sidrna veriga
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
johnny1300 napisal/-a:bladzo napisal/-a:Poleti, ko pridem v zaliv in je že precej poln (ali pa je cel kup čarter jadrnic), nimam izbire in sidram tudi v bolj globoki vodi bolj zunaj (10m +) in bi mi kakšen meter verige več prišel zelo prav (bi bolj mirno spal).
Bladzo
To je zanimiv stavek, predvsem tisto v oklepaju.pa ne (10m+)
Ne štekam... Kaj ni kle jasno? Sej nisem hotel napisat, da sidram na odprtem. Le bolj stran od obale, bolj zunaj, a še vedno v zalivu, kjer ni 5-10m globoko ampak že več kot 10m in več (pa še to do 15m, imam "le" 50m desetke).
nac napisal/-a:polanc napisal/-a:1,5 e po kilogramu stane razcinkanje in cinkanje.
Polanc,kje pa verige cinkajo? A je to izvedljivo tudi pri nas(v Slo mislim)?
Ostale stvari cinkat ni problem (recmo sidro).
Verigo cinkat je pa treba dat nekam, kjer imajo bobne, kjer se veriga vrti med cinkanjem.
Če jo cinkajo tako kot kakšno ograjo, potem se členi zlepijo skupaj. Sicer jih s kladivom lahko ločiš, a ravno na tem mestu potem ni pocinkano.
Meni so "naredili" tule:
http://www.cinkanje.com/
Sem pozabil, koliko je stalo.
Očitno pa se v Sloveniji nič več ne splača delat, ker ta "pocinkovalnica" je v resnici avtoprevozništvo in vozi cinkat v Avstrijo.
Za moje pojme so naredili zelo v redu, edino opazil sem, da so mi verigo prereali na pol (50m 10mm je bila verjetno pretežka za v boben) in jo potem spet zvarili nazaj. Opazil sem le zato, ker je zvar drugačen - malo močnejši in tisti člen je neenakomerno cinkan. Nobenih problemov pri navijanju, tudi kalibriran je tisti člen brezhibno. Očitno so vedeli, kaj delajo.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@ bladzo in sidranje na malo globljem: Meni tudi ni jasno, kaj ni jasno...
Sidraš v zalivu in v zavetju, a namenoma ne na preveč plitvem.
Če si izrazito na plitvem, si lahko že tam, kjer se valovi pri prihodu z globine na plitvino dvignejo in bi bil na nemirnejšem, kot si tako.
Če ne bi bil v Jadranu (v Sredozemlju) , kjer je plima največkrat kak meter gor, meter dol, ampak kje, kjer je prej 10 m gor-dol, bi bil pa problem še to.
In ob velikh valovih lahko ob oseki ne le nasedeš, ampak ko gre val navzdol in se morda potem tudi podira - recimo z jadrnico, ki ima kot sedaj pri nas večina, izpostavljeno krmilo - tudi nabiješ krmilom v dno (in ti zvije itn.). Na majhni barki tako poškodovana krmila sem že nekajkrat menjal, in mislim da bo pred letošnjo sezono treba še enega ali dva (pustili so štiri take na boji na preplitvem ob močnem jugu v zalivu, ki je odprt na jug) .
Sidraš v zalivu in v zavetju, a namenoma ne na preveč plitvem.
Če si izrazito na plitvem, si lahko že tam, kjer se valovi pri prihodu z globine na plitvino dvignejo in bi bil na nemirnejšem, kot si tako.
Če ne bi bil v Jadranu (v Sredozemlju) , kjer je plima največkrat kak meter gor, meter dol, ampak kje, kjer je prej 10 m gor-dol, bi bil pa problem še to.
In ob velikh valovih lahko ob oseki ne le nasedeš, ampak ko gre val navzdol in se morda potem tudi podira - recimo z jadrnico, ki ima kot sedaj pri nas večina, izpostavljeno krmilo - tudi nabiješ krmilom v dno (in ti zvije itn.). Na majhni barki tako poškodovana krmila sem že nekajkrat menjal, in mislim da bo pred letošnjo sezono treba še enega ali dva (pustili so štiri take na boji na preplitvem ob močnem jugu v zalivu, ki je odprt na jug) .
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- johnny1300
- Viceadmiral
- Kraj: Straža
- Kontakt:
johnny1300 napisal/-a:Bladzo
V oko mi je padelo tisto ,ko je poln zaliv čarteristov. Kje kot čarterist pa cem sidrat ali iti na bojo?![]()
Sedaj razumes?
Aha, to ti je nenavadno...
Glej, imam slabe izkušnje z jadrnicami z www naslovi. In nič ne pravim, da naj kje drugje sidrajo, le jaz se jim rad izognem, če se le da. Zato pa rabiš malo več ketne.
Ko je lani v eni noči, v enem zalivu zmetalo ven 20 plovil, jih je bilo od tega 17 čarter jadrnic in 3 lastniške, ki so bile kolateralna škoda.
Lani sem doživel celo, da so se na eni www jadrnici odločili, medtem, ko so bili privezani še na boji, izpluti kar s polnimi jadri, da ne bi slučajno kakšen deci nafte pokurli... Si lahko predstavljaš, kako se je to končalo...
- johnny1300
- Viceadmiral
- Kraj: Straža
- Kontakt:
-
al
marjan5 napisal/-a:Ko ste se ravno pogovarjal o debelini verige : Pretržna sila 6mm verige je 1600kg tolk pa noben sidr ne zdrži če ni ravno zataknjen za skalo. Debelina je bolj važna za amortizacijo sunkov.
LP Marjan
Važno je koliko je varna delovna obremenitev (SWL=safe working load) , ki je nakjakrat manjša od pretržne sile.
Pa tudi: nova veriga lahko ima 1600 kg, koliko pa ima 10 do 20 let stara, malo rjava, malo požrta in vmes parkrat cinkana?
Tako, da jaz na 47 čevljih dožine in 12 tonah teže jadrnice ne bi imel manj kot 10mm razen, če bi imel tisto super močno jeklo (ne vem točno kako se jim reče, a verige delajo tudi iz boljših jekel, kot je standardno). Samo ta super močna jekla zgubijo nekaj lastnosti pri cinkanju, pa si spet tam, kjer ni muh.
Lep pozdrav, Tomaž.
Ja sej uporabiš mal kmečke pameti
po moje tkole do 10 m in 5t je 6mm dovolj do 12m in 8t 8 mm naprej pa 10mm. Enkret sem probal računat silo na barko pri različnih vetrovih in pride sila 800kg kar je delovna obremenitev za 6mm verigo nekje pri 70 vozlih
To govorim po spominu ampak je ogromno tako da si sigurno prej traktor z plugom kot da se pretrga veriga
LP Marjan
LP Marjan
polanc napisal/-a:sekerajte se kako je vinč vpet v plastiko...
Ja, pa še kako res! Ravno zato se uporablja sidrni amortizer, da vinč ne shodi.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
marjan5 napisal/-a:Ko ste se ravno pogovarjal o debelini verige : Pretržna sila 6mm verige je 1600kg tolk pa noben sidr ne zdrži če ni ravno zataknjen za skalo. Debelina je bolj važna za amortizacijo sunkov.
LP Marjan
marjan5 napisal/-a:Ja sej uporabiš mal kmečke pametipo moje tkole do 10 m in 5t je 6mm dovolj do 12m in 8t 8 mm naprej pa 10mm. Enkret sem probal računat silo na barko pri različnih vetrovih in pride sila 800kg kar je delovna obremenitev za 6mm verigo nekje pri 70 vozlih
To govorim po spominu ampak je ogromno tako da si sigurno prej traktor z plugom kot da se pretrga veriga
![]()
LP Marjan
Pretržna sila in dovoljena obremenitev
- Pretržna sila 6 mm verige je odvisna tudi od materiala (nič nisi napisal, kateri material je - če bi bil 'Grade 70', bi morala biti pretržna sila nekaj več kot dvakrat večja, kot pri navadni jekleni (grade 30).
- Pretržna sila se testira pri statični obremenitvi (za ta test ni in ne sme biti sunka); pri sunkih v realnih situacijsh so sile lahko veliko večje (manj ko je elastičnosti, v krajšem času mora biti sprememba hitrosti in tem večja je sila; če bi teoretično šla elastičnost proti čisto togo, bi šel s tem razpoložljivi čas za pospešek proti nič in zato bi šla sila čez vse meje).
- Dovoljena obremenitev verige je največkrat okrog 20% najmanjše pretržne sile; pri 1600 daN (približno sila, če obesiš 1 kg) pretržne bi bila dovoljena obremenitev (SWL) bi bila potem okrog 320 daN (oziroma obešenih kil).
Če bi bila dovoljena obremenitev bližje najmanjši pretržni sili, bi že razmeroma majhen sunek ali tresenje na verigi, obremenjeni z največjo dovoljeno silo, lahko povzročil trenutno večjo silo in ta pretrganje.
Da se to ne bi zlahka zgodilo, je dovoljena varna obremenitev nekajkrat (tu praviloma 5x) manjša od najmanjše, ki že pretrga verigo.
320 daN (obešenih kil), dovoljena varna obremenitev pri pretržni sili 1600 daN pa se po tem premisleku ne sliši več tako veliko...
Sidro bo prej spustilo, kot bo sila več ko 1600 daN (obešenih kg) - ali to drži?
- Primerjalni testi - med njimi test 15 kg sider različnih tipov, West Marine, SAIL, & Yachting Monthly 2006
Sidrna vez (anchor rode): 6 m 8mm verige, ostalo 25 mm najlonska vrv (da amortizira sunke)
Izmerjene sile
- od 200 lb (približno 100 daN oziroma obešenih kg)
do 5000 lb (čez 2200 daN)
Vsaj pri štirih od testiranih sider so izmerili sile čez 4500lb - torej ok. 2000 daN (dve obešeni toni).
Mimogrede, čoln ki je vlekel, je razvil največ toliko sile, kar pomeni, da so največje možne sile pravzaprav niso bile izmerjene. In sile so bile dovolj velike, da je zvilo vsaj eno od aluminijastih sider (fortress).
Sklep - sila, s katero drži sidro, je lahko večja od pretržne sile verige, ki si jo nam dal.
Sila, s katero veter potiska jadrnico in ki napenja verigo
... 800kg kar je delovna obremenitev za 6mm verigo nekje pri 70 vozlih
- Tuning Anchor Rodes nima več Excell-ovih makrojev za izračune (M$ je spremenil Excel tako in tolikokrat, da ne delajo več, Fraysse ima pa tudi drugo delo kot to brezplačno zadevo prilagajati M$-ju), so pa še vse formule in tudi nekaj kalkulatorjev čez net še vedno dela.
Eden od enostavnejših obrazcev daje sicer višje ocene, kot jih največkrat izkusimo (zgodba že na povezavi zgoraj). Ampak vzemimo da je 10 m dolga barka in da vidimo...
- hitrost . sila
kt . . . . daN (kg
10 . . . . . 42
20 . . . . 129
30 . . . . 252
40 . . . . 406
50 . . . . 588
60 . . . . 796
70 . . . 1029
Tale se strinja s tvojo oceno za silo zaradi vetra. Ampak ker ta model daje precej visoke ocene, recimo, da lahko vzamemo pol od tega za statični poteg.
Problem je, da manjkajo sunki gor-dol zaradi valov, pa zaradi sukanja levo-desno zaradi vetra (večina nima sidrnega jadra)...
In sunki so tudi po moji kmečki pameti pes - tudi še potem, ko že amortiziraš.
Correct me if I am wrong, please.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti