Dizel, koliko časa brez hlajenja?
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Dizel, koliko časa brez hlajenja?
S kolegom sva ob pivu debatirala o hlajenju notranjega dizel motorja in o pumpi, impelerju, ki poganja morsko vodo in hladi motor.
Padlo je vprašanje, koliko časa lahko teče motor brez hlajenja, če crkne impeler?
Se mi zdi, da pri enem 15 minutnem pristajanju na 1000 obratih, ne moreš narediti večje škode na mašini.
Zgodilo se mu je, da mu, ko je pred marino spustil jadra in prižgal motor, ni metalo vode in ni vedel kaj naj naredi. Ali naj šraufa ali lahko bez skrbi pristane in zamenja impeler, v miru na privezu?
Kaj pravite?
Padlo je vprašanje, koliko časa lahko teče motor brez hlajenja, če crkne impeler?
Se mi zdi, da pri enem 15 minutnem pristajanju na 1000 obratih, ne moreš narediti večje škode na mašini.
Zgodilo se mu je, da mu, ko je pred marino spustil jadra in prižgal motor, ni metalo vode in ni vedel kaj naj naredi. Ali naj šraufa ali lahko bez skrbi pristane in zamenja impeler, v miru na privezu?
Kaj pravite?
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Maj 12, 2015 19:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Izvenkrmni 2T DI bencinar se na štangasu iz hladnega na cca 65 stopinj segreje v 12-13 minutah. Blok je aluminij, dokaj lahek, je pa res da je vseeno bil na hlajenju. Tak motor takrat laufa v "lean burn" režimu kar pomeni vroče.
Tako bi rekel da se relativno težka gusnata dizel prdula (brez turbine) ki se počasi vrti in je tako dispacija moči na propelerju skoraj enaka ničli v tem času ne segreje do škode. Verjetno pa je vseeno nekaj vode teklo čez. Tako se poraja vprašanje ali je štartal iz mrzlega ali je že bil predhodno segret.
Tako bi rekel da se relativno težka gusnata dizel prdula (brez turbine) ki se počasi vrti in je tako dispacija moči na propelerju skoraj enaka ničli v tem času ne segreje do škode. Verjetno pa je vseeno nekaj vode teklo čez. Tako se poraja vprašanje ali je štartal iz mrzlega ali je že bil predhodno segret.
-
Daki
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Zato je števec temperature,da se ga upošteva.Če se temperatura bliža rdečemu polju in opaziš,da ni vode na izpuhu,ustavi motor,ker če ni vode,je pač ni in ne sili motorja,sam še malo.Ponavadi poči glava,spusti tesnilo glave,glava se (alu)zvije,a se splača raskirad-sam še malo?Ti motorji z toplotnim izmenjevalcem,so po navadi na jadrnicah in barkah,zato je dobro imeti kako malo prdulco,da te v takih primerih reši.Sicer pa impeler, saj se ve kdaj ga je potrebno menjat in ne izplača se sebi dopovedovat,a sej je še dober.Na jadrnicah in barkah se obratovalne ure hitro nabirajo in jih je treba slediti.Impeler je vedno treba imeti na zalogi,saj menjavi na teh motorjih ni zahtevna.
mašinfirer
Pred par leti, na dopustu, sem izplul iz Božave, iz notranje strani pomola. Ko sem bil ob glavi pomola, sem zaslišal, da se je spremenil zvok motorja. Pogledal sem izpuh, vode ni bilo. Zapeljal sem le toliko ven, da sem lahko obrnil in zapeljal nazaj do pomola. Ko sem bil ob pomolu se je že oglasil signal alarma. Motor je Yanmar 2gm20. Na impelerju se je odtrgal gumijasti kos in popolnoma zaprl izhodno cev.
Jadranje je odklop
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Re: Dizel, koliko časa brez hlajenja?
Marchi napisal/-a:...
...Zgodilo se mu je, da mu, ko je pred marino spustil jadra in prižgal motor, ni metalo vode in ni vedel kaj naj naredi. Ali naj šraufa ali lahko bez skrbi pristane in zamenja impeler, v miru na privezu?
Kaj pravite?
Jaz ga ugasnem tisti trenutek, ko opazim, da ni vode v izpuhu, oz. ko zaslišim alarm.
Torej moje mnenje - če je motor že segret - max. 1 min.
V tem primeru - motor takoj ugasnit in jadra nazaj gor. Potem pa pristat na jadra, če se da - sicer pa na sidro.
Itak te lahko pridejo mornarji iz marine potegnit na vez, če je ravno nujno.
Re: Dizel, koliko časa brez hlajenja?
Rok-11 napisal/-a:Itak te lahko pridejo mornarji iz marine potegnit na vez, če je ravno nujno.
Točno tako. Je ceneje, kot zariban motor.
Sem že precej časa posvetil razmišljanju zakaj je impeler iz gume in ne kaj bolj trajnega kot vodna črpalka pri avtu. Ali zaradi smeti oz. peska ali zato da se bolj pogosto menja? Tudi pri teh toplotnih izmenjevalcih bi bilo lahko tako narejeno, da kroži samo zaprt del z antifrizom in en del z rebri bi lahko bil konstantno v morju(kot fiksni flapi-stabilizatorji), ki ga hladi. Se pravi enako kot pri avtu le da ga hladi morje in ne zrak. A je tu problem vodni upor ali zakaj ni tako narejeno. POsebno tisti ki se vozijo pozimi bi lahko imeli še neke vrste notranjih radiatorjev, poleti pa zapreš in ima drug vodokrog skozi morje.
Nazadnje spremenil kocka, dne Sr Maj 13, 2015 14:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Če pogledaš nivo impelerja/črpalke pri outboardu, mora slednji potegnit vodo gor, sicer ne veliko ampak taka izvedba kot je črpalka v avtu rabi bit potopljena. Se pravi more rotor "tesnit" na stator. Obstajajo "trajne" variante iz kovine, ki bi v teoriji funkcionirale, vendar bi bile zelo drage. Gumi impeler pa je poceni, zadovoljivo dela in je vse ok če ga menjaš na 4 leta in ne laufaš na suho.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@Rok-11
- +1: takoj, ko zaznam pregrevanje, ustavitev motorja.
Zgodilo se mi je, da je zaribal motor (bencinski Mitsubishi) v avtu Proton: topel - niti ne vroč - dan, vožnja od Primorske strani v blag klanec pred Ravbarkomando pri Postojni in vklopljena klima naprava. (Kasneje sem ugotovil, da se je to zgodilo precej Protonom).
Torej, če še nisem 10 m od obale, ki se ji bližam in bi moral le zavreti, da ne zadenem, na mestu neham uporabljati motorni pogon.
Če je alarm za pregretje ravno pred vplutjem v pristanišče, gotovo ne bo nič dražje, če počakam, da me kdo potegne, kot če vplovem na motor in mi ta zariba ravno, ko bi rad zavrl ali zavil pred kako drago barko in bi potem nabil vanjo...
In na jadra se velikokrat da veliko, čeprav ne vedno (vpluti v portoroško marino z večjo jadrnico na jadra naravnost proti vetru najbrž ne gre, ker bi moral križariti, pa je preozko, in če pride kdo naproti, si sploh v škripcih).
Poleg tega mnogi ne znajo (tako manevriranje na jadra je nekaj, kar bi bilo treba uvaditi, pa se ne vadi tudi zato, ker vplutje in izplutje na jadra praviloma ni dovoljeno).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Marjan Tomki napisal/-a:@Rok-11
In na jadra se velikokrat da veliko, čeprav ne vedno (vpluti v portoroško marino z večjo jadrnico na jadra naravnost proti vetru najbrž ne gre, ker bi moral križariti, pa je preozko, in če pride kdo naproti, si sploh v škripcih).
Poleg tega mnogi ne znajo (tako manevriranje na jadra je nekaj, kar bi bilo treba uvaditi, pa se ne vadi tudi zato, ker vplutje in izplutje na jadra praviloma ni dovoljeno). [/list]
Meni se je slednje zgodilo v marini v Vodicah še na Bavariji z motorjem Volvo Penta 2030, sicer ni bilo pregretje ampak gre za vplutje v marino... bil je dan državnosti... Izpluli smo iz lučice Prvič, malo zavijugali na motor, ko je le ta naenkrat kot bi vrgel iz prestave, motor je delal, le čudno je vse skupaj poskakovalo, ugasnem prižgem in spet enako, naprej - nazaj... nič ni pomagalo.... z bratom sva hitro razvila jadra in smo ga nažgali proti severu med Tijatom in otokom Prvič. Smer marina Vodice, kličem na VHF17, javi se v recepciji, povem kaj je na stvari in naj me nekdo počaka pred marino... sva že po malem pospravljala jadra, a po nas ni prišel nihče... dvigneva jadra, pa direkt proti marini. Tranzitni pomol zunaj je bil napol prazen, idealno, nabereva hitrost, pripravimo vrvi, začnem polkrožno obračat, hitrost pada, spusti škotine in glavno jadro, da je plapolalo, z bokom proti obali, brat stoji na zunanji strani ograje, ko sva blizu dovolj skoči na obalo, jaz mu vržem krmno vrv, sam vzamem že pripravljeno in razvito sprednjo vrv, nežno se dotaknem obale z bokobrani, skočim dol, zaveževa in to je to....
Malo sreče malo treznega razmišljanja...
Po pregledu propelerja, kjer nisem nič odkril je motor normalno deloval naprej. Sem sicer potem poklical v Zadru mehanika a napake ni odkril. Se pa tudi nikoli več ni pojavila.
Evo to je to z moje strani o pristajanju z jadri...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 35 gostov