drago 540-poraba
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 14:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 14:01, skupaj popravljeno 1 krat.
weta napisal/-a:precej nemogoča debata....debata gluhih.
v bistvu imate vsi prav, samo ob različnih predpostavkah motorja, plovila in drugih parametrov.
verjetno noben čoln nima zveznega naraščanja porabe na miljo z večanjem hitrosti ampak krivuljo, vsak drugačno.....verjetno jih je veliko, sploh gliserjev, ki imajo pri določeni nizki hitrosti, pred zglisiranjem, visoko porabo, ki potem z zglisiranjem pade....potem pa s hitrostjo spet narašča...to je tudi pokazal kondor s svojim linkom.
sedaj zapenjat na tem ali je ta kritična hotrost 6, 7 ali 10 vozlov, pa mislim, da je brez veze.
Da ne bo kdo spet popizdil, ker se oglašam, in omenjal polne lune itd...povem v naprej.....nimam plovila, pišem iz mojega inženirskega znanja in preteklih izkušenj z mojim plovilom....sicer pa Google strokovnjak, kot bi nekateri rekli. nisem kondor in ga ne poznam in ne branim. pijem pa rajši šnopc kot vodo.
ps....pa še to.....vem, da tudi tomos 4 lahko pije več kot liter na miljo:)
Sej mi trdimo ves čas samo to kar je Kondor sam pokazal z zadnjim grafom.
Prej pa je trdil, da plovilo z velikimi motorji ne more žret 1L/Nm!
Samo o tem je debata.
Bolje, da me ne vprašaš koliko mi žre pri 12 vozlih... Precej več kot pri 20 vozlih! Samo debata ni o tem! Le o tem, kaj je mogoče in kaj ni!
H2O napisal/-a:bladzo napisal/-a:Samo o tem je debata.
No ja... priznaj da smo si kondorja malo privoščili. Jbg, je pač naletel na mino... ampak je sam kriv
Ja, ja, mi ga imamo vseeno radi...Drugače bi se mi pa kokice pokvarle
Kr en, dej prosim, k si blizu, nesi GregorjuN mal aktivnega oglja, da ne bo revež imel cel teden driske. Aja, pa še eno čokolado!
bladzo napisal/-a:Kokic mi zmanjkuje....
Kondor, ko se ustaviš na semaforju, daj v avtu računalnik na trenutno porabo. Verjetno ti bo kazalo pod 1L/uro, če imaš približno normalen avto. :
Avto sicer ni najbolj posrečena primerjava toda:
Naj bo golf diesel ali ferrari - pri mestni vožnji - povprečna hitrost 40 (plovba s 6kn) zagotovo oba trošita več na 100km kakor pri konstantni hitrosti 130 (plovba z 20kn) na avtocesti
Bo šlo?
kondor88 napisal/-a:bladzo napisal/-a:Kokic mi zmanjkuje....
Kondor, ko se ustaviš na semaforju, daj v avtu računalnik na trenutno porabo. Verjetno ti bo kazalo pod 1L/uro, če imaš približno normalen avto. :
Naj bo golf diesel ali ferrari - pri mestni vožnji - povprečna hitrost 40 (plovba s 6kn) zagotovo oba trošita več na 100km kakor pri konstantni hitrosti 130 (plovba z 20kn) na avtocesti
Bo šlo?
Kaj ko enkrat ne bi zamudil priložnosti, da bi bil tiho?
https://vodovod-rh.si/
H2O napisal/-a:kondor88 napisal/-a:v resnici: če troši ca. 6-7 litrov na miljo (pri 6kn) = 36-47 litrov na uro je super varčen - spet pozor! govorimo o 600 konjev in 13m
Zdaj ti bom pa še jaz ponudil stavo. Moja barka je večja od Bladzotove, ima dva dizelska motorja z več kot 700 konji (vsak) pa niti približno pri 6 vozlih ne troši 6-7 litrov na miljo, ampak manj kot 2 litra na miljo. A si upaš stavit?
da ni mogoče dva na miljo preveč in je celo ...ja kaj pa drugega ... liter na miljo?
kondor88 napisal/-a:bladzo napisal/-a:Kokic mi zmanjkuje....
Bo šlo?
Vseeno kaj primerjaš, ko dela v prostem teku. Sej mašina v čolnu ne ve, da je v čolnu.
Če misliš, da motorjem, ki so vgrajeni v plovila, vsaj en teden pred vgradnjo šepetajo, da so za v barko, se motiš!
Pri avtomobilu ali plovilu, pa je med drugim razlika v tem, da ima avto prestave.
Goni avto v isti prestavi 40 ali pa 120, pa ti bo kmalu jasno kako funkcionira plovilo (prestava v primeru plovila je ubistvu način plovbe - izpodriven, pol-izpodriven, glisiranje) !
Na vprašanje, če bo šlo, pa ti sploh ne morem več odgovorit pritrdilno. Sem mislil, da ti bom lahko pooooočasi dopovedal!
Torej, v tvojem primeru, NE bo šlo!
Debata zgleda pa trenutno takole:
Mi ti dopovedujemo, da je zemlja okrogla, ti pa nam , da ni rodovitna in da ne ješ več čokolina....
kondor88 napisal/-a:Avto sicer ni najbolj posrečena primerjava toda:
Bo šlo?
Tudi tukaj tolčeš mimo.
Mali kotalni upor, mala moč potrebna za 40km/h, zrak še ne igra pomembne vloge, aerodinamika tudi ne, ....
130km/h je pa že resna brzina. Največja ekonomičnost sodobnega motorja v avtih je tam nekje 90-95 km/h.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost