobi ta "avtomatski preklopnik"?
LP
McSan
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a McSan » Ne Maj 06, 2012 15:59

No pa sem našel, da je Nikola Tesla tako shemo že objavil tukaj...
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=1449&postdays=0&postorder=asc&start=300
Zanima me samo kje dobiti oziroma kak link za nabavo batery comb. z dvema diodama in stikalom ter bosch releja?
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 07, 2012 22:24

Bosch rele na skici je navaden rele...
Battery Combiner dobiš lahko v vsaki boljši navtični trgovini, lahko tudi direktno pri NT...
Tisto stikalo z dvema diodama pa je tam, samo za izhod v sili, če vse crkne in lahko paralelno ročno povežeš oba akuja. Taka rešitem meni osebno ni všeč, ker ni ziher. Deluje res vedno, vendar če crkne ta rele, potem ne deluje... Jaz bi to raje rešil z by-passom preko navadnega stikala za baterije ON-OFF...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Jul 16, 2012 01:42

admin napisal/-a:Bosch rele na skici je navaden rele...
Battery Combiner dobiš lahko v vsaki boljši navtični trgovini, lahko tudi direktno pri NT...
Tisto stikalo z dvema diodama pa je tam, samo za izhod v sili, če vse crkne in lahko paralelno ročno povežeš oba akuja. Taka rešitem meni osebno ni všeč, ker ni ziher. Deluje res vedno, vendar če crkne ta rele, potem ne deluje... Jaz bi to raje rešil z by-passom preko navadnega stikala za baterije ON-OFF...

Saj tako se tudi dela in prav razmišljaš ni ziher, tudi sam imam enako z by-passom.
medved
Štabni vodnik

vezava akumulatorjev

OdgovorNapisal/-a medved » Pe Jul 12, 2013 07:12

Pozdravljeni,

pred časom so bile objavljene sheme vezav akumulatorje. Ne morem, ali pa ne znam odpreti slik, pa prosim kakšnega morjeplovca če lahko objavi ali pa mi pošlje shemo za vezavo 1 motor, 2 akumulatorja, 1 stikalo (1,2,both,off).

V naprej hvala
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 12, 2013 09:52

Dva-tri prispevke višje je že bila povezava - jaz jo ponovim tule pod sliko...
Slika

Povezavi s takim stikalom se izogibamo - o tem zakaj več prej v tej in v temi na povezavi; 'batery combiner' bolje opravi nalogo namesto takega stikala.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
medved
Štabni vodnik

vezava akumulatorjev

OdgovorNapisal/-a medved » Pe Jul 12, 2013 14:46

Pozdravljen Marjan Tomki in ostali morjeplovci,

hvala za hiter odgovor, vendar zaradi pomanjkanja mojih podatkov in neznanja branja elektro shem prosim še za dodatno pomoč. Imam izvenkrmni motor (Yamaha) iz katerega gresta dve žici: rdeča(predvidevam plus) in črna (predvidevam minus) za polnjenje akumulatorjev. Nakar imam ročno preklopno stikalo (1,2,BOTH,OFF) na sprednji strani in tri priklopne vijake z maticami na zadnji strani (1,2,COMMON). Imam dva akumulatorja (štartni in servisni) in električni polnilec za en akumulator in hladilnik. Sedaj pa prosim za pomoč:

črna žica iz alternatorja na.........
rdeča žica iz alternatorja na......
kaj priklopim na stikalo na 1....
kaj priklopim na stikalo na 2....
kaj priklopim na stikalo na common

kako povežem akumulatorja....(ali ju moram povezati kaj med seboj)?
kam priklopim električni polnilec, da bo polnil oba akumulatorja,
namreč ima dve žici (rdečo in črno)
kam priklopim hladilnik (ima dve žici rdečo in črno)

Malo sem brskal po forumu in zaznal, da kombinacija s preklopnim stikalom ni najboljša, vendar imam zatečeno stanje katerega bi rad pognal v funkcijo.

Vem, da se vam zdijo moja vprašanja butasta, pa vas vseeno prosim, če bi mi hotel kdo pomagati.

Hvala v naprej za pomoč
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 15, 2013 09:38

Najprej to, da vprašanja skoraj nikoli niso butasta - če nekdo še ne ve nič o tistem, o čemer sprašuje, so lahko nerodno postavljena - butasto pa je ne postaviti vprašanje, ko ne veš in bi rad vedel.

Ampak odgovor ni nujno, da ti bo všeč.

Zakaj stikalo "ugasnjeno, 1, 2 ,oba" za trajno ni dobra rešitev
    V drugi temi (ko najdem, bom prilepil povezavo na prispevek, kjer je to že opisano, tako da tu ne bom ponavljal) je tekla beseda o tem, kakšne težave lahko povzroči, če je tako stikalo v napačnem položaju za trenutni položaj uporabe.

Zakaj je dobro, da elektriko sestavi nekdo, ki se na to že razume
    Najprej - poleg tega, da želiš, da ti zdaj motor polni akumulatorja za dve nalogi (startni in servisni) boš - če še nimaš - želel, da ti oba akumulatorja polni tudi polnilec (na primer ko prenočiš na privezu v marini) in tako dalje - kar bo zapletlo reči in kar bo pri povezovanju zadev (tudi tega stikala) treba upoštevati.

Dalje - napake na električni napeljavi so najbrž najpogostejši razlog za požare na plovilih v marinah (Požar v marini Punat, Požar v marini Umag 13.06.2010, ...).

To - po mojem - ne pomeni, da si tega ne moreš urediti sam, pomeni pa, da je to treba vzeti resno in se naučiti narediti stike, ki ne bodo zlahka korodirali (postopki za to so na forumu že zelo dobro opisani), oceniti (profesionalec tudi izračunati) potrebne preseke vodnikov za posamezne tokokroge, zavarovati vse tokokroge in tako dalje, za kar pa je hudo dobro, da se naučiš tudi razumeti načrte, ki to opisujejo.

Dober načrt je namreč ravno način, kako nedvoumno in zgoščeno opisati vse, kar je potrebno napraviti pri pravilni povezavi elektrike na barki.

Eden od po mojem dobrih uvodov v take reči (kaj pomenijo simboli na načrtih in podobno) je recimo v kakem radioamaterskem klubu Zveza radioamaterjev Slovenije (tam najdeš ljudi, ki jih take reči zanimajo in ti bodo dali vire in ti tudi pomagali, da se tega hitro naučiš, imeti radioamatersko licenco pa tudi na morju ne škodi). Kolikor se spomnim, sem se najbrž največ o tem v kratkem času naučil prav tam.

Drugi je, da lahko gledaš čez ramo kompetenemu navtičnemu električarju, ki je pripravljen tudi povedati, kaj dela (smel sem gledati čez ramo Jošku s foruma - in je bilo vredno). Seveda ti ne bo hvaležen, če ga kdo pri delu preveč moti, tako da je najbrž treba najti primerno srednjo pot (meni je takrat uspelo biti tiho). Radioamaterji namreč večinoma ne delajo v okolju, ki je izpostavljeno soli in vlagi - in te plati se je za dobro elektriko na prlovilu tudi treba naučiti.

Priklop stikala izključeno, 1, 2, oba itn.
    Zgornje sem napisal potem, ko sem prebral, da še ne znaš brati načrtov in le preletel ostalo.

Zdaj pa se mi zdi, da najbrž rabiš električarja, ki se razume na elektriko na barki .

Preden namreč lahko zapišem kaj o tem, kam kaj povezati, bi rad vedel, ali je tvoje plovilo gumenjak ali gliser brez kabine, ali morda gliser s kabino, bivalna motorna barka, jadrnica brez kabine ali jadrnica s kabino...

To mi bo med drugim povedalo, ali je potrebna (in ali morda že imaš) v kabini ali kje podobno pred morjem razmeroma na varnem razdelilno ploščo ali bi rad le spravil stikalo nekam na konzolo (in v tem primeru me zanima, kje imaš varovalke za hladilnik itn.). Če že imaš razdelilno ploščo, bi jo bilo treba videti (v živo ali njen načrt).

Rad bi vedel, ali tvoje plovilo na novo opremljaš z elektriko (odstranjena stara) ali le dodajaš stikalo - in če le dodajaš, ali si šele nabavil drugi akumulator ali je že vgrajen...

Rad bi tudi vedel, kako močna je tista Yamaha - oziroma koliko toka lahko daje njen alternator. V se to vpliva na kup reči, vključno s potrebnim presekom kablov za povezave (in premajhen presek kabla ali slab/korodiran stik na kablu je lahko - in vse prepogosto je - vzrok požara na plovilu).

To, da ti ni prišlo namisel, da bi kdo od nas za dober odgovor potreboval tudi te podatke, me navaja k sklepu, da za začetek skoraj gotovo potrebuješ električarja.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Jul 15, 2013 10:56, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
medved
Štabni vodnik

vezava akumulatorjev

OdgovorNapisal/-a medved » Po Jul 15, 2013 10:50

Pozdravljeni,

hvala za vzpodbudne misli. Če v mojem prvem javljanju nisem bil dovolj konkreten, sem se potrudil v drugem in zastavil konkretna vprašanja, vendar nisem dobil nobenega odgovora na vprašanja. O tem, da stikalo ni dolgoročna rešitev in da je najbolje da el povezave naredi strokovnjak, sem se naučil iz tega foruma. Moja vprašanja pa so bila konkretna ( kam gre plus žica iz alternatorja? itd...). Za enkrat nisem še odločen, da se bom česarkoli dotikal, rad pa bi vedel, kam morajo biti spojeni kabli. Če mi kdo lahko, hoče ali zna odgovoriti na zgoraj zastavljena vprašanja se mu v naprej zahvaljujem

lep pozdrav
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

Re: vezava akumulatorjev

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Pe Jul 19, 2013 11:06

medved napisal/-a: (Yamaha) iz katerega gresta dve žici: rdeča(predvidevam plus) in črna (predvidevam minus) za polnjenje akumulatorjev.

Ti toplo priporočam, da si kupiš multimeter potem ne bo več teh predvidevanj...

Slika

V INTERDIKOSNTu Te bodo olajšal za 5€ pa bo tvoj....

Pravijo, da se dobri električarji zanašajo le na barve kablov(poznajo standarde).. No jaz sem bolj slab, pa se rajši zanašam na tisto, kar pokaže multimeter...
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

Re: Vezave akumulatorjev

OdgovorNapisal/-a Fojki » Po Jul 10, 2023 14:48

ojla pri meni pod stikalom pa pise

BATTERY SWITCH MUST BE IN THE "BOTH" POSITION PRIOR TO STARTING ENGINES.
CHANGING THE SWITCH POSITION OR TURNING THE SWITCH OFF WITH THE ENGINE RUNNING MAY CAUSE SYSTEM
FAILURE OR ALTERNATOR DAMAGE.

pozdrav Fojki

OdgovorNapisal/-a Bobi1111 » Ne Sep 03, 2023 10:00

Tudi jaz imam na open čolnu 5,7m in yamaho 115 2 akumulatorja in stikalo 0,1,2 in 1+2, običajni imam vklopljeno 1+2.
Kalužna črpalka je vezana direktno, tudi je je stikalo na 0, se po potrebi vklopi.
Kaj priporočate pri daljši odsotnosti čolna, npr. čoln stoji 14 dni v marini. Stikalo na 0 ali bi še enega od akumulatorjev fizično odklopil?
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Ne Sep 03, 2023 14:48

ojla
Stikalo vedno ko te ni das vedno na 0 oba akumolatorja bilge je vezana direktno ni porabe.Predvudevam acc 1 in tako mora biti.

Da bi fizicno izklapljal drug acc nima smisla edino ce imas vezano na katerega od njih se pravi acc 2 se kak stalni porabnik.Kar dvomim edino kak radio ima se stalni + za spomin to sem ugotovil pri crownlinu in pocasi porablja acc. To moras preveriti .

V vsakem primeru se ti v 14 dneh ce imas vse na 0 ne more sprazniti.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov