Privezovanje na bojo

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

igor_k
Viceadmiral

Privezovanje na bojo

OdgovorNapisal/-a igor_k » Po Jul 18, 2016 12:39

kasaudio napisal/-a:20 mm štrike potrga komot, sploh če je vezano prekratko. Pa ne trdim da jih je tu zaradi tega.

Govorimo o privezu na boji.

Torej je bolje, da je štrik daljši kot kratek? Meni lastnik apartmaja (ki sicer ima čoln, ampak je iz Zagreba) govori, da je boljši kratek štrik, ker potem boja boljše amortizira sunke, samo meni je bolj logično, da je štrik daljši.
Kaj je bolje?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jul 18, 2016 13:16

Kratek štrik - ob visokih valovih čoln enostavno dvigne utež, razen če je par ton, potem gredo bitve ali privezna rinka.

Boljši je dolg, ker potem utež vleče po tleh in jo ne dviguje, je pa dobro imeti amortizacijsko utež oz. precej verige in ta amortizira udare valov.

Te boje od lastnikov apartmajev dobro preveri, pri mojem je bila veriga že čisto požrta po par letih, sem raje na novo sam navezal.

Kratek štrik je za na trgu Bana Jelačiča kolo privezat. :lol:
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Jul 18, 2016 14:13

Naravoslovce spomnim na paralelogram sil. Ostali pa verjemite, da je bolši daljša vrv.
https://vodovod-rh.si/
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Po Jul 18, 2016 15:48

Hm, dvomim, da lahko čoln dvigne to utež, na katero je navezana moja boja - betonska kocka, vsaj 500kg.

Ok, boljši je krajši štrik, zdaj pa še tehnična razlaga zakaj?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jul 18, 2016 16:02

krajši štrik nikakor in nikoli ni boljši. Kot je @roberth napisal. Zlato pravilo pri sidranju je čimbolj učinkovito blaženje sunkov in čimmanjša sila na sidro. In seveda čimbolj ugodna lokacije glede na razmere. Ponavadi so najvarnejše lokacije v marini.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Po Jul 18, 2016 16:16

Ne mešat sidra z bojo. Govorimo o privezu na boji!
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Jul 18, 2016 16:28

igor_k napisal/-a:Hm, dvomim, da lahko čoln dvigne to utež, na katero je navezana moja boja - betonska kocka, vsaj 500kg.

Ok, boljši je krajši štrik, zdaj pa še tehnična razlaga zakaj?

....je že dolgo od kar sem bil v šoli, pa vendar: 500kg na suhem ni isto, kot v morju je le razlika med specifično težo betona in vode....sila, ki deluje na vrv, pa ni odvisna le od teže čolna, ampak tudi od površine....
Krajši štrik je slabše, ne boljše kot trdiš ti.....jaz bi ga veza na rinko na premcu in ne na bitve, ker s tem še zmanjšaš kot na korpomorto in ker je tam čoln najmočnejši
mirno morje
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 18, 2016 16:37

Ne pisat pobje kozlarije,ta forum je oz je bil tud mal poučnega značaja.In če kr tkole neki klobasate zavajate mlade neuke morjeplovce.VELIKO prej bo čoln odneslo ali potopilo na prekratkih štrikih.Ni je boje na zemlji,ki bi bolje kompenzirala kratke štrike kot dolge.Na bojah so samo zato kratki štriki in ketne da se v zaliv stlač čim več plovil,ob neurju in valovih se pa jebe vsak sam.500 kilska boja je za 4 m čoln ok pa še ta bi jo odnesu ob plimi...teža se v vodi prepolovi...Amortizira zadosti dolga težka veriga.Govorim o ladijskih verigah ki imajo 20 kil po metru.
Bi bilo zelo pametno ,da bi vsi,posebno pa še neuki morjeplovci večkrat prečitali kak priročnik,ne sam burzo,val in td,pa plovila take sorte in dolžine ki jo lahko varno vodi,sidra...vaše znanje ne vaš TRR.
LP Iztok
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Po Jul 18, 2016 18:20

Roberth1 napisal/-a:Naravoslovce spomnim na paralelogram sil. Ostali pa verjemite, da je bolši daljša vrv.

Dvoumno napisan odgovor, ki sem ga narobe razumel. Torej je daljša vrv boljša. Ja, saj to mi je bolj logično kot kratka.

Za utež bi teko rekel, kolko je kil, ampak če je kubik betona 2,2 tone, potem je ta moja utež verjetno okoli 1 tone, kar pomeni cca 500 kg v vodi, tako sem tudi mislil. To je po moje dovolj za 5m čoln (cca 650kg).
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 18, 2016 18:54

No to sem pa jaz narobe razumel.500 suhih kil sem mislil.500 v vodi je pa kr ok za tvoj čoln.
No za primerjavo.jaz imam 2 bloka 125X125 X50 cm ,4m ladijske verige in 8,5 kil težko,home made vrtavko,nato 2štrika fi 40 in nanju 3 štrike -2krat 28 mm in 1krat 22.Barka ima pa 6,4 tone ccaja pa v 4 metrski vodi je
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 18, 2016 20:03

Roberth1 napisal/-a:Naravoslovce spomnim na paralelogram sil. Ostali pa verjemite, da je bolši daljša vrv.

Ampak naravoslovci upoštevajo tudi:
- poves mokre vrvi
- amortizacijski učinek izvlačenja vrvi iz vode med napenjanjem
- elastični raztezek vrvi
in se seveda vedno odločijo za daljšo vrv, čeprav ne razumem kaj bi lahko imel paralelogram sil tu zraven pri trganju vrvi med bojo in barko. (Kdor veže tako na kratko, da mu barka dviguje utež je itak izven tolerance vsakršne morjeplovske debate.) Prej bi dejal, da je v igri zaradi gladine deformirana verižnica.

Je pa zanimivo kako valjanje vpliva na sile vrvi, ker aerodinamičnega upora ob bartki, ki se obrača od vetra nikakor ni dovolj, da bi se napetosti v 20 mm vrvi približale porušitvi.
Štorasto dizajnirana barka širine 2,7 m in višine 1,6 m nad vodo ima ob 40 m/s vetru le za okrog 270 kg čelnega upora. In ravno pri valjanju je dolžina zakon.

Zadeve se seveda dramatično spremenijo, če barko vežeš še kam drugam kot za premec in bo prisiljena vetru in valovom nastavljat boke.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Jul 18, 2016 20:36

Delovanje boje, kot amortizerja. To deluje v primeru, ko je razdalja med bojo in barko in bojo in vpetjem na morskem dnu dovolj velika.
Tako boš dosegel, da bo pojemek (sila ob vleku boje pod vodo) že veliko prej, kot se bodo v linijo postavile vse tri točke.
Blablabla... Če to narišeš in upoštevaš sile, je to najbližje paralelogramu, kjer je "rezultanta" ravno kontra, kot v navedenem primeru. Pravzaprav še to ne, deluje navzgor.
Se popravljam. So tri sile s skupnim prijemališčem, dosežejo ravnovesje, ko ni pomika. Ker je vzgon vedno prisoten, je sila vertikalno prisotna in ni možno poravnanje sil boja barka in boja vpetje v isto os. To pomeni ni direktnega udara..... Smo pri tem, ali je volumen boje pomemben? Da, v mejni situaciji bo v enem primeru barka ostala na svojem mestu (če ne bo odneslo uteži), v drugem pa bodo šli štriki.

Vrvi potrga nenadni pojemek. (deluje podobno kot tlačni udar)

Temu se je potrebno izogniti.
Eni dajejo "dilldote", drugi imajo vzmeti (sem že videl), tretji pravijo da so mokre vrvi že same dober amortizer imajo večjo težo in so še vedno elastnične...

Eni razumejo, drugi ne, tretji pa se lovijo v vejicah...

Upam, da tokrat ni preveč poenostavljeno :wink:
https://vodovod-rh.si/
janezsko
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a janezsko » Pe Jul 22, 2016 22:24

meni je obrnilo kocko cca 1x 1 m.....čoln 5,5 metrov motor mercruiser 165 konjev...teža cca 1,5 tone....glavni štrik 6 m...varovalni cca 9 m...v glavnem dlajši je boljši je..pihal je jugo valovi cca 3 m...štiri čolne vrglo ven klet privezane na prekratko z kockami vred....jaz pa tudi nisem spal to noč..sam pomagat si nimaš kaj več.....v glavnem na dolgo ga priveži....
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Pe Jul 22, 2016 23:37

Kakšen čoln pa imaš, da ima na 5,5m tono in pol?
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » So Jul 23, 2016 00:03

Moj ima samo 1.5m vec pa ima skor se enx tolko.2800

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti