luč za lignjelov

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

luč za lignjelov

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Sep 20, 2016 21:25

Živjo ribiči :wink: :wink: :wink: imam vprašanje...

ali lahko lovimo lignje s pomočjo umetne razsvetljave ali ne???

na strani ministrstva ne piše nič, torej si razlagam da lahko samo problemov pa tudi nočem....

Dopušteni ribolovni alati i oprema
Ribolovac smije obavljati ribolov sljedećim vrstama i količinama ribolovnih alata i opreme:
1. odmetom, ukupno do dva (2) komada,
2. kančenicom, ukupno do dva (2) komada,
3. povlačnim povrazom ili panulom, ukupno do dva (2) komada i
4. povrazom s kukom za lov glavonožaca, ukupno do dva (2) komada.
U obavljanju ovog ribolova dozvoljena je upotreba štapa i role.
Ribolovci vlasnici godišnjih dozvola pored navedenih ribolovnih alata i opreme smiju u ribolovu koristiti još i osti (do dva komada), naprava za lov velikog crva (do dva komada) te parangal (s ukupno do 100 udica uz posjedovanje dozvole za ribolov pridnenim parangalom).
Ovlaštnici rekreacijskih godišnjih dozvola pored prije navedenih alata u ribolovu mogu koristiti i do 3 vrše za ribu.

kaj pravte???
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » To Sep 20, 2016 21:50

(3) Ribolovci vlasnici godišnjih dozvola pored ribolovnih alata i opreme navedenih u članku 1. i 2. ovoga Pravilnika, smiju obavljati ribolov i sljedećim vrstama i količinama ribolovnih alata i opreme:

3. uz umjetnu rasvjetu, jedno rasvjetno tijelo jačine do najviše 400 kandela (CD) u ribolovu ostima i ribolova kukom za lov glavonožaca.

Po tem kar piše tukaj, lahko loviš samo, če imaš letno dovoljenje.
Tu je še link kjer to piše http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _3145.html

lp.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Sep 21, 2016 07:30

Imam občutek, da je tukaj mišljen premčni reflektor za lov na osti in ne tista led za pod vodo. Lahko pa da se motim.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Sep 21, 2016 09:36

Itak taki predpisi delajo samo razliko med domačini in "tujci". Greš zvečer na pozicijo, kjer večina lovi z lučjo in ne bo problema.
Tudi policaji zvečer ne delajo kontrol razen, če jih kdo pokliče in to zahteva. Pravzaprav pa po moji iskušnji v zalivu Meli kljub temu, da nisem lovil, niti imel navez na palici in imel celo do polnoči prejšnjega dne mesečno dovolilnico in kljub temu dobil kazen za ribolov brez karte jo lahko po tej iskušnji faše prav vsak, tudi če ne lovi.
Pozno jeseni nameravam po lignje od Suska do Molata in bom definitivno lovil tudi z lučjo. Saj res! Ideja za nov mini projekt, led luč RGB hi-bright, ko končam predelavo Smarta na štrom.
Lp Nikola
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Sep 21, 2016 10:42

Uradno, lahko loviš, če imaš letno dovolilnico,.....pa še to od1.10 dalje, tako, da so zdaj v septembru vsi v prekršku.....dva vikenda nazaj nas je lovilo vsaj 10 bark pred vhodom zaliv Soline in vsi na luč......polisija v Crikvenici pa je oddaljena 2-3 milje.....očitno jih to ne moti....
mirno morje
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Sep 21, 2016 10:56

Nikola T. napisal/-a:Itak taki predpisi delajo samo razliko med domačini in "tujci". Greš zvečer na pozicijo, kjer večina lovi z lučjo in ne bo problema.
Tudi policaji zvečer ne delajo kontrol razen, če jih kdo pokliče in to zahteva. Pravzaprav pa po moji iskušnji v zalivu Meli kljub temu, da nisem lovil, niti imel navez na palici in imel celo do polnoči prejšnjega dne mesečno dovolilnico in kljub temu dobil kazen za ribolov brez karte jo lahko po tej iskušnji faše prav vsak, tudi če ne lovi.
Pozno jeseni nameravam po lignje od Suska do Molata in bom definitivno lovil tudi z lučjo. Saj res! Ideja za nov mini projekt, led luč RGB hi-bright, ko končam predelavo Smarta na štrom.
Lp Nikola

RGB?

Boš delal zeleno ali kako barvo?
Imam nekaj materiala na lagerju in sem enako premisljeval, da bi naredil.
Ne vem kako lignji vidijo. Vzeti zeleno led, je izkoristek nikakav, Uporabiti recimo 6500k je svetlobe ogromno, najvec tudi zelene, ampak ce ligenj vidi belo in ne zeleno in seveda, če ima rad "le" zeleno...

Saj ne vem tocno kaj sem napisal... :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Sep 21, 2016 21:45

A ni tako, da gredo ribe pod luč, lignji pa iščejo ribe? Tako, da ne vem če ima barva pri lovljenju lignjev veliko veze.
Who
Praporščak
Kraj: TRŽIČ

Nakup

OdgovorNapisal/-a Who » Sr Sep 21, 2016 22:20

Kakšno svetovanje glede nakupa 2 feet modela - HG 3108...kje bi se dalo dobiti original najceneje ?? Hvala za odgovor, če kdo ima kak info. LP
Nazadnje spremenil Who, dne Če Sep 22, 2016 09:49, skupaj popravljeno 1 krat.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Sr Sep 21, 2016 22:54

:D
E-Bay

Jaz najlepše lovim lignje na halogensko luč 50W. Uspeh je zagotovljen.
Roman 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Sep 22, 2016 12:32

WHO, pri Magurotu v Ljubljani ali Zagrebu......jaz sem jo kupil v Zg pred dvemi leti, pa se ne spomnim ali je bila tam cenejša, ali je v Lj ni imel,...kupil pa sem 1feet
mirno morje
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Sep 22, 2016 12:44

Roman 1, a se nisi ravno ti pohvalil , da ima zadeva super učinek na ribice. Če se ene motim je bilo govora o neki zeleni led luči.
Roman 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Sep 22, 2016 21:46

Ja....HG je hidroglow je zelena luč. Jaz imam z njo dobre izkušnje. Ko sem jo kupil, sem bil skoraj edini v "našem koncu" z zeleno lučjo.....zdaj jih je pa že kar nekaj....
mirno morje
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Sep 23, 2016 00:43

:D
Probal sem loviti na zeleno 20Wled lampo. Rezultati so bili enaki kot z halogenko.
Kot je Daki povedal luč kakršna koli privabi ribe. Posledično tudi ligenj pride po hrano.

Meni se je pokazala najbolj idealna globina za lov med 15 in 20m. Zasidram se na predelu kjer vem da so ligni, počakam 15 min. da se začne zbirati plava riba in se lignjelov prične. Vabo moraš metati v temen predel tako da v loku pada proti podnu. Ko se nabere veliko rib z regulatorjem zmanjšujem svetilnost luči – svetlobo, a ne preveč ker lahko pride do iskrenja planktona, to pa straši lignje.
Takrat se tudi lignji bolj približajo luči. Če boste ujeli 1ali 2 lignja in nato dplgo nič, je to posledica spuščanja črnila. Če je tok dovolj močan pa so ti presledki zelo kratki.
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » To Sep 27, 2016 12:21

Izdelal sem podobno luč kot je HG. Učinek enak originalu. Led trakove sem kupil preko neta-mislim da "superstrela" vse skupaj nalepil na eno kovinsko cev, ki sem jo potem vložil v prozorno plastično cev, od strani pa zadihtal s pokrovi od sifonov in diht maso-kit. Vse skupaj je stroška eni 50,00 €ur.
V glavnem zadeva deluje.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Sep 29, 2016 13:33

NOVI FOSIL napisal/-a::D
Probal sem loviti na zeleno 20Wled lampo. Rezultati so bili enaki kot z halogenko.
Kot je Daki povedal luč kakršna koli privabi ribe. Posledično tudi ligenj pride po hrano.

Meni se je pokazala najbolj idealna globina za lov med 15 in 20m. Zasidram se na predelu kjer vem da so ligni, počakam 15 min. da se začne zbirati plava riba in se lignjelov prične. Vabo moraš metati v temen predel tako da v loku pada proti podnu. Ko se nabere veliko rib z regulatorjem zmanjšujem svetilnost luči – svetlobo, a ne preveč ker lahko pride do iskrenja planktona, to pa straši lignje.
Takrat se tudi lignji bolj približajo luči. Če boste ujeli 1ali 2 lignja in nato dplgo nič, je to posledica spuščanja črnila. Če je tok dovolj močan pa so ti presledki zelo kratki.

svtilnost zmanjsujes zaradi porabe elektrike ali kaj drugega?
je najbolje, da sveti 360° ali lahko sveti v dno?
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost