Zabava na vodi

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jan 10, 2016 22:13

O teh mantah sem že neklje pisal. V večini ameriških drzav so prepovedane. Žal se kar nekaj zabav ni končalo najbolje.
Večina si je zlomila vrat.

Če boste kaj iskali in nasli kako ugodno varianto bi tudi mene zanimalo :)

Un je vlekel z jetom, torej mora iti...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Jan 10, 2016 22:40

Tole z jetom zna biti pa še bolj nevarno in neobvladljivo, sploh če je konkretno pritisnil na gas.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jan 11, 2016 07:01

Dobro bi bilo nekaj ločit, zabava otrok in norenje odraslih, slednjih še posebno pod opojnimi substancami. Osebno niti pomislim ne, da bi svoje otroke vlekel na tubi pri 25 vozlih. Tole s temi "mantami" pa itak kar kliče po nesreči!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jan 11, 2016 07:54

Padec v vodo z malce višjimi hitrostmi je hudo boleč in nevaren! Mislim, da je 25 vozlov včasih že kar dovolj za kako zlomljeno kost.

V mladih letih sem vsak dan na morju vsaj uro in pol preživen na vodni smučki. Ne vem koliko je letelo v zavojih, ampak sklepam, da če je čoln letel 55-58 km/h, je zadaj v zavoju na momente ziher potegnilo čez 70 km/h. Kar nekajkrat so mi zaradi sil v izhodu iz zavoja popustile noge in hrbet in me je zložilo skup, ter katapultiralo čez smučko v smeri čolna. Občutki, ki jih doživiš ob stiku rok in nog z vodo niso bili najbolj prijetni in včasih sem za nekaj časa kar obležal na vodi, da sem prišel k sebi. V prvih trenutkih niti ne veš ali si obrnjen z glavo navzgor, ali v vodo, tako te zavrti. Voda tako hudo zgrabi okončine, da za trenutke resnično ne veš, če si še cel. Not gre roka z lahkoto, ven je pa ne izpusti in te zvije ko presto.

Ko te vrže na glavo iz tube bi znali biti ob taki hitrosti občutki podobni, ali morda še hujši in hrbtenica je krhka...
boca001
Poročnik bojne ladje
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a boca001 » Sr Jan 13, 2016 13:57

Lani sem kupil Slika
In smo bli izredno zadovoljni. Imam pa še yamahino katera mi je spustla 1 dan preden sem šel na morje in sem bil primoran kupit jobe! Hvala bogu so mi jo pod garancijo zamenjali ! 8)

z yamaho 40 gre vrhunsko. [/list]
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Jan 13, 2016 16:20

No, če ti je takoj spustila, so ti jo že morali zamenjati pod garancijo. Jaz imam Yamahino tubo par let, pa zaenkrat nobenih problemov.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Jan 13, 2016 19:16

Mi mamo jobe ki je bila u akciji za 82 EUR pa drži že tri leta v povprečju 50km/h, le da sem jo ojačal in ji v notranjosti platna po "ekvatorju" všil avtomobilski pas ki preprečuje da se platno trga ker je spredaj všita v one gurtne ki držijo karabin. Tuba je od takrat dalje neprimerno bolj čvrsta in kompaktna za vozit...
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Če Jan 14, 2016 19:53

Ne bi rad pametoval sam 50, 60 km na uro, mal pretiravate...
Dve smučki, običajna hitrost 28 do 30 km/h, nad 40 zelo težko obvladaš.
Mono ski se začne nekje pri 35 40, z normalno smučko, profi začnejo glisirat okoli 45. Nad 50 km/h je že znanstvena fantastika, voda postane kot beton, na ski liftu dva ovinka okoli stebrov postaneta eden... Svetovna prvenstva so na 58 km/h, potem se krajša vrv.
Plus, da 60 km/h je skoraj 35 vozlov, zelo malo gliserjev doseže takšno hitrost že brez smučarja ali tube zadaj, plus, da če ni "ski nautique", s posebnim dnom, naredi zadaj tak val, da nikakor ne moreš položit čez!
Da o tubi ne diskutiram, na vsaki piše, da je zgornja hitrost 15 Vozlov, 25km/h. Vi bi pa 60...
Pa ne govorim na pamet, sm kr nekaj presmučal, ene 15 let, največ v Poreču ko so še dvigovali hitrost do 58 km/h in smo vozili na boje!
boss
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a boss » Če Jan 14, 2016 20:00

Sorry, sem pozabil, z hitrostjo je verjetno podoben štos, ko eni razlagajo, kk jim baylinerji letijo 40, 50 vozlov, ker so na števcu prebrali Miles in so to po njihovem morske milje ali vozli... Ja pa ja...
Sem imel modela z "dirkalnim Four Wingsom", je trdil, da leti 50 + vozlov, pol sva se pa srečala pri Iloviku in gasa do Lošinja, men ni pokazalo več kot 38 na full, pa je ostal in zaostajal zadaj, njemu je pa kazalo 50, bi baje šel 55 če bi mel spucanga spodaj od alg. Sam pol je baje men premal kazalo...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jan 14, 2016 20:55

@Boss, dobro da si se oglasil.

Kot star maček povej kar me je vedno zanimalo. Če gliser vozi z 55 km/h, kako hitrost dosegaš zadaj na smučki, ko potegne iz zavoja? O ostrosti zavoja ne znam povedat drugega kot to, da me je zložilo, če sem še malce bolj zategnil, pa sem lahko zaporedoma delal po petnajst počepov na eni nogi. Po občutku je hudo bolj letelo kot pri vožnji v brazdi. Povej koliko je lahko, če si profi in koliko, če si dober amater?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Jan 14, 2016 22:09

boss napisal/-a:Ne bi rad pametoval sam 50, 60 km na uro, mal pretiravate...
Dve smučki, običajna hitrost 28 do 30 km/h, nad 40 zelo težko obvladaš.
Mono ski se začne nekje pri 35 40, z normalno smučko, profi začnejo glisirat okoli 45. Nad 50 km/h je že znanstvena fantastika, voda postane kot beton, na ski liftu dva ovinka okoli stebrov postaneta eden... Svetovna prvenstva so na 58 km/h, potem se krajša vrv.
Plus, da 60 km/h je skoraj 35 vozlov, zelo malo gliserjev doseže takšno hitrost že brez smučarja ali tube zadaj, plus, da če ni "ski nautique", s posebnim dnom, naredi zadaj tak val, da nikakor ne moreš položit čez!
Da o tubi ne diskutiram, na vsaki piše, da je zgornja hitrost 15 Vozlov, 25km/h. Vi bi pa 60...
Pa ne govorim na pamet, sm kr nekaj presmučal, ene 15 let, največ v Poreču ko so še dvigovali hitrost do 58 km/h in smo vozili na boje!

Jaz v nikogar ne dvomim. Zato da nebi prišlo do kakih napak govorim v km/h kakor nam je pokazala navigacija ki je beležila hitrost in smo potem graf gledal na Ipadu... Če je lagala ona potem lažem tudi jaz... Brazda za našim čolnom je pri taki hitrosti zelo mala ker je čoln zelo lahek in se pelje po padkeel-u torej je ugrez minimalen. Čoln tehta brez potnikov nekje 350kg motor pa je 50ps.
boss
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a boss » Pe Jan 15, 2016 13:00

Kakšna je hitrost v zavoju, ne vem, me nikoli ni nihče meril, bi pa vejetno kak teoretik znal zračunat.
Drugače pa je na smučanju takole, seveda govorim o monoski; gre za dva načina, rekreativno, kot smuča večina, to je da greš ven iz brazde, malo naravnost vzporedno s čolnom, potem pa nazaj in čez val. Pravo smučanje pa je, ko se potegneš ven, pri napeti vrvi preložiš, pri polni hitrosti na ostro obrneš in nazaj. Tu pride do ekstremnih nagibov, hkrati "podaljšaš" vrv za dolžino telesa saj mora smučka okoli boje (namišljene :)). Da ne izgubiš ravnotežja ali da ne pade napetost vrvi moraš tudi krepko pritisniti na zadnjo nogo, na smerniku smučke so v ta namen imele (še imajo) dodatna krilca, ki smo jih imenovali "bremza". In potem v nagibu letiš čez brazdo na drugo stran, na drugo bojo, in spet nazaj. Za čolnom "nateguješ" vrv običajno navzgor, na ski liftu pa navzdol iz preprostega razloga - na čolnu je vrv vpeta spodaj, na liftu pa zgoraj i s tem spet umetno podaljšaš vrv. Najlepše pa je, če ima čoln štango za vrv v višini smučarja. Več moči kot imaš, bolj ostro lahko zaviješ, bolj osto kot zaviješ, večjo hitrost imaš čez brazdo. Ko "letiš" nazaj na polno čez brazdo pa je problem val; če je prevelik in si v nagibu, ti enostavno vzame smučko (val jo odnese spredaj navgor) in čof.

Marcel, ti veš svoje, verjamem v tvoje prepričanje, vendar 30 vozlov s 50 HP in smučarjem zadaj. Tudi mogoče, bi pa vseeno rad v živo videl. Kolega ima 5m trimarina z 60 HP, brez vsega balasta in samo eno osebo dejansko doseže max 33 vozlov. Z menoj zadaj na mono dirkalni smučki z minimalnim uporom pa nikoli ni šlo čez 23, plus, da me na mono jedva izveče iz vode.

Par slikic, upam, da bo delalo, hitrost 50 - 55 km/h, razen na bordu, tu je vedno 30 km/h:

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika[/quote]
Nazadnje spremenil boss, dne Pe Jan 15, 2016 13:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Jan 15, 2016 13:10

Mene motijo predvsem km/h, ker imam GPS nastavljen v vozlih.....pol pa km/h delim z dva, kar pa ni čist točno...
Sicer pa tako smučarja kot tubo vlečem z cca 20vozli, pa se otroci nič ne pritožujejo.
Kaj je lahko narobe, če vlečem tubo malo hitreje od predpisane? 15 vozlov je namreč premalo za normalno glisiranje
mirno morje
boss
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a boss » Pe Jan 15, 2016 13:20

Evo uspel slike zrihtal.
15, 20 vozlov za tubo ni takšen problem, če imaš pamet. Problem je piromilja in poškodbe, če ga streseš pri preveliki hitrosti... Recimo 25 vozlov, dobrih 40 Km/h, na valu dvigne tubo in frčiš po zraku. Pri takšni hitrosti je voda kot beton, pa si predstavljaj, če padeš iz avta pri 40, 45 na uro...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Jan 15, 2016 14:43

Naj dodam da mi nismo profi smučarji in ne delamo ostrih zavojev, torej manj bremzamo čoln. in smučamo na dve smuči... Kot sem že rekel, ne dvomim v kogarkoli ki ga ne poznam. Snemali pa še nismo ker nimamo go-pro. telefon pa nobenem v roki za držat na čolnu...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost