Kako vedeti kateri propeler je pravi

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » So Jun 19, 2010 07:59

Upam da ti niso računali preveč. Zaradi tega sem jaz sam začel servisirati svoj motor, čeprav imava Honde, ki so zahtevne. Yamaha je bistveno bolj dostopna za šraufanje.

Me veseli da si rešil problem s čiščenjem uplinjačev. Tako si prišel najceneje čez.

Kako pa se kaj obnese Ranieri? Verjetno moj naslednji čoln. :P :P

LP Klemen
Uporabniški avatar
miucren
Kapitan bojne ladje
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a miucren » So Jun 19, 2010 09:01

klemzi napisal/-a:Upam da ti niso računali preveč. Zaradi tega sem jaz sam začel servisirati svoj motor, čeprav imava Honde, ki so zahtevne. Yamaha je bistveno bolj dostopna za šraufanje.

Me veseli da si rešil problem s čiščenjem uplinjačev. Tako si prišel najceneje čez.

Kako pa se kaj obnese Ranieri? Verjetno moj naslednji čoln. :P :P

LP Klemen

lp
Ja čoln je super imam ogromno prostora na vodi pa se ga da lepo vodit in zelo lepo glisira ko ima dovolj konjo.Klemen če boš kupoval tak čoln se lahko oglasiš in si ogledaš da se potem lažje odločiš.
Renato :wink:
RANIERI 545 S
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Maj 04, 2014 16:03

Za tiste, ki jih zanima kako različni vzponi propelerja vplivajo na vrtljaje in hitrost gumenjaka pri različnih obremenitvah. Gre za gumenjak Suzumar 390 in motorja Suzuki DT 9.9 in 15 - 2 taktna. Da ne bo pomote, hitrost je merjena v km/h. Videoposnetkov je več, tako da je treba med ostalimi 279 poiskati še druge:

http://www.youtube.com/watch?v=RqZVGK6TsGY
volvo
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a volvo » Ne Jan 25, 2015 17:16

Vprašaj SR290 ;)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Feb 08, 2015 05:51

SR 290 je objavil več prispevkov s pojasnili in povezavami, ki naj bi pomagali, da kdorkoli razume, kako to deluje in kako se poišče optimum, recimo tule.

Jaz sem v tega na zgornji povezavi poleg tiste, ki jo je dal on, dodal še nekaj drugih povezav, ki so se mi zdele v zvezi s tem zanimive (bodisi zanimivo povezavo, ki jo je v drugi temi dal on, bodisi več povezav na dela avtorja, ki ga je priporočil).

Če bomo znali brez njega poiskati primeren prop, SR 290 ne bo imel nič proti. Če ga bomo pri tem polomili, se bo pa najbrž oglasil.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Ne Feb 08, 2015 10:46

tu gre že za kult tita ali vero v boga...
oz. poveš mu datume rojstva lastnika in potnikov na čolnu in ti preko foruma določi pravilen propeler, ko se posadka spremeni (drugi datumi rojstva) pa je treba montirat drugačen propeler
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Feb 08, 2015 13:34

:wink:

Zares pa oblika plovila, skupna masa plovila in razporeditev bremen v njem, pa moč motorja in namembnost oziroma režim plovbe (glisiranje ali panula itn. itn.). omogočijo precej dobro določiti propelerje, s katerimi bi bilo dobro poskusiti.

Izid teh poskusov pa odloči naprej - in kot vemo, lahko problem sploh ni v propelerju, ampak pri kaki motnji na motorju ali dovodu goriva, pa pri tem kako je motor izbran, montiran, potriman, pa koliko je prop obraščen s školjkami itn.

Tisti, ki se jim ne da razumeti, kako to gre, jim pa prav pride kakšen vodja, ki bi mu slepo sledili. Ampak še najbliže bogu tukaj bi bil Savitsky s povezav :wink:

Pa kasaudio-v sistem za prikaz in uporabo podatkov o delovanju motorja pri tem tudi ne bi bil odveč, saj ti z njim za veliko reči ni treba ugibati, ampak so odmerjene.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Feb 08, 2015 15:40

kondor88 napisal/-a:tu gre že za kult tita ali vero v boga...
oz. poveš mu datume rojstva lastnika in potnikov na čolnu in ti preko foruma določi pravilen propeler, ko se posadka spremeni (drugi datumi rojstva) pa je treba montirat drugačen propeler

Pozdravljen dragi moj andski mrhovinar.
Četudi se v temi sploh ne oglasim, mi ne daš miru. Malce se sprosti, da te fovšija ali polna luna ne pošljeta predaleč.
volvo
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a volvo » Sr Feb 11, 2015 21:25

G. Kondor88

Samo da ti povem iz lastnih izkušenj vrjamem v tega boga, tita... kot mu ti praviš..
SR290 je dr-profesor kar se tiče propelerjev in mene je prav on rešil, da moje plovilo leti kot raketa pa ne glede če se zredim za kakih par kilogramov ;)

Lp, Milan
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Feb 11, 2015 22:42

volvo napisal/-a:G. Kondor88

Samo da ti povem iz lastnih izkušenj vrjamem v tega boga, tita... kot mu ti praviš..
SR290 je dr-profesor kar se tiče propelerjev in mene je prav on rešil, da moje plovilo leti kot raketa pa ne glede če se zredim za kakih par kilogramov ;)

Lp, Milan

In ne samo propelerjev :wink:
uroskr
Poddesetnik

Re: Kako vedeti kateri propeler je pravi

OdgovorNapisal/-a uroskr » Ne Avg 02, 2020 19:38

Zdravo.
Kateri propeler bi bil optimalen za fišermana Northstar 15 SC,
Dolžina 4,81
Širina 1,92
Globina 0,71
Teža brez motorja 460 kg
Rezervoar 50 litrov
Motor: letnik 2003, mercury 40/60 4 taktni odprt na 60HP.
Na peti ima oznaki 12x22 1:83:1
Obstoječa Elisa 816702A40 P12.
Mislim da se motor preveč zvrti in ima še rezerve pri hitrosti.
Z dvema na krovu, max hitrost 23 kn in 6000 obratov.
V mislih imam 3 krako eliso 10×15.

Hvala za mnenja.
Uros
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Avg 02, 2020 22:24

Ob 23 vozlih, prestavi 1.88, koraku 12" in 6.000 rpm bi moral imeti 31% slip, kar ni verjetno.
Nekaj bo narobe in iskal bi:
- je propeler nepoškodovan?
- morda drsi gumica v pestu propelerja? To je najverjetneje.
- hitrost ti kaže narobe.

Ob danih podatkih in 12-15% slipu bi moral letet 28-29 vozlov, da prideš na 6.000 rpm.
Ob 15" koraku bi moralo letet nekje med 30 in 35 vozli, kar zna biti blizu realnosti, ampak...
uroskr
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a uroskr » Po Avg 03, 2020 09:26

Zdravo.

Propeler je na videz nepoškodovan.
Hitrost merjena z gpsom
Bom preveril še gumico v pestu propelerja.
Ali se gumica menja ali je potrebno menjati propeler?

Hvala
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 03, 2020 20:06

Tvoj gliser je dolg skoraj 5 m in širok skoraj 2 m. Ker je to fišermen je verjetno težišče precej spredaj. Najverjetneje tudi V dna ni pretiranoi globok in ko glisiraš imaš vedno veliko dna omočenega z vodo, ker trim ne prime pretirano.
Imam prav?
V primeru da je tako, je 10" premera premalo. Ne vem, ampak morda ne bi silil z korakom, temveč bi povečal premer. Recimo Black max 10,5x13, ali 10,75x12. Ne vem, morda sekam mimo in ne bo prav, ampak se mi zdi, da bi lahko šlo v to smer.
Kaj pa dno je čisto? Čisto malo sluzasta površina je že pravo padalo.

Ne nazadnje je teh 60 konjev zelo malo za tvojo zadevo, ker hitro presežeš 700-800 kg celotne mase, za kolikor toliko solidno plovbo pa rabiš vsaj enega konja za vsakih 10 kg skupne mase. Ne vem, ampak z korakom ne bi pretiraval in v prejšnjem postu omenjenih 35 mph je rahlo preveč optimistično. Mislim, da boš težko prilezel na 30 mph.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re:

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Avg 03, 2020 20:47

kondor88 napisal/-a:tu gre že za kult tita ali vero v boga...

:lol: :lol: umiram
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost