TESNILA, SEMERINGI; ORINGI itd...

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Nov 14, 2013 14:50

to ni čisto res. V ponudbi imaš "navadne" semeringe in semeringe s smerjo vrtenja. Če pa tak semering tudi obstaja s smerjo vrtenja pa je druga zgodba.

Jaz sem do sedaj še vedno dobil kar sem iskal, tudi če je bil semering s smerjo vrtenja.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Nov 14, 2013 21:57

Za semeringe v Kotalu na Viču(Lj)še nisem še bil razočaran.
mašinfirer
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Nov 15, 2013 09:49

pozdravljen

pomembna je mera ki mora biti enaka originalu,jaz sicer kupujem take stvari pri tehimpexu v Vipavi,včasih znajo proizvajalci izbrati posebno mero,(bolj značilno za semeringe)ampak tudi njim nekdo naredi tesnilo,mislim da je dobro tesnilo kupljeno v pravi trgovini vsaj enako originalu oz če gledaš na izbiro material pri gumi npr viton.silikon,boljše od originala.

lep pozdrav
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Nov 15, 2013 12:52

Jaz bi na tem mestu za viton dal eno izkusnjo. Kjer so velike obremenitve pri semeringu(hitrost, morda zračnost) lahko vitonski semering za seboj pusti utore, sploh, če osovina ni posebej ojačana ali karkoli.
Viton je pametno uporabljati res le tam, kjer je to potrebno(visoke temperature). Res je viton oh in sploh, top šit, ampak po pameti z njim.
Če ni previsokih temperatur je silikon zmaga!
Res pa je da imajo inox vzmeti ponavadi le vitonski semeringi.
Če potrebujemo inox vzmet se navadna vzmet lahko zamenja z brezsivnim oringom ali pa se prestavi inox iz vitona na silikon...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Nov 15, 2013 14:14

pozdravljen

jaz ponavadi vzmet zamenjam u približno enakim oringom,guma ne oksidira,
pri vodni črpalki vzamem o ring z dvojnim tesnenjem dam mast v vmesni kanal,medij sam ustvari dovolj pritiska med delovanjem.

lep pozdrav
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Nov 15, 2013 14:25

Daj povej, kako je prav obrnjen semering. Ker so pred mano mašino rihtali drugi, nisem prepričan, da so bili semeringi prav obrnjeni oz. ali je sploh pomembnmo kako so obrnjeni. Na eni strani so "gladki" na drugi strani je kanal z vzmetjo, recimo. Na kateri strani je npr. olje ali voda, če govorim o vodni pumpi. Iz diagrama se ne vidi kako sta obrnjena št. 10,15

Slika
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Nov 15, 2013 15:16

pozdravljen

če pride olje na ležaje oz pritisk olja maže ležaje (na skici so odprti ležaji) predvidevam da jih maže olje morata biti obrnjena vsak v svojo stran,kar pomeni da sta gladki strani skupaj vmes je (6),UTOR OZ STRAN Z VZMETJO je zmeraj obrnjena proti mediju,ulju,vodi,(medij ustvari pritisk i semering tesni)
nekako ni smiselno da bi bila oba v isto smer,ker do drugega ne pride medij in semering bi zagorel oz bi puščalo olje iz smeri ležajev (če je tam olje)
(osovino lepo spoliraj,poglej če nima kakšnih utorov zarez)
semering stisni noter oz nič izvijačev leseno palico majhno kladivce,plastično cev

lep pozdrav

upam da sem pomagal
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Nov 15, 2013 16:02

Si lepo in jasno razložil. Hvala!

Takole pa zgleda os samo z ležaji.
Slika

In pa znucani semeringi
Slika
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Nov 15, 2013 18:03

igorb napisal/-a:pozdravljen

jaz ponavadi vzmet zamenjam u približno enakim oringom,guma ne oksidira,
pri vodni črpalki vzamem o ring z dvojnim tesnenjem dam mast v vmesni kanal,medij sam ustvari dovolj pritiska med delovanjem.

lep pozdrav

Drži...

Velika napaka mnogih, ki menjajo vzmet za oring je, da vzame manjšega, da "bolj tesni". Oring mora biti približno enake velikosti. Toliko da ne pade sam, nikakor pa ne da preveč zateguje.

In tudi to drži da mora biti stran, kjer je vzmet obrnjena proti mediju pred katerim želimo zašćititi, da vdre.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Nov 15, 2013 19:31

pozdravljen

pokaži kakemu mehaniku! po sliki izgleda semering z dvojnim utorom.

lep pozdrav

Kdo je na strani

Po forumu brska: janbar in 2 gosta