Vezave akumulatorjev

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jun 11, 2008 19:34

To z generatorjem ( imaš prav glede Baumax-a ), je bilo samo razmišljanje. Ampak žal nepopolno. Razmišljal sem še bolj, po pisanju. Imaš prav. Ne morem polnit akujev, smrad, v kaki mirni laguni na sidru ropot , prostor . Je pri meni zmagal tisti palček (kot pri našem poetu na forumu :lol: ), kateri mi govori NE!
Hvala za odgovore! Sedaj vem, v katero smer se bom obrnil.
LP
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Če Jun 12, 2008 14:47

Saj nebi rad pametoval,a da bi bila vsa zadeva res uporabna bi regulator na alternatorju moral biti nastavljiv . Če daje ven 14,4 V in je priključen na aku1, ki služi za zagon motorja preko diode z padcem 0,4, gel aku 2 pa preko diode s pragom 0,7, so napetosti prave diode preprečujejo mešanje kapacitet akumulatorjev, ne moreš pozabit preklopit stikala med delovanjem motorja na all, ker se vsi akuji polnijo vedno. Z izbirnim stikalom pa izbereš iz katerega akuja boš trošil elektriko ko si na baterijah.

Še bolša pa je opcija,da uporabiš 12 V kontaktor z močnimi stikali ki s pomočjo časovne zakasnitve cca 1 min, vključijo na alternator še drugi aku,če je gel preko diode, če pa ni pa direktno. Vedno se vse polni, starta se pa samo na motorni aku. Pri sebi uporabljam drugo varianto, ker se seveda napetosti na reglerju ne da nastavljat. Imam baterije že 7 let pa je kapaciteta še vedno nad 65 %. Motorni je Klasičen s kislino, ostala dva pa gel. Tudi če gel baterijo polniš z napetostjo 14,4 V do največ 12 ur, je po papirjih vse v redu. Takih ki pa motorirajo nad 12 ur pa upam da ni veliko.

lp Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Jun 12, 2008 15:39

Ta druga varianta, se mi dopade.
Moja želja je pač taka, da bi imel čim manj vmesnih členov, da je čimbolj enostavno, tudi kaj se tiče eventualnega popravila, zunaj na morju.
Razmišljam v tej smeri. Prej smo vozili avtomobile, pri katerih si imel zraven tri ključe, klešča in kladivo, pa smo se vozili od Grčije do Holandije brez strahu, ker si lahko mnogo stvari sam porihtal. Pri sedanjem, pa lahko pod pokrov samo gledam kot butelj. Pa ne vidiš niti svečk, ne fergazerja. Sama elektronika.
Seveda pa se zahvaljujem za napotke.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jun 12, 2008 21:00

Se zelo strinjam Bojan. Sem odločno proti vsakemu stikalu, ki omogoča ročne preklope kaj boš praznil, kako in kaj boš polnil... Če bi to imel na barki, potem bi lahko samo razmišljal kdaj in kam naj preklopim katero os stikal. Varianta, ki je uporabna je samo avtomatski rele, ki priklopi vse grupe na alternator, ali pa diode. No slabost diod pa je že omenjena, torej padec napetosti, ki pa ga akumulator ne mara... Če pa je možno regulator spojiti preko razsmernika, pa se padec izniči, kar pa je odlično.

LP
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Feb 21, 2009 20:10

ss9940-povej kje se pa lahko kupi tako stikalo za preklop med dvema akumulatorja,mogoče v Kamu :?:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » So Feb 21, 2009 20:17

Bolid, stikalo lahko kupiš v kammu ali pa v motomarine in ostalih navtičnih trgovinah. Vzemi tistega večjega.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Feb 21, 2009 20:25

Mitja P napisal/-a:Bolid, stikalo lahko kupiš v kammu ali pa v motomarine in ostalih navtičnih trgovinah. Vzemi tistega večjega.

Hvala,a morda veš približno ceno :?:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » So Feb 21, 2009 20:38

Pojma nimam, ker sem ga kupoval par let nazaj ampak mislim da okrog 30-40 eur. Samo ne me držat za besedo. Lahko pa skočim v kamm pogledat v ponedeljek. Sem 2 km proč.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Feb 21, 2009 20:45

Še enkrat hvala :P ,nerabiš zaradi mene si delat dodatno pot,jih bom že poklical v ponedeljek po tel :roll: važno da vem kje se da dobit in pa približna cena :wink:
L.P.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Feb 21, 2009 20:52

Stikalo lahko kupiš v Yamahi-Delta team v Krškem.Imajo takega za 170 A trajnega toka in 300 A konice.Možno je nanj priklopiti 2 akuja.
LP Iztok
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Feb 21, 2009 20:59

O.K.,Polanc,bom tud dol vprašal :wink:
L.P.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Feb 25, 2009 18:44

Tule bi imel še jst eno prošnjo za pomoč in sicer "problem" je sledeč.

Stanje:

3je delovni accuji 180Ah
1 sicer tudi ciklični za bow thruster 165Ah
1 startni accu 100Ah

Alternator 150A
Polnilec Harpoonov mikroprocesorski http://www.harpoon.si/?mod=catalog&action=productDetails&ID=17

Kako zadevo povezati najbolj optimalno, tako preko polnilca kot tudi preko alternatorja.

Trenutno je sistem sledeči:

Vsi ciklični accuji so povezani med sabo, ter se polnejo direktno preko polnilca in preko diod iz alternatorja, startni se polni posebej preko polnilca in prav tako preko diod iz alternatorja.

Najbolj me moti da nimamo nobenega pametnega nadzora nad posameznimi "bankami". Ima kdo kakšne izkušnje z raznimi battery watchi?
Moti me tudi to da so izgube na diodah kar precejšnje in ker je to jadrnica, kjer se bolj malo motorira, se delovni accuji zelo kratek čas polnijo.

Najraje bi imel razdeljeno na 3 banke in sicer: BT, delovni in startni.

Kaj priporočate?!
LP, Uroš.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Če Feb 26, 2009 15:15

Kaj se tiče kontrole napolnjenosti accu jev lahko probaš z nasinim batery watchom vendar bi potreboval za vsak bank svojega , jaz imam enega za delovni akumulator kjer so vsi porabniki gor na startnem pa samo voltmeter. Ta mi pove pred zagonom če bo kej z motorjem ali ne saj mora bit okol 12,5 v za normalen zagon potem se pa itak polni cel čas delovanja motorja . Kaj se tiče vezave polnjenja pa poizkusi namesto diod tiste pametne releje ki se vklopijo ko napetost preseže določeno mejo o njih pa je bilo že govora na forumu.
LP Marjan
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Mar 03, 2009 15:04

Še kakšna ideja mogoče? admin?
LP, Uroš.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Mar 03, 2009 17:19

Admin in Iztok( Grosuplje ) sta omenila, da bosta pripravila temo na Elektrika na plovilih. Je pa verjetno precej obširna snov. Čakamo z napetostjo.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta