Plutje pod Virskim mostom

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
E538RS
Naddesetnik

Plutje pod Virskim mostom

OdgovorNapisal/-a E538RS » To Apr 07, 2015 13:12

Pozdravljeni morjeplovci!
Ker na otoku Vir dopustujemo že vrsto let, vsako leto znova opažam reševanje nasedlih čolnov, ki želijo pluti pod Virskim mostom. Globina vode je precej nizka, pa vendar nekateri tam glisirajo brez težav, drugi pa se zataknejo že ob zelo počasni plovbi. Zato sprašujem vas izkušene morjeplovce, kako torej pluti pod mostom oz. v njegovi bližnji okolici, da ne pride do teh nevšečnosti? Morda pa s to temo prihranimo kakšen siv las nekomu, ki ga bo v prihodnosti pot ponesla mimo :D 8)

Pa še slika, same lokacije

Slika
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Apr 07, 2015 14:37

No že to da če glisiraš je ugreza kako 1/3 napram počasni plovbi tak da prvo je to, drugo je kolk poznaš teren tretje pa s kakim plovilom si. Ampak kolker sm js gledo z mosta (nemalokrat) bi mogo vsak gliser do 8m recimo po tisti vodi it če ni glih neke oseke al pa da vozi po plitvini...
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Apr 08, 2015 07:18

Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Apr 08, 2015 15:02

Že leta se vozim pod Virskim mostom.Ko sem imel še gliser sem le malo dvignil peto,s to barko(7.5m-osovina)grem gladko čez,le vedet je treba točno kje moraš iti.Koliko od betonov in zaviti L-D.Je pa na določenam delu res globina slab meter tudi ob plimi.
mašinfirer
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Sr Apr 08, 2015 15:54

Dve sezoni imamo čoln (5m) na Viru in prehod pod mostom je za nas že rutina. Ko pa smo šli prvič je bilo kar stresno.
V glavnem, pod mostom plujemo po sredini ali pa en steber levo in ko prideš izpod mosta se drži levo, smer prva leva kamnita oznaka pri Školjiću. Na desni strani je zelo plitvo in globina pod 0,5m.
Ko prideš do kaminte oznake, zavij desno in pluj desno od kamnitih oznak, ki so postavljene vzdolž otoka Školjić, ampak ne več kot 10m stran, ker ob kamnitih oznakah je skopan nekakšen kanal, kjer je globina od 1,5-2m. Bolj desno je spet zelo plitvo. Ko prideš mimo tretje oznake drži smer sredina med obema kovinskima oznakama, ki jih boš videl v daljavi. Od tam naprej pa ni več problemov.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Apr 08, 2015 18:43

Točno tako,pribljižno 10m ali malo manj od betonskih kvadrov in med dvema stebroma na izi.Jaz prihajam vedno izpod Paškega mostu proti Viru,tot se vozim že kakih 15 let. :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 08, 2015 20:03

Tole je tja nekoč nalepil Marchi.
Slika

Jaz sem se lani motal po Viru in si tisti konec pogledal, in če bil čas, bi poskusil jadrati okoli in okoli otoka (mini-12 ima gaz kak meter in jambor 5 m), pa doslej še nisem utegnil.

V eni od prejšnjih tem zgoraj je tudi povezava na članek v časopisu, da naj bi poglobili za plovbo večjih ladij - recimo turističnih. Kolikor vem, verjetno tu pa tam malo poglobijo, vetrovi in tokovi pa zasujejo nazaj. Koliko vem, Robi (Liverić) v sezoni redno vozi turiste od Vira na Školjič in nazaj - ampak za Robija mož njegove sestre trdi, da pozna vsak kamen tam okoli. Zato sem mu tudi pokazal, ko sem nekaj večjih kamnov 'stauhal', ki so mi bili na poti, odnesel do konca pomola in tam zmetal v vodo.

Pa to, da ve za vsak kamen, najbrž skoraj drži - ker on plove tudi tisto barko za turiste, ki ima stekleno dno.

V zalivu pri kraju Vir, kjer sem si natančno pogledal del podmorja (prebredel nekaj 100 m pri obali, kjer me je zanimalo), je bila zadeva iz trdih kalcitnih žmul, vmes pa grape z mivko.

Če je kdo hodil po naših hribih, kot bi špranje in škraplje kakih visokogorskih podov zasul z mivko. Mučo neugodno za propelerje, pete, kobilice... če je v gazu podobno, in po zgornjem opisu najbrž je.

Dve zanimivosti:
    Prehod med otokom Vir in kopnom je umeten - star recimo ok. 1000 let čez prst.
    Včasih so ga najbrž 'poglabljali' Privlačani s tem, da so kopali mivko, ki so jo prodajali za gradnjo po precejšnjem koncu dalmatinske obale.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Če Apr 09, 2015 13:11

Tudi sam sem v sezoni 2014 plul skozi ta koridor in sem bil ves čas na globini več kot 1,5m.

Plovba je po zgornji skici pri čemer manjkata tretji in četrti betonski steber gledano z odprtega morja.

Sam sem prakticiral
- najprej skozi vhodna stebra (betonska bloka) in pod mostom
-nato direkt na levi steber trojčkov (ta steber je že zelo ubogi in ga je načel zob časa,
-ob treh stebrih na odaljenosti cca 3-5m,
-Za tretjim stebrom takoj na smer izhoda, ki ga označujeta dva betonska bloka z železnim stebrom.

Priznam, da sem bil tudi sam nevednež in sem prvo plutje opravil levo mimo otoka Školjič in mi je bilo že zelo vroče.

Vidljivost pod čolnom je slaba, tako da se ni smiselno zanašati, da bo vizuelno moč opaziti eventuelno plitvino.

Pri prečkanju poti nikoli ne glisiram, saj niti ni potrebe pa tudi nevarno je zaradi kopalcev in prepovedano zaradi bližine obale.

Snezak
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Apr 10, 2015 07:04

Jaz sem lani jeseni pičil povsem levo ob Viru, pa je šlo. :shock:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
E538RS
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a E538RS » Če Apr 16, 2015 13:04

Evo super ste to opisali, za lažjo predstavo kako čez, pa sem pripravil spodnjo fotko.

Slika
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Apr 16, 2015 21:31

Dobro zaznamovana prava špura :lol:
mašinfirer
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » So Jul 25, 2015 16:58

Omenjena pot je bila lepo prevozna v letu 2014, ko je bila pot očiščena. Pred cca dvemi tedni (14.07.2015) pa sem se lepo zaletel v sipine v neporedni bližini otoka. Izgleda, da je veter oziroma tok sipino prestavil na plovno pot tako, da vam tam svetujem večjo previdnost.

Sam (čoln) nisem utrpel posledic saj sem plul izredno počasi. V sipino se je zaletela noga motoja in motor se je ob tem hitro ustavil.

Nekaj časa me je skrbelo še za hlajenje saj se je na kontrolnem curku iz motorja ujelo nekaj peska. Brez posledic smo nadaljevali z vožnjo.

LP

Snezak
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jul 25, 2015 18:19

V temi Obvestila za pomorce in obvestila morejplovec morjeplovcu je Marchi prilepil tudi tegale:
Marchi napisal/-a:SREDNJI JADRAN - PRIVLAČKI GAZ
Karte: 100-19;
U prolazu Privlački gaz zbog radova na proširenja i produbljenja plovnog kanala zabranjena je plovidba. Područje radova označeno je dvjema žutim svjetlećim plutačama, posebnog značaja na prilazima prolazu (SW i NE strana).
Torej, ponovna poglobitev je bodisi v načrtu, bodisi poteka.

Bomo pa še videli, kje točno bodo tokrat poglobili - in če bo slučajno kje drugje kot doslej, ali/kako bodo prehod označili.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » So Jul 25, 2015 21:22

Ob prehodu pod mostom nisem opazil nikjer nobene mehanizacije, ki bi slutila na bližajoče poglobitev plovne poti. Tudi oznake za delo ali dodatnih boj nisem opazil. Skratka vse kot prejšnje leto razen da plovna pot ni tam, kjer lani. Malo zraven je še vedno dovolj globine za čolne z majhnim ugrezom, a drugo leto bo verjetno povsem drugače, ko se bomo na poti srečavali z jadrnicami.

LP Snezak
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Ne Jul 26, 2015 00:29

Pred mostom je rumena boja z rumenim X, kar pomeni posebna oznaka.
Je pa še vedno dovolj globoko, samo se je treba pri prvi oznaki držati malo bolj desno, je pa plitvina lepo vidna. Tam je globina nekje 0,7-1m.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta