Evinrude 115
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Evinrude 115
Pozdravljeni,
Iščem motor za Four Winnsa (5,6 m) ki ga imam ogledanega, pa me zanima kaj menite o tem motorju http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=165466 (iščem motor od 90 do 130 KM).
Zanima me predvsem poraba ker sem zasledil nekje okoli 25-30 l/h uro kar mi je čisto preveč ob normalni vožnji, možakar sicer pravi okoli 15 l/h ter če so znane kakšni problemi z njimi?
lp
Iščem motor za Four Winnsa (5,6 m) ki ga imam ogledanega, pa me zanima kaj menite o tem motorju http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=165466 (iščem motor od 90 do 130 KM).
Zanima me predvsem poraba ker sem zasledil nekje okoli 25-30 l/h uro kar mi je čisto preveč ob normalni vožnji, možakar sicer pravi okoli 15 l/h ter če so znane kakšni problemi z njimi?
lp
Re: Evinrude 115
OGORAZD napisal/-a:Pozdravljeni,
lp
Izkušnje imam z yamahami 115-140 V4 motor (ki bi naj pile manj kot evinrude) samo 15l/h pa dvomim, da boš vidu. Bolj računaj na 25-35l.
Drugače pa nujen test kompresije, kje morajo biti vsi celindri do nekje 10psi enaki in malo bolj strokovn pregled motorja/pete (vsaj moje mnenje).
Osebno bi ti bolj priporočal tega na spodnjem linku (čeprav vizualno zgleda zanemarjen):
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=164551
Sem se sam zanimal zanj vendar na koncu nisem šel na ogled ker dobil dobro ponudbo za vgradnega.
Pogovarjal se z lastniki za 10 let nazaj in Rožejem in ni nobeden imel pripombe glede tehničnega stanja (pustimo izgled). Motor pa poznajo "vsi" ker naj bi bil edini 140 V4 pri nas. Ponavadi so 115-130 (osnova enaka) deli tudi le uplinjači so različni na 140.
Skratka priporočam ogled, s ceno boste pa prišli tudi, kar nekaj pod 2k €.
Lp
Re: Evinrude 115
OGORAZD napisal/-a:Pozdravljeni,
lp
A niso E-tec motorji varčni?
Sedaj pa čakam na komentarje.
https://vodovod-rh.si/
Povprečna poraba preko sezone ne bo več kot 15l / uro, oziroma bo okoli 1L miljo. Trenutno poraba pa bo cca 25l/uro pri potovalni hitrosti!
Nazadnje spremenil bladzo, dne Če Feb 27, 2014 10:11, skupaj popravljeno 1 krat.
-
gs nautica
- Kontraadmiral
- Kraj: GROSUPLJE-KRK
Sam imam evinrude 115 TSLECM letnik 98. To je motor na vplinjače, 4 valji na V, zato je pokrov tako nizek. Pokrov tega na sliki je videti sveže pobarvan in polepljen z nalepkami. SPL v tvoji oznaki pomeni posebno izvedbo, malo poišči po netu. Ko sem pred 5 leti kupil tega, sem zamenjal impeler, odprl peto, zamenjal cinke in semeringe, snel powerhead (blok), očistil pol kile saj iz izpušnih kanalov in zamenjal svečke. Motor dela brez problemov, ko sem naslednje leto čistil separator vode na napeljavi za gorivo, je bil ta do vrha poln vode, a kot kaže je motor precej neobčutljiv na to, tako da sem lani separator vrgel stran. Sicer imaš pa na TEM linku sestavnico in spisek vseh rezervnih delov. Kupil sem tudi online servisna navodila pri www.selocmarine.com, s katerimi lahko popraviš skoraj vse. Pa še na nekaj bodi pozoren, moj ima za polnjenje akumulatorja izvor 6A brez omejitve napetosti, tako da moraš akumulator kar pogosto dolivati, če štroma ne porabiš, kar pa pri večdnevnih potepanjih ni problem. Ker je tale SPL, ima skoraj gotovo samo usmernik brez regulatorja.
Aja, poraba... kakšnih 200 litrov na teden ali 1,5 litra na miljo pri 6m fishermanu skupne teže 1,3 tone
Pa še to, ko boš kupil motor, pojdi še v uniorjevo tovarniško trgovino po colsko orodje (cca 60 eur in razšravfaš skoraj vse)
Aja, poraba... kakšnih 200 litrov na teden ali 1,5 litra na miljo pri 6m fishermanu skupne teže 1,3 tone
Pa še to, ko boš kupil motor, pojdi še v uniorjevo tovarniško trgovino po colsko orodje (cca 60 eur in razšravfaš skoraj vse)
motorni
Novejši Evinrude motorji 2004 dalje imajo porabo primerljivo z 4T motorji enakih letnikov. Meni Evinrude 115 Direct Injection Series (2004 - 2006) porabi na 5.75m doglem gumenjaku cca 10-11l na uro pri povprečni vožnji 20-25 NM/h (povprečje 3 sezon).
Nazadnje spremenil mdavid, dne Sr Mar 26, 2014 12:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Sem najprej mal popi.... ko sem videl kaj si napisal.
Šele ko sem še 1x prebral sem videl, da pišeš povprečje 3 sezon. Pojem povprečja sezone je seveda raztegljiv ko frajtonarca in vsi radi s tem manipulirajo.
Pametneje je uporabljat bolj definirane zadeve; npr poraba pri potovalni hitrosti -> še vedno nismo definirali kaj je potovalna hitrost. Nekdo rad potuje bolj hitro, drug bolj počasi...
V splošnem pri gliserjih obstaja točka minimalne porabe (izvzevši plutje pod štandgasom) in verjetno je najbolj prikladno navesti porabo ravno v tej točki in seveda pri max gasu. Pa še tu je vse od teže odvisno.
Uglavnem... 5.6m banja poganjana s 115HP rabi za hitrost 20-25 vozlov 25-30 litrov na uro. Katerikoli sodobni motor boš gor dal boš v teh okvirih.
Pa ne me obtožit da se ponavljam...
Želim samo, da bi se razumelo da pri porabi ni kakšnih velikih čudežev in da prodajalci velikokrat zavajo potencialne kupce.
Pametneje je uporabljat bolj definirane zadeve; npr poraba pri potovalni hitrosti -> še vedno nismo definirali kaj je potovalna hitrost. Nekdo rad potuje bolj hitro, drug bolj počasi...
V splošnem pri gliserjih obstaja točka minimalne porabe (izvzevši plutje pod štandgasom) in verjetno je najbolj prikladno navesti porabo ravno v tej točki in seveda pri max gasu. Pa še tu je vse od teže odvisno.
Uglavnem... 5.6m banja poganjana s 115HP rabi za hitrost 20-25 vozlov 25-30 litrov na uro. Katerikoli sodobni motor boš gor dal boš v teh okvirih.
Želim samo, da bi se razumelo da pri porabi ni kakšnih velikih čudežev in da prodajalci velikokrat zavajo potencialne kupce.
kasaudio napisal/-a:Sem najprej mal popi.... ko sem videl kaj si napisal.Šele ko sem še 1x prebral sem videl, da pišeš povprečje 3 sezon. Pojem povprečja sezone je seveda raztegljiv ko frajtonarca in vsi radi s tem manipulirajo.
Teža gumenjaka + motroja je okoli 600 kg, vozimo se 2 odrasla + 2 otroka (10 let in 15 let). Ni vleke tub ali smučanja na vodi ( ni interesa pri otrocih). Zato je tudi poraba taka kot sem zgoraj napisal.
Pri meni je pa tako: čoln Romar 570 (L. 2011), motor Suzuki 100 KM (L. 2011-4T), propeler original Suzuki inox 14 x 22 (modificiran z strani člana SR 290) , merjeno v jutranji bonaci.
3700 obratov-hitrost 21 nm-poraba 13 l/h (že normalno glisira)
3800 obratov-hitrost 22 nm-poraba 14 l/h
4000 obratov-hitrost 23 nm-poraba 15 l/h
4500 obratov-hitrost 27 nm-poraba 21 l/h
Maksimalni obrati ki sem jih dosegel (eden na čolnu + 1/2 tanka bencina + čoln in motor + vsa oprema = cca. 1100 kg) 5300 obr./min. z hitrostjo 32 nm in porabo 37 l/h.
Ker imam motor povezan direktno preko NMEA 2000 kabla na Lowrance plotter HDS 5 , lahko opazujem podatke in določim optimalni naklon noge.........
Za mene so ti rezultati odlični , mdavid-u pa kar verjamem.
3700 obratov-hitrost 21 nm-poraba 13 l/h (že normalno glisira)
3800 obratov-hitrost 22 nm-poraba 14 l/h
4000 obratov-hitrost 23 nm-poraba 15 l/h
4500 obratov-hitrost 27 nm-poraba 21 l/h
Maksimalni obrati ki sem jih dosegel (eden na čolnu + 1/2 tanka bencina + čoln in motor + vsa oprema = cca. 1100 kg) 5300 obr./min. z hitrostjo 32 nm in porabo 37 l/h.
Ker imam motor povezan direktno preko NMEA 2000 kabla na Lowrance plotter HDS 5 , lahko opazujem podatke in določim optimalni naklon noge.........
Za mene so ti rezultati odlični , mdavid-u pa kar verjamem.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti