Spust v vodo

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

plagiator
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Pašman

Spust v vodo

OdgovorNapisal/-a plagiator » Sr Jun 08, 2016 17:19

Imam prekucno prikolico pa mi je vseeno škoda postavljati tudi do felne v vodo pri spustu gumenjaka v vodo. Ker sem razmišljal v tej smeri,

http://www.navtikasport.com/index.php?productID=2429

vendar plastika ne bi nosila takšne teže, bi si izdelal iz inox-a doma sam.
Težava je v tem ker nimam mer ter naklon dna za sacs 490 doma, saj ga imam na morju, zato mi svetujte kako preko spleta priti do teh podatkov, ali bi mi mogoče gdo zmeril če ga ima kje pri roki.
Ali je že gdo poizkušal v tej smeri, glede na to da ga pravažam samo 30 m vsako leto od travnika do morja bi mogoče bilo uporabno.
Če ni v moji moči da ti pomagam, ti tudi slabega ne želim
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jun 08, 2016 20:30

Tole pa sumim da bo zdržalo težo tvojega čolna in motorja. Tole je po moje do 100kg.
Nazadnje spremenil kocka, dne Če Jun 09, 2016 07:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Jun 08, 2016 23:23

kocka napisal/-a:Tole pa sumim da bo zdržalo težo tvojega čolna in motorja. Tole je pomoje do 100kg.

Piše do 120 kg :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 09, 2016 00:10

Jaz pa ne razumem zakaj se podredite svojemu veselju.

Navtika je in mora biti hobi. Nuditi mora sprostitev po vseh obvezah na šihtu.

Ne pa obratno!

Prikolica je zato, da čoln pripelje kamor želimo. Ponavadi je to V VODO! Če ni dvigala pač po klančini. Gledam nekatere, kako se trudijo, da ne zmočijo prikolice(preveč). Pa se po drugi strani krivijo nosilci in pokajo na varih, ker se prikolica krivi za 30cm, pokajo-trgajo valjćki...
Poden čolna kar ječi od obremenitve, uho za pripenjanje pa skoraj žari. Poden čolna je poln pajkovih mrež(poke), enako sprednji del okoli ušesa. Vitel opleta in poka, kot stara lesena karjola.
Priklop na prikolici ima toliko lufta, da bi med priklop in kljuko lahko skril letne prihranke...
Ampak lažje se je matrati in uničevati prikolico ter čoln, kot menjati ležaje za 15eur na dve leti. Še če je zavirana prikolica nikoli slana voda ne naredi toliko škode, kot jo raztovarjanje iz višine...
In spet, da o trudu in živcih ne zgubljamo besed.
RAvno kak teden nazaj sem gledal enega Janeza, ki je teroriziral celo familijo 5 ur, ko so čakali plimo. Brez hrane, verjetno tudi pijače. Otroc si niso imeli kaj začeti toliko časa in normalno da so sitni, dec pa ne popušča. Nazadnje je lepo udaril z peto motorja ob dno, ampak prikolica je bila pa suha, kar za njegovo ženo ne morem reči, saj jo je nagonil zadaj držati čoln, da ne bo udaril v tla... To ženska itaq lahko, saj je mel čoln samo dobro tono...
Kako je bil slišat dec po udarcu v tla pa naj si vsak sam predstavlja :?
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 09, 2016 00:15

Aja, da se razumemo. Ne pišem zato, da bi zdaj vsi na polno potapljali prikole v vodo, samo treba pa si je postaviti neko normalno mejo, do kam je "zdravo" forsirati.
Jaz tono težak čoln ne bi niti spuščal po rampi, če pa ni druge pa v vodo toliko da sam splava, oziroma toliko da so zadnja kolesa avta v vodi do felten... Tu je moj limit.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
plagiator
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a plagiator » Če Jun 09, 2016 05:48

Saj ravno zato ker nosilnost teh ni dovolj velika, si jih bom naredil sam. Najverjetneje še malo priredil in to bo to če bo ratalo. Limit sem si pač postavil malce višje, torej ne uničuj če ni potrebe ter še vedno dovolj lagodno živi. Ker pa mi teren spusta v vodo to dopušča, si pač lahko malo z improviziram, in improvizacija je smisel življenja, da ne otopiš na znanju temveč prosperiraš. Je pa res, da čez kamot ga ni in to je prikolica!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Jun 09, 2016 07:44

Mislim da bi bilo najboljše in najceneje, da kupiš "dol" eno staro prikolico za 100eur in si jo predelaš kot želiš. Tvoj čoln, gol z motorjem ima gotovo 450kg tako da plastiko pozabi.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 09, 2016 09:28

Prikolica mora biti toliko v vodi, da je zadnji valjček tik pod vodno gladino. Koliko bodo pri tem kolesa v vodi je odvisno od marsičesa, med drugim tudi od dolžine prikolice, nagiba klančine, višine morja...
plagiator
Kontraadmiral

Re: Spust v vodo

OdgovorNapisal/-a plagiator » Če Jun 09, 2016 15:02

Ker sem razmišljal v tej smeri,

http://www.navtikasport.com/index.php?productID=2429

vendar plastika ne bi nosila takšne teže, bi si izdelal iz inox-a doma sam.
Težava je v tem ker nimam mer ter naklon dna za sacs 490 doma, saj ga imam na morju, zato mi svetujte kako preko spleta priti do teh podatkov, ali bi mi mogoče gdo zmeril če ga ima kje pri roki.
Ali je že gdo poizkušal v tej smeri, glede na to da ga pravažam samo 30 m vsako leto od travnika do morja bi mogoče bilo uporabno.[/quote]

Ne vem kaj tukaj nisem bil dovolj jasen, saj sem omenil, da plastika ne bo dovolj močna in bi naredil nekaj v tem smislu. Potreboval bi načrte dna, ali če mi ga bi nekdo svojega zmeril.
salesky
Viceadmiral
Kraj: Štajerska
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a salesky » Če Jun 09, 2016 15:26

Poskušaj nardit modularno zadevo, katero bo možno spremeniti naklon in neboš imel problema tudi če menjaš čoln.
plagiator
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a plagiator » Če Jun 09, 2016 16:26

Od premca nazaj je še cca. 2m dno na V, na krmi pa je dno ploščato nato pa v konus. Sadaj bi pa potreboval podatek, koliko je na koncu širina ploščatega ter preko palca kolikšen je kot dna. Če ne bom pač zmeril konec meseca ko grem dol na morje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov