Nasveti pod naslovom Zdravnik na barki s foruma Morsko prase
- Zajemajo od skladnosti osebnostnih lastnosti članov posadke, obremenitev z neobičajnim fizičnim naporom, o učinkih (in ravnanjih) pri visokih in nizkih temperaturah, o prehrani, o zastrupitvah z jadranskimi in tropskimi ribami in tako naprej. Avtor je zdravnik in videti je, da je to del medicinskega dela jadralske šole.
Žal na povezavi na Morsko prase na tej povezavi ni več teh prispevkov.
Povzetek nevarnih stanj, ki zahtevajo nujno ukrepanje
- Od nas so - FŠ jeseni 2015 zahtevali, da prepoznamo in znamo približno ukrepati v petih (ni bilo ne na opitmalnen način predstavljeno niti približno kompletno):
- Prenehanje utripa srca in dihanja (oživljanje, zdravnik)
Velika krvavitev ali krvavitev, ki noče prenehati (zaustavitev čim hitreje, zdravnik)
Nezavest (položaj proti zadušitvi, zdravnik)
Šok (po možnosti odprava vzroka, zdravnik)
Zastrupitev - bruhanje, kačji ali pik insekta, zlasti če je tudi preobčutljivost - itn. (zdravnik)
Zdravnik je pomenilo klic na številko za nujno pomoč. Manjkalo je, kaj storiti, da prizadeti ostane živ do prihoda tistih, zlasti, kadar ti ne morejo hitro priti (slabo vreme v gorah ali na morju itn.) - recimo preprečevanje podhladitve, preprečevanje izgube tekočine opečenaga (ki ne krvavi), preprečevanje bolečine (lahko se umre zaradi šoka zaradi bolečine) itn.
Osnove te problematike širše
https://en.wikipedia.org/wiki/Outline_o ... mergencies
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/enc ... 001927.htm
Odličen 'internetni zdravnik' - Healthline - angleščina
- Če veš (angleško) ime bolezni ali težave , najde takoj (in jaz praviloma najdem po tem).
- Sicer iskalnik lahko išče tudi po simptomih (spet je treba vedeti, kako bodo simptomu angleško rekli),
- po ukrepih,
- kateri tip zdravnika rabiš (in ti ga v USA najde, v Lj pa ne),
- ali pa po zdravilih.
Za vsak problem je praviloma - Pregledni oris problema
- Vzroki
- Nujna pomoč (če je potrebna)
- Terapija (postopki zdravljenja)
- Možni zapleti
- Preprečevanje
in še kaj
Nekaj o nevarnosti nepravilnega potapljanja in posledicah
- Samo Jeranko o varnem potapljanju na dah - pri DPR Tjulni - povabil nas je MareC
Nekaj primerov z Jadrana - kr3mn1
Smrtno nevarno 'zdravstveno' stanje 'šok'
- Kaj je to in zakaj je smrtno nevaren; nekaj reči, ki ga povzročijo; kako ga preprečujemo in kaj lahko ukrenemo oziroma moramo ukreniti, če do njega pride
- Kaj ima kdo v njem, kje kaj dobi, kaj kdo ve, če to ureja kak predpis...
- Utopitev ob belem dnevu v Ljubljanici, po vsem sodeč ne da bi se kdo tega zavedel
Kako se utapljanje prepozna
- Zgodba - angleško; popravljena povezava (Izvod je tudi na strežniku gCaptain.com); avtorjeva stran, kjer je blog, ki med drugim dalje obravnava tudi to temo.
Zastrupitev z vdihanim ogljikovim monoksidom
- V moji okolici se skoraj nihče dovolj ne zaveda nevarnosti plina, ki ga mnogi imenujejo 'tihi ubijalec'. Pa tihi ubijalec ni ta (ali katerikoli drugi strupen) plin, tihi ubijalci so neukost, slabo zasnovano seznanjanje ljudi s tem (predvsem nezanimiv pouk o tem v šoli) ter podcenjevanje nevarnosti, pubertetniško postavljanje (ne glede na leta in spol) in v tej smeri dalje.
adminova izkušnja z motorjem delujočim v prostem teku v garaži
Jaz sem imel podobno pri enem plinskem bojlerju, kjer ni bil OK odvod dimnih plinov, vendar sem ali imel opravka z manjšo koncentracijo ali znake prepoznal prej in jo tako odnesel brez bruhanja.
Podhladitev
- Preprečevanje, prepoznavanje in prva pomoč.
- Preprečevanje itn. Če to v težkem morju onesposobi vso posadko, postane presneto nevarno, ne le neugodno.
Še nekaj povezav:
Confort Factor - www.boatdesign.net
- Razlike med plovili in dejavniki, ki vplivajo na način gibanja, ki povzroča morsko bolezen, ter tudi povezave na to, kaj se sploh ve o dogajanju pri 'marski bolezni'.
- Povezave na info o tem, kako deluje, kje so mu šibke točke in kaj lahko naredimo, da bomo kolikor mogoče dobro videli v mraku in temi.
In doslej je bila moja predstava o tem vsaj nepopolna, če že ne zmotna.
Mislim pa, da bi bilo o posameznih od teh najbolje tu napraviti malo razprave, da izmenjamo še svoje izkušnje in mnenja. O priliki...
Rak
- Zna kdo iti na morje (in plovbo) tudi s tem zdravstvenim zapletom. Zlasti če je kdo komu drugemu skiper in naleti, da je kdo v posadki s tem, ne škoduje vedeti o tej bolezni malo več. Članek na povezavi strokovno drži, istočasno pa razumljiv praktično komurkoli.
-
Tole mesto predlagam, da tu lahko objavimo - in najdemo - prispevke s področja prve pomoči, zdravja in zdravljenja med plovbo in podobnega.
V tem prvem prispevku teme kazalo (povezave zunaj, in če se nabere dovolj tudi znotraj teme).