ATLANTIK 2014

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

ATLANTIK 2014

OdgovorNapisal/-a ECHO » To Nov 05, 2013 14:17

Živjo,
vidim, da je kar nekaj naših morjeplovcev šlo čez veliko lužo. Nekateri celo večkrat. Moja barka je žal premajhna za prečkanje Atlantika, ampak se z veseljem pridružim posadki, ki bi se drugo leto (2014) odpravila na to pot :)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: ATLANTIK 2014

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 05, 2013 17:28

ECHO napisal/-a:...
Kaj bi Kolumbo na to rekel?!?

Mogoče bi se tudi prijavil v to temo :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Če Nov 07, 2013 20:12

Echo, tudi mene to mika in bi se z veseljem komu pridružil. Če boš dobil kakšen kontakt ali pa boš slišal, da kje koga potrebujejo, me kar obvesti.
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Pe Nov 08, 2013 19:08

zmenjeno Nil ;-):wink:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Nov 09, 2013 10:58

Poznam dva, ki se naslednje leto odpravljata čez. Trenutno je barka - 40 čevljev v fazi dograjevanja opreme in če bo vse po planu, čas in finance, potem pač krene na to pot.

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Po Nov 11, 2013 11:31

Hvala Joško,
a se odpravljata iz Slovenije?
Kako bi lahko prišel v kontakt z njima?
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Nov 11, 2013 19:02

Če date za nafto, vas jaz pelje čez :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 11, 2013 20:06

Bladzo, za kakšno radaljo - akcijski radij - imaš tanke? :wink:

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 11, 2013 20:24

Če letala tankajo visoko v zraku,bo pa še Blazdo daleč na morju
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Nov 11, 2013 22:07

Marjan Tomki napisal/-a:Bladzo, za kakšno radaljo - akcijski radij - imaš tanke? :wink:

Evo, se že pogovarjamo...

Če bi šel po jadralsko, ni vrag, da ne bi naredil 800-900 Nm!

Marjan, ti si na potezi. Naredi ruto med tankštelami...

...k drugač bom mogu tankat v zraku, to pa ne bo pocen :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 12, 2013 03:31

A ne, ni ti nujno treba tankat v zraku.
  • Ruta od 'pumpe' do 'pumpe'... in rekel si, da pri tvoji barki 800-900 nm...

• Čez Islandijo ... do tam je ena 'ruta' dobrih 500 nm, ostalo je nekje do dobrih 200 nm.

Problem je, da na Grenlandiji marine in pumpe delajo samo v turistični sezoni; kdaj je pa to, pa še nisem našel :lol: :lol: :lol:

Ja, pa še od Grenlandije do St. Johns je 800+ NM, to te pa tudi v turistični sezoni - tudi če 'stauhamo', kdaj jo imajo - rajši ne pošljemo.

Izven turistične sezone pa je brez 'pumpe' 1600 nm - če ti naložimo še za to kante na krov, ne vem, če ne potoneš :wink:
    • Poskusimo južneje...
      Casablanca bi morala imeti črpalko, Madeira tudi - slabih 500 nm.
      Madeira - Ponta Delgada na Azorih (bi tudi morala imeti črpalko) - dobrih 500 nm
      Naslednja pa ne vem, če ni na Bermudih - blizu 2000 nm daleč - toliko hlapov ne pelješ tudi, če ti natovorimo kante na palubo, na rjuhe pa ne maraš.
      Od tu na St. Johns - tudi 1500 nm od oka...
    • Še južneje... ma, ne najdem pod 1500+ nm. Bladzo, za koliko bi šlo v kante na palubi, pa če bi še kaj v gajbicah za sabo vlekel :?:

Kaže da s tvojo barko brez oskrbe 'na terenu' ali rjuh ne bo šlo :lol: :lol: :lol:
  • Ena varianta bi bila, da te - ko jih pokličeš - oskrbijo s Slo vojaške podmornice, ki bi vlekla primeren balon z nafto - ali bencinom, kar že rabiš ... recimo da za vajo iz vojaške logistike pa to... aja, slovensko podmornico ne vem, če imamo - dobro, pa vaja v EU sodelovanju v vojaški logistiki pa da vidimo, če se da zmenit...
  • Druga bi bila, če bi na tvojo barko obesil primerno velik (oziroma primerno majhen) tankerček, na katerega bi mogoče zasidral še balon. Potem pa zapelješ po smeri, kjer gredo pasati, pa malo ti vlečeš tankerček, malo pa tankerček, veter in balon tebe, pa kar rata...

Če veter kaže, da bo premočan, sprazniš in spustiš balon kam pod krov ... Če greš čez trope in je balon črno pobarvan, bi sonce grelo zrak v njem - tako da ti ni treba telovaditi s helijem ali vodikom (tega bi sicer lahko naelektroliziral, ampak če v to butne kaka strela, bi imel najbrž premočan 'fleš' in bi bile slike preosvetljene... :wink:
  • Grunf oziroma 'A je to' variante... Ma bolje bi bilo da enostavno štopaš tankerje
  • Bolj resno bi bila takale barka
    Slika
    Če pomnim prav, ima doseg okrog 8000 nm od 'pumpe' do 'pumpe' (najmanjša sestra te pa ok. 5000 nm).

Drugače pa je videti, da ne gre brez rjuh ali pa tako, da svojo barko naložiš na kakšno večjo, ki te pelje.

Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » To Nov 12, 2013 15:58

Druga varianta, pa je na vesla ;)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Nov 12, 2013 19:32

6,5 m je bila dolga Šterkova,sedaj se pa z 12 m barko ne da?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 12, 2013 20:17

Polanc, če z 12 m dolgo misliš bladzovo barko, je ta motornjak in bladzo je napisal, da za njegovo sme biti od pumpe do pumpe največ 800-900 nm

Če je tako, mislim da z njo tudi Šterk ne bi prišel čez Atlantik, razen če bi tudi nanjo obesil 'rjuhe, ali pa bi tudi on rabil oskrbo z gorivom ali kakšno drugo pogruntavščino.

Mogoče sicer lahko ti najdeš kakšno zaporedje črpalk za gorivo čez Atlantik, kjer bo vedno naslednja oddaljene manj, kot bladzo prevozi, preden sprazni tanke. V glavnem, jaz nisem našel.

Tista 20 m (64' ) FPB je kot primer zato, ker je motornjak, ki ima dovolj velik doseg - ima mislim da goriva za nekje 4000-6000 nm (odvisno od hitrosti itn.). Poleg tega je narejena tako, da preživi tudi precej težko vreme, če se mu ne uspe izogniti.

Majhen motornjak - in 12 m se zdi premajhen - enostavno težko naloži dovolj goriva, da bi imel dosega za - najmanj - tistih 1500-1600 nm, kolikor sem našel vsaj eno razdaljo na vsaki od smeri oziroma poti čez Atlantik, ki sem jo pogledal.

Šterkova 6,5 m je bila jadrnica, ki ne vozi s sabo goriva za pogon - tam so omejitve hrana, voda, desalinizator... in to se je Šterku izšlo na 6,5 m.

polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Nov 12, 2013 21:08

Eh, jaz sem se malo pošalil,resno pa mislim, da je le jadrnica primerna za čez iti,pa stroški so manjši,je a čas tudi težava..
Lepo natuhtajte plovbo.
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov