Pozdravljeni!
Najprej naj vam vsem skupaj cestitam, za zelo dober in uporaben forum poln pomoci, nasvetov in vsega dobrega, in predvsem z nekomercialnimi nameni. Komaj sem nasel uporabne informacije:) hvala bogu! Vecino foruma sem pogoltnil v enem zalogaju, vendar je ostalo nekaj mojih osebnih vprasanj brez odgovorov, na nekatera pa sem morda odgovor spregledal ali pa ga se nisem nasel:)
Naj povem najprej nekaj o sebi, da mi boste v nadaljevanju lazje svetovali:)
Sem jadralni zanesenjak, ceprav mlad (22), na jadrnici sem prezivel kakih 8-9 sezon do sedaj, vec v mlajsih letih kot sedaj v bliznji preteklosti. Jadral sem na Elanu 707 in 33. V naslednjih dneh se bom vpisal v tecaj za v.c. oz. jarnice do 24m, zal s tem odlasam ze 4 leta odkar je padla odlocitev da bom moral tudi sam imeti izpit:) na tecaj ne grem, ker imam bliznjega sorodnika, ki jadra ze 30 let, imam pa se bratranca, ki jadra z Adrio 510. Upam da mi bosta v kako pomoc, kljub temu, da sta oba zelo casovno omejena:) Nekaj bom ze probal urediti okoli tega. Vsak nasvet dobrodosel.
Najprej me zanima, kako je z izpitom. Ali je mednarodno priznan in ali mi ta izpit za v.c. oz jadrnice do 24m (delan v SLO) velja vsaj po vecini sredozemlja ce ne tudi drugod?
Ali rabim kaksna posebna dovoljenja za plutje v mednarodnih vodah? Kaksne dokumente sploh rabim v tem primeru? Ali sem glede na velikost jadrnice omejen okoli tega? kateri zakoni veljajo za jadralca v mednarodnih vodah? Smem npr. z Elanom 333 v tunizijo? (zgolj primer, gre se za princip SVOBODE in obcutka, da lahko gres kamorkoli).
katera jadrnica v razredu 10m je dobra za daljse plovbe in da je dovolj prostorna da lahko na njej zivi 4-5 ljudi? Kaj menite o jadrnici Gib Sea 422? Ce ima jadrnica UKV postajo (136-174MHz), ali sem nujno dolzan opraviti radioamaterski izpit?
No za zacetek je:) pozno je ze, grem spat, ko se se kaj spomnem (ko beres, je vprasanj zmeraj vec, ko pa treba pisati, pa samo par:D) bom se dopisal.
V naprej hvala in LP
Sem zanesenjak..
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Pozdravljen med nami!
SLO izpit ti velja povsod po svetu in ni nobenih problemov. Seveda to velja dokler pluješ z barko pod SLO zastavo. Če pa je barka pod drugo zastavo, potem so lahko problemi. Znan je primer Hrvaške, ki je zakon uveljavila pred nekaj leti, vendar ga ni izvajala, za letos pa "kao" grozi, da ga bo. Mogoče je na svetu še kakšna država, ki ima podobne zakone, vendar jaz poznam samo Hrvaško. O tem smo govorili pred kratkim, poišči na forumu...
Izpit za VHF GMDSS je potreben na barki, ki ima postajo, načelno jo imajo barke v charterju, tako da ta izpit kar rabiš in ga boš moral narediti. To NI izpit za radioamaterja!!! No za začetek na manjši barki brez postaje, pa bo dovolj tudi samo izpit za voditelja čolna.
Glede jadrnic pa nisem kompetenten in upam, da ti bo svetoval kdo drug.
LP
SLO izpit ti velja povsod po svetu in ni nobenih problemov. Seveda to velja dokler pluješ z barko pod SLO zastavo. Če pa je barka pod drugo zastavo, potem so lahko problemi. Znan je primer Hrvaške, ki je zakon uveljavila pred nekaj leti, vendar ga ni izvajala, za letos pa "kao" grozi, da ga bo. Mogoče je na svetu še kakšna država, ki ima podobne zakone, vendar jaz poznam samo Hrvaško. O tem smo govorili pred kratkim, poišči na forumu...
Izpit za VHF GMDSS je potreben na barki, ki ima postajo, načelno jo imajo barke v charterju, tako da ta izpit kar rabiš in ga boš moral narediti. To NI izpit za radioamaterja!!! No za začetek na manjši barki brez postaje, pa bo dovolj tudi samo izpit za voditelja čolna.
Glede jadrnic pa nisem kompetenten in upam, da ti bo svetoval kdo drug.
LP
Kanuja ni treba registrirati, pa ti nihče ne bo branil, če se boš z njim namenil veslati preko oceana!
Tudi če imaš za čoln registracijo za priobalno plovbo, ti ne bo nihče branil, če greš z njim v Grčijo ali Tunis.
Razlika je samo pri zavarovanju. Če je čoln registriran za obalno plovbo, potem zavarovanje velja samo v priobalnem območju, izven tega pa zavarovalnica ne bo poravnala škode (priznala zavarovanja).
Velika večina nesreč in škode se tako ali drugače zgodi v priobalnem pasu. Na odprtem morju je zelo malo nesreč.
Zato ne skrbi zaradi SLO papirjev, saj veljajo po vsem svetu. [/list]
Tudi če imaš za čoln registracijo za priobalno plovbo, ti ne bo nihče branil, če greš z njim v Grčijo ali Tunis.
Razlika je samo pri zavarovanju. Če je čoln registriran za obalno plovbo, potem zavarovanje velja samo v priobalnem območju, izven tega pa zavarovalnica ne bo poravnala škode (priznala zavarovanja).
Velika večina nesreč in škode se tako ali drugače zgodi v priobalnem pasu. Na odprtem morju je zelo malo nesreč.
Zato ne skrbi zaradi SLO papirjev, saj veljajo po vsem svetu. [/list]
[quote="admin"]
[/quote]
Ta izpit zahtevajo samo takrat, ko najemaš čarter barko. Če imaš postajo na lastniški barki, te po izpitu ne bo vprašal nihče. Vsaj moje izkušnje so take.
Prva leta sem imel na Arikiju na vrhu jambora dobro vidno anteno, v barki pa postajo. Ker imam do takih komunikacijskih sredstev velik odpor, sem imel vso to kramo samo za balast in okras. Zato se tudi v lukah nisem najavljal (potem je treba plačati, jaz grem pa za ta denar raje na pir ali dva), vendar je ob tem vedno znova nastajala težava v obliki vprašanja, ki so mi ga luške oblasti zastavljale vedno znova in znova: "Zakaj se ne najaviš če imaš postajo?"
Moj stalni odgovor je bi. "Postaja je pokvarjena."
Tega sem se naveličal. Zato sem anteno vrgel v smeti, postaja pa je dobila novo lokacijo v spodnjem predalu moje pisalne mize, tam kjer je še nekaj podobne neuporabne navtične elektronske krame - v spomin na razmetavanje denarja.
Tudi Navtex je tam. Sem se pa prej na morju temeljito prepričal, da je uporaben še manj, kot stara lesena vremenska hišica, ki kaže sonce ali dež!!!
Dokler ploveš po Jadranu tovrstno elektronika res ni potrebna. Za Navtex v severnem Jadranu sploh NI signala.
[/quote]
Ta izpit zahtevajo samo takrat, ko najemaš čarter barko. Če imaš postajo na lastniški barki, te po izpitu ne bo vprašal nihče. Vsaj moje izkušnje so take.
Prva leta sem imel na Arikiju na vrhu jambora dobro vidno anteno, v barki pa postajo. Ker imam do takih komunikacijskih sredstev velik odpor, sem imel vso to kramo samo za balast in okras. Zato se tudi v lukah nisem najavljal (potem je treba plačati, jaz grem pa za ta denar raje na pir ali dva), vendar je ob tem vedno znova nastajala težava v obliki vprašanja, ki so mi ga luške oblasti zastavljale vedno znova in znova: "Zakaj se ne najaviš če imaš postajo?"
Moj stalni odgovor je bi. "Postaja je pokvarjena."
Tega sem se naveličal. Zato sem anteno vrgel v smeti, postaja pa je dobila novo lokacijo v spodnjem predalu moje pisalne mize, tam kjer je še nekaj podobne neuporabne navtične elektronske krame - v spomin na razmetavanje denarja.
Tudi Navtex je tam. Sem se pa prej na morju temeljito prepričal, da je uporaben še manj, kot stara lesena vremenska hišica, ki kaže sonce ali dež!!!
Dokler ploveš po Jadranu tovrstno elektronika res ni potrebna. Za Navtex v severnem Jadranu sploh NI signala.
Nazadnje spremenil Ariki, dne Po Jan 26, 2009 21:59, skupaj popravljeno 1 krat.
no to me je zanimalo, vendar mi dela zmedo tista informacija, ki sem jo tule prebral, da ob zapustitvi drzave moras to prijaviti? (oz. pri prehodu meje, se odjaviti in prijaviti). ce gres v internacionalo, pa kar gres torej in te noben nic ne vprasa?
no zanima me se kaj si mislite o naslednjih jadrnicah elan 31, 33 in 333, ter bavarie 31 in 33.
iz manjsega razreda sem gledal tudi H800, ki jo je za okroglih 10 cukov mozno kupiti na bolhi vendar mi bo premajhna ze po prvi sezoni. nekako sem navajen 9 metrov ali vec.
hvala za podrobne informacije!
no zanima me se kaj si mislite o naslednjih jadrnicah elan 31, 33 in 333, ter bavarie 31 in 33.
iz manjsega razreda sem gledal tudi H800, ki jo je za okroglih 10 cukov mozno kupiti na bolhi vendar mi bo premajhna ze po prvi sezoni. nekako sem navajen 9 metrov ali vec.
hvala za podrobne informacije!
Bench zdravo!
Naj te ne moti inforacija, da se moraš pri odhodu iz Slovenije odjaviti.Vse moraš gledati, kot je procedura v zračnem prometu ali cestnem, če zapuščaš EU področje.Torej v Slo se odjaviš in v HR ali Al pa se moraš prijaviti in sicer v naslednjem vrstnem redu:
mejna policija, carina in luška kapetanija.Ko zapuščaš te države pa gre v obratnem vrstnem redu.To velja za vse države, ki niso v EU. Za EU države pa je dovolj, da se prijaviš na luški kapetaniji in dobiš plovno dovoljenje z ustreznim denarnim nadomestilom (v Italiji brezplačno in tudi kontrolirajo zelo poredko).Odjava iz Slo pa je važna, saj z njo dokazuješ, da ne prihajaš iz tretje države in nisi dolžan prijave policiji in carini!!!
Še o VHF postaji in NAVTEX-u.Z obema je tako, kot s kasko zavarovanjem, dokler ju ne potrebuješ v sili, nista potrebna. Sam sem pristaš obeh in ti vsaj VHF toplo priporočam.NAVTEX pa v primeru, da boš imel plovbo po odprtem morju in to večdnevno.Obe napravi sta zaradi tvoje varnosti.Lahko pa ju zanemariš in pluješ tako kot Ariki.
Naj te ne moti inforacija, da se moraš pri odhodu iz Slovenije odjaviti.Vse moraš gledati, kot je procedura v zračnem prometu ali cestnem, če zapuščaš EU področje.Torej v Slo se odjaviš in v HR ali Al pa se moraš prijaviti in sicer v naslednjem vrstnem redu:
mejna policija, carina in luška kapetanija.Ko zapuščaš te države pa gre v obratnem vrstnem redu.To velja za vse države, ki niso v EU. Za EU države pa je dovolj, da se prijaviš na luški kapetaniji in dobiš plovno dovoljenje z ustreznim denarnim nadomestilom (v Italiji brezplačno in tudi kontrolirajo zelo poredko).Odjava iz Slo pa je važna, saj z njo dokazuješ, da ne prihajaš iz tretje države in nisi dolžan prijave policiji in carini!!!
Še o VHF postaji in NAVTEX-u.Z obema je tako, kot s kasko zavarovanjem, dokler ju ne potrebuješ v sili, nista potrebna. Sam sem pristaš obeh in ti vsaj VHF toplo priporočam.NAVTEX pa v primeru, da boš imel plovbo po odprtem morju in to večdnevno.Obe napravi sta zaradi tvoje varnosti.Lahko pa ju zanemariš in pluješ tako kot Ariki.
bo kr vredu, sem se pravkar pogovarjal z andrazem, cele pol ure je trajalo:) mi je povedal vse kako in kaj levo desno, grem verjetno za vikend v portoroz ce bojo dol malo zajadrat:)
hvala za vse info mimogrede:)
PS: ce smem naredit malo reklame, oni izdelujejo in prodajajo seascape 18, ce koga zanima, nej si pogleda.
PS: ce smem naredit malo reklame, oni izdelujejo in prodajajo seascape 18, ce koga zanima, nej si pogleda.
- barba&capo
- Kontraadmiral
- Kontakt:
Bench napisal/-a:bo kr vredu, sem se pravkar pogovarjal z andrazem, cele pol ure je trajalo:) mi je povedal vse kako in kaj levo desno, grem verjetno za vikend v portoroz ce bojo dol malo zajadrat:)
Pozdravljen!
Predvidevam da govoriš o Andražu Mihelinu? Če je to on, mu le prisluhni
LP
ja o njem govorim, vendar sem bil totalno vzhicen in mi je ocitno uslo ime v prejsnjem postu:) on je drugace moj bratranec, vendar zaradi casovne omejenosti se redkokdaj srecamo zal. in ja, prisluhnil mu bom z vsemi usesi koliko jih premorem:)
tudi jaz obcudujem njegove podvige, in vem kako tezko in zahtevno je to bilo, pa se tu ni bil samo transat, dosti tezke preizkusnje so tudi fastnet in minitransat.
skratka sm cel dan ze zelo vesel in tezko bo pricakovanje vikenda:)
tudi jaz obcudujem njegove podvige, in vem kako tezko in zahtevno je to bilo, pa se tu ni bil samo transat, dosti tezke preizkusnje so tudi fastnet in minitransat.
skratka sm cel dan ze zelo vesel in tezko bo pricakovanje vikenda:)
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov